Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spężyny od diesla w benzynaku - do praktyków.

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Fiat Stilo 3D mojej żony,

auto z założenia użytkowane 95% na terenie miasta ( w tym dojazd na działkę po wertepach 4 razy w miesiącu ) - więc mające za zadanie wskoczyć na krawężnik ( obecnie zawsze przywalenie miską ) czy przejechać odcinek po sporych dołkach.

Obecnie auto jest bardzo niskie.... podejrzewam że seryjne sprężyny ( szczególnie z przodu ) się " wysiedziały" i auto potrafi w koleinach po ciężarówkach obcierać miską !!!!!

Kilka razy zdarzyło mi się to na trasie i nie jest przyjemne.

Ponieważ nie szalejemy na trasie i cenimy sobie użytkowość auta wpadłem na pomysł w celu podniesienia auta wsadzić sobie twardsze sprężynki od silnika diesla natomiast na tył od modelu Weekend ( kombi ).

Przednia sprężyna jest około 2 mm grubsza niż w benzynie oraz około 3 - 4 cm wyższa.

Sprężyna tył jest o tej samej grubości druta ( około 11 mm ), natomiast jest wyższa podobnie jak przód o około 3-4 cm. ( auto bez LPG ale często pełny zbiornik.

Auto obecnie jest bardzo sztywne, podejrzewam że to się nie zmieni - jednakże będzie wyżej. Czy znacząco pogorszy się prowadzenie ? Szczerze wątpię. Dodatkowo jeździmy naprawdę spokojnie. Auto przejeżdża rocznie około 8000 km - więc nie dużo.

Topic daję tu gdyż dotyczy praktycznie każdego auta i nie tylko Stilo. Przyda się każdemu.

Napisano

śmiało zakładaj, nie pożałujesz, dodatkowo jakibys jeszcze zapodał nowe amory to dopiero byś zobaczył jaki wysoki się zrobi.

Gorsze prowadzenie może być odczuwalne od prędkości 150 wzywż

Napisano

będzie za wysoko i za twardo - sprawdzone

Napisano

W skodzie Felicii koledzy z forum tak robili i chwalili. Z przodu sprężyny od diesel`a a z tyłu od kombi. Poszperaj w skodnikach to więcej się dowiesz.

Napisano

> W skodzie Felicii koledzy z forum tak robili i chwalili. Z przodu sprężyny od diesel`a a z tyłu od

> kombi. Poszperaj w skodnikach to więcej się dowiesz.

Ja tak zrobiłem w Felicii kiedyś. Ale nie byłem do końca zadowolony z efektu. W trasie mijanie ciężarówki powodowało gorszą stabilność. Mocniej telepało autem. Generalnie nie polecam.

mar00ha

Napisano

Założyłem do astry I komplet sprężyn z vectry a i byłem bardzo zadowolony. Auto służyło mi wtedy do jazdy po takich drogach, że tylko jeep, quad i traktor by wjechał wink.gif Auto stoi do tej pory na tych sprężynach, ciągnie od czasu do czasu przyczepę, badania techniczne przechodzi co roku bez większych problemów i pomimo lekkich wykwitów rdzy mam zamiar je zostawić dopóki będzie jeździć. Miałem chyba gdzieś nawet zdjęcia gdzie litrowy karton mleka stawiałem pod próg i było jeszcze trochę luzu, ale raczej już nie znajdę bo było to wieki temu.

Słyszałem jeszcze, że są jakieś gumowe podkładki pod sprężyny, które podwyższają auto, ale nigdy ich nie używałem i nie wiem jak na nich się jeździ.

Napisano
  • Autor

> Ja tak zrobiłem w Felicii kiedyś. Ale nie byłem do końca zadowolony z efektu. W trasie mijanie

> ciężarówki powodowało gorszą stabilność. Mocniej telepało autem. Generalnie nie polecam.

> mar00ha

Hmmm, dziwny objaw, może auto było zbyt miękkie ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Słyszałem jeszcze, że są jakieś gumowe podkładki pod sprężyny, które podwyższają auto, ale nigdy

> ich nie używałem i nie wiem jak na nich się jeździ.

Gumowe odrzuciłem z zasady, nie o takie działanie mi chodzi ok.gif

Napisano
  • Autor

> śmiało zakładaj, nie pożałujesz, dodatkowo jakibys jeszcze zapodał nowe amory to dopiero byś

> zobaczył jaki wysoki się zrobi.

> Gorsze prowadzenie może być odczuwalne od prędkości 150 wzywż

Amorki są sprawne więc szkoda.

Poza tym będą działać w nowym zakresie więc powinny mieć nową młodość. ok.gif

Napisano

> Gumowe odrzuciłem z zasady, nie o takie działanie mi chodzi

Nic o tym nie pisałeś, więc myślałem, że może nie wiesz iż takie istnieją ok.gif

Napisano

> Amorki są sprawne więc szkoda.

