Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbieżność

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Mam następujący problem. Jak jadę sam to kierownica na prostej jest prawie idealnie prosto ,natomiast jeżeli ktoś usiądzie po prawej stronie albo z tyłu kierownica jest lekko w lewo na wprost ?

Dodam iż mam tak praktycznie od kupna samochodu w salonie ale teraz mnie to zaczęło wkurzać cool.gif

Napisano

sprawdź opony/ciśnienie - sprawdź amortyzatory/sprężyny ok.gif

Napisano

> sprawdź opony/ciśnienie - sprawdź amortyzatory/sprężyny

podobno zbieznosc powinno sie ustawiac na lekko obciazonym aucie (tak skyszalem ze ok 100kg). wiekszosc fachowcow robi na pusto i potem podobno takie efekty ...

Napisano

Mnie w Kielcach robili na pusto i w FF2 wyszło idealnie. Wszystko zależy od tego kto robi.

Napisano
  • Autor

> sprawdź opony/ciśnienie - sprawdź amortyzatory/sprężyny

Wszytko jest OK.

Wydaje mi się ze po prostu kierownica jest przekręcona lekko w lewo i to wszystko. (bardziej jak ktoś usiądzie po prawej stronie)

Auto ma przejechane dopiero 16 000 a objaw ten miałem od wyjechaniu z salonu.

Ciekawe czy jak pojadę na zbieżność (za 240 zł w ASO ) to mi kierownicę wyprostują ?

Napisano

> Wszytko jest OK.

> Wydaje mi się ze po prostu kierownica jest przekręcona lekko w lewo i to wszystko. (bardziej jak

> ktoś usiądzie po prawej stronie)

> Auto ma przejechane dopiero 16 000 a objaw ten miałem od wyjechaniu z salonu.

> Ciekawe czy jak pojadę na zbieżność (za 240 zł w ASO ) to mi kierownicę wyprostują ?

Dopiero jak im wytłumaczysz młotkiem w głowę o co chodzi bo zazwyczaj sami nie czają bazy i robią wszystko wg pomiaru i heja hehe.gif

Napisano

> Ciekawe czy jak pojadę na zbieżność (za 240 zł w ASO ) to mi kierownicę wyprostują ?

nie da rady , mało któremu mechanikowi chce się ustawić kierownicę na wprost co do mm ... po za tym Foki maja tak "precyzyjne" przełożenie , że dużo zależy od wagi pasażera zlosnik.gif

Napisano

a musisz do ASO ?

u mnie w Piasecznie płacę 80PLN i kierownica jest prosto shocked.gif

Napisano

> a musisz do ASO ?

> u mnie w Piasecznie płacę 80PLN i kierownica jest prosto

robiąc tyle km jednak duża część klienteli jeździ do ASO do póki nie zniknie wink.gif

Ja przez 16 kkm dalej sprawdzam jaka jest przyczyna tego że auto ciągnie mi na prawo, zrobiłem już chyba więcej niż 16 kkm i dalej ciągnie bo nie mam czasu odstawiać co chwilę i sprawdzać co trzeba wymienić grinser006.gif

Napisano

> robiąc tyle km jednak duża część klienteli jeździ do ASO do póki nie zniknie

> Ja przez 16 kkm dalej sprawdzam jaka jest przyczyna tego że auto ciągnie mi na prawo, zrobiłem już

> chyba więcej niż 16 kkm i dalej ciągnie bo nie mam czasu odstawiać co chwilę i sprawdzać co

> trzeba wymienić

Ja przedwczoraj zmieniłem kapcie na nowe i zrobiłem zbieżność. Przód miałem na czerwono, auto ciągnęło lekko w prawo oraz cięło oponę.

Pojechałem z zapakowanym bagażnikiem. Ustawili, zrobili i jak nowe. A jaka cisza na nowych oponach (stare były wyząbkowane)

Napisano
  • Autor

> a musisz do ASO ?

> u mnie w Piasecznie płacę 80PLN i kierownica jest prosto

Cena obejmowała także sprawdzenie tyłu.

Ponoć jakieś śruby są do tego potrzebne.

Napisano

> Ja przedwczoraj zmieniłem kapcie na nowe i zrobiłem zbieżność. Przód miałem na czerwono, auto

> ciągnęło lekko w prawo oraz cięło oponę.

> Pojechałem z zapakowanym bagażnikiem. Ustawili, zrobili i jak nowe. A jaka cisza na nowych oponach

> (stare były wyząbkowane)

hmmmm....

Pierw pojadę chyba do znajomego serwisu, może szef coś doradzi bo póki co to najbardziej ogarnięty facet z okolicy, mój znajomy i jego mechanicy wymienili mi drążki kierownicze i końcówki co okazało się tylko niepotrzebnym wydatkiem jak narazie wink.gif

Napisano

> Cena obejmowała także sprawdzenie tyłu.

> Ponoć jakieś śruby są do tego potrzebne.

nie mam pewności, ale możliwe, że śruby mają podkładkę mimośrodową cool.gif

Napisano

> Ponoć jakieś śruby są do tego potrzebne.

Śruby wahacza, do regulacji zbieżności, na trzpieniu mają mimośród. Nowe zwykle potrzebne są dlatego, że może być kłopot z ich odkręceniem. Po kilku latach całość jest jak zespawana.

Pewnie dlatego. Nie wiem jednak co z tuleją. Często wsio jest do wycięcia. Jeśli auto jest młode, to może da radę.

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

A jednak zbieżność była zła.

Panowie w serwisie Ford Sławek dzisiaj wszystko wyregulowali i kiera jest idealnie prosto.

Trochę byli zdziwieni że samochód po przejechaniu zaledwie 25800 ma takie parametry zbieżności, tylko że te parametry to już posiadał po wyjechaniu z salonu.

Wygląda na to że mój Focus miał fabrycznie skopaną zbieżność.

Zarówno tył i przód był poza zakresami.

Napisano

Ja miałem źle ustawioną kierownicę już w salonie, także nie dziwi mnie to zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem źle ustawioną kierownicę już w salonie, także nie dziwi mnie to

A ja myslalem ze prowadzi sie dobrze , ale dopiero teraz jest idealnie zlosnik.gif, takze człowiek sie do wszystkiego przyzwyczaja