Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stabilizator - przód

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z forumowiczów dokonywał wymiany gum na drążku stabilizatora.Jeżeli tak, może jakieś uwagi co by dokonać wymiany w miarę sprawnie.

Napisano

wedle technologii i konstrukcji gumy nie wystepuja osobno . sick.gif Moze ktos cos produkuje jakis zamiennik hmm.gif Awaryjnie mozna sie ratowac owijajac stara gume detka rowerowa shhh.gifhehe.gif Kiedys z ciekawosci szukalem stabilizatora i cena za kawalek lagi plus gumki oscylowala w granicach 7-8 stowek panic.gif

Napisano
  • Autor

Sorki, ale temat nie dotyczy wahacza lecz drążka stabilizatora na którym montowane są dwie gumy pod obejmami.Same gumy dostępne są na allegro - pytanie, czy wymiana sprawia jakieś problemy?

Napisano

Do kogo te sorki? odpisałeś sam sobie....

Domniemam, że do mnie bo mój link otwiera się wahaczem...

więc klikamy jeszcze raz...

potem ctr+f i piszemy stabilizator...

znajdujemy 18 wyników i gości którzy to zrobili i chcieli zrobić001.gif

Numerów telefonu do nich Ci nie dam.... swiety.gif

Napisano

Mnie wymieniali w aso, gumki tanie, chyba po 35zł, aso zadeklarowalo sie ze wymienią za 80zł, szukając sposobu eliminacji stuków zgodziłem się, mechanik nawkurzał sie, grzebali chyba ze 3h. Ja sam tego bym sie nigdy nie podjął, poza tym nic to nie dało.. także radze mieć solidny powód aby to wymieniać...

Napisano

> Mnie wymieniali w aso, gumki tanie, chyba po 35zł, aso zadeklarowalo sie ze wymienią za 80zł,

> szukając sposobu eliminacji stuków zgodziłem się, mechanik nawkurzał sie, grzebali chyba ze

> 3h. Ja sam tego bym sie nigdy nie podjął, poza tym nic to nie dało.. także radze mieć solidny

> powód aby to wymieniać...

co to za aso ?

Napisano

> co to za aso ?

W Sosnowcu jakiś tekst ja sie w to bawiłem jakieś dwa lata temu

przeliczyli sie, na fv wpisali mniej roboczogodzin niz faktycznie.. byłem przy tym i widziałem jak mechanik ma juz dośc tego stilo, no ale zrobił..:)

Napisano

Gumy są już ogólno-dostępne i nie trzeba wymieniac całego drążka.

Kiedyś to oglądałem bo i mnie to będzie kiedyś czekało.... rewelacji nie ma, ale IMO da się to zrobić, nawet samemu i to bez rozkręcania całego samochodu....

ps. Pan w ASO który tak się wkurzał, miał jakiegoś pomocnika ? Nie wiem jak jest w stilo, ale w każdym innym samchodzie w którym ruszałem stabilizator, było tak że 2-ga osoba musiała ruszac kołem góra/dół żeby ustawić to w odpowiednim miejscu żeby dobrze złapało, samemu będzie przerąbane zapewne wink.gif

Napisano

> W Sosnowcu jakiś tekst ja sie w to bawiłem jakieś dwa lata temu

> przeliczyli sie, na fv wpisali mniej roboczogodzin niz faktycznie.. byłem przy tym i widziałem jak

> mechanik ma juz dośc tego stilo, no ale zrobił..:)

Hmm... musze sie tam zakrecic. Robia moje obie padaki od niepamietnych czasow .Troche daleko ale jedyni sensowni cena/jakosc uslug. Ja kawy w miekkim fotelu poczekalni pic nie musze. Wazne zeby truchlo wyjechalo jak potrzeba ok.gif

Napisano

Podobno da się bez ściągania belki ale moje ASO twierdzi, że muszą ściągać i wymiana 200zł a gumki 36zł...

Jest jednak pewien szkopuł a mianowicie nowe drążki różnią się od starych. Nowe mają metalowe ograniczniki, które zapobiegają przemieszczaniu się drążka na boki. Koszt takiego drążka to min 450zł...

Napisano

jeżeli o tym rozmawiacie, to nie trzeba ściągać całej ławy, wystarczy wymieniać pojedynczo aby drążek za bardzo nie sprężynował, z lewej strony do jednej śruby jest trochę ciężki dostęp ale się da, można też poodkręcać łączniki stabilizatora wtedy sam stabilizator nie będzie "pracował: icon_rolleyes.gif

Napisano

A nie lepiej to wszystko rozebrać w cholerę, silnika przecież wyciągać

nie trzeba, a potem wszystko wyczyścić, pomalować i złożyć lepiej

niz fabryka? smile.gif

Napisano

jak wyciągniesz ławę to będziesz musiał jechać potem na geometrię, a mało kto potrafi to zrobić - zaznaczam że w stilo ustawia się tylko zbieżność, a po wyjęciu ławy wszystkie kąty zostaną przestawione old.gif

Napisano

> jak wyciągniesz ławę to będziesz musiał jechać potem na geometrię, a mało kto potrafi to zrobić -

> zaznaczam że w stilo ustawia się tylko zbieżność, a po wyjęciu ławy wszystkie kąty zostaną

> przestawione

No ale ława pasuje w wytłoczenia w budzie nie? smile.gif

Napisano

trawers, jeszcze ustawiaja sruby zatopione w tulei gumowej ktore wchodza w uszy belki..wiadomo jezeli sa wyrobione to nie przykrecisz dobrze,ale nowe nakierunkowuja mniej wiecej belke.

Napisano

właśnie - mniej więcej old.gif