Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno tego samego auta raz jeszcze....

Featured Replies

Napisano

> [...] bo zmieniac na ten

> Radosc, rzeczywiscie zadna - ale praktycznosc IMVHO jak najbardziej. Wiesz z kim idziesz do lozka i

> jakiego oczekiwac

To się nazywa wierność wink.gif

Napisano

> [...] bo zmieniac na ten

> Radosc, rzeczywiscie zadna - ale praktycznosc IMVHO jak najbardziej. Wiesz z kim idziesz do lozka i

> jakiego oczekiwac

Problem w tym ze statystycznie nowe modele są bardziej niezawodne od starych. Oczywiscie w renomowanych markach, bo np. takiemu BMW to co drugi model nie wychodzi.

Napisano

> Nie wątp. W EU ludzie nie są masochistami A jednak jest jakiś powód dla którego jeżdżą ze

> skrzynią ręczną

> O ile pamiętam, to miałeś kiedyś Yarisa/Echo. Zapewne z automatem?

> Na polskim allegro jest 25 stron z ofertami Toyoty Yaris I.

> 25!

> A zobacz jak wygląda oferta jak wyfiltrowałem tylko skrzynię automatyczną

> I nie jest to spowodowane tym, że ludzie w mieście w korku lubią bawić się sprzęgłem

Glownie dlatego, ze nowe auta z automatem oznaczaja w Polsce doplate.

W przypaddku mojego Civica to bylo prawie 10% wartosci auta.

Nie wiem jak na innych rynkach, ale skoro wybieraja manuale, to moze byc podobnie.

Napisano
  • Autor

> Wtedy było to zupełnie czymś innym spowodowane niż ekologia. Po 1 rodzaj dróg - EU często kręte i

> ciasne - co powodowało potrzebę szybkiego wyprzedzania nawet słabym autem

az sie zapytam - po co wyprzedzaclizak.gif?

To jest IMVHO PL cecha, popatrz na UK - drogi "wiejskie" tez sa stare, waskie i nikt tak jak w PL nie wyprzedzascrewy.gif[...]

. Większość aut też raczej mała z małymi silnikami ze względu na

> ruch miejski w uliczkach często niedostosowanych do bardzo dużej ilości aut. [...]

Reszta zgodaok.gif - ma sens, ale to wyprzedzanie mnie martwii[...]

Napisano
  • Autor

[...]

> Ja się tematem zbytnio nie interesowałem.

No ale czekajlizak.gif - na AK tez padajahmm.gif - moze nie w takiej ilosci ale jednak...

> To jest chyba jedyny rynek na którym mają takie wartunki klimatyczne. Czy jakaś marka z EU daje

> takie ekstrawagancje?

hmm.gif - AFAIK Renaultzlosnik.gif - maja dostep do "smietnika czesci" Nissan, ale 100% pod tym sie nie podpisze, wyczytane na innym forumshhh.gif[...]

> Dla mnie takie duże i mocne diesle są zagadką której nie potrafię wytłumaczyć. Jest w EU nawet i

> TDI V10. Pali to i tak jak smok, a nadal klekocze. Nie wiem co powoduje, że ludzie wolą takie

> V10 TDI, a nie zwykłe benzynowe V8

Znow napisze o sobie, jesli ciagniesz duzo rzeczy to wolisz jednak duzego Diesel. Jak wiele razy mowilem, ja nie jestem hater-emchaja.gif Diesel, ja jestem ich przeciwnikiem w osobowych autachzlosnik.gif - jesli nie ma wyboru...

Nissan oferuje V6 Diesel w Navara - dealer przywiezie na plac 100 - sprzeda sto - lud tego chce, a nie 2.0l Bi Turbo cos tamfacepalm%5B1%5D.gif[..]

A co do EU - zlosnik.gif -moze po prostu nie ma opcji V8, wiec pozostaje V10 TDIzlosnik.gif[...]

> Przecież nie kupuje się czegoś takiego, zarabiając średnią krajową. Jak na mój gust, to trzeba tą

> średnią pomnożyć x10 żeby kupić takie auto.

