Pucek250 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Hej! Mam dylemat Remontuję mieszkanie i mam problem w postaci wyboru płyty grzewczej. Do wyboru mam płytę indukcyjną lub ceramiczną. Gazowa odpadła, ze względów technicznych (za dużo kombinacji z przyłączem). Niestety nie mam doświadczenia z elektrycznymi kuchenkami. Cena jak najmniejsza, lecz sprzęt musi być dobry (markowy). Wolę dopłacić trochę i mieć spokój i komfort użytkowania Co polecacie? Jakieś konkretne firmy, modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayster_tcz Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Na temat modeli nie wypowiem się, natomiast rodzaj - tylko indukcja. Nie wierz w mity o nowoczesnych garnkach - muszą po prostu być stalowe, bo tworzą się w nich prądy wirowe ogrzewające je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katorznik Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 ja 4 lata temu wybrałem ceramikę, ze względu na sporą wtedy różnicę w cenie główna wada: trzeba pilnować czystości, to co się wyleje to nie zetrzesz... przypali się, a potem myjesz płytę dla rodziny do codziennego gotowania chyba bym się nie zdecydował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pigmej Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Zawodowo robimy kuchnie na wymiar. TYLKO indukcja. Za 900 zł dostaniesz 4-ro polowe BEKO. Musi mieć timer i booster. O ceramice nie będę się nawet wypowiadał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz086 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 > O ceramice nie będę się nawet wypowiadał.... Ceramika ma jedną, ogromną zaletę - jest tak prosta, że nie ma się tam co zepsuć. Zwykła grzałka sterowana przez stycznik i termostat - nawet jak się coś zepsuje to naprawa może być banalna. W przypadku indukcji pojawia się tam komplet energoelektronicznych przetwornic wysokiej częstotliwości, które niby jak są dobrze zaprojektowane powinny działać też bez problemu kilkanaście lat, tylko w tutaj o wiele częściej pojawiają się wyjątki, że po kilku latach elektronika zdycha. Producenci różnych sprzętów lubią upchać całą elektronikę do jak najmniejszej skrzynki, żeby pracowała w temperaturze około 70*C, a to potrafi znacznie skracać żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 > Ceramika ma jedną, ogromną zaletę - jest tak prosta, że nie ma się tam co zepsuć. Zwykła grzałka > sterowana przez stycznik i termostat - nawet jak się coś zepsuje to naprawa może być banalna. I te wszystkie sensorowe przyciski, timery i podświetlenia, wyświetlacze i regulacje temperatury to proste styczniki i termostat? . Ceramika ma 2/3 elektroniki z indukcji. I ta elektronika ma tam znacznie gorsze warunki, bo grzałki grzeją prawdziwym ciepłem w środku płyty, a indukcja grzeje garnek i płyta grzeje się dopiero od garnka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 > Nie wierz w mity o > nowoczesnych garnkach - muszą po prostu być stalowe, bo tworzą się w nich prądy wirowe > ogrzewające je. Tylko, że indukcja nie działa na zasadzie prądów wirowych, gdyż sama by się wtedy spopieliła Częstotliwość jest w zakresie grzania przez zmianę domen magnetycznych - więc garnek musi być ze stali o odpowiedniej histerezie magnetycznej. W skrócie - musi go magnes łapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotLarry Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > Tylko, że indukcja nie działa na zasadzie prądów wirowych, gdyż sama by się wtedy spopieliła > Częstotliwość jest w zakresie grzania przez zmianę domen magnetycznych - więc garnek musi być ze > stali o odpowiedniej histerezie magnetycznej. > W skrócie - musi go magnes łapać Ale nie zmienia to faktu, że musi być porządny i dobrze kumulować ciepło. Na gazie tego się tak nie odczuwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CyberKasztan_2077 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > Ale nie zmienia to faktu, że musi być porządny i dobrze kumulować ciepło. Czasem coś podgrzewam w zwykłej, metalowej misce. Nie sądzę żeby była porządna i dobrze kumulowała ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bez Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 miałem ten sam problem i wbrew poradom wybraliśmy płytę ceramiczną. Za cenę najtańszej indukcji mam maegawypasioną ceramikę. Bardzo szybko nagrzewa gary choć minimalnie wolniej niż gaz. Zalety vs. poprzedni gaz: b. równomiernie grzeje garnki znacznie łatwiej się czyści choć trzeba czyścić - jak wszystko łatwiej utrzymać stałą temp. gotowania. nie używałem nigdy indukcji to nie będę