Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolejny klasyk na forum

Featured Replies

Napisano

co tu pisać jak zdjęcia mówią wszystko. O to on:

e89903dac49b.jpg

a to jego moc napędowa

843e7c30dcce.jpg

Pierwszy właściciel, nic nie cieknie, nalot około 4kkm

Napisano

> co tu pisać jak zdjęcia mówią wszystko. O to on:

> a to jego moc napędowa

> Pierwszy właściciel, nic nie cieknie, nalot około 4kkm

niech sie sprawuje ok.gif

Napisano

> 3-biegowy?

Tylna lampa z końcówki produkcji sugeruje 2 biegi ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tylna lampa z końcówki produkcji sugeruje 2 biegi

dobrze prawisz

Napisano

Że zacytuję klasyka:

"Moplikiem se jada na szychta ..."

Napisano

No pikny smile.gif

Morgan chyba żeś.... he he he

fajny smile.gif Gratulacje

Napisano
  • Autor

> No pikny

> Morgan chyba żeś.... he he he

> fajny Gratulacje

no Panie coś dla lansu trzeba było zakupić

Napisano

Moplikiem se wraco z roboty 20.GIFNa gowie mo gogle carrera zicherką mo spiente galoty

Napisano

> dobrze prawisz

Ty już znalazłeś a ja takiego szukam grinser006.gif Nie ufam czechosłowackiemu silnikowi hmm.gifhmm.gificon_rolleyes.gifzlosnik.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Ty już znalazłeś a ja takiego szukam Nie ufam czechosłowackiemu silnikowi

ogar 200 miał polski silnik. W modelu 205 był silnik Javy i trzy biegi wink.gif

Napisano

> ogar 200 miał polski silnik. W modelu 205 był silnik Javy i trzy biegi

Za wprowadzanie w błąd (świadome lub nie) powinien być ban kara.gif

286779303-t9tcvp-Kopia-Kopia.jpg

286779303-t9tcvp-Kopia.jpg

Miałem takiego niebieskiego parę ładnych lat, więc wiem. Ten na fotkach ma lekko zmieniony wydech biglaugh.gif

post-109606-14352519683821_thumb.jpg

Napisano

> Za wprowadzanie w błąd (świadome lub nie) powinien być ban

dokladnie hehe.gif

to powiedzial byly user ogara 205.

Napisano

to ze sobie ktos nakleil niewlasciwa naklejke nic nieznaczy grinser006.gif

Napisano

> to ze sobie ktos nakleil niewlasciwa naklejke nic nieznaczy

Taaa... i wszystkie foty foty na googlach też ktoś podmienił... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Rometowski silnik też występował w wersji 3-biegowej (stąd moje pytanie), choć oczywiście więcej było 2-biegowych smile.gif

Napisano

> Rometowski silnik też występował w wersji 3-biegowej (stąd moje pytanie), choć oczywiście więcej

> było 2-biegowych

miałem kiedyś daaaawno temu dwubiegowego i żyłem w przekonaniu ze tylko czeskie miały trzy biegi smile.gif

Napisano

> Miałem takiego niebieskiego parę ładnych lat, więc wiem. Ten na fotkach ma lekko zmieniony wydech

Mosz recht. Napisałem odwrotnie modele ok.gif

Napisano

> Mosz recht. Napisałem odwrotnie modele

Spoko 20.GIF nie powiadomiłem moda biglaugh.gif

Napisano

Z tą różnicą, że chodziło Ci o Ogara 205 wpysk.gifhahaha.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> miałem kiedyś daaaawno temu dwubiegowego i żyłem w przekonaniu ze tylko czeskie miały trzy biegi

Trzy biegi były w silnikach 019, aczkolwiek kiedyś widziałem silnik 023 również wyposażony w 3 biegi icon_eek.gif 023 miałem w motorynce i jakoś mam do niego sentyment zlosnik.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Z tą różnicą, że chodziło Ci o Ogara 205

poprawiłem sie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

jako, że cud motoryzacji już się pojawił, trzeba teraz zakupić resztę potrzebnych rzeczy by eksploatować go zgodnie z obowiązującym prawem.

Dlatego kolejna rzecz jaką mi trzeba jest nakrycie głowy czyli kask. Standardowe kaski których na naszym rynku niestety odpadają, bo nie są z tamtej epoki. Przeglądając allegro trafiłem na coś takiego klik. Jak myślicie nada się? A może macie jakies inne propozycje które są zgodne z prawem i żaden policial.gif się nie doczepi?

