Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam autka - kompat, wolnossaca benzyna powyzej 120KM

Featured Replies

Napisano

> Astra IV 1.6 - drogo

> Focus 1.6 - rozsadna propozycja i chyba poszedlbym ta droga choc koni mniej

> Cruze 1.8 - tez rozsadna

> ceed 1.6 - za drogo

W tych wersjach, te auta ledwo jezdza grinser006.gif

Jedynie chyba Cruze mna w miare akceptowalne osiagi ok.gif

Napisano

> W tych wersjach, te auta ledwo jezdza

> Jedynie chyba Cruze mna w miare akceptowalne osiagi

1.8 nie ma w ogóle osiągów - chyba że na papierze. Jechałem - zbiera się gorzej niż fabia 80 KM.

Napisano
  • Autor

> ja mysle że za dlugo fiatami jeździłeś i sobie światopogląd skrzywiłeś

> Kup auto normalnej firmy, ale nie pchaj sie w przeżytki, czyli wolnossące mocne beznyny. Kup sobie

> cos z turbobenzynką - za 60kpln spokojnie kupisz, a autko odwdzięczy sie niższym spalaniem i

> fajną dynamiką.

i pewnymi dodatkowymi kosztami w ktore jakos nie chce sie pchac wink.gif

ogolnie jakos lepiej mi sie jezdzi wolnossaca wieksza benzyna niz mniejszym uturbionym wynalazkiem wink.gif ... niestety ekooszolomy skasowaly wiekszosc fajnych 2litrowych (i wiekszych) motorow, a w kompaktach to juz wogole lipa z slinikami... tylko te nadmuchane konie mechaniczne teraz mozna kupic... tylko potem jest troche pod gorke, wlaczam klime i mi te konie gdzies gina po drodze wink.gif

btw. pomacalem sie z Mazda CX5 (zostalem przewieziony) 2litrowa wolnossaca benzyna naped na 2kola, wesja sky-motion wink.gif tylko calkowicie poza moim budzetem wink.gif ale sie troche nakrecilem wink.gif - moze jednak 2lata jeszcze pomecze sie z NB? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przejedź się nowym Aurisem. Auto na prawdę dobrze się prowadzi, a za chwil kilka pierwsze demówki

> będą do sprzedaży więc może przy lekko naciągniętym budżecie coś kupisz. Silnik 1,6 132 KM na

> łańcuchu bezproblemowy.

ogladalismy, Corolla sie bardziej spodobala wink.gif

Napisano
  • Autor

> bmw 1

raczej nie

> subaru impreza

napewno nie grinser006.gif

> kia/hyundai

moze, ale raczej nie (nie podobaly sie mulher.gif)

> /c4

o nigdy w zyciu - uraz do francuzow, glownie nacji wiec ich produkty tez sie lapia wink.gif

> /auris

raczej corolla smile.gif

> /civic

nie jedzie wink.gif - w sensie mi sie nie spodobal

Napisano
  • Autor

> A toto nie jest ciasne w środku? Zwłaszcza na tylnej kanapie?

bmw1 jest ciasne wink.gif bravo jest w miare, foka/civic jest juz calkiem akceptowalnie, octavia jest ogromna (tylko czy to jeszcze kompakt? smile.gif )

Napisano
  • Autor

> A którykolwiek kompakt jest obszerny? Kombi pomińmy, rozważmy hatch/liftbacki.

octavia? grinser006.gif

w bravo jest ok, foka/civic jest lepiej wink.gif - dla mnie (2+1) wystarcza mi miejsca w kompakcie, a nie widze sensu targac kawal auta tylko po to zeby miec (problem z parkowaniem, wieksze spalanie etc) grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szukalbym Cruze'a z 2012, a wiem ze sa jeszcze dostepne.

dealer mowi ze sa, nawet cos tam mi wysortowal na szybko, ale mulher.gif narazie uznala ze sa ladniejsze auta (w srodku) wink.gif

moze sie jej odwidzi

Napisano
  • Autor

> 1.8 nie ma w ogóle osiągów - chyba że na papierze. Jechałem - zbiera się gorzej niż fabia 80 KM.

a to jest lepiej niz NB 90KM? czy gorzej? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szukam czegos nowszego za moje bravo

> podpowiecie jakies nowe (lub max 3letnie) autko kompatkowe z wolnossaca benzyna powyzej 120KM?

> budzet ~40kpln plus to co odzyskam za moje bravo (czyli pewnie teraz bedzie w sumie 50-60kpln)

odpowiem sam sobie wink.gif

po kilku tygodniach wloczenia sie po salonach (komisach, placach, itp) doszedlem do nastepujacych wnioskow:

- chce nowe, albo demo

- nie stac mnie w tym roku bo 60kpln na wyposazenie i silnik ktory by mnie satysfakcjonowal to okolo 20kpln za malo.

- za NB proponuja niezbyt atrakcyjne warunki odkupu, musialbym pozyczyc ekstra brakujace ~20kpln (bo na tyle go mniej wiecej wyceniam) i sprzedac samodzielnie

Dzieki wszystkim za podpowiedzi wink.gif

PS. po przegladzie wyszlo mi:

- CRUZE, ale ze wzgledu na oporo zony nawet sie nie przejechalem

- Focus - naprawde fajne i niewiele $ brakuje (wyszlo z rabatami nieco ponad 75kpln)

- Corolla - lepiej niz Foka, ale drozej (ponad 80kpln wyszlo)

- Mazda CX-5 - moj wybor, chociaz auto wogole nie bralo udzialu w konkursie bo w wersji ktora mi pasuje wyszlo ~105kpln wink.gif

Napisano

> i pewnymi dodatkowymi kosztami w ktore jakos nie chce sie pchac

> ogolnie jakos lepiej mi sie jezdzi wolnossaca wieksza benzyna niz mniejszym uturbionym wynalazkiem

Może jakaś dacia logan bez elektryki, bo to też koszty może generować.

