Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczyciel - naprawa szyby zakwalifikowana jako AC

Featured Replies

Napisano

W 02/2011 zawarłem ubezpieczenie OC + ubezpieczenie szyb w LD (nie zawierałem ubezpieczenia AC)

Około 08/2011 w ramach ubezpieczenia owych szyb wymieniona została szyba przednia (kamień na remontowanej Gierkówce).

W tym roku ubezpieczyłem auto w AXA - OC + ubezpieczenie od kradzieży i spalenia auta. Wyliczyli mi składkę na poziomie 480zł, ale wczoraj przyszło pisemko, że w związku z ujawnieniem w UFG zdarzenia z 08/2011 podwyższają mi składkę. W życiu bym nie przypuszczał, że ubezpieczenie szyb łapie się w AC.

I teraz pytanie: miał już ktoś coś takiego? Czy normalną praktyką (czyt. czy jest podstawa prawna) jest zgłaszanie tego typu zdarzeń do UFG jako zdarzenie z AC? - podkreślam, nie miałem zawartej polisy AC, a jedynie ubezpieczenie szyb, mimo tego naprawa szyby została zaraportowana przez LD do UFG jako szkoda z AC. niewiem.gif

W UFG dowiedziałem się, że LD praktykuje zgłaszanie do UFG zdarzeń assistance jako zdarzeń AC screwy.gif

Napisano

ja mam w compensa ubezpieczona szybe, AC nie mialem nigdy i peknieta szybe mi wymienili z OC szyby, szyby ubezpieczone na np.1000zl, wymiana 500 to do wykorzystania w danym okresie ubezpieczenia jeszcze 500 na ktoras z szyb

Napisano

> I teraz pytanie: miał już ktoś coś takiego? Czy normalną praktyką (czyt. czy jest podstawa prawna)

> jest zgłaszanie tego typu zdarzeń do UFG jako zdarzenie z AC? -

Sprawdź OWU tego ubezpieczenia szyb (aktualnie na stronie LD są OWU z 2012 r., a więc późniejsze). Być może ubezpieczenie szyb było bardzo ograniczonym wariantem AC?

EDIT:

Za wikipedią:

Autocasco - dobrowolne ubezpieczenie majątkowe od skutków uszkodzenia, zniszczenia i kradzieży, mające za przedmiot pojazdy mechaniczne.

Napisano

shocked.gif

Quote:

Szanowny Panie,

Załącznik ustawy z dnia 22 maja 2003r o działalności ubezpieczeniowej dział II grupa 3 obejmuje ubezpieczenia casco pojazdów lądowych, z wyjątkiem pojazdów szynowych, obejmuje szkody w:

1) pojazdach samochodowych;

2) pojazdach lądowych bez własnego napędu.

Ubezpieczenie szyb jest w Liberty Direct kwalifikowane (i nie może być inaczej) jako ubezpieczenie z działu II z grupy 3 i tak też jest raportowane do UFG.

Szkody szybowe tak jak inne tzw. minicasco, sama kradzież, itd. są szkodami z ubezpieczenia AC i muszą w myśl art. 105 ust. 2 być przekazywane do UFG nie później niż w ciągu 14 dni:

Zakład ubezpieczeń przekazuje do Funduszu dane, o których mowa w art. 102 ust. 2, drogą elektroniczną niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy ubezpieczenia, z wyjątkiem pojazdów rejestrowanych w trybie art. 73 ust. 3 ustawy - Prawo o ruchu drogowym. Dane, o których mowa w art. 102 ust. 3 i 4, zakład ubezpieczeń przekazuje niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia:

1) zgłoszenia roszczenia - w zakresie informacji określonych w art. 102 ust. 3 pkt 1 i 2 1-7 oraz ust. 4 pkt 1 i 2;

2) wypłaty odszkodowania - w zakresie informacji określonych w art. 102 ust. 3 pkt 3 8 oraz ust. 4 pkt 3.

Napisano

> W UFG dowiedziałem się, że LD praktykuje zgłaszanie do UFG zdarzeń assistance jako zdarzeń AC

Dla UFG ubezpieczenia dzielą się na obowiązkowe - OC i dobrowolne - wszystko inne.

