Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu

Featured Replies

Napisano

Czy Cruze nie ma takiej funkcji ??

Bardzo się przyzwyczaiłem do takiej funkcji poprzednio w Kia Ceed i wcześniej w Astrze G (tam chyba to funkcja autoalarmu była).

No i trochę mnie zaskoczyło że obecnie nowe auto może tego nie mieć blush.gif

Napisano

> Czy Cruze nie ma takiej funkcji ??

> Bardzo się przyzwyczaiłem do takiej funkcji poprzednio w Kia Ceed i wcześniej w Astrze G (tam chyba

> to funkcja autoalarmu była).

> No i trochę mnie zaskoczyło że obecnie nowe auto może tego nie mieć

mnie tez to zaskoczylo w nowym aveo, mimo ze w instrukcji jest napisane ze jest taka funkcja no.gif jest tylko automatyczne odryglowanie po wyjeciu kluczyka ze stacyjki

zreszta w instrukcji wiele rzeczy sie nie pokrywa z tym co jest rzeczywiscie w samochodzie

Napisano
  • Autor

> odryglowanie po wyjeciu kluczyka ze stacyjki

U mnie nie znalazłem zapisu ani o zamykaniu ani o otwieraniu. Kicha tongue.gif

W Ceedzie po przekroczeniu chyba 15km/h drzwi się ryglowały i nie trzeba było pamiętać. A często na tylnym siedzeniu wożę laptopa więc to dość ważna funkcja tongue.gif

Napisano

Nie ma, od blokowania wszystkich drzwi jest przycisk na panelu

i to dla mnie wygodniejsze niż wciskanie rygla w drzwiach kierowcy (co tez działa).

Poza tym jaki sens jest w automatycznym blokowaniu drzwi powyżej 15 km/h tej? icon_eek.gif

Przecież jak ktoś będzie chciał zajumać lapka to zrobi to w czasie postoju np. w korku

a nie podczas pościgu na hulajnodze hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Poza tym jaki sens jest w automatycznym blokowaniu drzwi powyżej 15 km/h tej?

> Przecież jak ktoś będzie chciał zajumać lapka to zrobi to w czasie postoju np. w korku

> a nie podczas pościgu na hulajnodze

Więc nie masz pojęcia jak działa ta funkcja facepalm%5B1%5D.gif

Więc lepiej się nie wypowiadać co jest lepsze w przypadku braku znajomości danej rzeczy spineyes.gif

Napisano

> Więc nie masz pojęcia jak działa ta funkcja

> Więc lepiej się nie wypowiadać co jest lepsze w przypadku braku znajomości danej rzeczy

Niestety prawda. Jak przyrygluje to otworzysz dopiero od wewnątrz, od klamki.

BTW - W 407 miałem to i dezaktywowałem bo mnie wqrzało. Ale co kierowca to opinia.

Napisano
  • Autor

> Niestety prawda. Jak przyrygluje to otworzysz dopiero od wewnątrz, od klamki.

> BTW - W 407 miałem to i dezaktywowałem bo mnie wqrzało. Ale co kierowca to opinia.

Nie wiem jak w innych markach, ale w Kia gdy ruszyłem ponad 15km/h (w przypadku Astry po drugim naciśnięciu hamulca) następowało zaryglowanie drzwi. I drzwi były zamknięte, nieważne czy stałem na światłach czy zwolniałem. Otwierało się albo przyciskiem wszystkie drzwi albo normalnie otwierając klamką dane drzwi.

I dla mnie to super rozwiązanie. Niestety w Cruzie trzeba sobie wyrobić nawyk zamykania drzwi po każdym ruszeniu crazy.gif

Napisano

> Niestety prawda. Jak przyrygluje to otworzysz dopiero od wewnątrz, od klamki.

> BTW - W 407 miałem to i dezaktywowałem bo mnie wqrzało. Ale co kierowca to opinia.

Kiedyś w Clio żony też to wyłączyłem. smile.gif

Napisano

> I dla mnie to super rozwiązanie. Niestety w Cruzie trzeba sobie wyrobić nawyk zamykania drzwi po

> każdym ruszeniu

Nie da sie tego jakos aktywowac w kompie?

Cruze jest taki "oplowaty", nie wiem jak w Astrze J ale w Astrze H mozna se to bez problemu uaktywnic, wiec moze tu tez sie da?

Napisano

Wystarczy prosta centralka alarmu i juz bedziesz mial ta opcje. Chyba, ze da sie to w ASO wlaczyc.

