Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kosiarka z młuczowaniem - warto?

Featured Replies

Napisano

jakie wady i zalety takiej kosiarki

obecnie mam tradycyjna z koszem 50L spalinowa Honde 46cm, pchana

kosze raz na dwa tygodnie ~1300m2 trawy

pytanie czy koszac w podobnych czasookresach mniej sie umecze kosiarka z mluczowaniem 51cm, pchana

Napisano

> jakie wady i zalety takiej kosiarki

> obecnie mam tradycyjna z koszem 50L spalinowa Honde 46cm, pchana

> kosze raz na dwa tygodnie ~1300m2 trawy

> pytanie czy koszac w podobnych czasookresach mniej sie umecze kosiarka z mluczowaniem 51cm, pchana

mulczowanie wink.gif

rozdzice maja jakiegos Vikinga od Stihl.

zalety:

- nie trzeba oprozniac kosza

- trawnik sam sie nawozi

wady:

- trzeba czesciej kosic, albo pogodzic sie ze scieta trawa na trawniku jak sie zapomnisz i za duza urosnie... a niestety rosnie jak szalona przy mulczowaniu grinser006.gif

Napisano

Mam w rodzinie Honde z opjcą mulcowania, i moge powiedziec tylko tyle ze trzeba czesto koscic (co 3 dni) inaczej widac scietą trawe (za duzo jej)

Napisano

> pytanie czy koszac w podobnych czasookresach mniej sie umecze kosiarka z mluczowaniem 51cm, pchana

Ja mam kosiarkę z wyrzutem bocznym.

Nie chce mi się zbierać ściętej trawy z blisko 2000m.

Po koszeniu niestety trochę jest bałaganu, ale ogólnie nie przeszkadza nam to.

Skoszona trawa wpada w końcu w trawnik i znika. ok.gif

Wiosną przy dużych przyrostach trzeba kosić co max 5-6 dni.

Napisano
  • Autor

> mulczowanie

> rozdzice maja jakiegos Vikinga od Stihl.

> zalety:

> - nie trzeba oprozniac kosza

> - trawnik sam sie nawozi

> wady:

> - trzeba czesciej kosic, albo pogodzic sie ze scieta trawa na trawniku jak sie zapomnisz i za duza

> urosnie... a niestety rosnie jak szalona przy mulczowaniu

bylem pewien ze jest wrecz odwrotnie - trawa przytlumiona stara nie chce tak intensywnie roznac

w takim razie zostaje przy koszu

Napisano

> bylem pewien ze jest wrecz odwrotnie - trawa przytlumiona stara nie chce tak intensywnie roznac

ale ona jest dosc drobno posiekana i jesli kosisz czesto to jest wdmuchiwana 'na ziemie' i praktycznie jej nie widac. Za to bardzo dobrze nawozi wink.gif do tego (wg marketingowej ulotki) darń lepiej trzyma wilgoc i wogole jest pieknie wink.gif

> w takim razie zostaje przy koszu

ztcp rodzice maja taka w ktorej mozna zalozyc kosz i wtedy normalnie zbiera trawe, ale oni sobie wola pochodzic czesciej wink.gif

Napisano

mam taką:

trawy nie zbieram bo jej praktycznie nie ma, trawnik gęsty i "piękny" bez porównania do tego co miałem wcześniej więc to działa, a dodatkowo nie szarpie sznurkiem jak reksio szynkę tylko klik i jazda.

polecam

Napisano

moze byc nawet lzej bo nie taszczysz kosza ze soba caly czas

minus taki ze jezeli jestes esteta to masz do zgarniecia jednak troche trawy bo co by nie mowic trawa ktora skosisz zostanie na trawniku - tyle ze zmielona

Napisano

> moze byc nawet lzej bo nie taszczysz kosza ze soba caly czas

> minus taki ze jezeli jestes esteta to masz do zgarniecia jednak troche trawy bo co by nie mowic

> trawa ktora skosisz zostanie na trawniku - tyle ze zmielona

Zależy z jakie długości na jaką ścinasz wink.gif

Zależy również od mocy silnik, ostrości noża itp. ok.gif

Ja koszę co 10-14 dni 3000m2 3 koszenia z mieleniem, jedno z koszem biglaugh.gif

Napisano

Moim zdaniem - nie warto płacić za mulczowanie. Mam jedną z większych kosiarek Husqwarny (Honda 5,5 KM) która ma opcję mulczowania. Do koszenia mam +/- 2.000 m2 trawnika. Przy mulczowaniu przy dłuższej trawie kosiarka bardzo słabnie i koszenie staje się udręką. Przy krótszej trawie zostawiam boczny wyrzut (największa moc kosiarki) i te krótkie ścinki trawy kosiara skutecznie rozrzuci po trawniku-nic nie trzeba zbierać.

Napisano

Fajna rzecz, pod warunkiem, że często kosisz i masz dobrze naostrzony nóż.

Napisano
  • Autor

> mam taką:

> trawy nie zbieram bo jej praktycznie nie ma, trawnik gęsty i "piękny" bez porównania do tego co

> miałem wcześniej więc to działa, a dodatkowo nie szarpie sznurkiem jak reksio szynkę tylko

> klik i jazda.