Napisano

> Quote:

> Szanowny Panie,

> Załącznik ustawy z dnia 22 maja 2003r o działalności ubezpieczeniowej dział II grupa 3 obejmuje

> ubezpieczenia casco pojazdów lądowych, z wyjątkiem pojazdów szynowych, obejmuje szkody w:

> 1) pojazdach samochodowych;

> 2) pojazdach lądowych bez własnego napędu.

> Ubezpieczenie szyb jest w Liberty Direct kwalifikowane (i nie może być inaczej) jako ubezpieczenie

> z działu II z grupy 3 i tak też jest raportowane do UFG.

> Szkody szybowe tak jak inne tzw. minicasco, sama kradzież, itd. są szkodami z ubezpieczenia AC i

> muszą w myśl art. 105 ust. 2 być przekazywane do UFG nie później niż w ciągu 14 dni:

> Zakład ubezpieczeń przekazuje do Funduszu dane, o których mowa w art. 102 ust. 2, drogą

> elektroniczną niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy

> ubezpieczenia, z wyjątkiem pojazdów rejestrowanych w trybie art. 73 ust. 3 ustawy - Prawo o

> ruchu drogowym. Dane, o których mowa w art. 102 ust. 3 i 4, zakład ubezpieczeń przekazuje

> niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia:

> 1) zgłoszenia roszczenia - w zakresie informacji określonych w art. 102 ust. 3 pkt 1 i 2 1-7

> oraz ust. 4 pkt 1 i 2;

> 2) wypłaty odszkodowania - w zakresie informacji określonych w art. 102 ust. 3 pkt 3 8 oraz

> ust. 4 pkt 3.

Krótko mówiąc te wszystkie nowe "produkty ubezpieczeniowe" (piękne określenie, nieprawdaż? rotfl.gif ) to lekka ściema i gwarantują zachowanie zniżek tyko u tego jednego ubezpieczyciela. no.gif

Napisano
  • Autor

> Być może ubezpieczenie szyb było bardzo ograniczonym wariantem AC?

Niestety ale problem dot. roku 2011 - mam przy sobie tylko wkładki do DR potwierdzające zakres ubezpieczenia i są tam pola:

[x]oc

[ ] AC standard

[ ] AC premium

[x] ubezpieczenie szyb

[ ] premium assistance

[ ] NNW

horse.gif

Poszło do LD coś w ten deseń

Quote:

Witam,

Proszę o bezzwłoczną korektę danych przekazanych do UFG dotyczących mojej żekomej szody z AC zaistniałej w dniu 08.08.2011 roku.

Oświadczam, że nigdy nie posiadałem wykupionego w LibertyDirect ubezpieczenia AC, a jedynie DODATKOWE, niezależne od AC ubezpieczenie szyb. Z tego właśnie ubezpieczenia likwidowana była w dniu 08.08.2011 szkoda __________w zakładzie Nordglass, a nie z ubezpieczenia AC.

Ubezpieczenie szyb nie może być zakwalifikowane jako ubezpieczenie pełne casco z załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003r o działalności ubezpieczeniowej, działu II z grupy 3 i tak raportowane do UFG bo to nie jest ubezpieczenie całego pojazdu. Ubezpieczeniem jest objęte uszkodzenie konkretnego elementu auta (szyby) samochodu a nie potencjalnej całej szkody na pojeździe, tym bardziej że ustawa

z 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG oraz PBUK w art 104 przewiduje informowanie UFG o częściowej szkodzie na pojeździe, w moim wypadku konkretnego elementu - szyb:

4. Fundusz gromadzi dane zawierające:

1) informacje dotyczące zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia, określonego w grupie 3 działu II załącznika do ustawy o działalności ubezpieczeniowej, obejmujące:

a) datę i miejsce zdarzenia lub datę i miejsce kradzieży pojazdu, b) rodzaj szkody, w tym:

– kradzież pojazdu,

– szkoda całkowita w pojeździe,

szkoda częściowa w pojeździe

Ponadto w załącznik do ustawy z dnia 22 maja 2003r o działalności ubezpieczeniowej, w dziale II z grupy 9 przewiduje informowanie UFG o pozostałych szkodach rzeczowych nie ujętych w grupie 3, 4, 5, 6 lub 7

Przekazywanie informacji o szkodzie z AC do UFG, podczas gdy szkoda była likwidowana z częściowego, oferowanego przez LD ubezpieczenia danego elementu wobec innych dopuszczalnych ustawą i załącznikiem do ustawy możliwości kwalifikacji jest nadużyciem.

