Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd do Czech

Featured Replies

Napisano

> witam,

> jakie wyposazenie potrzebuje u naszych sasiadow?

NTK

Było już to poruszane 1000 razy

TAKIE SAMO JAK W POLSCE

Napisano

Pierwszy link z google

Zanim wyjedziemy do Czech, warto dokładnie przejrzeć zawartość bagażnika naszego auta, szczególnie pod względem tzw. wyposażenia obowiązkowego. To typowy haczyk czeskiej policji na Polaków, którzy często nie wiedzą o lokalnych wymogach. A ponieważ nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania, wielu naszych rodaków płaci niebotyczne mandaty nawet przy rutynowych kontrolach drogowych.

Co trzeba mieć w samochodzie, poruszając się po Czechach?

Po pierwsze, wyposażenie obowiązkowe również w Polsce, czyli gaśnica. Powinna oczywiście posiadać ważną homologację i przewozimy ją wewnątrz kabiny auta. Nie w schowku, nie w bagażniku. Jeśli nie wyjmiemy jej z pozycji "zza kierownicy", policja drogowa będzie miała powody, żeby nas ukarać, a co najmniej pouczyć.

Druga sprawa to trójkąt ostrzegawczy - tu wystarczy, że go mamy, potrafimy go złożyć i ma on europejską homologację.

Teraz lokalne "ciekawostki", czyli... bezpieczniki i żarówki. Każdy musi mieć w aucie KOMPLET ŻARÓWEK przeznaczonych do swojego samochodu. Jeśli policja zatrzyma nas za brak któregoś ze świateł i nie wymienimy żarówki na miejscu, wówczas mogą być problemy i mandat (płatny na miejscu lub w komisariacie gotówką).

Każdy kierowca musi też mieć KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ. Należy ją zakładać, gdy zatrzymujemy się na poboczu, np. gdy złapiemy gumę. Brak kamizelki stwierdzony przez policję w takiej sytuacji będzie szczególnie kosztowny. Funkcjonariusze nie pozwolą nam zmienić koła bez tego "zabezpieczenia" i wezwą lawetę, za którą trzeba będzie zapłacić.

Napisano

> NTK

> Było już to poruszane 1000 razy

> TAKIE SAMO JAK W POLSCE

Na autostradzie musi miec kamizelke odblaskowa. W PL tez?

Napisano

> witam,

> jakie wyposazenie potrzebuje u naszych sasiadow?

kamizelka

i nic więcej ponad nasze wyposażenie

Napisano

> Pierwszy link z google

Szkoda, że jak zwykle bzdury w nim są pad.gif

> Zanim wyjedziemy do Czech, warto dokładnie przejrzeć zawartość bagażnika naszego auta, szczególnie

> pod względem tzw. wyposażenia obowiązkowego. To typowy haczyk czeskiej policji na Polaków,

> którzy często nie wiedzą o lokalnych wymogach. A ponieważ nieznajomość prawa nie zwalnia z

> jego przestrzegania, wielu naszych rodaków płaci niebotyczne mandaty nawet przy rutynowych

> kontrolach drogowych.

Tak, tak, nie ma to jak sianie strachu i opowieści o złych Czechach.

> Co trzeba mieć w samochodzie, poruszając się po Czechach?

> Po pierwsze, wyposażenie obowiązkowe również w Polsce, czyli gaśnica. Powinna oczywiście posiadać

> ważną homologację i przewozimy ją wewnątrz kabiny auta. Nie w schowku, nie w bagażniku. Jeśli

> nie wyjmiemy jej z pozycji "zza kierownicy", policja drogowa będzie miała powody, żeby nas

> ukarać, a co najmniej pouczyć.

Co za bzdury - gaśnicę mieć musimy, bo jest wymagana w Polsce, ale jaką ważną homologację ma posiadać? Jakie pouczanie?