EU warunki, czy PL?

[...]> No to masz tą samą sytuację u siebie co u nas z Japończykami. VW daje co tylko klient chce, a

> Japonia mocno okrojone samochody, w pakietach

Z tym, ze pakiety to wymysl EUlizak.gif[...] np BMW, pakiet na listwehahaha.gif, pakiet na podswitlanie klamekzlosnik.gif -- echpad.gif[...]

Polityka Toyota tez daleka do idealnej - ale w praktyce ma sie dobrze - dlaczego?

BO np chcesz auto gole z... jakims dodatkiem. old.gif

Nie mazlosnik.gif, musisz isc wersje wyposazenia wyzej.

Z tym, ze doplata za dodatek bedzie powiedzmy $800, a za $1,000 masz tych dodatkow 5lizak.gif[...]

Ale znow IMVHO jest to ograniczenie...

> Specyfika rynku UE. Mało miejsc do parkowania, dużo samochodów. Coś jak w Sydney

Sydneyzlosnik.gif - parkingu jest pelno za $50/1hzlosnik.gif,

763325-earlybird-parking.jpg

Probleme to Parking Rangers - postoisz 1 minute wiecej i juzczerwona.gif[...]

ipad-art-wide-600943172-420x0.jpg

> Ja mam u siebie poważny problem zaparkować Lancera w odległości bliższej niż 300m od domu. [...]

Czyli problemem jest dlugosc270747800-sex.giflizak.gif[...]

> A jak jesteś zmuszony na kompakta i jednak chcesz mieć lepsze osiągi? 1.8 w Toyocie? Nein danke.

Optymalnoscold.gif - IMVHO 100kW w malym aucie (klasa C w EU) jest optymalne, ani rakita, ani zdechlak. I tak masz od wszystkich - silnik ok 2.0l i te 100kW... cena u wszystkich tez ta sama..

W EU warunkach was normalnie oszukuja, zlosnik.gif po daja wam jakies 45kW mniej, i kaza za reszte placic (i to dobrzeuzbroj_zlo.gif).

Z drugiej strony masz racje, ze dobrze by byla jakby byla lepsza opcja... ale co za problem zrobic 100kW wersja bazowa i kazac placic za wszystko innelizak.gif[...]

U mnie chcesz wiecej - idziesz i kupujesz wieksze autozlosnik.gif[...]

albo kupujesz Focus XR5 czy idziesz do EU konkurencji - Megane RS. Cena $35k i masz....

> Bitte 2.0T

> 1.8 pali więcej niż 1.4

Czekaj, przeciez sam chciales 2.0lTzlosnik.gif

> A dlaczego oferować tylko 140KM? Dlaczego nie 200? Dlaczego nie 300?

Patrzy wyzej, bo 100kW jest optymalezlosnik.gif

> Patrz na Subaru Imprezę. Kiedyś miało 300KM w STI i był pełen opad szczeny. Oni nadal mają 300KM,

> ale ma to i Ford i VW i Reno (a przynajmniej okolice 300KM). To już żaden ewenement Tutaj

> Japonia śpi

Ale popatrz, ze EU jest w grobie jedna noga..., nikt nie bedzie $$ inwestowal jak sprzedaz jest znikoma.

Nie znaczy to, ze bronie Subaru. Owszem postep zadny przez pare lat, ale Asia/USDM maja inne wizje auta niz EU. Tego sportoweego tezlizak.gif[...]

Honda zupełnie coś przespała. Civic 200KM był fajny 10 lat temu. Teraz to mało

> na kompakta GTI.

Honda jesli czegos nie zrobi to obudzi sie jak Mitsubishi. Ja nawet nie potrafie rozpoznac ktora to generacja Civic, bo wszystkie tak samo wygladaja ...facepalm%5B1%5D.gif[...] Co do Type -R czy Type -S - coz .... przeciez chca byc Eco-electic zlosnik.gif - sami sobie sprzedaz zabili ...

Napisano
  • Autor

[...]