Napisano

> Przeglądając allegro trafiłem na coś

> takiego klik. Jak myślicie nada się?

Nie...

Quote:

do jazdy na motorze typu HARLEY lub CHOPPER

rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Nie...

> Quote:

> do jazdy na motorze typu HARLEY lub CHOPPER

no i co w związku z tym, że to jest na tamte motory? Może coś polecisz?

Napisano

> Nie...

> Quote:

> do jazdy na motorze typu HARLEY lub CHOPPER

dorobi oparcie i będzie czoper zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dorobi oparcie i będzie czoper

nie będzie żadnych tego typu przeróbek, wygląd pozostaje taki jak był ori. Jedynie co, to może troszkę chromu się pojawi, a siedzisko zostanie oddane do tapicera by ponownie je obszyć, jeśli nie powiedzie się zabieg reanimacji tego które w tej chwili jest

Napisano

> Jak myślicie nada się? A może macie jakies inne propozycje które są zgodne z

> prawem i żaden się nie doczepi?

Jak chcesz nawiązywać do klasycznego wyglądu, to ja zaproponuję kask bezszczękowy, ale z normalną szybką. Np. coś o takim wyglądzie (niekoniecznie dokładnie te egzemplarze) LINK1 , LINK2

W takich, jak pokazałeś okularach do kasku "orzeszka" będziesz wyglądał jak pilot samolotu z pierwszej wojny światowej zlosnik.gif Nie mówiąc już o samej wygodzie okularów. Ten ogar i tak więcej niż 45 km/h nie pojedzie, chyba że z górki na luzie, także o pęd powietrza nie ma się co obawiać.

Napisano
  • Autor

fajne aczkolwiek jakoś mi nie pasują te kaski do tej epoki, ale może i masz rację. Zobaczymy co inni jeszcze powiedzą

Napisano

Taka zwykła szczęka to fajna sprawa. Co do obszycia kanapy to chciałem dać moja do roboty ale jakoś mi szkoda 250zl wink.gif

Napisano

> Ten ogar i tak więcej

> niż 45 km/h nie pojedzie

pojedzie,pojedzie nono.gif

wystarczy dac tylna zebatke od kadeta bodajze ok.gif

u mnie mknal 55 na takim przelozeniu zlosnik.gif

a co najwazniejsze byl duzo cichszy-mniejsze obroty.

Napisano
  • Autor

możesz dokładnie napisać o którą zębatkę Ci chodzi?

Napisano

> możesz dokładnie napisać o którą zębatkę Ci chodzi?

zębatka tylnego koła. Mniejsza ilość zębów jest wtedy ok.gif

Napisano
  • Autor

to rozumiem, ale o jakiego kadeta mu chodzi. Może i lamerskie pytanie ale nie znam się na tym dlatego pytam

Napisano

> to rozumiem, ale o jakiego kadeta mu chodzi. Może i lamerskie pytanie ale nie znam się na tym

> dlatego pytam

pisze z tel więc nie dam ci linka. Ale dając mniejsza zebatke dzwigniesz trochę prędkość max niestety kosztem dynamiki :/

Napisano
  • Autor

akurat to wiem, że dając mniejszą zębatkę zwiększa się prędkość, a dając większą zmniejsza. Z dynamika natomiast jest na odwrót

Napisano

> akurat to wiem, że dając mniejszą zębatkę zwiększa się prędkość, a dając mniejszą zmniejsza. Z

> dynamika natomiast jest na odwrót

Weź to popraw zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

większą zmniejsza miało być, taki mały błąd się wkradł

Napisano

> o jakiego kadeta mu chodzi. Może i lamerskie pytanie ale nie znam się na tym

> dlatego pytam

Pewnie kolega miał na myśli kadeta 780 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pewnie kolega miał na myśli kadeta 780

Czyli następca Pegaza.