> Druga sprawa to trójkąt ostrzegawczy - tu wystarczy, że go mamy, potrafimy go złożyć i ma on

> europejską homologację.

Ojoj - to nie jest w Polsce obowiązkowy? A homologację europejską to może na papierze trzeba mieć? pad.gif

> Teraz lokalne "ciekawostki", czyli... bezpieczniki i żarówki. Każdy musi mieć w aucie KOMPLET

> ŻARÓWEK przeznaczonych do swojego samochodu. Jeśli policja zatrzyma nas za brak któregoś ze

> świateł i nie wymienimy żarówki na miejscu, wówczas mogą być problemy i mandat (płatny na

> miejscu lub w komisariacie gotówką).

W ruchu turystycznym nie musi.

> Każdy kierowca musi też mieć KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ. Należy ją zakładać, gdy zatrzymujemy się na

> poboczu, np. gdy złapiemy gumę. Brak kamizelki stwierdzony przez policję w takiej sytuacji

> będzie szczególnie kosztowny. Funkcjonariusze nie pozwolą nam zmienić koła bez tego

> "zabezpieczenia" i wezwą lawetę, za którą trzeba będzie zapłacić.

Czyli brak kamizelki na poboczy jest karany, a nie brak takiej w wyposażeniu...

Napisano

> kamizelka

> i nic więcej ponad nasze wyposażenie

Kamizelkę(ki) warto mieć niezależnie od przepisów i mam wrażenie, że w większości krajów EU jest obowiązek poruszania się w niej poza samochodem w przypadku awarii poza terenem zabudowanym.

Napisano

> Kamizelkę(ki) warto mieć niezależnie od przepisów i mam wrażenie, że w większości krajów EU jest

> obowiązek poruszania się w niej poza samochodem w przypadku awarii poza terenem zabudowanym.

dla mnie to jest normalne - mam kamizelki dla każdego w samochodzie

ale warto o tym przypominać i uświadamiać

zresztą gdzieś jest przepis o kamizelce dla każdego , gdzie indziej o minimum dwóch na samochód (żebuy dajmy na to kierowca w kamizelce mógł odprowadzić pasażerów pojedynczo np poza drogę )

Napisano

> dla mnie to jest normalne - mam kamizelki dla każdego w samochodzie

> ale warto o tym przypominać i uświadamiać

Warto - jeżeli chodzi o bezpiecześtwo to zawsze warto.

> zresztą gdzieś jest przepis o kamizelce dla każdego , gdzie indziej o minimum dwóch na samochód

> (żebuy dajmy na to kierowca w kamizelce mógł odprowadzić pasażerów pojedynczo np poza drogę )

Nie wiem, nie wnikam specjalnie - mam w każdym po minimum 4 sztuki. Nawet jak któraś zaginie to powinno wystarczyć na wyprowadzenie poza drogę wink.gif Zresztą w ogóle szkoda czasu na zajmowanie sobie pierdołami głowy. Mam nawet w schowku zapasową parę okularów, choć wymagana jest chyba tylko w Hiszpanii hehe.gif

Napisano

> Mam nawet w schowku zapasową parę okularów, choć wymagana jest chyba

> tylko w Hiszpanii

przeciwsłoneczne są w też wymagane (CRO ????)

Napisano

> przeciwsłoneczne są w też wymagane (CRO ????)

Być może, nie pamiętam, ale też mam hehe.gif

Napisano

Według mnie w ruchu turystycznym musisz mieć to, co obowiązuje w kraju rejestracji auta.

Kamizelka dodatkowo też nie zaszkodzi.

Nie wyobrażam sobie natomiast wymiany ksenona na drodze.

OT.

W długi weekend majowy przejeździłem sporo po Czecha i widziałem 2 (słownie dwa) patrole policyjne, które w dodatku nikogo nie zatrzymywały, a stały jedynie prewencyjnie.

Napisano

> Według mnie w ruchu turystycznym musisz mieć to, co obowiązuje w kraju rejestracji auta.