> Poza tym będą działać w nowym zakresie więc powinny mieć nową młodość.

Zakładaj i się nie martw na zapas. Zostaw sobie na wszelki wypadek stare springi i jak będzie naprawdę źle to zmień. Koszt sprężyn wraz z wymianą nie powinien przekroczyć dobrej flaszki "rudej na myszach", także nie jest to jakiś wielki wydatek a dopóki nie wymienisz i sam na nich nie pojeździsz to się nie przekonasz.

Napisano
  • Autor

> Nic o tym nie pisałeś, więc myślałem, że może nie wiesz iż takie istnieją

Czytałem o tym, chodzi aby auto nawet bez obciążenia było wyżej niż jest teraz, wkładki dają radę przy obciążeniach ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zakładaj i się nie martw na zapas. Zostaw sobie na wszelki wypadek stare springi i jak będzie

> naprawdę źle to zmień. Koszt sprężyn wraz z wymianą nie powinien przekroczyć dobrej flaszki

> "rudej na myszach", także nie jest to jakiś wielki wydatek a dopóki nie wymienisz i sam na

> nich nie pojeździsz to się nie przekonasz.

Zrobię foto przed i po i zdam relację smile.gif

ok.gifpiwo.gif

Napisano

> Hmmm, dziwny objaw, może auto było zbyt miękkie ?

Nie. Było twardsze niż przed operacją. Podniosło się. Skutek był taki, że i środek ciężkości się podniósł. Przynajmniej ja to tak sobie tłumaczę.

mar00ha

Napisano

> Topic daję tu gdyż dotyczy praktycznie każdego auta i nie tylko Stilo. Przyda się każdemu.

Idź z tym na kącik Stilo, temat siadania sprężyn jest na kąciku wałkowany od dawna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Gumowe odrzuciłem z zasady, nie o takie działanie mi chodzi

a ja założyłem niedawnio i sobie chwalę

Napisano

imho do Twoich celów warto, będzie wygodniej i niekoniecznie twardziej

Napisano
  • Autor

Sprężyny od diesla okazały się zbyt sztywne i ciut zbyt długie. Przedni zawias by nie pracował.....

.... założono sprężynki seryjne do silnika 1,6 16 i auto zdecydowanie się podniosło - około 10 cm wyżej niż było yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

Oryginalne sprężyny z mcpersonów zlazły bez ściągacza i były wyraźnie miększe niż nowe. Nie wiem czy nie było coś zakombinowane z obniżeniem.... czy sprężyny mogły aż tak siąść niewiem.gif

Do tyłu natomiast zamontowano sprężyny od wersji kombi. Auto stoi równo - próg jest równoległy do nawierzchni.

Wniosek taki że nie spodziewałem się że sprężynki aż tak siadają....

Nasuwa się pytanie - czy stal podczas pracy może aż tak stracić swoją sprężystość ? icon_eek.gif

Pozdrawiam. ok.gif

Napisano

> Nasuwa się pytanie - czy stal podczas pracy może aż tak stracić swoją sprężystość ?

niemozliwe - ktoś musiał je kiedyś najwidoczniej glebić.

Piszesz, że podniosło się 10cm - więc napewno seryjne springi aż tak by nie siadły- to ja jak założyłem wzmacniane springi to tylko jakieś 4cm urosło - ale 10 - na bank było obniżone.

daj te fotki sprzed/po

Napisano

> Sprężyny od diesla okazały się zbyt sztywne i ciut zbyt długie. Przedni zawias by nie pracował.....

> .... założono sprężynki seryjne do silnika 1,6 16 i auto zdecydowanie się podniosło - około 10 cm

> wyżej niż było

Niemożliwe żeby fabryczne Stilo i to benzyniak było tak niskie, na pewno ktoś wcześniej podmieniał sprężyny na niższe. Różnica w fabrycznych sprężynach (nowe a stare) to może być 1-2 cm a nie 10...

Napisano
  • Autor

> niemozliwe - ktoś musiał je kiedyś najwidoczniej glebić.

> Piszesz, że podniosło się 10cm - więc napewno seryjne springi aż tak by nie siadły- to ja jak

> założyłem wzmacniane springi to tylko jakieś 4cm urosło - ale 10 - na bank było obniżone.

> daj te fotki sprzed/po

Niestety nie mam fotek.

Przed zmianą gdy auto stało - przednie koło chowało się w nadkolu na 1-2 cm.

Obecnie można między błotnik a oponę swobodnie wsunąć pięść. ( pionowo - kciukiem do góry ) .

Napisano

> Niestety nie mam fotek.

> Przed zmianą gdy auto stało - przednie koło chowało się w nadkolu na 1-2 cm.

no to napewno było celeowo zglebione - teraz masz ori i jest dobrze