Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Lacetti] nawiewy dziwny zapach

Featured Replies

Napisano

Witam, od paru dni mam dziwny przypadek z zapachem nawiewów. Dzieje się to tylko na ustawionym ciepłym powietrzu. Zapach przypomina jak kiedyś farelki domowe śmierdziały po nagrzaniu taki elektryczny zapach silnika. Jak zamknę układ to intensywność zapachu spada, na zimnym minimalnie można wywąchać zapach kurzu na letnim tym po środku czyli białą skala też nie stwierdzam smrodu. Muszę sprawdzić wydech, ale smród spalin jest zdecydowanie inny. Może ktoś już przerabiał taki problem i chętnie wysłucham jakieś podpowiedzi. Dziękuję i Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dziś byłem u gazownika i gaz jest 100 % szczelny, wydech też. Mechanik zalecił ozonowanie klimy oraz sprawdzenie rezystora obrotów silnika wentylatora ponieważ wg niego on często wydobywa taki zapach po nagrzaniu się. Jutro go wykręcę z obudowy i sprawdzę jak jest bez niego ( jak będzie wisiał w kabinie a nie w układzie).

Napisano
  • Autor

już nie wiem co to może być. Rezystor sprawdzony nie śmierdzi jak wiatrak działa bez rezystora też nie śmierdzi powietrze z tego otworu w którym siedzi rezystor. Natomiast zauważyłem że śmierdzi tylko z środkowych nawiewów jak powietrze skieruję na szyby to jest ok jak na nogi też jest ok. Śmierdzi tylko z środkowych nawiewów na ciepłym powietrzu. Może tak było od dawna ponieważ do tej pory jak grzałem to szyba i nogi jakoś środka nie używałem tylko podczas chłodzenia samochodu. Już nie wiem jak do tego podejść jutro ją odgrzybię i zobaczymy co się podzieje.

Napisano

Wymień filtr kabinowy oraz odgrzyb klimę. U mnie było podobnie. Zrobiłem jak proponuje i jest ok. Teraz pachnie kwiatkami tongue.gif

Napisano

wymieniałeś już słynną kostkę za zegarami hmm.gif , podobne objawy miałem przed spaleniem mojej , przy obiegu otwartym ładnie spalonym chwilami zalatywało zlosnik.gif

Napisano

Było już na forum, ale nie potrafię znaleźć alien.gif

Coś było mówione o płynie chłodniczym, ale nie było to pewne.

Napisano
  • Autor

> wymieniałeś już słynną kostkę za zegarami , podobne objawy miałem przed spaleniem mojej , przy

> obiegu otwartym ładnie spalonym chwilami zalatywało

jaką kostkę za zegarami?? proszę o podpowiedź

Napisano

> jaką kostkę za zegarami?? proszę o podpowiedź

spalona kostka

Napisano

> spalona kostka

Problem dotyczył wszystkich lacetti czy tylko konkretny rocznik?

Napisano

> Problem dotyczył wszystkich lacetti czy tylko konkretny rocznik?

ciężko powiedzieć ale w roczniku 2006 napewno miał problem ale nie wszystkie egzemplarze, napewno też nie ma akcji serwisowej ze strony chevroleta (czytaj płać i płacz albo sam naprawiaj)

Napisano

> ciężko powiedzieć ale w roczniku 2006 napewno miał problem ale nie wszystkie egzemplarze, napewno

> też nie ma akcji serwisowej ze strony chevroleta (czytaj płać i płacz albo sam naprawiaj)

Mój Laetti jest właśnie z 2006 roku. Mam nadzieje, że się nic nie sfajczy pad.gif

Napisano

> Mój Laetti jest właśnie z 2006 roku. Mam nadzieje, że się nic nie sfajczy

W forenzie też mieli ten problem, jak będę miał dostęp do kompa (ok. pon.) to linka podam, bo nawet foto bylo.

Napisano

> Mój Laetti jest właśnie z 2006 roku. Mam nadzieje, że się nic nie sfajczy

najwyżej będzie zapach spalenizny i wysiądzie podświetlenie zegarów i światła tongue.gif

Napisano

> najwyżej będzie zapach spalenizny i wysiądzie podświetlenie zegarów i światła

I jeden problem więcej oink.gif

Napisano

> I jeden problem więcej

Myślę, że na tym forum można by utworzyć temat: problemy z samochodem i w każdym poście pisać problem + linki do rozwiązań - czyli stworzyć coś jak książkę "Naprawy w Lacetti".

Ostatnio tylko poczułem lekki zapach topionego plastiku, to już wiedziałem, gdzie szukać. Naprawa prosta, szybka i tania, ale od razu wiedziałem gdzie szukać, bo niedawno mi się ten temat przewinął smile.gif

Napisano

> Myślę, że na tym forum można by utworzyć temat: problemy z samochodem i w każdym poście pisać

> problem + linki do rozwiązań - czyli stworzyć coś jak książkę "Naprawy w Lacetti".

> Ostatnio tylko poczułem lekki zapach topionego plastiku, to już wiedziałem, gdzie szukać. Naprawa

> prosta, szybka i tania, ale od razu wiedziałem gdzie szukać, bo niedawno mi się ten temat

> przewinął

Jest podwieszony wątek FAQ - wystarczy tam wpisywać typowe usterki.