Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sąd właściwy dla sprawy o niewskazanie prowadzącego auto.

Featured Replies

Napisano

Na podstawie art. 31 § 1 k.p.k*1) w zw. z art. 11 § 1 k.p.s.w.*2), art. Art. 35. § 1. k.p.k*3) w zw. z art. 11 § 1 k.p.s.w.*2) sąd postanawia uznać się niewłaściwym miejscowo i sprawę przekazać wg. właściwości sądowi Y.

Bełkot prawniczy?

Owszem. Ale mi ciekawie się zrobiło jak zrozumiałem, o co tutaj chodzi. Straż miejska z miejscowości X skierowała sprawę do swojego lokalnego sądu rejonowego o ukaranie kierowcy obwinionego o popełnienie wykroczenia z art. 96 § 3. k.w.*4). Żeby było śmieszniej - wniosek był o ukaranie kierowcy (a nie właściciela - bo auto firmowe). Chyba sędzia nie lubi straży miejskiej. Bo wywnioskował, że być może wykroczenie drogowe miało miejsce w miejscowości X. Ale nie wskazanie sprawcy już nie. Sąd powołał się na wyrok jakże wysokiej instancji sądu okręgowego w Lublinie XI Ko 132/12 w analogicznej sprawie i stwierdził, że wykroczenie z art. 96 § 3. k.w.*4) następuje tam, gdzie osoba wezwana do wskazania sprawcy kwituje odbiór przesyłki wzywającej do wskazania. I odesłał sprawę do sądu rejonowego właściwego dla zamieszkania kierowcy. A powinno być chyba jego pracodawcy albo i leasingodawcy - chyba, że ci doprowadzili wątek do prawdopodobnego kierowcy a ten nie potwierdził, że prowadził ale też nie wskazał prowadzącego (aż tak dokładnie sprawy nie znam - widziałem tylko decyzję sądu umywającego ręce). Czyli to nie dla kierowcy/właściciela niewygodne jest jeżdżenie po kraju, lecz dla S.M.

Czy to normalna praktyka? Czy też sędzia nie lubi S.M. i wymaga od niej jeżdżenia po całej Polsce na rozprawy? Może to też sposób na Naczelnego Fotografa R.P.? Zapominać, kto wtedy mógł kierować i niech się fotografowie ciągają po całej Polsce po sądach?

*1) § 1. Miejscowo właściwy do rozpoznania sprawy jest sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.

*2) § 1. Przy ustalaniu właściwości sądu stosuje się odpowiednio przepisy art. 31, 32, 33 § 1, art. 34-36, 39 i 43 Kodeksu postępowania karnego, a w odniesieniu do sądu, o którym mowa w art. 10, także art. 651 Kodeksu postępowania karnego.

*3)§ 1. Sąd bada z urzędu swą właściwość, a w razie stwierdzenia swej niewłaściwości przekazuje sprawę właściwemu sądowi lub innemu organowi.

*4) § 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Napisano

SM nie będzie jeździć tylko przekaże sprawę do lokalnego SM. Pytanie czy lokalny SM będzie zainteresowany. Tak czy inaczej na tych przepychankach może zyskać kierowca.

Napisano

> SM nie będzie jeździć tylko przekaże sprawę do lokalnego SM. Pytanie czy lokalny SM będzie

> zainteresowany. Tak czy inaczej na tych przepychankach może zyskać kierowca.

A SM w różnych wsiach i miasteczkach nie są przypadkiem firmami niezależnymi i nic im do siebie?

Napisano

> A SM w różnych wsiach i miasteczkach nie są przypadkiem firmami niezależnymi i nic im do siebie?

Pewności nie mam, ale czytałem o przypadkach gdzie np zeznanie można złożyć w SM w swoim mieście zamiast jechać gdzieś do Białej Góry czy innego zbójnickiego miasta.

W sądzie tez zdaje się można złożyć wniosek o przeniesienie do swojego miasta.

Z prawnikiem trzeba pogadać.

Ja na takie przypadki mam DAS i oni w moim imieniu mają załatwiać sprawy.

Napisano

> A SM w różnych wsiach i miasteczkach nie są przypadkiem firmami niezależnymi i nic im do siebie?

Chyba masz racje, sa tworem poszczegolnych samorzadow.

Napisano

Bardzo rozsądny sąd - pozbył się sprawy.

Ciekawe, czy lokalna SM się na to zażali.

Napisano

> SM nie będzie jeździć tylko przekaże sprawę do lokalnego SM. Pytanie czy lokalny SM będzie

> zainteresowany. Tak czy inaczej na tych przepychankach może zyskać kierowca.

dobrze sędzia zrobił: sprawę musi rozpoznać sąd "właściwy" biorąc pod uwagę jego skład, przedmiot sprawy i miejsce popełnienia czynu.

Napisano

> Bardzo rozsądny sąd - pozbył się sprawy.

> Ciekawe, czy lokalna SM się na to zażali.

nawet jak się zażali to tu akurat nic nie wskóra. Już nie na darmo zapobiegawczo sąd wskazał orzeczenie sądu okregowego...

Napisano

> dobrze sędzia zrobił: sprawę musi rozpoznać sąd "właściwy" biorąc pod uwagę jego skład, przedmiot

> sprawy i miejsce popełnienia czynu.

Znaczy jak bym, hipotetycznie, odmówił wskazania i dostał wezwanie do sadu w pierdziszewie górnym to mam składać wniosek o przekazanie sprawy do sadu w Wawie?