Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno samochodu i ubezpieczenie :)

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar kupic samochód . Będe wyłącznie ja nim jezdził ale nie mam wogule zniżek , chciałbym żeby tylko moj tata był wlascicielem samochodu (-50% znizek) ale czy przy jakiekolwiek kolizji mogłem prawnie użytkować ten samochód ? Czy lepiej zrobić współwłasciciela ? Tylko czy to dużo drożej wyjdzie ubezpieczenie ? Czy się to wogule opłaca ?

Napisano

> Mam zamiar kupic samochód . Będe wyłącznie ja nim jezdził ale nie mam wogule zniżek , chciałbym

> żeby tylko moj tata był wlascicielem samochodu (-50% znizek) ale czy przy jakiekolwiek kolizji

> mogłem prawnie użytkować ten samochód ? Czy lepiej zrobić współwłasciciela ? Tylko czy to dużo

> drożej wyjdzie ubezpieczenie ? Czy się to wogule opłaca ?

W OGÓLE to rób jak chcesz. Niezależnie od tego czy Ty będziesz współwłaścicielem czy nie w przypadku kolizji jeżeli będziesz prowadził auto nie ma to żadnego znaczenia. Ubezpieczenie jedno, szkoda to drugie. Masz prawo jazdy, więc masz uprawnienie do prowadzenia pojazdu. Domyślam się że w Twoim nicku jest zaszyta Twoja data urodzenia. Jak tak to za młody wiek zwyżki są od 15% do 25% składki. Aha, zobacz w OWU ubezpieczyciela czy nie ma udziału własnego w szkodzie jak młodociany prowadzi, niezależnie od wieku właściciela pojazdu ( w opcji, że Twój ojciec bierze temat na siebie).

Napisano

> Mam zamiar kupic samochód . Będe wyłącznie ja nim jezdził ale nie mam wogule zniżek , chciałbym

> żeby tylko moj tata był wlascicielem samochodu (-50% znizek) ale czy przy jakiekolwiek kolizji

> mogłem prawnie użytkować ten samochód ? Czy lepiej zrobić współwłasciciela ? Tylko czy to dużo

Pierwsza opcja, że tylko ojciec będzie właścicielem i nie poda, że ktoś młody będzie jeździł autem ( część towarzystw chyba wymaga takiego oświadczenia - choć nie jestem na 100% pewien) i wówczas wszystko bedzie dobrze do pierwszej kolizji spowodowanej przez ciebie. Wowczas może być już więcej kłopotów bo towarzystwo bedzie ciągać twojego ojca, że skłamał...

Druga opcja, ojciec podaje, że młody będzie jeździł więc od zniżek 50% idą zwyżki czyli faktycznie bedzie zniżka na poziomie 25-35%

Trzecia opcja, jesteście współwłaścicielami i tutaj sprawa wygląda jak w opcji nr 2

Napisano

Proponuję Ciebie zrobić właściciela a ojca współwłaściciela. To że będziesz jeździł samochodem zarejestrowanym tylko na ojca nic Ci nie da, zniżki muszą się skądś wziąć a jak nie będziesz miał na siebie auta to zniżek nigdy nie zdobędziesz.

Napisano

> Pierwsza opcja, że tylko ojciec będzie właścicielem i nie poda, że ktoś młody będzie jeździł autem

> ( część towarzystw chyba wymaga takiego oświadczenia - choć nie jestem na 100% pewien) i

> wówczas wszystko bedzie dobrze do pierwszej kolizji spowodowanej przez ciebie. Wowczas może

> być już więcej kłopotów bo towarzystwo bedzie ciągać twojego ojca, że skłamał...

> Druga opcja, ojciec podaje, że młody będzie jeździł więc od zniżek 50% idą zwyżki czyli faktycznie

> bedzie zniżka na poziomie 25-35%

> Trzecia opcja, jesteście współwłaścicielami i tutaj sprawa wygląda jak w opcji nr 2

przy zawieraniu polisy OC deklaruje się czy stałym użytkownikiem będzie osoba poniżej jakiejś granicy wiekowej (nie wiem czy nie 25lat), jeżeli się zadeklaruje że tak to wtedy idzie zwyżka, jeżeli poda się że nie będzie takiego stałego użytkownika to wtedy idą wg zniżek ojca.....

nigdzie nie ma powiedziane że młodociany do jakiejś tam granicy wieku nie może wsiadać za kierownicę tego konkretnego auta, a udowodnić że ktoś młodociany stale tym autem jeździ jest awykonalne więc wnioski wyciągnijcie sobie sami - ja nic nie sugeruję blush.gif

Napisano

> przy zawieraniu polisy OC deklaruje się czy stałym użytkownikiem będzie osoba poniżej jakiejś

> granicy wiekowej

na pewno deklarujesz, że będzie stałym czy tylko, że auto będzie używane przez osobę poniżej wspomnianej granicy?

