Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szybkie pytanie o VIN...

Featured Replies

Napisano

czy nr VIN zawiera rok modelowy czy faktyczny rok produkcji samochodu?

Napisano

> czy nr VIN zawiera rok modelowy czy faktyczny rok produkcji samochodu?

Modelowy ok.gif

Napisano

jak modelowy to jak masz samochod z 2009 roku to w vinie masz np 2007 bo wtedy wszedl model.???

Napisano

> jak modelowy to jak masz samochod z 2009 roku to w vinie masz np 2007 bo wtedy wszedl model.???

Jaki samochód wyprodukowali w 2007 roku z myślą o wypuszczeniu go w roku 2009?

Może chodzi Ci o zakup w 2009 roku samochodu z 2007? Może być produkcja 2007, model 2008, a zakup 2009. W takiej sytuacji vin pokaże 2008.

Napisano

> jak modelowy to jak masz samochod z 2009 roku to w vinie masz np 2007 bo wtedy wszedl model.???

no niezupełnie jest tak jak piszesz, np. MY2008 oznacza auta produkowane (zazwyczaj) od początku lipca 2007 do konca czerwca 2008 i nie ma żadnego związku z tym kiedy model auta wszedł do produkcji

Napisano

Modelowy w sensie, masz auto produkowane grudzien 2009, a rok modelowy 2010 (niektore firmy zmiane roku modelowego robia juz w polowie roku kalendarzowego).

Napisano

Co masz na myśli rok modelowy? Bo wg mnie to wymysł handlarzy którzy na siłę chcą odmłodzić auto. Jeśli auto zostało wyprodukowane w 2000 roku to co wg Ciebie oznacza rok modelowy 2001? Ze sprzedany w 2001?

Napisano

> Co masz na myśli rok modelowy? Bo wg mnie to wymysł handlarzy którzy na siłę chcą odmłodzić auto.

> Jeśli auto zostało wyprodukowane w 2000 roku to co wg Ciebie oznacza rok modelowy 2001? Ze

> sprzedany w 2001?

czasami są drobne zmiany, niekoniecznie wyglądu, często wprowadzane właśnie po ''wakacjach'' w fabryce

Napisano

> czasami są drobne zmiany, niekoniecznie wyglądu, często wprowadzane właśnie po ''wakacjach'' w

> fabryce

ok.gif

Ja mam 1999 a modelowo 2000. Ogólnie piękny kwiatek. Model bardzo przejściowy. Niektóre części są robione tylko do tej sztuki, pol roku wcześniej były inne części, pol roku później również inne.

Magia "międzyliftu" smile.gif

pozdr.

Napisano

Ale co masz 1999 rok produkcji w dowodzie a części jak w 2000 roku?

Napisano

> Ale co masz 1999 rok produkcji w dowodzie a części jak w 2000 roku?

ja mam 2001 produkcję, modelowo 2002 - jest inny pasek rozrządu i kilka innych, mniej istotnych rzeczy.

Napisano

> czy nr VIN zawiera rok modelowy czy faktyczny rok produkcji samochodu?

nie wiem czy we wszystkich markach ale można zdekodować nawet dokładną datę produkcji

dodatkowo jest podany też rok modelowy

np Astra III

Quote:

VIN: W0L0AHLXXXXXXXXX

Model: Astra h

Data produkcji: 2006-04-19

Silnik: Z16XEP

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy we wszystkich markach ale można zdekodować nawet dokładną datę produkcji

> dodatkowo jest podany też rok modelowy

> np Astra III

> Quote:

> VIN: W0L0AHLXXXXXXXXX

> Model: Astra h

> Data produkcji: 2006-04-19

> Silnik: Z16XEP

a VW ?

Napisano

> Ale co masz 1999 rok produkcji w dowodzie a części jak w 2000 roku?

Tak.

Napisano

Ja mam auto wyprodukowane 2011-06-24 zarejestrowany pierwszy raz 2011-09-09, a z VINu wynika rok modelowy 2012 XXXXX81CACJXXXXXX

Pozdrawiam

PS. We wszystkich papierach mam rok produkcji 2011, czy mam sie martwić, że nie przejdę na przeglądzie? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Też

a mozesz podac gdzie tak mozna sprawdzic?

Napisano

> a mozesz podac gdzie tak mozna sprawdzic?

Program serwisowy Etka. Ja mam wygenerowany plik txt do swojego samochodu. Teraz tylko serwisie Ci podadzą szczegóły, bo Etka przestała automatycznie dekodować numery VIN. Można jeszcze popróbować generatora zawartego w Etce.