> Kamizelka dodatkowo też nie zaszkodzi.

> Nie wyobrażam sobie natomiast wymiany ksenona na drodze.

> OT.

> W długi weekend majowy przejeździłem sporo po Czecha i widziałem 2 (słownie dwa) patrole policyjne,

> które w dodatku nikogo nie zatrzymywały, a stały jedynie prewencyjnie.

Ja byłem w Pradze w weekend majowy, jechałem z Bolesławca. Zero policji po drodze... smile.gif

PS. Zestaw żarówek, bezpieczników i 2 kamizelki miałem. Bo po prostu mam to w samochodzie.

PS2. Miałem też ze sobą fakturę na Navi (że lagalna w niej MapaMap), homologację na światła dzienne i nalepkę umweltzone, żeby i do DE móc wyskoczyć... smirk.gif

Napisano

> PS2. Miałem też ze sobą fakturę na Navi (że lagalna w niej MapaMap),

A masz fakturę na felgi/kołpaki ? Że nie są kradzione?

A na rzeczy które masz w bagażach ?

A na telefony ?

hmm.gif

Napisano

> A masz fakturę na felgi/kołpaki ? Że nie są kradzione?

> A na rzeczy które masz w bagażach ?

> A na telefony ?

Nie. Ale na CB, jak zamontuję, też będę homologację woził. smile.gif

Napisano

> Nie. Ale na CB, jak zamontuję, też będę homologację woził.

Nie lepiej rolkę papieru toaletowego?

Napisano

> Nie lepiej rolkę papieru toaletowego?

Też mam. smile.gifpalacz.giflove_4.gif

Żarty, żartami. Ale wożę te papiery odkąd policaje pytali mnie czy dzienne mają homologację. Teraz wyciągnąłbym papierek i niech się bujają. To samo dotyczy CB i nawigacji (kiedyś była akcja na sprawdzanie legalu automapy). smile.gif

Napisano

> Też mam.

> Żarty, żartami. Ale wożę te papiery odkąd policaje pytali mnie czy dzienne mają homologację. Teraz

> wyciągnąłbym papierek i niech się bujają. To samo dotyczy CB i nawigacji (kiedyś była akcja na

> sprawdzanie legalu automapy).

Chyba większość osob nawet nie ma takich dokumentów. Zwlaszcza jak kupujesz samochod w którym poprzedni wlasciciel zamontowal swiatla dziennie, a CB i navi pożyczasz od kogos ok.gif

Napisano

> wyciągnąłbym papierek i niech się bujają. To samo dotyczy CB i nawigacji (kiedyś była akcja na

Zapomniałeś o paragonie na slipy. O homologacji na gumkę do nich to już nie wspomnę.

Napisano

> Też mam.

Chociaż tyle dobrego.

> Żarty, żartami. Ale wożę te papiery odkąd policaje pytali mnie czy dzienne mają homologację. Teraz

> wyciągnąłbym papierek i niech się bujają.

Homologacja to ma być na lampach, a nie na papierze. Myślisz, że ten papierek do 'chińskich' lampek coś zmienia?

> To samo dotyczy CB i nawigacji (kiedyś była akcja na

Taaa, jeszcze woź paragon na zegarek i telefony komórkowe facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Było już to poruszane 1000 razy

Gratuluję. Przy takiej ilości, ja bym się nie doliczył. 893goodvibes.gif

Napisano

> Ja byłem w Pradze w weekend majowy, jechałem z Bolesławca. Zero policji po drodze...

> PS. Zestaw żarówek, bezpieczników i 2 kamizelki miałem. Bo po prostu mam to w samochodzie.

> PS2. Miałem też ze sobą fakturę na Navi (że lagalna w niej MapaMap), homologację na światła dzienne

> i nalepkę umweltzone, żeby i do DE móc wyskoczyć...

ale homologacja w każdym języku europejskim?