Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kredyt 50/50 w salonie

Featured Replies

Napisano

Witam, czy ktoś z Kolegów może się podzielić opinią na temat takiego kredytu (jakie są prawdziwe koszty) na nowy samochód, chodzi mi głównie o salon VW, ale może w innych jest podobnie.

Napisano

> Witam, czy ktoś z Kolegów może się podzielić opinią na temat takiego kredytu (jakie są prawdziwe

> koszty) na nowy samochód, chodzi mi głównie o salon VW, ale może w innych jest podobnie.

Brałem Chevroleta 50/50

Z góry płatne 50%.

Reszta za rok + 5% prowizji.

Do tego standardowy pakiet OC+AC obowiązkowo.

To były wszystkie koszty, mimo, że to formalnie jest kredyt w banku. Pewnie resztę dopłaca importer.

Nie wiem jak jest w VW. Popytaj o konkretne sumy i wyjdzie ile trzeba dopłacić.

Mina z tym kredytem jest taka, że gdy pójdziesz do banku w innej sprawie, to te pozostałe 50% wisi w systemie jako jedna wysoka rata - co może utrudnić wzięcie innego kredytu, czy karty karty kredytowej.

Napisano

Pamiętaj też o tym, że przy takim kredycie zazwyczaj nie dają standardowych rabatów. Czyli jak na "dzień dobry" masz -5.000 od ceny katalogowej, to przy 50/50 tego rabatu może nie być. To też jest dodatkowy koszt.

Napisano

> Pamiętaj też o tym, że przy takim kredycie zazwyczaj nie dają standardowych rabatów. Czyli jak na

> "dzień dobry" masz -5.000 od ceny katalogowej, to przy 50/50 tego rabatu może nie być. To też

> jest dodatkowy koszt.

Różnie jest. Akurat w Chevrolecie dawali wszystkie rabaty - z tym, że kupowałem w styczniu zeszły rocznik.

Teraz może być gorzej.

Napisano
  • Autor

A czy przy kredycie tym kartę pojazdu zabiera bank i wbija, że jest właścicielem samochodu

Napisano

> A czy przy kredycie tym kartę pojazdu zabiera bank i wbija, że jest właścicielem samochodu

Z tego co pamiętam z moich ostatnich zakupów - już się tego nie wbija do D.R.

Napisano

> Witam, czy ktoś z Kolegów może się podzielić opinią na temat takiego kredytu (jakie są prawdziwe

> koszty) na nowy samochód, chodzi mi głównie o salon VW, ale może w innych jest podobnie.

co prawda fiat ale typowe 50/50

koszty dodatkowe wyniosly mnie ZERO zł ZER ZERO groszy - oczywiscie mowie o sytuacji gdy drugie 50% jest wplacone najpozniej w dniu wyznaczonym w umowie

jedyne co to byla cesja polisy AC

celowo nie pisze ze AC bylo obowiazkowe bo dla mnie osobiscie wykupienie AC jest i tak kosztem jaki doliczam do samochodu

ale jezeli ktos liczy co musi procz ceny samochodu doplacic to trzeba wykupic AC i zrobic cesje na rzecz kredytodawcy

Napisano

> Pamiętaj też o tym, że przy takim kredycie zazwyczaj nie dają standardowych rabatów. Czyli jak na

> "dzień dobry" masz -5.000 od ceny katalogowej, to przy 50/50 tego rabatu może nie być. To też

> jest dodatkowy koszt.

nie zgodze sie

dostalem przy 50/50 rabat w wysokosci 5 tys czyli dokladnie to samo co bym dostal przy zakupie za gotowke - i nie byla to wyprzedaz rocznika czy cos w tym stylu

Napisano

> A czy przy kredycie tym kartę pojazdu zabiera bank i wbija, że jest właścicielem samochodu

nie

jedyny zapis swiadczacy o obecnosci banku to zapis w polisie AC o cesji na rzecz banku

Napisano

> nie zgodze sie

> dostalem przy 50/50 rabat w wysokosci 5 tys czyli dokladnie to samo co bym dostal przy zakupie za

> gotowke - i nie byla to wyprzedaz rocznika czy cos w tym stylu

Wyczytales w wypowiedzi, na ktora odpowiadasz slowo "zazwyczaj"?