Masz tu tyle osób, które mają benzyny z dmuchawką i każdy poleca, a Ty wymyślasz jakieś koszty. W leonie mam ponad 100kkm i nie mam żadnego problemu. Ba, więcej Ci powiem, auto jeździ i się nie psuje. W dodatku moc ponad 2x większa jak u Ciebie a spalanie pewnie minimalnie większe. Więc powiedz mi, jaki sens się pchać w N/A? Bo jak dla mnie jedynym argumentem za wolnossącym jest możliwość założenia gazu.

Napisano

Odwiedz jeszcze Hyundaia. Mysmy dostali cene 70100 z ubezpieczeniem na 2 lata, alusami i czujnikami cofania z lakierem metalik. Wersja kombi 1.6 120 KM Comfort ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może jakaś dacia logan bez elektryki, bo to też koszty może generować.

ogladalismy stepaway - nie spodobal sie

> Masz tu tyle osób, które mają benzyny z dmuchawką i każdy poleca, a Ty wymyślasz jakieś koszty. W

a usmieszek z mrugnieciem widzial?

> leonie mam ponad 100kkm i nie mam żadnego problemu. Ba, więcej Ci powiem, auto jeździ i się

> nie psuje. W dodatku moc ponad 2x większa jak u Ciebie a spalanie pewnie minimalnie większe.

i ciesze sie twoim szczesciem

> Więc powiedz mi, jaki sens się pchać w N/A?

bo chce? a w dodatku ma byc (prawie) nowy kompakt w kolorze bordowym i co na to powiesz? ze wiekszosc ma czarne, szare albo biale a najprawdopodobniej sluzbowe wiec ja tez powinienem takiego miec?

> Bo jak dla mnie jedynym argumentem za wolnossącym

> jest możliwość założenia gazu.

no patrz, a ja nawet nie pomyslalem o zakladaniu gazu...

Napisano
  • Autor

> Odwiedz jeszcze Hyundaia. Mysmy dostali cene 70100 z ubezpieczeniem na 2 lata, alusami i czujnikami

> cofania z lakierem metalik. Wersja kombi 1.6 120 KM Comfort

bylem wink.gif jakos nie przekonalo nas, podobnie jak kia

Napisano

Trochę nie zrozumiałeś przesłania, to nie miało być uszczypliwe.

Nie masz co się bać benzyny z turbo. Możesz mieć zapas mocy przy relatywnie niskim spalaniu, natomiast koszty utrzymania/serwisu są na zbliżonym, jak nie takim samym poziomie.

Napisano
  • Autor

> Trochę nie zrozumiałeś przesłania, to nie miało być uszczypliwe.

spoko

> Nie masz co się bać benzyny z turbo. Możesz mieć zapas mocy przy relatywnie niskim spalaniu,

> natomiast koszty utrzymania/serwisu są na zbliżonym, jak nie takim samym poziomie.

looz, ale auto jest nieco drozsze w zakupie, a mocy 'na miasto' ma az nadto. Patrzac na moje przebiegi (5letenie auto , 85kkm, z czego wiekszosc we wroclawiu) to po wole wiecej wyposazenia niz mocniejszy silnik.

PS. przejechalem sie (tak ze 2kkm po niemieckich autostradach) mondeo 1.6 ecotec 150km.... to JEDZIE smile.gif ale raczej zostane przy starym i sprawdzonym duratec 125KM smile.gif

Napisano

> a to jest lepiej niz NB 90KM? czy gorzej?

Zależy od silnika i masy pojazdu. Nie ma tak że NB są wszystkie takie same. Wystarczy zresztą spojrzeć na stare dwuzaworowce.

Napisano
  • Autor

> Zależy od silnika i masy pojazdu. Nie ma tak że NB są wszystkie takie same. Wystarczy zresztą

> spojrzeć na stare dwuzaworowce.

NB - Nuova Bravo wink.gif pytalem czy moje wolnossace 90KM bedzie lepsze czy gorsze wink.gif

Napisano

> pytalem czy moje wolnossace 90KM bedzie lepsze czy gorsze

Zależy jakie masz i względem czego ma być lepsze lub gorsze.

Napisano
  • Autor

> Zależy jakie masz i względem czego ma być lepsze lub gorsze.

facepalm%5B1%5D.gif przejrzyj moze ta galaź w dyskusji?

>> 1.8 nie ma w ogóle osiągów - chyba że na papierze. Jechałem - zbiera się gorzej niż fabia 80 KM.

> a to jest lepiej niz NB 90KM? czy gorzej?

NB 90KM to moje wolnossace dziewiecdziesieciokonne bravo

anyway - niewazne, wybor zawezil sie do corolli albo foki, teraz pozostaje kwestia funduszy

Napisano

> przejrzyj moze ta galaź w dyskusji?

A po co? I tak nie wiem jak jeździ to bravo, więc nie wiem jakie masz pod tym względem. Te 90 KM w praktyce nic nie mówi - przejrzałem tę gałąź dyskusji i nie dowiedziałem się niczego nowego.

Są silniki bez turbo które całkiem dobrze sobie radzą mimo małej mocy i są takie, które nie jeżdżą mimo sporej mocy na papierze. 1.8 w cruze zalicza się do tych drugich.