Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie kierownicy.

Featured Replies

Napisano

Po założeniu opon letnich uprzednio wyważonych następuje małe telepanie kierownicy przy 120/h poniżej tej wartości jak i lekko powyżej telepanie ustępuje.Co może być przyczyną.Czy doważenie na samochodzie coś da??

Napisano

> Po założeniu opon letnich uprzednio wyważonych następuje małe telepanie kierownicy przy 120/h

> poniżej tej wartości jak i lekko powyżej telepanie ustępuje.Co może być przyczyną.Czy

> doważenie na samochodzie coś da??

Można wyważyć u innego gumiarza.

Można doważyć na aucie.

Można spróbować obrócić koło ćwierć/pół obrotu.

Napisano

> Po założeniu opon letnich uprzednio wyważonych następuje małe telepanie kierownicy przy 120/h

> poniżej tej wartości jak i lekko powyżej telepanie ustępuje.Co może być przyczyną.Czy

Sprawdź ciśnienie w oponach zanim zaczniesz działać ok.gif

Napisano

> Można spróbować obrócić koło ćwierć/pół obrotu.

Masz ofkors na myśli obrót gumy względem felgi? smile.gif

Napisano

> Masz ofkors na myśli obrót gumy względem felgi?

Czasem wystraczy obrócić koło względem piasty. Miałem tak w dwóch samochodach.

Napisano

> Czasem wystraczy obrócić koło względem piasty. Miałem tak w dwóch samochodach.

A tego to nie wziąłem pod uwagę. Ale faktycznie - spróbować nie zaszkodzi waytogo.gif

Napisano

ja miałem raz kiepskie opony. wyważane były w sezonie kilkanaście razy. przekładane na felgach itd.

generalnie nic nie dawało wyważanie bo można bylo ściagnąć z maszyny, założyć drugi raz i zonk.

opony nosiły ślady jakby pęknięć, rozwarstwienia - choć bardzo mikroskopijne.

zalożyłem drugie inne i jak ręką odjął.

Napisano

> Można wyważyć u innego gumiarza.

> Można doważyć na aucie.

> Można spróbować obrócić koło ćwierć/pół obrotu.

lub wyważyć z testem drogowym na hunterze o ile taki sprzęt jest dostępny w okolicy

Napisano

miałem idento. u mnie powodem było fatalne wręcz wyważenie. ale zacząłbym od ciśneinia i może obrócenia koła na piaście. jak nie pomoże to wyważenie

Napisano

> Czasem wystraczy obrócić koło względem piasty.

Tylko przód czy i tyl?

Napisano

> Tylko przód czy i tyl?

Ja tak robiłem z przednimi.

Napisano

a umyłeś felunek przed wyważaniem , bo to może też mieć wpływ

Napisano

Witam serdecznie.

Jeśli nic nie pomoże to może być krzywa opona (uszkodzony kord lub źle przechowywana) albo skrzywiona felga.

Jeśli opona była źle przechowywana to może ale nie musi się: "ujeździć". U mnie w Speed-ym po zimie muszę przejechać 100-200km. aby opony się wyrównały po półrocznym postoju.

Pozdrawiam.

Napisano

a drżenie kierownicy tylko przy hamowaniu? Krzywe tarcze? hmm.gif w sumie dziwne, bo na zimowych raczej tego nie bylo.

Napisano

Zapytaj gumiarza, czy na maszynie nie widzi bicia.

U mnie teoretycznie dwie "lepsze" opony okazały się gorsze i poszły do tyłu.

Napisano

Jeżeli zakładasz inne felgi to zobacz czy średnica wew otworu jest taka jak wargi na piaście, jak masz alu to zobacz czy śróby do felg mają dobry stożek do danego typu felgi.