> no Aygo to manual, miał być jakiś mały automat ale one w większości są albo strasznie stare albo

> straszny crap CVT

CVT ma problemy - Nissan np ma teraz tylko CVT, i jedyna rzecza ktora padnie ci w Maxima (auto w zasadzie powinno miec legende nie zawodnosci jak Camry) to CVT...facepalm%5B1%5D.gif[...]

2012-nissan-maxima-3.jpg

> u nas jak basis jest 1.6 i 2.0 Duratec (diesle pomijam) tyle tylko, [...]

I dlatego mowie, do Kravitz, ze was oszukujalizak.gif - daja wam jakies 45kW mniej i mowia, ze tak ma bycfacepalm%5B1%5D.gif[...] a jak chcecie wiecej to sobie doplaccielizak.gif[...]

> jak chcesz więcej mocy to skazany jesteś na diesel lub Ecoboost

I to jest blad IMVHO. Mialem Ford i ... wlasnie taka polityka odrzuca mnie od marki...FuckYouSmiley.gif - ja chce miec wybor, ba jestem wstanie zaplacic za ten wybor, ale chce go miec...

> raczej DROWNsizing

Tylko, ze jak widac lud sie temu tez sprzeciwia...

> ja też, dlatego dla mnie skończyły się samochody europejskie w okolicach roku 2010

> Zostały Koreańce, Japończyki i Amerykańce

Narazie... Eco pewnie tez dotrze...

> a u nas do Superba ładują 1.2 TSI

To juz jest w ogole jakas pomylka... pad.gif I co kupuje ktos 1.2TSi, czy lud doplaca za wiecej?

Napisano
  • Autor

> To się nazywa wierność

Nie to sie nazywa sprzwdzone 270747800-sex.gif pozycjezlosnik.gif[...]

1. Wiesz ile cie service kosztuje

2. Wiesz co moze byc gay.gif

3. Dodatkowo dochodzi plus jesli korzystasz z tego samego dealer-a i sprzedawcy, wie, ze nalezy o ciebie dbac270747800-sex.gif bo worcisz...

Napisano

> Ja miałbym problem, bo Stilo nie jest produkowane

Chwała Fiatowi za tą decyzje! Ale mozesz zawsze kupić Dodge Dart, to podobno Stilo?

Napisano

> Chwała Fiatowi za tą decyzje! Ale mozesz zawsze kupić Dodge Dart, to podobno Stilo?

Brzydkie. Ale starą generację Subaru Outback bym poprosił, jest gdzieś

wyżej. To co OZI pisze o nowym grillu, to straszne. Jest brzydki (grill,

OZI to nie wiem hehe.gif )

Napisano

> Brzydkie.

Zadziwiasz mnie. Dart jest taki jaki lubisz - nie ma bagażnika tylko jakaś wielka klapę jak w SUV, jest przeraźliwie brzydki. Myślałem ze Ci sie bedzie podobał...

2013-dodge-dart-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-433267-s-429x262.jpg

Napisano
  • Autor

> Brzydkie. Ale starą generację Subaru Outback bym poprosił, jest gdzieś

> wyżej. To co OZI pisze o nowym grillu, to straszne.

Czekaj,zlosnik.gif - ja mowie tylko, ze jest lepiej niz bylozlosnik.gif[...]

Jest brzydki (grill,

> OZI to nie wiem )

Podobno tez, ale jakos zawsze jakos mulher.gif to lubily, nie zaleznie od rasy czy koloru skorywazniak.gif[zfaniak][...]hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Czekaj, - ja mowie tylko, ze jest lepiej niz bylo[...]

Jest gorzej niż było. Bo jest tendencja do powiększania grilla.

Stary Outback był stonowany, a to teraz... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Jest gorzej niż było. Bo jest tendencja do powiększania grilla.

> Stary Outback był stonowany, a to teraz...

Ty mowisz o starej generacji - ja mowie o wersji sprzed liftingulizak.gif[...]

Jako ex posiadacz Liberty,ta ktora mialem bylawaytogo.gif - od tego czasu Toyota Camry AWDfacepalm%5B1%5D.gif[...]

