Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbiornik czy pompka do spryskiwacza?

Featured Replies

Napisano

Wziął się i skończył płyn do spryskiwacza. Normalny objaw, po prostu coraz mniejszy strumień, aż przestało lecieć..

Dokupiłem 5L, dolałem i tu moje zdziwienie. Weszło niewiele ponad 3L, podczas gdy instrukcja podaje 6L jako pojemność tego zbiornika. Spryskiwacz po uzupełnieniu płynu działa i pryska normalnie.

Inny objaw z tym związany, to taki, że jak kupiłem auto to przy porannych mrozach spryskiwacz słabo działał. W ciągu dnia, jak temperatura się podwyższyła, już takiego zjawiska nie było. Zrzucałem to na słaby płyn zimowy zalany przez poprzedniego właściciela. Jak się wziął i skończył, to go uzupełniłem takim do -22 stopni C (z którym w innych autach nie miałem problemu), ale niewiele to pomogło. Znowu rano przy dużym mrozie ledwie leciał, a po ociepleniu (lub dobrym rozgrzaniu silnika) tryskał już normalnie.

Pojemność zbiornika mogła się zmniejszyć np. w przypadku jakiegoś wgniecenia, ale po połączeniu faktów wyszło, że winna może być pompka... Czy może być tak, że poniżej pewnego poziomu płynu w zbiorniku i przy niższych temperaturach (gdzie płyn jest chyba jednak gęściejszy) pompka nie daje sobie rady z jego zaciągnięciem? Spotkał się ktoś z czymś takim?

Zamieszanie dotyczy AR 159. Nie mam na razie czasu na rozbieranie tego wszystkiego, ale może przygotowałbym się po prostu do zakupu pompki.

Napisano

Jeżeli samochód jest powypadkowy, to mogli wsadzić mniejszy zbiornik podczas naprawy.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli samochód jest powypadkowy, to mogli wsadzić mniejszy zbiornik podczas naprawy.

Nic na to nie wskazuje, żeby był powypadkowy... No ale kto tam wie?

Napisano

> Jeżeli samochód jest powypadkowy, to mogli wsadzić mniejszy zbiornik podczas naprawy.

Znając Makarony, to w fabryce też mogli...

Napisano
  • Autor

> Znając Makarony, to w fabryce też mogli...

Tylko, że zbiorniczki mają zwykle na tyle dziwne (dopasowane do wolnego miejsca) kształty, że pewnie trzeba byłoby się nieźle nakombinować, żeby wsadzić coś innego.

159 ma identyczne zbiorniki (pojemnościowo) dla wszystkich wersji a np. nowe Bravo ma 6L w wersji z ksenonami i 3L bez. W alfie różnica w zbiorniczkach jest chyba tylko ze względu na dodatkowe miejsce na pompkę dla reflektorów i miejsce na czujnik minimalnego poziomu płynu (w wersji 159 bez ksenonów tego nie ma).

No ale kto ich tam wie... Teraz jak mi płyn przestanie lecieć, to wsadzę jakiś giętki wężyk przez wlew i zobaczę, czy tam płyn jest tylko na dnie, czy jest go więcej.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Nie wyjmiesz, nie przekonasz się.

> Mógł po prostu syf zebrać się na dnie zbiornika i przytkać pompkę.

Wolałbym uniknąć rozbierania... A póki co płyn się jeszcze nie skończył, bo mało ostatnio jeżdżę.

Napisano

> Wolałbym uniknąć rozbierania... A póki co płyn się jeszcze nie skończył, bo mało ostatnio jeżdżę.

Dwa wężyki, jednym lejesz wodę, drugim odsysasz. Pare litrów przelejesz wypłuczesz zbiornik ze szlamu co się zebrał na dnie.

Kiedyś w oplu wyjąłem zbiornik to na dnie było pełno skrystalizowanych płatków po płynie.

Napisano

Upewnij się co do tej pojemności zbiornika bo sporo Mercedesów (dość duże auta) nawet tyle nie ma. Masz spryskiwacze reflektorów?

Napisano

> Upewnij się co do tej pojemności zbiornika bo sporo Mercedesów (dość duże auta) nawet tyle nie ma.

> Masz spryskiwacze reflektorów?

W Stilo mam 6l zbiornik - nie mam ksenonów ani spryskiwaczy świateł. Wcześniej wsadzali 3l do aut bez spryskiwaczy a później (od 2006r.) już chyba do wszystkich 6 litrowe.

Napisano

> Spotkał się ktoś z czymś takim?

Jeśli do Stilo montowali taką samą pompkę jak w AR159 to u mnie regularnie (szczególnie, w czasie opadów deszczu czy śniegu) śniedzieją styki na wtyczce doprowadzającej prąd do pompki.

Pomaga przeczyszczenie, popsikanie kontaktem czy przesmarowanie pastą miedzianą.

Objaw - coraz słabiej psika płynem na szyby, później przestaje pompka działać.

Napisano
  • Autor

> Upewnij się co do tej pojemności zbiornika bo sporo Mercedesów (dość duże auta) nawet tyle nie ma.

> Masz spryskiwacze reflektorów?

Spryskiwaczy reflektorów nie mam, ale zbiornik jest (powinien być!) 6 litrowy bez względu na wersję wyposażenia.

Napisano
  • Autor

> Jeśli do Stilo montowali taką samą pompkę jak w AR159 to u mnie regularnie (szczególnie, w czasie

> opadów deszczu czy śniegu) śniedzieją styki na wtyczce doprowadzającej prąd do pompki.

> Pomaga przeczyszczenie, popsikanie kontaktem czy przesmarowanie pastą miedzianą.

> Objaw - coraz słabiej psika płynem na szyby, później przestaje pompka działać.

W takim razie nie obędzie się bez ściągania nadkola pewnie.

Napisano
  • Autor

> W takim razie nie obędzie się bez ściągania nadkola pewnie.

Przy okazji przeglądu poprosiłem o zdjęcie nadkola i przyjrzałem się zbiornikowi. Zbiornik jest po prostu mniejszy niż deklarowany i nawet na oko nie ma 6 litrów. U dołu zbiornik ma specjalne wycięcie (jakby ścięty po rogu) i dlatego nie ma tej deklarowanej pojemności.

Co ciekawe, zamontowany zbiornik jest oryginalny, ma znaczek alfa-lancia-fiat i ukształtowanie rury wlewowej świadczy, że nie może to być zbiornik z innego auta.

To wycięcie jest chyba celowe i sugeruje przepływ powietrza do wentylacji hamulców. W moim egzemplarzu jednak nie ma wycięć w nadkolach, więc jest to psu na budę... Może ma to sens, gdy są jakieś mocniejsze hamulce? Nadkole jest również oryginalne.

W jednym miejscu wężyk był przyciśnięty i przyciskany regularnie przez pokrywę silnika. I to może być najbardziej prawdopodobny powód kłopotów z prawidłowym ciśnieniem spryskiwacza...

287081366-zbiornikspryskiwacza.jpg

post-37709-1435252119269_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> BTW masz biała 159?

Tak.