Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Ustawienie świateł w opcji "skandynawskiej"

Featured Replies

Napisano

Szanowni Koledzy,

czy ustawiając przełącznik świateł w poz. 0 w opcji skandynawskiej nie można włączyć świateł drogowych (długich)? Mam ustawione na 0 i światła automatycznie się załączają po włączeniu zapłonu. Niemniej nie działają długie i świeci w nocy podświetlenie wyświetlacza w trybie dziennym, co drażni. Czyżby coś się rozprogramowało? Jak prawidłowo to ustawić?

Napisano

U mnie też tak jest. I nic nie mogę zmienić. Astra nie ma modułu komfortu. Długie są jedynie chwilowe utrzymując dźwigienkę , lub po przełączeniu włącznika w pozycje mijania.

Napisano
  • Autor

> U mnie też tak jest. I nic nie mogę zmienić. Astra nie ma modułu komfortu. Długie są jedynie

> chwilowe utrzymując dźwigienkę , lub po przełączeniu włącznika w pozycje mijania.

Zatem kibel... Wydawało mi się, że wcześniej miałem inaczej... Naprawiałem klimę i miałem odłączony aku. Po tym zabiegu się pozmieniało. A czy TECHem albo OPCOMem się nie da zmienić tych ustawień? Kombinowałem przekręcaniem szybkim pokrętła świateł z pozycji 0 do 0, ale nic nie dało.

Napisano

> Zatem kibel... Wydawało mi się, że wcześniej miałem inaczej... Naprawiałem klimę i miałem odłączony

> aku. Po tym zabiegu się pozmieniało. A czy TECHem albo OPCOMem się nie da zmienić tych

> ustawień? Kombinowałem przekręcaniem szybkim pokrętła świateł z pozycji 0 do 0, ale nic nie

> dało.

W bagazniku po lewej stronie w sciance masz "klapkę" - sprawdź czy masz tam pełny moduł komfortu.

Napisano

> Zatem kibel... Wydawało mi się, że wcześniej miałem inaczej... Naprawiałem klimę i miałem odłączony

> aku. Po tym zabiegu się pozmieniało. A czy TECHem albo OPCOMem się nie da zmienić tych

> ustawień? Kombinowałem przekręcaniem szybkim pokrętła świateł z pozycji 0 do 0, ale nic nie

> dało.

Jezeli masz 3 pozycyjny przelacznik to sie nie da inaczej.

Jezeli masz pokretlo z pozycja AUTO to mozna kombinowac na wiecej sposobow.

Mozna OPCOMem i TECHEM zmieniac ustawienia ok.gif

Napisano
  • Autor

> W bagazniku po lewej stronie w sciance masz "klapkę" - sprawdź czy masz tam pełny moduł komfortu.

Mam kombiaka i pokrętło z funkcją AUTO smile.gif Gdzie to jest i jak wygląda - KOMFORT? Wydaje mi się, że wcześniej miałem ustawione skandynawskie światła - zapłon uruchamiał światła mijania i podświetlał wyświetlacz, w nocy wyświetlacz się ściemniał i dodatkowo załączały się postojówki oraz kontrolka świateł (zielona).

Mam OP COMa smile.gif

Napisano

Opcomem wejdz w uec i włącz wariant 5 świateł a wyświetlacz ustaw na automatyczne w ustawieniach w menu radia powinno być tak jak miałeś wcześniej

Napisano
  • Autor

> Opcomem wejdz w uec i włącz wariant 5 świateł a wyświetlacz ustaw na automatyczne w ustawieniach w

> menu radia powinno być tak jak miałeś wcześniej

Jutro powalczę, dziś już mi się nie chce... Dzięki z góry...

Napisano
  • Autor

> Opcomem wejdz w uec i włącz wariant 5 świateł a wyświetlacz ustaw na automatyczne w ustawieniach w

> menu radia powinno być tak jak miałeś wcześniej

Podpiąłem OPa i ... wszystko jest zaznaczone jak było frown.gif Zatem długich świateł nie da się faktycznie włączyć na dłużej? Niemożliwe... Na 99% miałem taką możliwość.

Napisano

Nie no jak masz na 0 to długich nie włączysz, palą ci się mijania ale to jako dzienne to tak jak byś miał wyłączone światła a żeby włączyć długie to musisz włączyć światła mijania czy to ręcznie czy to przez pozycję auto ale zobaczę u siebie jak to jest

edit:

sprawdzilem i jest tak jak napisalem

Napisano

> Kombinowałem przekręcaniem szybkim pokrętła świateł z pozycji 0 do 0, ale nic nie dało.

No właśnie, też próbowałem wyłączyć skandynawską wersję świateł w ten sposób, ale niestety się nie da.

Piszą że po włączeniu tej opcji można z niej wyjść (i do niej wrócić) przełącznikiem - szybko z 0 na mijania i z powrotem, ale to można to włożyć między bajki.

Napisano
  • Autor

> No właśnie, też próbowałem wyłączyć skandynawską wersję świateł w ten sposób, ale niestety się nie

> da.

> Piszą że po włączeniu tej opcji można z niej wyjść (i do niej wrócić) przełącznikiem - szybko z 0

> na mijania i z powrotem, ale to można to włożyć między bajki.

Da się, da... Ale problem w czym innym tkwi...

Napisano

> Da się, da...

U mnie ten myk nie działa niewiem.gif

> Ale problem w czym innym tkwi...

A że długich nie da się "na stałe" włączyć to druga sprawa

Napisano
  • Autor

> U mnie ten myk nie działa

> A że długich nie da się "na stałe" włączyć to druga sprawa

Musi działać... Ustawiasz na 0 następnie szybki ruch w prawo na mijania i z powrotem na 0 i masz dzienne. Jeszcze raz to samo i w pozycji 0 nie świeci nic.

Napisano

Się podepnę.

Rozumiem, by mieć automatycznie włączane światła mijania, trzeba mieć przełącznik z pozycją "auto"?

Ja u siebie mam trzypozycyjny, jak wyłączam silnik, mijania gasną, zostają pozycyjne. Inaczej się nie da?

Napisano

> Się podepnę.

> Rozumiem, by mieć automatycznie włączane światła mijania, trzeba mieć przełącznik z pozycją "auto"?

niekoniecznie musi byc taki przełącznik

pkt 6

Napisano

> Się podepnę.

> Rozumiem, by mieć automatycznie włączane światła mijania, trzeba mieć przełącznik z pozycją "auto"?

> Ja u siebie mam trzypozycyjny, jak wyłączam silnik, mijania gasną, zostają pozycyjne. Inaczej się

> nie da?

Nie trzeba, na przelaczniku 3 pozycyjnym bedziesz mial automatyczne mijania w pozycji 0. Tyle, ze w pozycji 0 nie wlaczysz dlugich na stale, aby w nocy uzywac dlugich musisz przelaczyc pokretlo na mijania.

Napisano

O już jestem mądrzejszy, w sobotę się pobawię waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie trzeba, na przelaczniku 3 pozycyjnym bedziesz mial automatyczne mijania w pozycji 0. Tyle, ze w

> pozycji 0 nie wlaczysz dlugich na stale, aby w nocy uzywac dlugich musisz przelaczyc pokretlo

> na mijania.

A w przełączniku z AUTO ustawić mam na AUTO ?