Napisano

> na pewno deklarujesz, że będzie stałym czy tylko, że auto będzie używane przez osobę poniżej

> wspomnianej granicy

dokładnie to brzmi tak:

Quote:

Czy z samochodu będzie korzystał inny, regularny użytkownik którego wiek nie przekracza 25 lat lub okres posiadania uprawnień jest krótszy niż jeden rok

Napisano

> przy zawieraniu polisy OC deklaruje się czy stałym użytkownikiem będzie osoba poniżej jakiejś

> granicy wiekowej (nie wiem czy nie 25lat), jeżeli się zadeklaruje że tak to wtedy idzie

> zwyżka, jeżeli poda się że nie będzie takiego stałego użytkownika to wtedy idą wg zniżek

> ojca.....

> nigdzie nie ma powiedziane że młodociany do jakiejś tam granicy wieku nie może wsiadać za

> kierownicę tego konkretnego auta, a udowodnić że ktoś młodociany stale tym autem jeździ jest

> awykonalne więc wnioski wyciągnijcie sobie sami - ja nic nie sugeruję

Compensa nie wypłaci odszkodowania a AC i to właściciel będzie musiał udowadniać.

Napisano

> Compensa nie wypłaci odszkodowania a AC i to właściciel będzie musiał udowadniać.

czekaj czekaj, to znaczy że jeżeli zadeklarujesz że nie będzie z samochodu korzystał żaden regularny "małolat" to w przypadku kiedy powiedzmy syn czy córka weźmie auto aby zajechać ci po browara do sklepu i wtenczas wjedzie w kogoś to ubezpieczenie OC nie obejmie szkody?

przecież OC jest na samochód a nie na kierowcę....

Napisano

> czekaj czekaj, to znaczy że jeżeli zadeklarujesz że nie będzie z samochodu korzystał żaden

> regularny "małolat" to w przypadku kiedy powiedzmy syn czy córka weźmie auto aby zajechać ci

> po browara do sklepu i wtenczas wjedzie w kogoś to ubezpieczenie OC nie obejmie szkody?

> przecież OC jest na samochód a nie na kierowcę....

Napisałem AC, OC zostanie wypłacone poszkodowanemu a Compensa może domagać się wypłaty w ramach regresu. Nie zrobi tego bo musiała by dowieść, ze małolat jeździł stale a nie po browara.

Jeśli chodzi o AC to dla Compensy sprawa prosta bo kasy nie da i trzeba się sądzić udowadniając, że małolat nie jeździł stale tylko raz po browara.

Napisano
  • Autor

Tak mam 20 lat smile.gif . Czyli jak najlepiej zrobic ? Ja wlascicielem a tata wspołwłasciciel ? Ciekawe na jakim poziomie może wyjsc ubezpieczenie ... CC 1.2 wbity w dowodzie

Napisano

> Napisałem AC, OC zostanie wypłacone poszkodowanemu a Compensa może domagać się wypłaty w ramach

> regresu. Nie zrobi tego bo musiała by dowieść, ze małolat jeździł stale a nie po browara.

Przestań bajadurzyć, nawet jak udowodni (albo sam się przyzna) to nie ma prawa do regresu!!!

Quote:

Regres ubez­pie­cze­niowy (nie­ty­powy), jako insty­tu­cja prawna ure­gu­lo­wany został w Usta­wie z dnia 22 maja 2003 r. o ubez­pie­cze­niach obo­wiąz­ko­wych, Ubez­pie­cze­nio­wym Fun­du­szu Gwa­ran­cyj­nym i Pol­skim Biu­rze Ubez­pie­czy­cieli Komu­ni­ka­cyj­nych — w art. 43, który sta­nowi iż:

Art. 43. Zakła­dowi ubez­pie­czeń przy­słu­guje prawo docho­dze­nia od kie­ru­ją­cego pojaz­dem mecha­nicz­nym zwrotu wypła­co­nego z tytułu ubez­pie­cze­nia OC posia­da­czy pojaz­dów mecha­nicz­nych odszko­do­wa­nia, jeżeli kierujący:

1. wyrzą­dził szkodę umyśl­nie lub w sta­nie po uży­ciu alko­holu albo pod wpły­wem środ­ków odu­rza­ją­cych, sub­stan­cji psy­cho­tro­po­wych lub­środ­ków zastęp­czych w rozu­mie­niu prze­pi­sów o prze­ciw­dzia­ła­niu narkomanii;

2. wszedł w posia­da­nie pojazdu wsku­tek popeł­nie­nia prze­stęp­stwa;

3. nie posia­dał wyma­ga­nych upraw­nień do kie­ro­wa­nia pojaz­dem mecha­nicz­nym, z wyjąt­kiem przy­pad­ków, gdy cho­dziło o rato­wa­nie życia ludz­kiego lub mie­nia albo o pościg za osobą pod­jęty bez­po­śred­nio po popeł­nie­niu przez nią przestępstwa;

4. zbiegł z miej­sca zda­rze­nia.