się wymądrzał. braliśmy pod uwagę jedynie ceny samej płyty jak i koszt kupienia wszystkich garnków od nowa bo stare by się nie nadawały choć są b. porządne i pełnosprawne. do tego wyczytałem, że wiele osób narzeka na buczenie indukcji i hałas od wentylatora chłodzącego. Ceramika jest bezgłośna. w sumie jesteśmy zadowoleni. (od m-ca ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pito Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > Czasem coś podgrzewam w zwykłej, metalowej misce. Nie sądzę żeby była porządna i dobrze kumulowała > ciepło. Ja na zwykłej blaszanej patelni za 15 złotych. A co do garnków - całkiem porządny zestaw chyba 5 garnków z pokrywkami kupiliśmy w Makro za 120 zł. A przy okazji kupna płyty Mastercooka, dostaliśmy jeszcze jeden zestaw Fagora - chyba też 5 garnków z pokrywkami. Co roku jest ta promocja, nie wiem jak teraz. Ogólnie to nawet nie zastanawiałbym się nad ceramiczną. Indukcja grzeje momentalnie - zanim obiorę parówki ze skóry, woda już wrze, podgrzanie w rondelku zupy w wyjętej z lodówki zajmuje tyle, ile schowanie dużego garnka z zupą do lodówki w międzyczasie. Poza tym nic się nie przypala, jakiegoś buczenia nie słyszę, szum jak przy grzaniu na gazie, może nawet mniejszy. Coś się przypala na patelni - skręcam moc i po sekundzie płyta przestaje grzać, z "oporową" nie ma tak dobrze, trzeba zdejmować z palnika i chwilę odczekać. Korzystałem z takiej i nie wyobrażam sobie jej użytkowania na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pucek250 Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Garnki to nie problem - tak czy siak muszę jakieś kupić, bo nie mam Kurcze, powoli przekonujecie mnie do indukcji Boję się indukcji, bo nie miałem z tym styczności Koleżanka nastraszyła mnie, że jej mastercook ciągle brzęczy itd. Jak to z tym faktycznie jest? Prawda czy mit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pucek250 Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > TYLKO indukcja. > Za 900 zł dostaniesz 4-ro polowe BEKO. Musi mieć timer i booster. Cena bardzo atrakcyjna Masz jakieś dłuższe doświadczenie z tą firmą? Można bez obaw kupić indukcję BEKO? Jak z brzęczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayster_tcz Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > Tylko, że indukcja nie działa na zasadzie prądów wirowych, gdyż sama by się wtedy spopieliła > Częstotliwość jest w zakresie grzania przez zmianę domen magnetycznych - więc garnek musi być ze > stali o odpowiedniej histerezie magnetycznej. > W skrócie - musi go magnes łapać Zmianie pola towarzyszy powstanie napięcia, a więc i popłynie prąd - wirowy Na takiej samej zasadzie działają np. piece indukcyjne. Kuchenka domowa różni się tym, że posiada zabezpieczenia co by się garnek do czerwoności nie rozgrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayster_tcz Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > Garnki to nie problem - tak czy siak muszę jakieś kupić, bo nie mam > Kurcze, powoli przekonujecie mnie do indukcji > Boję się indukcji, bo nie miałem z tym styczności Koleżanka nastraszyła mnie, że jej mastercook > ciągle brzęczy itd. Jak to z tym faktycznie jest? Prawda czy mit? To jest przetwornica - coś na styl zasilacza komputerowego (bardzo "na styl" ) - źle wykonane elementy indukcyjne mogą brzęczeć, ale na pewno nie ciągle - płyta pracuje tylko wtedy, gdy gotujesz ( nie liczę zegarków itp pierdół). Producenci raczej też sprawdzają poziom hałasu generowany przez kuchenkę - wszak opinia klienta = zysk lub strata. Podłączałem już wiele kuchenek ( sam nie mam, bo w bloku instalacja nie wytrzyma ) i poziom brzęczenia określam hmm jak szept ? Niewiele głośniej niż gaz, może porównywalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ticolot Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > Boję się indukcji, bo nie miałem z tym styczności Koleżanka nastraszyła mnie, że jej mastercook > ciągle brzęczy itd. Jak to z tym faktycznie jest? Prawda czy mit? Jeśli szybko gotujesz wodę czyli używasz funkcji booster - czyli pole kuchenki indukcyjnej na maxa to faktycznie buczy, na mniejszych ustawieniach bulgocze tylko potrawa w garnku. Wiatraczek włącza się gdy płyta trochę popracuje ale nie jest on przynajmniej w moim Elektroluxie zauważalny. Ja poprzednio miałem kuchenkę na gaz butlowy - teraz mam indukcję i jestem mega zadowolony. Płyta szybko stygnie (w zasadzie miejsce na którym stał garnek bo reszta jest zimna), jest "idioto" odporna - gdy położysz pokrywkę na włączoną płytę to się ona wyłączy, gdy coś wykipi też się