Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grubość serwa?

Featured Replies

Napisano

Hej, mógłby ktoś zmierzyć jaką grubość ma serwo? Chodzi o tą grubość:

286920098-serwo.JPG

Pytanie numer dwa - jakie wartości podciśnień są w przewodzie między kolektorem a serwem oraz jaki wpływ na pracę silnika może mieć długość tego przewodu około 1,5 metra o średnicy ok. 15mm?

post-11501-14352520409826_thumb.jpg

Napisano

w przewodzie miedzy kolektorem a serwo raczej podcisnienie jest takie same jak w kolektorze ssacym ale nie wiem jaka jest jego wartość.

grubość serwa zmierze jak pojde do warsztatu robic swojego parcha.

Napisano
  • Autor

> w przewodzie miedzy kolektorem a serwo raczej podcisnienie jest takie same jak w kolektorze ssacym

> ale nie wiem jaka jest jego wartość.

> grubość serwa zmierze jak pojde do warsztatu robic swojego parcha.

To ja wiem, tylko ilość tego powietrza byłaby na tyle duża ze względu na długość przewodu, że zastanawiam się czy silnik nie zobaczyłby tego jako lewe powietrze?

Napisano

> To ja wiem, tylko ilość tego powietrza byłaby na tyle duża ze względu na długość przewodu, że

> zastanawiam się czy silnik nie zobaczyłby tego jako lewe powietrze?

A powiedz mi nie ma pompek podcisnienia 12v zeby serwo pod to podlaczyc?

Napisano
  • Autor

> A powiedz mi nie ma pompek podcisnienia 12v zeby serwo pod to podlaczyc?

Bez sensu - cały czas miałaby pracować? Przecież silnik na podciśnieniu działa gdy nie naciskasz na pedał gazu i wtedy serwo jest gotowe do wspomożenia hamulców. Pompka chodziłaby non-stop - strata energii...

Napisano

> Bez sensu - cały czas miałaby pracować? Przecież silnik na podciśnieniu działa gdy nie naciskasz na

> pedał gazu i wtedy serwo jest gotowe do wspomożenia hamulców. Pompka chodziłaby non-stop -

> strata energii...

to zamontuj wlacznik na pedale gazu ktory gdy go wcisniesz zalaczy pompke

Napisano

> Bez sensu - cały czas miałaby pracować? Przecież silnik na podciśnieniu działa gdy nie naciskasz na

> pedał gazu i wtedy serwo jest gotowe do wspomożenia hamulców. Pompka chodziłaby non-stop -

> strata energii...

Zmierzylem Ci grubosc serwa, okolo 88mm wink.gif

Napisano
  • Autor

> to zamontuj wlacznik na pedale gazu ktory gdy go wcisniesz zalaczy pompke

Chyba gdy go puszczę. Tylko jaką wydajność musiałaby mieć w przypadku puszczenia pedału gazu i natychmiastowego wciśnięcia hamulca, żeby od razu wspomóc hamowanie? Trochę trzeba byłoby pokalkulować....

Napisano
  • Autor

> Zmierzylem Ci grubosc serwa, okolo 88mm

No to lypa. Mało miejsca... icon_rolleyes.gif

Napisano

Chrysler Voyager ma elektryczną pompkę podciśnienia, co jakiś czas dobija i się wyłącza. Wiem, że w Golfie II/Jetcie było coś podobnego, może warto podpatrzeć wink.gif

Napisano

> Chyba gdy go puszczę. Tylko jaką wydajność musiałaby mieć w przypadku puszczenia pedału gazu i

> natychmiastowego wciśnięcia hamulca, żeby od razu wspomóc hamowanie? Trochę trzeba byłoby

> pokalkulować....

to zrób zbiornik podciśnienia wraz z ciśnieniowym włącznikiem pompki.

pozdr

Napisano

Długość nie jest problemem. U mnie po przeniesieniu ECU z wbudowanym mapsensorem do kabiny musiałem założyć wężyk 1.2m i nic w pracy silnika się nie zmieniło. U Ciebie przekrój większy ale w przewodzie nie ma powietrza bo wszystko jest przecież szczelne. Straty podciśnienia na serwie pomijalne przy zastosowaniu odpowiednio sztywnego węża.

Napisano
  • Autor

> Długość nie jest problemem. U mnie po przeniesieniu ECU z wbudowanym mapsensorem do kabiny musiałem

> założyć wężyk 1.2m i nic w pracy silnika się nie zmieniło. U Ciebie przekrój większy ale w

> przewodzie nie ma powietrza bo wszystko jest przecież szczelne. Straty podciśnienia na serwie

> pomijalne przy zastosowaniu odpowiednio sztywnego węża.

Chodzi o bezwładność w wytworzeniu podciśnienia w tak długim wężu.