2009-subaru-outback-25i.jpg

Subaru-Outback1_2009_on_729-620x349.jpg

2013-Subaru-Outback.jpg

Napisano

> co ciekawe znam malo osob, ktore po EU Vee adub kupily nastepnego...

czyli jedank tacy sie zdarzaja, w moim otoczeniu raczej zmieniaja marke tongue.gif

> Nie juz poteierdzone, ulepszyli ten silnik, zmiana vvti i spalanie jest teraz ok 0.8l mniej, czyli

> srednie teraz jest 9.8l, wiec jesli dealer ma racje powinno byc ok 9l z V6. W starym mialem na

> przestrzeni 100,000 km ok 9-10l z kazdego baku, ciezka miejska jazda na calym baku 11-12l...

czyli tyle co nowoczesne pomysly z wiertarka grinser006.gif

> Ja sie zastanawiam, skad wynika takie zaslepienie VeeDub u PL. ma w pracy nowa doctorke, siweza PL

> emigracja ok 2008 i ..kupila Passat. I to w TDI , przebieg dzienny dom szpital =20km,

> prestige zadny, (jesli oto chodzi), Diesel, $1.50, benzyna $1.28.. Sens zadny, ale VeeDub jest

Wiesz u nas tez nie jest tak, ze jest jakies zaslepienie, kazda marka ma swoich zwolennikow. W pl moze i ta marka ma jakis synonim, ale to raczej w oparciu o historie - czyt strsze uzywane modele grinser006.gif, ktore byly o niebo lepsze niz obecne.

Dla mnie jest to jakas tam jedna z wielu marek obok Forda, Opla czy Kii.

Kupno czegos takeigo u Was w szczegolnosci z kultowym TDI - tez nie rozumiem.

> Jak narazie czytam same pozytywne opinie, ale to jest cvt, ciekawe polaczenie z Diesel, jak Nm

> rozwiazali. W kazdym razie jesli rzeczywiscie orzewiduja 20% skok sprzedazy, to pelno testrow

> bedzie..

Konstrukcja jest tak policzona (w przeciwienstwie do sprzegla zlosnik.gif), ze bez problemu przenosi wyzsze Nm a dodatkowo oprogramowanie pozwala jest dzialac w optymalnym dla diesla zakresie.No i efektu tramwaju do konca nie ma bo .. silnik klekocze grinser006.gif.

Cos tez slyszalem, ze wersje 2.0T maja byc takze tylko z CVT, jak np w Forku tongue.gif. Jak tak dalej pojdzie to pewnei przyszle WRX i STI tez beda tylko cvt.

> 3.6ljuz jest od dawna, w EU byl jeszcze 3.0l do kiedy?

3.6 byl od poczatku, AFAIR od 2010. silnik ten zastapil 3.0 tak jak i w pl tak i na swiecie. 3.6 podobno jest ulepszona wersja 3.0 ok.gif.

H6 3.0 byl juz dostepny od II gen Outbacka, czyli od 2000r, potem przechodzil modyfikacje, jak np dolozenie vvti. W pl jest malo popularny bo ceny byly pow 50kE za auto a i panuje opinia, ze silnika nie powinno sie gazowac grinser006.gif

> . Fakt,

> U mnie problem z tym, jest taki, ze wola Premium Unleaded, 95 a ta jest w cenie Diesel, dlatego

> ludzie wola 2.5l Do BMW teraz leje E10 zamiast 95 - E10 ma 94 ...

Sprawdzilem w instrukcji, zalecana jest U95, ale wyjatkowo mozna lac paliwo o licznie oktanowej 90. Pewnie wersja na US i Oz ma usuniete "wyjatkowo". U nas to nie problem bo i nizej niz 95 nie dostaniesz.

> Byl w starej genracji, imvho roziwazanie fajne

Fajne i do szybkiej jazdy 2.5T jest lepsze niz 3.0. Przy T wiadomo, ze mozna sie bawic w tuningi, ludzie nawet w Forkach potrafia miec znacnzie pow 300KM spineyes.gif. Natomiast do zwyklej jazdy lepszy jest 3.0, bo jest mniej problematyczny.