Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do parkieciarzy

Featured Replies

Napisano

więc tak, jest sobie dąb lakierowany 70/14/490 i 110/30-1200/14.

Parkieciarz mierzy wilgotność (wilgotnościomierz mały, podręczny), wychodzi dla ca. 20 pomiarów dla 70 10-11, więc górny zakres normy, dla 110 - okolice 12, więc sporo powyżej.

Krok drugi przyjeżdża "kierownik zakladu" zawezwany przez Castoramę, mierzy (inny masywny miernik, wbija bolce przy pomocy, nazwałbym to, cieżarków), wychodzi okolo 2 procent mniej, czyli zdarzają się 70 zbyt przesuszone (6,2-6,5 itp). Jest kwit z podpisem.

Krok trzeci, parkieciarz mierrzy swoim miernikiem, efekty jak w kroku pierwszym, Zwrca uwagę, że na jego mierniku wystarczy przestawić skalę (np. inny rodzaj dębu wymaga ustawienia na "2" a nie "3"), by wilgotność spadła o ca. 2 punkty. Efekt - na desce z wynikiem kierownika 9,8 otrzymuje 10,2 itp.

Proszę o sensowne uwagi.

Napisano

> "3"), by wilgotność spadła o ca. 2 punkty. Efekt - na desce z wynikiem kierownika 9,8

> otrzymuje 10,2 itp.

> Proszę o sensowne uwagi.

Jeśli jest te ~10%, to znaczy że suchy.

Położony i tak po miesiącu nabierze wilgoci i uszczelni szpary.

Napisano

> ...

Bo niestety tak wygladaja pomiary wilgotnosci cial stalych. Z takimi przyrządami to jest bardziej woodoo niz pomiar.

Gosc z tą skalą ma racje. Dla roznych rodzajow drzewa beda inne wyniki, i taki miernik nalezy kalibrowac dla kazdego z nich. Przy czym nie ma pewnosci, ze pomiar bedzie dobry. Nawet dla tego samo gatunku drzewa mozna otrzymac inne wyniki zaleznie od mierzonej klepki.

Jak chcesz zmierzyc dokladnie, to tylko grawimetrycznie - to znaczy zważyć ile faktycznie jest wody w materiale. Generalnie pomiary impedanycjne są do d...

Napisano

Kupić, przesezonować rok w suchym i ciepłym miejscu, ułożyć, wyrównać, polakierować, cieszyć się.

Ja kupiłem w Casto bez pomiarów, położyłem bez sezonowania i z wyjątkim jednego miejsca, o którym od samego początku było wiadomo, że będzie mogło się rozszczelnić jak doschnie (przejście przez drzwi) jest super.

Napisano
  • Autor

> Kupić, przesezonować rok w suchym i ciepłym miejscu, ułożyć, wyrównać, polakierować, cieszyć się.

> Ja kupiłem w Casto bez pomiarów, położyłem bez sezonowania i z wyjątkim jednego miejsca, o którym

> od samego początku było wiadomo, że będzie mogło się rozszczelnić jak doschnie (przejście

> przez drzwi) jest super.

to jest deska lakierowana, nie parkiet do lakierowania

Napisano
  • Autor

> Jeśli jest te ~10%, to znaczy że suchy.

> Położony i tak po miesiącu nabierze wilgoci i uszczelni szpary.

A potem odsloni. Byl jeszcze "rzeczoznawca", wyszlo podobnie jaki kierownikowi.

Napisano

> Położony i tak po miesiącu nabierze wilgoci i uszczelni szpary.

Zalozymy sie , ze nie ?

Za miesiac, dwa, trzy, szpary sie zwieksza bbo parkiet wyschnie. Sam kladlem brzoze wysezonowana i mimo tego, ze dobijalem ja na kilny, mocowana byla na wkrety szpary sa, do zniesienia przez innych , ale sa !

wink.gif

Napisano

> Zalozymy sie , ze nie ?

> Za miesiac, dwa, trzy, szpary sie zwieksza bbo parkiet wyschnie. Sam kladlem brzoze wysezonowana i

> mimo tego, ze dobijalem ja na kilny, mocowana byla na wkrety szpary sa, do zniesienia przez

> innych , ale sa !

Ja kupiłem parkiet Jesionowy z suszarni - miał mieć wilgotność kole 10%.

Był zafoliowany, ale niezbyt szczelnie.

Leżał w domu rok.

Potem został ułożony byle jak - ze szparami, bez dobijania.

PO miesiącu uszczelnił się, został polakierowany.

Po 10 latach nie ma żadnej szpary.

Aaa, dodam, że parkiet i reszta usługi były z jednej firmy smile.gif

Napisano

> Zalozymy sie , ze nie ?

> Za miesiac, dwa, trzy, szpary sie zwieksza bbo parkiet wyschnie. Sam kladlem brzoze wysezonowana i

> mimo tego, ze dobijalem ja na kilny, mocowana byla na wkrety szpary sa, do zniesienia przez

> innych , ale sa !

Sezonowanie to nie suszenie. Brzoza miała 20%, na podłodze wyschła do 15% i pojawiły się szpary.

Latem szpar nie będzie (wilgoć w powietrzu) zima szpary się pojawią (sezon grzewczy), największe najbliżej grzejników.

Napisano

> A potem odsloni. Byl jeszcze "rzeczoznawca", wyszlo podobnie jaki kierownikowi.

Układać, szlifować i lakierować. Tylko odstęp przynajmniej dzień między warstwami lakieru.

Napisano

> Ja kupiłem parkiet Jesionowy z suszarni - miał mieć wilgotność kole 10%.

> Był zafoliowany, ale niezbyt szczelnie.

> Leżał w domu rok.

> Potem został ułożony byle jak - ze szparami, bez dobijania.

> PO miesiącu uszczelnił się, został polakierowany.

> Po 10 latach nie ma żadnej szpary.

> Aaa, dodam, że parkiet i reszta usługi były z jednej firmy

nabral wilgoci i zamknales ja lakierem. Jakbys zaolejowal, to szpary by wrocily zima.