Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio żona jeździ Mareą, więc wsiadłem ją sprawdzić i zauważyłem spadek mocy przy jeździe na benzynie. Podłączyłem pod kompa, wszystkie parametry w normie, błędów brak, czasy wtrysku równe na każdym cylindrze. Objawy są dokładnie takie: przyspieszam powiedzmy na 3 lub wyższym biegu i po przekroczeniu ok. 4500 rpm zamiast przyspieszać, jedzie bez dynamiki, czyli też przyspiesza, ale dużo wolniej i czuć wtedy jakby pracę na 3 cylindry. Zapłon wykluczam, przewody zmieniałem z 1,5 roku temu, świece mają niecały rok, cewka i czujnik wału zmieniane we wrześniu, poza tym na lpg chodzi idealnie, a przy zapłonie byłoby gorzej. Jadąc z podłączonym oscyloskopem, w momencie przyspieszania sonda daje na bogato, a jak dojdzie do magicznych obrotów i zaczyna mulić, sygnał z sondy oscyluje, czyli mieszanka się zubaża. Ja obstawiam mocno zabrudzone wtryski. Miał ktoś podobne objawy?

Napisano

Długo jeździła? To auto adaptuje się do stylu jazdy, może "zamuliła" je i trzeba byłoby popedałować.

Napisano
  • Autor

> Długo jeździła? To auto adaptuje się do stylu jazdy, może "zamuliła" je i trzeba byłoby

> popedałować.

Od listopada, ale żona nie zamula, jeździ codziennie ekspresówką i ciśnie. Z resztą miesiąc temu jechałem trasę tym autem i było OK.

Napisano

> Od listopada, ale żona nie zamula, jeździ codziennie ekspresówką i ciśnie. Z resztą miesiąc temu

> jechałem trasę tym autem i było OK.

Jak możesz to sprawdź jeszcze ciśnienie paliwa - może pompa nie wyrabia.

Napisano
  • Autor

> Jak możesz to sprawdź jeszcze ciśnienie paliwa - może pompa nie wyrabia.

No właśnie nie mam manometru. Jest to o tyle dziwne, że ucina moc gwałtownie, powiedzmy przyspieszam na trójce od 2000 rpm i trzymam pedał w podłodze, wskazówka mija okolice 4500 rpm i nagle trrrr... słychać jakby pracę trzech cylindrów. W tym momencie wszystkie wtryski mają równe czasy otwarcia około 14-16 ms.

Napisano

> Jak możesz to sprawdź jeszcze ciśnienie paliwa - może pompa nie wyrabia.

ok.gif oraz filtr paliwa sprawdz:)

Napisano

IMO to nie wtryski. Jak by to były wtryski to miałby muła cały czas.

Napisano
  • Autor

> IMO to nie wtryski. Jak by to były wtryski to miałby muła cały czas.

To dlaczego z butem w podłodze, gdy brakuje mocy i wcisnę guzik przełącznika na lpg, to dostaje kopa, jakbym nitro włączył. Przełączenie benzyna/gaz nic nie zmienia poza zmianą wtryskiwaczy z benzynowych na lpg.

Napisano

ale piszesz że do 4500rpm auto idzie normalnie, być może ciśnienie paliwa spada i dla tego nie idzie szybciej niewiem.gif A po przełączeniu na gaz dostaje tyle paliwa ile trzeba i ma kopa.

Podobny efekt jest jak brakuje gazu a mamy ustawione niskie ciśnienie przełączania wink.gif