Napisano

Pochwal się co ci odpiszą i jak sprawa się zakńczyła

Napisano

>...

> Poszło do LD coś w ten deseń

> Quote:

> Witam,

> Proszę o bezzwłoczną korektę danych przekazanych do UFG dotyczących mojej żekomej szody z AC ...

Ale w oryginale napisałeś poprawnie?

Napisano

> zawartej polisy AC, a jedynie ubezpieczenie szyb, mimo tego naprawa szyby została

> zaraportowana przez LD do UFG jako szkoda z AC.

> W UFG dowiedziałem się, że LD praktykuje zgłaszanie do UFG zdarzeń assistance jako zdarzeń AC

Z tego co czytałem to dość normalna praktyka. Problem jest z bazą UFG, gdyż ona jest dość uboga i nie zawiera takiej kategorii jak "ubezpieczenie szyb". Wtedy wszystko wpada do jednego wora pod tytułem AC.

Dlatego większość towarzystw ubezpieczeniowych jako podstawę badania historii szkodowości nadal akceptuje zaświadczenia i maja one pierwszeństwo przed danymi UFG.

Tak więc na Twoim miejscu wziął bym przede wszystkim zaświadczenie z Liberty (domagając się precyzyjnego określenia jaka była polisa i szkoda) i następnie rozmawiał z nowym ubezpieczycielem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przyszła odpowiedź z LD - generalnie "nie mamy Pańskiego płaszcza..." i "na drzewo"

Mogą sobie raportować do UFG jak im się podoba, nic mi do tego jak i co złaszają do UFG. Wymiana szyby - pomimo że z zupełnie innego ubezpieczenia (ubezpieczenie szyb) i pomimo tego że nigdy nie miałem u nich AC - jest wg. nich szkodą z AC clown.gif, wpływa na zniżki AC i tak zostanie w UFG zaraportowana, bo tego nie skorygują, nie i chu.... foch.gif

Ale...żeby nie było za dobrze LD, przez zupełny przypadek zlosnik.gif zainteresowałem tematem KNF, który pochylił się nad zagadnieniem i ... mam dostawać każdą kopię korespondencji wyjaśniającej, krążącej pomiędzy KNF<->LD cfaniaczek.gif

Pisemka KNFu Wam nie wkleję, bo to skan i są w nim moje DO, a mi się nie chce paintem tego korygować.

Tak, pieniacz ze mnie skromny.gifgrinser006.gif

Napisano

> Przyszła odpowiedź z LD - generalnie "nie mamy Pańskiego płaszcza..." i "na drzewo"

Mam to samo. Pikusia miałem ubezpieczonego w LD, z tym że pełną opcję OC + AC + kr + NNW + szyby. I pech chciał, że w styczniu podczas podróży z Zakopca do Wawy kamyk spod Tira spowodował pęknięcie przedniej szyby. Oczywiście skorzystałem z ubezpieczenia i wymieniłem bezgotówkowo w NordGlass. Teraz po sprzedaży Pikusia dostałem z LD zaświadczenie: "szkody z AC - sztuk jeden".

Napisałem pisemko z prośbą o wyjaśnienie, na razie zero odpowiedzi, ale chyba też będę musiał pojść na noże. A lubię się sądzić... smile.gif

Napisano

Jak dla mnie jawne oszustwo, placiles dodatkowo za szyby,a biora z AC, czyli jakbys mial samo AC to tez naprawilbys i wyszloby na to samo

Chyba, ze w OWU jest tak napisane

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Po przesłaniu do AXA wyjaśnień, skanów polis LibertyDirect z których wynikało że nie było umowy AC, AXA skorygowała stawkę ponownie, tym razem na minus ok.gif

A LD? Cóż, tłumaczy się KNFowi ze swoich praktyk grinser006.gifcfaniaczek.gif, a ja na wniosek KNFu dostaję kopię każdej korespondencji LD->KNF rotfl.gif