wyłączy, gdy postawisz nieodpowiednie naczynie to się nie włączy. Jest mega fajna w utrzymaniu czystości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 > Zmianie pola towarzyszy powstanie napięcia, a więc i popłynie prąd - wirowy Na takiej samej > zasadzie działają np. piece indukcyjne. Kuchenka domowa różni się tym, że posiada > zabezpieczenia co by się garnek do czerwoności nie rozgrzał Eksperymentowałem trochę w liceum z pądami wirowymi. Doświadczenia typu pierścień z kalafonią, wahadło w cewce itp. I prąd wirowy przy polu 50 Hz powoduje bardzo szybkie grzanie dowolnego przewodnika. Poza tym cewka musi być odpowiednio ukształtowana. W kuchence układ jest tak zbudowany geometrycznie i tak dobrana częstotliwość, aby zminimalizować powstawanie prądów wirowych, a grzać za pomocą przestawiania domen magnetycznych. Wnika to też z faktu, że garnek jest POZA cewką, a w tyglach i piecach - wewnątrz cewki. Poza tym jak przyjrzysz się zdjęciu takiej kuchenki bez obudowy, to zadaj sobie pytanie - czemu prądy wirowe nie grzeją wewnętrznych ekranów, tylko garnek. Odpowiedz jest prosta - bo w kuchence prądy wirowe są zminimalizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 > Cena bardzo atrakcyjna Obecnie najtańsze płyty indukcyjne różnych firm (nie tylko Beko) to koszt do 1000zł. Np. najtańszą płytę Electroluxa znajdziesz za 950-1000zł, ten sam model robiony dla Ikei kosztuje tam 999zł. I jak bym szukał najtańszej, to w tej cenie bym chyba kupił, ze względu na 5-letnią gwarancję Ikea. Kilka ostatnich miesięcy rozglądałem się w temacie płyt indukcyjnych do nowego mieszkania. Ja szukałem modelu z dotykowym suwakiem a te są nieco droższe. Jednak po próbach różnych płyt działających w akcji i bawiąc się obsługą, wybrałem model z osobnym suwakiem dla każdego z palników- to jest niesamowicie wygodne w użyciu. Wybrałem więc Electroluxa EHH6540FOK (1378zł) i jest rewelacja. Odpowiednik robiony dla Ikea kosztuje tam 1499zł: KLIK Płyta nie brzęczy (przynajmniej nie z moimi garnkami), słychać tylko wentylatory jeżeli akurat pracują. Nic o trwałości nie powiem bo oczywiście zakup zbyt świeży. Ale polecam właśnie ze względu na system sterowania. Wiele lat używałem płyty ceramicznej, więc mam porównanie. Dla mnie główną zaletą indukcji jest błyskawiczna reakcja na zmianę siły grzania, podobna jak w przypadku gazu. Płyty ceramiczne mają sporą bezwładność- jeżeli chcesz zmniejszyć grzanie, to mija kilka- kilkanaście sekund zanim płyta ostygnie. W przypadku indukcji ten problem nie występuje- potrawa natychmiast przestaje np. kipieć. Jeżeli ktoś nie może się zdecydować, to polecałbym modele mieszane, czyli 2pola zwykłe i 2 pola indukcyjne, np. AEG-ELECTROLUX HK634150XB (też około 1000zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Majkel_ Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 > Cena bardzo atrakcyjna > Masz jakieś dłuższe doświadczenie z tą firmą? Można bez obaw kupić indukcję BEKO? Jak z > brzęczeniem? na AK jest ktoś z Beko - w każdym razie dostałem od niego rozszerzoną gwarancję na płytkę gazową w razie czego załatwisz sprawę na kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotLarry Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 > Czasem coś podgrzewam w zwykłej, metalowej misce. Nie sądzę żeby była porządna i dobrze kumulowała > ciepło. Na kiepskich garnkach było tak, że gotowało się dużo dłużej plus "bulgotało" w rytm pulsowania indukcji. Porzadny garnek łapie ciepło i po paru minutach równomiernie grzeje... Podobnie z patelką... najtansza z marketu to masakra wywołuje błędy w elektronice [tez dziwne] plus smazy duzo gorzej od prostej patelki firmowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayster_tcz Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 To akurat wina bardzo słabej jakości stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pucek250 Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 > Jednak po próbach różnych płyt działających w akcji i bawiąc się obsługą, wybrałem model z osobnym > suwakiem dla każdego z palników- to jest niesamowicie wygodne w użyciu. Wybrałem więc > Electroluxa EHH6540FOK (1378zł) i jest rewelacja. Chyba się zdecyduję na ten model Dziękuje wszystkim za pomoc Będzie indukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 > Chyba się zdecyduję na ten model > Dziękuje wszystkim za pomoc Będzie indukcja Nowsza wersja mojej - Electrolux EHD 60150 P http://www.ceneo.pl/1596038 Widzę, że zmienili nadruki na płycie - ciekawe czy soft też poprawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.