Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osadzamy drzwi zewnętrzne...

Featured Replies

Napisano

Długi łikend nie może upłynąć bez pracy fizycznej, więc postanowiłem, że wymienię drzwi zewnętrzne. Stare są na półtora skrzydła, więc będę musiał zwęzić otwór, żeby się 90-tki ładnie wpasowały.

Dom jest z kamienia głównie - ściany ok. 80 cm. zlosnik.gif Myślicie, że ten obszar mogę wypełnić pustakami gazobetonowymi (czy tam pianowymi - nie wiem jak to się nazywa)?

No i ewentualnie o sugestie odnośnie samego mocowania drzwi poproszę - przywiozą dopiero jutro, więc jeszcze nad "technologią" się nie zastanawiałem. zlosnik.gif

Jaką piankę tam dokupić itp.

Cegieł trochę mam, ale wolałbym nie spędzić zbyt wiele czasu na tym murowaniu...

Z góry dzięki za odpowiedzi. ok.gif

Napisano

> Długi łikend nie może upłynąć bez pracy fizycznej, więc postanowiłem, że wymienię drzwi zewnętrzne.

> Stare są na półtora skrzydła, więc będę musiał zwęzić otwór, żeby się 90-tki ładnie wpasowały.

> Dom jest z kamienia głównie - ściany ok. 80 cm. Myślicie, że ten obszar mogę wypełnić pustakami

> gazobetonowymi (czy tam pianowymi - nie wiem jak to się nazywa)?

> No i ewentualnie o sugestie odnośnie samego mocowania drzwi poproszę - przywiozą dopiero jutro,

> więc jeszcze nad "technologią" się nie zastanawiałem.

> Jaką piankę tam dokupić itp.

> Cegieł trochę mam, ale wolałbym nie spędzić zbyt wiele czasu na tym murowaniu...

> Z góry dzięki za odpowiedzi.

Jak słyszę o montażu zewnętrznych drzwi na piance to nie wiem czy hehe.gif czy sciana.gif

Jak masz możliwość to zalej ościeżnicę zaprawą cementową.

I foty domu daj! food.gif

Napisano

po pierwsze domuruj sciane by uzyskac odpowiedni otwor

murujac nawierc kilka otworow i wzmocnij zaprawe pretami

nastepnie ustaw oscieznice i zamocuj na kotwy rozpierajac klinami by uzyskac pion z kazdej strony

na koniec jak juz wszystko bedzie sztywno sie trzymac zapodaj pianke

Napisano

Co do pianki to z doświadczenia to polecam tylko Soudala. Jak będą spore szpary to kup zwykłą jak uda Ci się wycyrklować zeby były małe szpary to kup niskoprężną.

Napisano

> Jak słyszę o montażu zewnętrznych drzwi na piance to nie wiem czy czy

> Jak masz możliwość to zalej ościeżnicę zaprawą cementową.

> I foty domu daj!

Drzwi P.Poż ok muszą być na beton ale wejściowe już nie bo zależy czego oczekujesz . Gerda wręcz nakazuje aby drzwi z zamkiem wielopunktowym były na beton , KMT , Delta już nie . Drzwi takie nie spełniają już norm tłumienia akustycznego i przenikalności cieplnej , po prostu furtyna przemarza. Można pójść na kompromis , wypełnić futrynę dokładnie pianką przed montażem , następnie wyciąć nadmiar pianki tak aby była schowana wgłąb około 1-2 cm . I wtedy zalać po montażu cementem . Ranty futryny będą stabilnie zabetonowane a futryna nie będzie już takim mostkiem termicznym.

Napisano

> Drzwi P.Poż ok muszą być na beton ale wejściowe już nie bo zależy czego oczekujesz

Kolega pewnie oczekuje antywlamaniowosci grinser006.gif

Tylko jakos sobie nie wyobrazam, ze wlamywacz pruje tynk, klej, siatke, styro/welne i pianke, by flexem wycinac kotwy oscieznicy, gdy pol metra dalej wystarczy, ze walnie kamieniem w szybe grinser006.gif

Napisano

> Kolega pewnie oczekuje antywlamaniowosci

> Tylko jakos sobie nie wyobrazam, ze wlamywacz pruje tynk, klej, siatke, styro/welne i pianke, by

> flexem wycinac kotwy oscieznicy, gdy pol metra dalej wystarczy, ze walnie kamieniem w szybe

Złodzieje potrafia wyciac sciane z ytonga bo ciszej niż tłuczenie szyby... smile.gif

Napisano

> Złodzieje potrafia wyciac sciane z ytonga bo ciszej niż tłuczenie szyby...

Urban legend?

Napisano

> Złodzieje potrafia wyciac sciane z ytonga bo ciszej niż tłuczenie szyby...

taaaaa screwy.gif

już słyszę tą ciszę jak tynk wewnętrzny spada na podłogę

zresztą skąd oni mają pewność że po drugiej stronie ściany nie stoi np szafa?

Napisano

> po pierwsze domuruj sciane by uzyskac odpowiedni otwor

> murujac nawierc kilka otworow i wzmocnij zaprawe pretami

> nastepnie ustaw oscieznice i zamocuj na kotwy rozpierajac klinami by uzyskac pion z kazdej strony

> na koniec jak juz wszystko bedzie sztywno sie trzymac zapodaj pianke

i dobrze kolega prawi

dodam że podmurować możesz ytongiem, gazobetonem, ceramicznym pustakiem....

Napisano

> taaaaa

> już słyszę tą ciszę jak tynk wewnętrzny spada na podłogę

> zresztą skąd oni mają pewność że po drugiej stronie ściany nie stoi np szafa?

Albo nie idzie kabel z sila w scianie...

Napisano
  • Autor

> po pierwsze domuruj sciane by uzyskac odpowiedni otwor

> murujac nawierc kilka otworow i wzmocnij zaprawe pretami

> nastepnie ustaw oscieznice i zamocuj na kotwy rozpierajac klinami by uzyskac pion z kazdej strony

> na koniec jak juz wszystko bedzie sztywno sie trzymac zapodaj pianke

pianka tylko do uszczelnienia / stabilizacji ma byc. drzwi oczywiscie nie przywiezli, wiec chwilowo robota zastepcza trwa...