Napisano

> nie

> jedyny zapis swiadczacy o obecnosci banku to zapis w polisie AC o cesji na rzecz banku

a szkoda, taki wpis w prosty sposob moglby oszczedzic czasami kupujacemu klopotow

tak, postapilem kiedys nierozwaznie i kupilem auto z zastawem skarbowym, nie bankowym, ale to tez mogliby wbijac (na szczescie udalo mi sie to odkrecic z definicji pewnej ustawy, ale WK dlugo walczyl)

Napisano

> a szkoda, taki wpis w prosty sposob moglby oszczedzic czasami kupujacemu klopotow

> tak, postapilem kiedys nierozwaznie i kupilem auto z zastawem skarbowym, nie bankowym, ale to tez

> mogliby wbijac (na szczescie udalo mi sie to odkrecic z definicji pewnej ustawy, ale WK dlugo

> walczyl)

Zastaw a cesja to dwa osobne tematy, nie ma co porównywać tych dwóch zabezpieczeń.

Napisano

> Brałem Chevroleta 50/50

> Z góry płatne 50%.

> Reszta za rok + 5% prowizji.

> Do tego standardowy pakiet OC+AC obowiązkowo.

> To były wszystkie koszty,

Tak samo jest w banku Renault (RCI). Brałem Lagune.

Napisano

> jest dodatkowy koszt.

To juz jest różnie, zależy od marki auta. Np w Mitsubishi tak było a w Renault nie traciłeś żadnego rabatu.

Napisano

To skoro już zbieramy informacje o różnych salonach to ja dorzucę Peugeot z ich bankiem: rabatów nie straciłem, jedyny koszt to prowizja kredytowanej kwoty, no i AC które chyba każdy bierze przy nowym samochodzie.

Napisano

> Zastaw a cesja to dwa osobne tematy, nie ma co porównywać tych dwóch zabezpieczeń.

Sprowadza sie do tego samego = kupiec nie ma z gorki, wpis w DR czy KP raczej zaszkodzic nie moze, a jedynie pomoc.

Napisano

> Zastaw a cesja to dwa osobne tematy, nie ma co porównywać tych dwóch zabezpieczeń.

Cesja praw z polisy nie wystepuje samodzielnie. Jak jest na AC auta to znaczy że jest również zastaw albo przewłaszczenie.

Napisano

> Cesja praw z polisy nie wystepuje samodzielnie. Jak jest na AC auta to znaczy że jest również

> zastaw albo przewłaszczenie.

Tylko czy sprzedajacy ma obowiazek tlumaczenia sie kupujacemu z posiadania AC i wymachiwania mu polisa przed oczami (wiem, ze wiekszosc bedzie miec OC i AC na 1 kwitku, ale niekoniecznie - choc w tym przypadku to raczej na 1)?

Napisano

> mi głównie o salon VW

Brałem taki kredyt w salonie VW. Koszt faktycznie 0%, karta pojazdu zostaje u Ciebie, wszystkie upusty i promocje dostajesz. Jedynym minusem w moim przypadku był obowiązek zakupu pakietu w Allianz. Poza tym same plusy. Dla przykładu w Skodzie przy kredycie 50/50 masz 6% prowizji co już nie jest fajne.

Zabezpieczeniem była cesja na bank na polisie AC - żadnych innych zabezpieczeń, wpisów gdziekolwiek.

Napisano

> Cesja praw z polisy nie wystepuje samodzielnie. Jak jest na AC auta to znaczy że jest również

> zastaw albo przewłaszczenie.

Właśnie, że występuje. Nie są to rzeczy łączone.

Napisano
  • Autor

> Brałem taki kredyt w salonie VW. Koszt faktycznie 0%, karta pojazdu zostaje u Ciebie, wszystkie

> upusty i promocje dostajesz. Jedynym minusem w moim przypadku był obowiązek zakupu pakietu w

> Allianz. Poza tym same plusy. Dla przykładu w Skodzie przy kredycie 50/50 masz 6% prowizji co

> już nie jest fajne.

> Zabezpieczeniem była cesja na bank na polisie AC - żadnych innych zabezpieczeń, wpisów

> gdziekolwiek.

Dzięki, potwierdziłeś to co handlowiec powiedział mojemu ojcu, więc chyba może na to pójść