Napisano

> Pewnie kolega miał na myśli kadeta 780

dokladnie.

myslalem wtedy jeszcze o zebatce z motorynki ale wtedy to bylby harkor hehe.gif

na tej zebatce w sumie zbyt duzej roznicy w dynamice nie bylo[jesli w tym przypadku slowo dynamika ma jakies uzasadnienie zlosnik.gif].natomiast tak jak juz napisalem byl nieco szybszy i przede wszystkim cichszy.poza tym domniemywalem ze silnik byl lepiej smarowany-przy tych samych obrotach trzeba bylo dac wiecej gazu a wiec i oleju ok.gif

mial poza tym fantastyczne spalanie-na baku bez problemu robilem 400km palacz.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

no to dziś pierwsza przejażdżka po remoncie silnika, bana z twarzy nie schodzi zlosnik.gif jednakże wystąpił mały problem, bo trzeba wymienić tłumik frown.gif

Napisano

> no to dziś pierwsza przejażdżka po remoncie silnika, bana z twarzy nie schodzi jednakże wystąpił

> mały problem, bo trzeba wymienić tłumik

oby jezdzil jak najdluzej po remoncie grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> oby jezdzil jak najdluzej po remoncie

musi nie ma innego wyboru

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

dziś z racji tego , że miałem chwile wolnego czasu postanowiłem spędzić go z romecikiem. Troszkę poczyściłem, zmieniłem oponki, no i okazało się, że jedna felga była już wcześniej lekko uszkodzona, przez co jest do centrownia. Jako, że ich stan również nie jest ciekawy postanowiłem wymienić obi felgi na nowe. Koszt jednej około 180 pln, ale znalazłem tańszą opcję czyli zamówić samą obręcz plus szprychy do tego koszt około 60 pln sztuka.

Wiadomo że trzeba będzie samemu te szprychy powkręcać wszystko ustawić itd. i tutaj do Was pytanie. Ma ktoś doświadczenie w tego typu sprawach? Może coś podpowiedzieć?

Napisano

> Wiadomo że trzeba będzie samemu te szprychy powkręcać wszystko ustawić itd. i tutaj do Was pytanie.

> Ma ktoś doświadczenie w tego typu sprawach? Może coś podpowiedzieć?

Dużo cierpliwości potrzeba do centrowania. Mnie to za pierwszym razem zajęło ponad 2h na koło, z każdym kołem było łatwiej. Zrobiłem sobie specjalny stojak do centrowania, bez tego dosyć trudno, choć jak pomyślisz, to się - można wykorzystać imadło, stary wahacz itp. Zasada jest taka, że kręcisz kołem - jak bije w prawo luzujesz szprychy po prawej (na obwodzie gdzie bije) i podciągasz z lewej. I tak do skutku. Jak bije do góry - po przeciwnej stronie podciągasz itp...to tak w skrócie - poszukaj w sieci dokładniejszych opisów.

Mój stojak może nie wygląda ładnie, ale spełnia swoje zadanie. Ma stożki na osi, więc niezależnie od rodzaju łożysk mogę założyć każde kółko - równeż od roweru. Mało tego - mieści się koło 18" z oponą wink.gif

TUTAJ możesz zobaczyć mój stojak..

Napisano
  • Autor

mi akurat udało się wyrwać przednie mocowanie koła z roweru, więc na podstawie tego zrobi się stojak zlosnik.gif

PS. centrowałeś z założoną oponą czy bez?

Napisano

> mi akurat udało się wyrwać przednie mocowanie koła z roweru, więc na podstawie tego zrobi się

> stojak

> PS. centrowałeś z założoną oponą czy bez?

Bez opony, bo obręcze były po malowaniu proszkowym, szprychy i opony nowe, więc składałem od początku całe koła

Napisano

> centrowałeś z założoną oponą czy bez?

Żeby wycentrować bicie promieniowe trzeba mieć zdjętą oponę, żeby mieć odniesienie do krawędzi felgi, bo względem opony centrować się nie da. Po założeniu opony można jedynie zrobić niewielkie korekty bicia na boki, ale to musi być kosmetyczna poprawka.

Co do poradników o centrowaniu i składaniu kół to świetna jest ta strona z początków internetu zlosnik.gif:

składanie kół: http://rowery.zbooy.pl/skladkol.html

centrowanie kół: http://rowery.zbooy.pl/centr.html

Właściwie jest to o rowerach, ale zasady są te same.

Do uchwytu w którym centruje się koło warto dorobić sobie dwa regulowane przymiary - to bicia osiowego i promieniowego. Ja do tego celu używałem śrubokręta i chyba kawałka długopisu - oba złapane na plastikowe opaski do widelca roweru, że można było je przesuwać, ale trzymały się na tyle mocno że gdy felga ocierała o nie, to zbytnio się nie przesuwały. Na początku można centrować "na oko", ale żeby zejść z dokładnością wycentrowania poniżej 0,5mm, to już trzeba mieć jakiś element co ociera o felgę i wtedy słychać który jej fragment wystaje.