Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parujące szyby ?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> To co piszesz ma sens i ja tak samo sobie tłumaczyłem parowanie w Punto 2.

> Do czasu, jak sobe nie wytłumaczyłem lepiej: sa auta z gównianym systemem nawiewów i do takich aut

> zalicza się moje Punto 2 i zapewne auto autora tego wątku

> W Punto 2 paruje, nawet jak klimy nie włączałeś od miesiąca. Jedyne rozwiązanie które mocno pomaga,

> to wywalenie całkiem filtra kabinowego. Nie jest idealnie, ale poprawa jest znaczna. Nie ma

> właściwie różnicy, czy filtr jest nowy, czy po 20tyś km.

> W Alfie 159 i Mitsu Lancer ten problem nie występuje. Można olać klimę w deszczu, nawet stojąc w

> korku. Para pojawia się jak się wejdzie w mokrych ciuchach, ale też da się ogarnąć tylko

> nawiewem. W Punto 2 nie da się bez klimy, para się zbiera tak, że w pewnym momencie zaczyna

> ściekać po szybach od środka, kompletnie nic nie widać przez żadną szybę.

hehh gówniany system nawiewów - dobree dzięki

Napisano

> Przecież jeśli dasz ogrzewanie ma maxa to nawet nie zauważysz ,że działa też AC

> HanYs

jak masz kiepawa klime to oczywiscie ze nie zauwazysz

w jeepie (czyli w tym co ma te opcje z wlaczaniem klima gdy nadmuch tylko na szyby) klima tak daje ze jeszcze nie bylo takiego upalu bym mogl klime ustawic na minimum bo zwyczajnie po kilku minutach marznie sie w samochodzie

przy wlaczonym ogrzewaniu na maksa i nadmuchu na szybe powietrze leci wyraznie chlodniejsze niz w przypadku puszczenia go w innym kierunku

oczywiscie w chwili gdy na doworze jest zimno nie ma tego problemu bo klima sie nie zalaczy - ale nie zmienia to mojej opinii ze takie rozwiazanie jest przekombinowane i wg mnie zbedne

Napisano

A to dziwne, bo w moim PII ładnie odparowywały szyby używając nawiewu, a klimy nie miałem zlosnik.gif

Napisano

> A to dziwne, bo w moim PII ładnie odparowywały szyby używając nawiewu, a klimy nie miałem

Prawdopodobnie nie miałeś też filtra, jak nie było klimy. I to by tłumaczyło dobre działanie nawiewów w tym aucie zlosnik.gif

Napisano

1. Nie włączaj nigdy klimy "na chwilę", bo tylko pogorszysz parowanie-albo z klimą, albo bez.

2. Najlepszy efekt to ciepłe na nawiewach i klima, osusza się wnętrze najszybciej.

3. Absolutnie niech Ci nie przyjdzie do głowy usuwać filtr kabinowy i jeździć bez niego.

4.Obieg musi być na zewnętrzny, kiedyś spadł mi drut sterujący z klapki i mimo włączania zewn cały czas klapka obiegu zamknięta była, efekt taki, że szyby od środka wręcz "płakały", lała się z nich woda, wypróbowałem wtedy wszystkie opcje, od mycia szyb szamponem, po gazety pod dywanikami by wchłaniały wilgoć i żwirek dla kota w pudełeczku w bagażniku smile.gif, aż wyjąłem kabinówkę i zobaczyłem, że klapka zamknięta-po naprawie jak ręką odjął.

5. Klima nie chłodzi w większości aut, gdy temp spada poniżej +4 co nie znaczy, że nie ma wtedy znaczenia czy włączona czy nie, bo na włączonej osusza się znacznie szybciej.

Napisano

> Do czasu, jak sobe nie wytłumaczyłem lepiej: sa auta z gównianym systemem nawiewów i do takich aut

> zalicza się moje Punto 2 i zapewne auto autora tego wątku

> W Punto 2 paruje, nawet jak klimy nie włączałeś od miesiąca. Jedyne rozwiązanie które mocno pomaga,

> to wywalenie całkiem filtra kabinowego. Nie jest idealnie, ale poprawa jest znaczna. Nie ma

> właściwie różnicy, czy filtr jest nowy, czy po 20tyś km.

> W Alfie 159 i Mitsu Lancer ten problem nie występuje. Można olać klimę w deszczu, nawet stojąc w

> korku. Para pojawia się jak się wejdzie w mokrych ciuchach, ale też da się ogarnąć tylko

> nawiewem. W Punto 2 nie da się bez klimy, para się zbiera tak, że w pewnym momencie zaczyna

> ściekać po szybach od środka, kompletnie nic nie widać przez żadną szybę.

Dziwne, w moim byłym nie było i nie ma takiego problemu. Filtr wymieniany regularnie...

Napisano

> Prawdopodobnie nie miałeś też filtra, jak nie było klimy. I to by tłumaczyło dobre działanie

> nawiewów w tym aucie

nieprawdopodobnie ale na pewno filtra nie było zlosnik.gif

Napisano

> jak masz kiepawa klime to oczywiscie ze nie zauwazysz

Zaciekawił mnie ten temat i sprawdziłem w kilku autach , nie ma opcji zimnego dmuchania jeśli dasz ogrzewanie na max.

W mojej Tundrze klima jest bardzo wydajna ale widać ,że nadmuch na szybę nie używa maksymalnych jej możliwości.

> w jeepie (czyli w tym co ma te opcje z wlaczaniem klima gdy nadmuch tylko na szyby) klima tak daje

> ze jeszcze nie bylo takiego upalu bym mogl klime ustawic na minimum bo zwyczajnie po kilku

> minutach marznie sie w samochodzie

Jak w każdym aucie ze sprawnym AC. zlosnik.gif

> przy wlaczonym ogrzewaniu na maksa i nadmuchu na szybe powietrze leci wyraznie chlodniejsze niz w

> przypadku puszczenia go w innym kierunku

Przy ustawionym na zimne.

> oczywiscie w chwili gdy na doworze jest zimno nie ma tego problemu bo klima sie nie zalaczy - ale

> nie zmienia to mojej opinii ze takie rozwiazanie jest przekombinowane i wg mnie zbedne

Oczywiście masz prawo do takiej opinii ok.gif Moim zdaniem doskonale odparowują szyby bez mojej ingerencji w AC.

HanYs

Napisano

> Zaciekawił mnie ten temat i sprawdziłem w kilku autach , nie ma opcji zimnego dmuchania jeśli dasz

> ogrzewanie na max.

nie napisalem ze leci zimne - leci chlodnijesze niz przy takim samym ustawieniu grzania (czyli na maksa) w przypadku gdy nadmuch jest skierowany inaczej niz tylko na szybe