Napisano

> Bardzo się przyzwyczaiłem do takiej funkcji poprzednio w Kia Ceed i wcześniej w Astrze G (tam chyba

> to funkcja autoalarmu była).

> No i trochę mnie zaskoczyło że obecnie nowe auto może tego nie mieć

Na stronie 103 instrukcji od kombi piszą, że jest blokowanie zamków i możliwość ustawienia opóźnienia.

Napisano
  • Autor

> Na stronie 103 instrukcji od kombi piszą, że jest blokowanie zamków i możliwość ustawienia

> opóźnienia.

Gdzie ??

cruze.jpg

Napisano

> Gdzie ??

"Włączenie lub wyłączenie funkcji automatycznego blokowania...."

inna sprawa, że ja mam ściągniętą inną instrukcję. Jest tam więcej opcji. W każdym razie za 3-4 dni sprawdzę na żywca i wtedy będę wiedział na pewno.

Napisano

> Więc nie masz pojęcia jak działa ta funkcja

> Więc lepiej się nie wypowiadać co jest lepsze w przypadku braku znajomości danej rzeczy

Nie wiem jak działa w Kia, ale wiem jak w amerykańskich Cruzakach bo tam ona jest cfaniak.gif

Napisano

> "Włączenie lub wyłączenie funkcji automatycznego blokowania...."

> inna sprawa, że ja mam ściągniętą inną instrukcję. Jest tam więcej opcji.

I co z tego że jest w instrukcji?

Składane elektrycznie lusterka też są hehe.gif

Napisano

> I co z tego że jest w instrukcji?

> Składane elektrycznie lusterka też są

Dlatego piszę, że nie wiem na pewno i dopiero sprawdzę. Staram się pomóc. Sam nie raz patrzyłem na coś i nie widziałem, aż ktoś mnie "odblokował".

Napisano

> Dlatego piszę, że nie wiem na pewno i dopiero sprawdzę. Staram się pomóc. Sam nie raz patrzyłem na

> coś i nie widziałem, aż ktoś mnie "odblokował".

No widzisz, a ja wiedziałem, że w polskich Cruzakach tej funkcji nie ma bo uznano ją za zbędną

więc odpowiedziałem i usłyszałem abym nie pisał o czymś o czym nie mam pojęcia zlosnik.gif

dobre! hehe.gif

Napisano

> No widzisz, a ja wiedziałem, że w polskich Cruzakach tej funkcji nie ma bo uznano ją za zbędną

> więc odpowiedziałem i usłyszałem abym nie pisał o czymś o czym nie mam pojęcia

> dobre!

To jest kacik techniczny. To, ze nie ma tej funkcji to nie znaczy, ze jest niepotrzebna. Osobiscie nie wyobrazam sobie, zeby nowy samochod tego nie mial. Skoro jest w wersji w USA to byc moze da sie to odblokowac w ASO.

Napisano

Muszę przyznać, że instrukcja to zupełnie co innego niż "żywe" auto. Nie miałem czasu aby solidnie pogrzebać w ustawieniach, jednak stwierdzam, że Cruze z naszego rynku nie ma automatycznego ryglowania drzwi. Mi akurat ta funkcja do niczego nie jest potrzebna, jednak rozumiem, że komuś może być i nie pojmuję czemu u nas jest usunięta. W sumie to mnóstwo fajnych opcji nie występuje w menu ustawień pojazdu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> To jest kacik techniczny. To, ze nie ma tej funkcji to nie znaczy, ze jest niepotrzebna. Osobiscie

> nie wyobrazam sobie, zeby nowy samochod tego nie mial. Skoro jest w wersji w USA to byc moze

> da sie to odblokowac w ASO.

Gdybyś wiedział jak działa ta blokada w amerykańskich Cruzakach to byś nie pisał aby ją przenieśli do Polski icon_rolleyes.gif

Lepiej, że jej nie ma.

I jak wyżej, amerykańce też piszą, że nikt ich na hulajnodze nie goni,

chyba że, w Detroit hehe.gif

Napisano

> Gdybyś wiedział jak działa ta blokada w amerykańskich Cruzakach to byś nie pisał aby ją przenieśli

> do Polski

> Lepiej, że jej nie ma.

> I jak wyżej, amerykańce też piszą, że nikt ich na hulajnodze nie goni,

> chyba że, w Detroit

facepalm%5B1%5D.gif Szkoda slow.