Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzanie po wymianie zacisku

Featured Replies

Napisano

Jest sobie zwykłe auto z ABS i ESP. Hamulce tarczowe we wszystkich kołach. Odbywa się regeneracja zacisku lewego tylnego (wyciek płynu). Po wymianie gumek wszystko ok, nie cieknie. Przystępujemy do odpowietrzania. I teraz:

a) odpowietrzamy tylko lewe tylne koło

b) odpowietrzamy lewy tył i prawy przód

c) odpowietrzamy wszystko.

Choć najbezpieczniejsza opcja to niewątpliwie C, to pytanie moje jest czym grozi wykorzystanie opcji A.

Napisano

> Jest sobie zwykłe auto z ABS i ESP. Hamulce tarczowe we wszystkich kołach. Odbywa się regeneracja

> zacisku lewego tylnego (wyciek płynu). Po wymianie gumek wszystko ok, nie cieknie.

> Przystępujemy do odpowietrzania. I teraz:

> a) odpowietrzamy tylko lewe tylne koło

> b) odpowietrzamy lewy tył i prawy przód

> c) odpowietrzamy wszystko.

> Choć najbezpieczniejsza opcja to niewątpliwie C, to pytanie moje jest czym grozi wykorzystanie

> opcji A.

Powietrze masz tylko w lewym tyle, a dokładniej w samym zacisku, bo do przewodu przecież nie weszło. Wystarczy odpowietrzyć to jedno koło.

Napisano
  • Autor

> Powietrze masz tylko w lewym tyle, a dokładniej w samym zacisku, bo do przewodu przecież nie

> weszło. Wystarczy odpowietrzyć to jedno koło.

No i widzisz, mi też tak się wydawało. Jednak po tej naprawie hamulec stał się miękki, pedał bierze bardzo nisko (choć skutecznie, na bad. tech. diagnosta nie miał zastrzeżeń), dopiero po drugim naciśnięciu (podpompowanie) hamulce działają jak IMO powinny. Przytrzymanie pedału na postoju przy pracującym silniku powoduje powolny jego zjazd do podłogi - ale to diesel. Od naprawy zrobiłem - no powiedzmy 500 km, ale zmian żadnych nie obserwuję. Gdzie szukać, jeszcze raz odpowietrzać/odpowietrzać całość?

Napisano

> No i widzisz, mi też tak się wydawało. Jednak po tej naprawie hamulec stał się miękki, pedał bierze

> bardzo nisko (choć skutecznie, na bad. tech. diagnosta nie miał zastrzeżeń), dopiero po drugim

> naciśnięciu (podpompowanie) hamulce działają jak IMO powinny. Przytrzymanie pedału na postoju

> przy pracującym silniku powoduje powolny jego zjazd do podłogi - ale to diesel. Od naprawy

> zrobiłem - no powiedzmy 500 km, ale zmian żadnych nie obserwuję. Gdzie szukać, jeszcze raz

> odpowietrzać/odpowietrzać całość?

zacisk z hamulcem ręcznym?

1 - powtórz odpowietrzanie z tym naprawianym zacisku.

w tłoczkach z wbudowanym samoregulatorem powietrze lubi się w nim "schować"

2 - czy klocek ma wypust który ma trafić w nacięcie w tłoczku - jeśli tak to czy trafił?

No i czy układ po demontażu zacisku był zabezpieczony przed dalszym wypływem płynu hamulcowego (tzn czy płyn spłynął czy został zatkany przewód po demontażu zacisku)

pozdr

Napisano
  • Autor

> zacisk z hamulcem ręcznym?

tak, ręczny "realizowany" jest dokładnie tymi samymi klockami, nie są to tarczobębny

> 1 - powtórz odpowietrzanie z tym naprawianym zacisku.

> w tłoczkach z wbudowanym samoregulatorem powietrze lubi się w nim "schować"

tak zrobię

> 2 - czy klocek ma wypust który ma trafić w nacięcie w tłoczku - jeśli tak to czy trafił?

nie kojarzę, trzeba by zobaczyć, ale raczej jest dobrze złożone

> No i czy układ po demontażu zacisku był zabezpieczony przed dalszym wypływem płynu hamulcowego (tzn

> czy płyn spłynął czy został zatkany przewód po demontażu zacisku)

> pozdr

był zabezpieczony, ale trochę mimo wszystko spłynęło.

Napisano

> No i widzisz, mi też tak się wydawało. Jednak po tej naprawie hamulec stał się miękki, pedał bierze

> bardzo nisko (choć skutecznie, na bad. tech. diagnosta nie miał zastrzeżeń), dopiero po drugim

> naciśnięciu (podpompowanie) hamulce działają jak IMO powinny. Przytrzymanie pedału na postoju

> przy pracującym silniku powoduje powolny jego zjazd do podłogi - ale to diesel. Od naprawy

> zrobiłem - no powiedzmy 500 km, ale zmian żadnych nie obserwuję. Gdzie szukać, jeszcze raz

Znajomy miał podobnie okazało sie ze pompa hamulcowa do wymiany zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Znajomy miał podobnie okazało sie ze pompa hamulcowa do wymiany

Co ma pompa hamulcowa do tego, jak do momentu demontażu zacisku było w porządku, a potem od razu tak jak do tej pory. Objaw podobny, ale aż takich przypadków nie ma.

Napisano

> Co ma pompa hamulcowa do tego, jak do momentu demontażu zacisku było w porządku, a potem od razu

> tak jak do tej pory. Objaw podobny, ale aż takich przypadków nie ma.

Pewnie o to chodzi

Quote:

Przytrzymanie pedału na postoju przy pracującym silniku powoduje powolny jego zjazd do podłogi

Napisano

miałem to samo i też lewe tylne koło .Odpowietrz jeszcze raz ten zacisk co naprawiałeś

Napisano

> Pewnie o to chodzi

> Quote:

> Przytrzymanie pedału na postoju przy pracującym silniku powoduje powolny jego zjazd do podłogi

jeśli już to nie pompa a serwo smile.gif i nie do wymiany a do uszczelnienia smile.gif

Napisano

To jakiś VAG? Ja bym jeszcze raz odpowietrzył lewy tył.

Napisano
  • Autor

> To jakiś VAG? Ja bym jeszcze raz odpowietrzył lewy tył.

Laguna II. Dokładnie - trzeba najpierw odpowietrzyć ponownie, tym bardziej że poprzednie odpowietrzanie było "na szybkiego": raz odpowietrzone i niby ok, ale uparłem się i odpowietrzyliśmy jeszcze raz, znowu było powietrze i już miało być w porządku, ale widocznie nie do końca.

Napisano
  • Autor

> Pewnie o to chodzi

> Quote:

> Przytrzymanie pedału na postoju przy pracującym silniku powoduje powolny jego zjazd do podłogi

W dieslu za podciśnienie odpowiedzialna jest vacuum pompa, i takie zachowanie pedału w kilku autach (w tym nowych też) zdarzało mi się obserwować, co jednak nie ma wpływu na hamowanie i nie jest zauważalne w jeździe.

Napisano

> Laguna II. Dokładnie - trzeba najpierw odpowietrzyć ponownie, tym bardziej że poprzednie

> odpowietrzanie było "na szybkiego": raz odpowietrzone i niby ok, ale uparłem się i

> odpowietrzyliśmy jeszcze raz, znowu było powietrze i już miało być w porządku, ale widocznie

> nie do końca.

Odpowietrz jeszcze raz i zrób to na odpalonym silniku. Przerabiałem ten temat w L2.