Napisano

> Przestań bajadurzyć, nawet jak udowodni (albo sam się przyzna) to nie ma prawa do regresu!!!

> Quote:

> Regres ubez­pie­cze­niowy (nie­ty­powy), jako insty­tu­cja prawna ure­gu­lo­wany został w Usta­wie

> z dnia 22 maja 2003 r. o ubez­pie­cze­niach obo­wiąz­ko­wych, Ubez­pie­cze­nio­wym Fun­du­szu

> Gwa­ran­cyj­nym i Pol­skim Biu­rze Ubez­pie­czy­cieli

> Komu­ni­ka­cyj­nych — w art. 43, który sta­nowi iż:

> Art. 43. Zakła­dowi ubez­pie­czeń przy­słu­guje prawo docho­dze­nia od kie­ru­ją­cego pojaz­dem

> mecha­nicz­nym zwrotu wypła­co­nego z tytułu ubez­pie­cze­nia OC posia­da­czy pojaz­dów

> mecha­nicz­nych odszko­do­wa­nia, jeżeli kierujący:

> 1. wyrzą­dził szkodę umyśl­nie lub w sta­nie po uży­ciu alko­holu albo pod wpły­wem środ­ków

> odu­rza­ją­cych, sub­stan­cji psy­cho­tro­po­wych lub­środ­ków zastęp­czych w rozu­mie­niu

> prze­pi­sów o prze­ciw­dzia­ła­niu narkomanii;

> 2. wszedł w posia­da­nie pojazdu wsku­tek popeł­nie­nia prze­stęp­stwa;

> 3. nie posia­dał wyma­ga­nych upraw­nień do kie­ro­wa­nia pojaz­dem mecha­nicz­nym, z wyjąt­kiem

> przy­pad­ków, gdy cho­dziło o rato­wa­nie życia ludz­kiego lub mie­nia albo o pościg za osobą

> pod­jęty bez­po­śred­nio po popeł­nie­niu przez nią przestępstwa;

> 4. zbiegł z miej­sca zda­rze­nia.

Fakt, zapędziłem się, przepraszam.

Napisano

> zniżki muszą się skądś wziąć a jak nie będziesz miał na siebie auta to zniżek nigdy nie zdobędziesz.

bzdura. teraz są nowe przepisy i znizki przechodzą dalej w rodzinie. moja teściowa w życiu auta nie miała, a teraz odziedziczyła po ojcu i nagle dostała 60 %. niedawno ja rejestrowałem auto i zastanawiałem się, czy nie dopisać żony jako współwłaściciela, to agentka mi powiedziała, ze to nic nie daje, bo i tak żona ma te same zniżki co ja

także autora wątku czeka jedynie zwyżka za wiek i tyle, a najlepiej niech sie uda do multiagenta który może więcej

Napisano

> bzdura. teraz są nowe przepisy

Przepisy? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Ustawa reguluje zakres OC, ale ryzyko ustala TU samodzielnie na podstawie swojego widzimisię. Zabronione jest określanie ryzyka na podstawie pewnych cech, np. płci. To ile zniżek przysługuje jest tylko i wyłącznie w gestii TU.

Napisano

> Mam zamiar kupic samochód . ...

Tak w ogóle, to o jakim ubezpieczeniu piszesz? OC czy AC?

Jeśli o OC, to nie słyszałem o tym, że trzeba podawać dane innego kierowcy. Jeśli chodzi o AC, to faktycznie TU ( Towarzystwo Ubezpieczeniowe ) ocenia ryzyko i jeśli klient jest młody i/lub ma prawko krócej niż np. 2 lata, to jest zwyżka. Za żonkę dopłaciłem do AC ( w ramach aneksu ) całe 12 zł cool.gif, bo miała prawko poniżej 2 lat.

Ogólnie, to najpierw się zapytaj w TU, czy jest tak, jak tu napisano, że możesz "przygarnąć" jakieś rodzinne zniżki ( ja o tym nie słyszałem ), a jeśli nie, to auto rejestruj na ojca i siebie jako współwłaściciela.

Napisano

Moim autem jeździła córka.

We wniosku do ubezpieczenia zgłaszałem młodego użytkownika - stąd też mimo moich zniżek, miałem zwyżkę składki.

Napisano

> Tak mam 20 lat . Czyli jak najlepiej zrobic ? Ja wlascicielem a tata wspołwłasciciel ? Ciekawe na

> jakim poziomie może wyjsc ubezpieczenie ... CC 1.2 wbity w dowodzie

Jeżeli ojciec jest współwłaścicielem to Ty tej jesteś współwłaścicielem a nie właścicielem. Tak dla porządku dyskusji.