> polecam

Wszystko pięknie ale dla mnie podstawa nie jest piękne.trawnik (ten co mam mi się podoba) a zadsze koszenie i wkładanie w to mniej wysiłku.

Z tego co koledzy piszą przy mluczowaniu trawa rośnie szybciej więc to rozwiązanie odpada.

Napisano

> Wszystko pięknie ale dla mnie podstawa nie jest piękne.trawnik (ten co mam mi się podoba) a zadsze

> koszenie i wkładanie w to mniej wysiłku.

mam to samo, średni czas koszenia u mnie to 6-7h, bo jest sporo przeszkód terenowych grinser006.gif

> Z tego co koledzy piszą przy mluczowaniu trawa rośnie szybciej więc to rozwiązanie odpada.

nie do końca tak jest, zależy od gleby, gatunku trawy, nawożenia i nawadniania i warunków pogodowych wink.gif

Trawniki w bezpośrednim sąsiedztwie domu koszę zawsze z koszem, "dzikszą" części ogródka przeważnie z mieleniem,

od 7 lat trawa nawozu nie widziała, bo nie chce mi się kosić 2 razy w tygodniu, mimo kiepskiego gruntu wink.gif

Napisano
  • Autor

> mam to samo, średni czas koszenia u mnie to 6-7h, bo jest sporo przeszkód terenowych

> nie do końca tak jest, zależy od gleby, gatunku trawy, nawożenia i nawadniania i warunków

> pogodowych

> Trawniki w bezpośrednim sąsiedztwie domu koszę zawsze z koszem, "dzikszą" części ogródka przeważnie

> z mieleniem,

> od 7 lat trawa nawozu nie widziała, bo nie chce mi się kosić 2 razy w tygodniu, mimo kiepskiego

> gruntu

ja z trawnikiem nic nie robie, zadnego nawozu, zadnego odchwaszczania, podlewania itp

tylko koszenie raz na 2 tygodnie

jakby ktos znal sposob na lzejsze koszenie (kosiarka z napedem czy traktorek sie nie sprawdza - testowalem) to chetnie poslucham

nie che przy tym stracic walorow trawnika bo naprawde mi sie podoba taki jak jest

Napisano

> jakby ktos znal sposob na lzejsze koszenie (kosiarka z napedem czy traktorek sie nie sprawdza -

> testowalem) to chetnie poslucham

> nie che przy tym stracic walorow trawnika bo naprawde mi sie podoba taki jak jest

znajomy 'prezes' ma kosiarke automatyczna... samo sobie jezdzi i kosi wink.gif tylko cena troche zabija wink.gif cos wspominal ze system z kablami do wyznaczania stref, ladowarkami itp kosztowal cos pod 10kpln wink.gif

Napisano

To się podłączę z pytaniem do kolegi.

Mam kosiarkę z silnikiem B&S, pchana, bodajże 3,5 KM.

Nie ma regulacji obrotów.

Czy jesli dorobię regulację by obroty były wyższe i dokupię odpowiedni nóż da rady nią mulczować?

Napisano

> To się podłączę z pytaniem do kolegi.

> Mam kosiarkę z silnikiem B&S, pchana, bodajże 3,5 KM.

> Nie ma regulacji obrotów.

> Czy jesli dorobię regulację by obroty były wyższe i dokupię odpowiedni nóż da rady nią mulczować?

W teorii tak, tylko musiałbyś zasłonić wylot trawy w taki sposób, żeby była on zawracana na nóż. Jeżeli trawa nie będzie za wysoka, to mocy też powinno wystarczyć. Tyle teorii, a praktykę poznasz jak to zmajstrujesz.

Napisano

> W teorii tak, tylko musiałbyś zasłonić wylot trawy w taki sposób, żeby była on zawracana na nóż.

> Jeżeli trawa nie będzie za wysoka, to mocy też powinno wystarczyć. Tyle teorii, a praktykę

> poznasz jak to zmajstrujesz.

Z wylotem wygląda to tak że jest ruchoma klapa z tyłu, albo klapa jest podniesiona i trawa idzie do kosza albo kosz wyjety, klapa opuszczona i trawa idzie na trawnik.

Nie wiem jak i czy da sie wymodzić zawracanie trawy.

Napisano

> Z wylotem wygląda to tak że jest ruchoma klapa z tyłu, albo klapa jest podniesiona i trawa idzie do

> kosza albo kosz wyjety, klapa opuszczona i trawa idzie na trawnik.

> Nie wiem jak i czy da sie wymodzić zawracanie trawy.

W mojej kosiarce jest taka specjalna dodatkowa osłona, wkładana przed klapę tylną i to ona ma za zadanie zawracanie trawy. Mam wrażenie, że sama zamknięta klapa niewiele tu da - skoszona trawa będzie się po niej zsuwać, a nie wracać na nóż.

Napisano

> Z wylotem wygląda to tak że jest ruchoma klapa z tyłu, albo klapa jest podniesiona i trawa idzie do

> kosza albo kosz wyjety, klapa opuszczona i trawa idzie na trawnik.

> Nie wiem jak i czy da sie wymodzić zawracanie trawy.

Wyprofilować kawałek blachy i na wkręty lub przyspawać do obudowy, blacha zasłoni wlot na kosz ok.gif

Lub dorobić po prostu "korek" otworu do kosza wink.gif