Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepy i przepisy..

Featured Replies

Napisano

> Jesteś w błędzie. Mówiłem ci już że miałem kontrolę policyjną, gdy maluchem odprowadzałem pustą

> lawetę i sprawa była nader jednoznaczna - oddanie dokumentów i jazda dalej. Więc nie jest

> tak, że zawsze jest brana DMC. Sam napisałeś, że RMC przyczepy ma być mniejsze RMC pojadu, a

> to że policjant chce sobie uprościć, to jest tylko jego zachcianka.

Tak, i ta twoja kontrola będzie teraz wykładnią prawa o ruchu drogowym... smirk.gif

Jakoś bardziej wiarygodne interpretacje przedstawia policja i ITD, ale to pewnie spisek jest, zmówili się aby łupić biednych kierowców z Zurawiem na czele...

Napisano

> Tak, i ta twoja kontrola będzie teraz wykładnią prawa o ruchu drogowym...

> Jakoś bardziej wiarygodne interpretacje przedstawia policja i ITD, ale to pewnie spisek jest,

> zmówili się aby łupić biednych kierowców z Zurawiem na czele...

K3, ty naprawdę jesteś niereformowalny, czy tylko udajesz? Bo mam poważne wątpliwości...

Napisano

> Dla ułatwienia:

> s - samochód

> p - przyczepa

> z - zestaw

> PoRD regulują MWs, DMCs, MWp, DMCp, DMCz czyli te paranetry, któe jednakowo obowiązują wszystkich

> posiadających prawo jazdy

> MMC to Maksymalna Masa Całkowita, czyli wartością indywidualną konkretnego samochodu z konkretnym

> wyposażeniemm dla którego producent stwierdził, że więcej ten samochód pociągnąć nie może.

> Stąd Maksymalna. I nie jest tak, jak twierdzi K3, że to wartość dotyczącą przyczepy. Jest to

> wartość dotycząca danego pojazdu, dla którego został wystawiony dokument, a który to pojazd

> (model) przechodził badania homologacyjne. I rubryka O1 wcale nie musi odpowiadać rubryce F1

> jeśli dobrze pamiętam jak podaje K3 - są to zupełnie inne wartości dotyczące zupełnie dwóch

> różnych rzeczy - MMC dotyczy pojazdu, rubryka F1 z DR przyczepy dotyczy przyczepy.

Żuraw, przeczytaj że zrozumieniem co tam jest napisane w O1: MMC PRZYCZEPY, a nie pojazdu.

I odpowiada to polu F2 z DR przyczepy (bo F1 może być większe)...

Napisano

> K3, ty naprawdę jesteś niereformowalny, czy tylko udajesz? Bo mam poważne wątpliwości...

Jakoś Policja twierdzi to samo co ja... skromny.gif

Też są niereformowalni?

Napisano

> Żuraw, przeczytaj że zrozumieniem co tam jest napisane w O1: MMC PRZYCZEPY, a nie pojazdu.

> I odpowiada to polu F2 z DR przyczepy (bo F1 może być większe)...

JEZU!!!!! pad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gif

CZŁOWIEKU!!!! To jest wartość dotycząca POJAZDU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wskazuje ile ten samochód Maksymalnie może pociągnąć!!!!!!!!!!!!

NIE ile ma mieć przyczepa w dowodzie rejestracyjnym!!!!!!!!!!

Zapamiętaj to sobie raz na zawsze, a jeśli nie jesteś w stanie to skonsultuj się z kimś mądrzejszym od siebie. Kimkolwiek. Może ci to wyjaśni... pad.gifpad.gifpad.gif

EDIT:

Porównanie nie będę mówił z czego bo zarobię bana, ale według ciebie, jeśli pole w rubryce F2 dowodu rejestracyjnego przyczepy nie będzie odpowiadało wartości MMC z rubryki O1, bo będzie mniejsze to znaczy, że złamane zostały przepisy? Litości K3!!! facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jakoś Policja twierdzi to samo co ja...

Bo im tak jest łatwiej, rozumiesz? Jak chcesz porównać zapis z PoRD z wartością z wymogów technicznych? Jeśli chcesz płacić mandaty za ich lenistwo proszę bardo. Ja nei mam i nei płacę, bo wiem jakie są OBOWIĄZUJĄCE przepisy. Może dla porównania powiedz co jest lepsze - kilogram gruszek czy kilogram gwoździ> Bo takie jest porównanie MMC z wymogów technicznych pojazdu z DMC z PoRD dla przyczepy. No rzeczywiście - nawet na pewno jest to to samo hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

> Też są niereformowalni?

Niedouczeni.

Napisano

> Tak, złamałeś PoRD, wg których DMCp BTW. Doczytałeś/sprawdziłeś o tym kodzie w PJ dla masy zestawu

Mozesz podać podstawę prawną (chodzi o tekst) ?

> Tak. Kod 96 obowiązuje kierowców posiadających kat.B ciągnących dowolną przyczepę, gdy masa zestawu

> przekracza 3,5t, czyli mieści się w zakresie 3500-4250kg. Nadal tylko nie wiem kto, w jaki

> sposób oraz gdzie w PJ ten zapis ma umieszczać.

Dałem ci link do WORDu, są nawet ustalone ceny za egzamin.

Napisano

> Mozesz podać podstawę prawną (chodzi o tekst) ?

Przerpaszam, mój błąd - chodziło oczywiście o RMCp a nie DMCp:

Art. 62. Ciągnięcie przyczep

1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:

1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego

Napisano

> