Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nauka zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

> Zrezygnuję z 2oo dopiero jeśli się dowiem, że mam się spodziewać potomka

Eeeeeeee, to jestes niekonsekwentny ! Co ma do tego potomek ? Jak juz sie go ma, to dopiero wtedy mozna odchodzic spokojnie z tego padola.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Eeeeeeee, to jestes niekonsekwentny ! Co ma do tego potomek ? Jak juz sie go ma, to dopiero wtedy

> mozna odchodzic spokojnie z tego padola.

Dziecko to jedyna osoba, która będzie w jakimś stopniu ode mnie zależna.

Ktokolwiek inny - da sobie radę sam.

"Odchodzić z padoła" można - ale jak już to dziecko będzie samodzielne zlosnik.gif

Poza tym - jestem konsekwentny zlosnik.gif Miałbym 2oo już 3-4 lata temu gdyby nie mulher.gif (która pewnie dostałaby wtedy wrzodów zlosnik.gif ).

Napisano

>Jestem konsekwentny Miałbym 2oo już 3-4 lata temu gdyby nie (która pewnie dostałaby

> wtedy wrzodów ).

Ja kupiłem moto właśnie 3-4 lata temu.

Jako że, ówczesna wtedy mulher.gif mi najpierw po wielu godzinach dyskusji, obiecywań, obostrzeń itd pozwoliła w końcu, byłem w niebo wzięty yay.gif

Jeździłem, szukałem, i ciągle nie mogłem znaleźć, a mulher.gif po cichu liczyła, że mi przejdzie....

Pewnego dnia zadzwoniłem, że kupiłem stoi w garażu, wysłałem MMS....

Zostałem wtedy sam z Suzi rotfl.gif

Napisano

Hm samolubny i arogancki. Pomyśl czasem o innych użytkownikach dróg.

Twój motocykl, sam sobie kupiłeś twój silnik i skrzynia biegów też da się naprawić. Jak już kupowałeś motocykl to było kupić taki w którym jest mechanizm szybkiej zmiany biegów.

Pozdrawiam

Napisano

> Zrezygnuję z 2oo dopiero jeśli się dowiem, że mam się spodziewać potomka

ja zacząłem robic kurs na kat. A po tej informacji smile.gif

Napisano

> Dziecko to jedyna osoba, która będzie w jakimś stopniu ode mnie zależna.

> Ktokolwiek inny - da sobie radę sam.

> "Odchodzić z padoła" można - ale jak już to dziecko będzie samodzielne

dobre ubezpieczenie bierzesz i latasz dalej wink.gif żart oczywiście... ale ta cała rozmowa się taka zrobiła

> Poza tym - jestem konsekwentny Miałbym 2oo już 3-4 lata temu gdyby nie (która pewnie dostałaby

> wtedy wrzodów ).

moja mulher.gif robi właśnie kurs grinser006.gif

Napisano

> ja zacząłem robic kurs na kat. A po tej informacji

Aż tak załamany byłeś ? wpysk.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Aż tak załamany byłeś ?

nie smile.gif znudzony troche - ciąża ograniczyła nasze rozrywki i mobilność (nurkowania, narty, rowery, urlop blisko itp)...

kurs był formą rozrywki smile.gif

Napisano

> Zostałem wtedy sam z Suzi

Ciesz sie i nie zaluj, to zla kobita byla biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Hm samolubny i arogancki. Pomyśl czasem o innych użytkownikach dróg. Twój motocykl, sam sobie kupiłeś twój silnik i skrzynia biegów też da się naprawić. Jak już kupowałeś motocykl to było kupić taki w którym jest mechanizm szybkiej zmiany biegów.

Balu, ale z Ciebie BRUTAL ! ! ! biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Ciesz sie i nie zaluj, to zla kobita byla

No nie wiem, do dziś czasami mam wątpliwości przy podsumowywaniu sezonu (paliwo/serwis) rotfl.gif

Napisano

Że też wcześniej tego nie spróbowałem, biegi bez sprzęgła wchodzą jak w masło, nic nie czuć, żadnego zgrzytu, nie to co ze sprzęgłem.

W sumie nie było się czego uczyć, wasze wskazówki wystarczyły,żeby od pierwszego razu wszystko wskakiwało jak trzeba.

A jak z redukcją, tego chyba się bez sprzęgła nie robi?

Napisano
  • Autor

> A jak z redukcją, tego chyba się bez sprzęgła nie robi?

Jak nie?

Tak samo - tylko odwrotnie hehe.gif

Napisano

Po dzisiejszych dalszych jazdach jestem podjarany jak młody pelikan, dzięki takim zmianom nie muszę odrywać palców od kierownicy, co ma niebagatelne znaczenie dla pewności prowadzenia przy dynamicznym przyspieszaniu (specjalnie nie używam słowa "odwijaniu" bo jak wiadomo tego nie robię wpysk.gif), gdzie cały czas mogę pewnie trzymać kierownicę!

Od razu jazda stała się bardziej płynna i dynamiczna!

O tym jak płynnie biegi wchodzą bez sprzęgła już wspominałem. claps.gif

Dziękuję Ci AK! wink.gif

Napisano

> Jak nie?

> Tak samo - tylko odwrotnie

Dlatego zapytałem bo jak próbowałem robić tak samo przy reukcjach to dźwignia nie chciała drgnąć i taka sama siła jak do zmiany biegu na wyższy nie była wystarczająca (w górę to niewielka siła pozwala zmieniać bieg).

Wolałem zapytać szanowne grono niż zastosować metodę "nic na siłę, wszystko młotkiem"... wink.gif

Napisano

Dobrze Ci napisano.

Redukujesz "na szybkim odjęciu gazu".

Opiszę jak to u mnie wygląda, przy wyprzedzaniu. Jadę np na 6 biegu.

- utrzymuje stałą prędkość.

- wiem, że chce wyprzedzać

- odkręcam gaz na ułamek sekundy, w tym samym czasie nacisk na dźwignie zmiany biegów

- zamykam gaz na ułamek sekundy, bieg zostaje "zrzucony".

- znowu ogień

- jak chce zrzucić jeszcze niżej, patrz punkty wyżej

Kilka machnięć rollgazem i mam 2-3 biegi niżej.

Nie używam praktycznie żadnej siły.

Rollgaz trzeba wyczuć, nie wiem o ile "zakręcam". Po prostu wyczułem tak, aby nie szarpało.

Napisano

Podziękował, przy najbliższej okazji popróbuję!

Napisano

), gdzie cały czas mogę pewnie trzymać kierownicę!

> Od razu jazda stała się bardziej płynna i dynamiczna!

> O tym jak płynnie biegi wchodzą bez sprzęgła już wspominałem.

> Dziękuję Ci AK!

słyszłeś kiedyś o operowaniu dźwidniami jednym palcem lub dwoma grinser006.gif

wtedy pewnie trzymasz kierownice zlosnik.gif

Napisano

> ), gdzie cały czas mogę pewnie trzymać kierownicę!

> słyszłeś kiedyś o operowaniu dźwidniami jednym palcem lub dwoma

> wtedy pewnie trzymasz kierownice

Dalej 5 palców zaciśniętych cały czas to lepiej niż choćby jeden "odrywany" do operowania sprzęgłem. Przy zwykłej jeździe to i 4 palcami można wciskać sprzęgło i nie ma kłopotu ale jak motocykl chce ci wyjechać pełną mocą spod tyłka to lepiej trzymać kierę cały czas pełnym chwytem!

Napisano

> Dalej 5 palców zaciśniętych cały czas to lepiej niż choćby jeden "odrywany" do operowania

> sprzęgłem. Przy zwykłej jeździe to i 4 palcami można wciskać sprzęgło i nie ma kłopotu ale jak

> motocykl chce ci wyjechać pełną mocą spod tyłka to lepiej trzymać kierę cały czas pełnym

> chwytem!

yyyyy kiere to sie trzyma coby skręcać... a moto to sie trzyma nogami.

Napisano

> słyszłeś kiedyś o operowaniu dźwidniami jednym palcem lub dwoma wtedy pewnie trzymasz kierownice

He, he, niejeden juz sobie w ten sposob paluchy podczas hamowania przytrzasnol a potem trzasnol w doopsko ciezarowki, bo poprzez przytrzasniecie sobie paluchow nie mogl wykorzystac calej drogi pompy hamulcowej co przedluzylo droge hamowania biglaugh.gif

P.S. wlasnie jestem w trakcie licytowanie krotszych klamek hamulcowych biglaugh.gif Jedynie co podoba mi sie w szkoleniowym Gladiusie, to wlasnie to, ze szef zmienil klamki na krotsze biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> He, he, niejeden juz sobie w ten sposob paluchy podczas hamowania przytrzasnol a potem trzasnol w

> doopsko ciezarowki, bo poprzez przytrzasniecie sobie paluchow nie mogl wykorzystac calej drogi

> pompy hamulcowej co przedluzylo droge hamowania

przeciez do tego jest regulacja smirk.gif

> P.S. wlasnie jestem w trakcie licytowanie krotszych klamek hamulcowych Jedynie co podoba mi sie w

> szkoleniowym Gladiusie, to wlasnie to, ze szef zmienil klamki na krotsze

ok.gif

Napisano

> yyyyy kiere to sie trzyma coby skręcać... a moto to sie trzyma nogami.

Chcę mieć jeszcze dzieci, a ponoć podgrzewanie cojones nie jest wskazane! wink.gif

Napisano

> He, he, niejeden juz sobie w ten sposob paluchy podczas hamowania przytrzasnol a potem trzasnol w

> doopsko ciezarowki, bo poprzez przytrzasniecie sobie paluchow nie mogl wykorzystac calej drogi

> pompy hamulcowej co przedluzylo droge hamowania

Może pompa popsuta była, albo klamka była tak genialnie wyregulowana? biglaugh.gif

A przewody mu nie spuchły? grinser006.gif

Napisano

> Może pompa popsuta była,

Pompa byla brzytwa biglaugh.gif

albo klamka była tak genialnie wyregulowana ?

Nie kazda klamka m aregulacje biglaugh.gif

> A przewody mu nie spuchły ?

Przewody nie ale malo co mu zylka nie ****** biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

Oj dużo nauki przed kolegą ręce nie są do zapierania sie o kiere powinny być zawsze luźnie by móc tą kierą manewrować.

Morocykl trzymamy nogami cool.gif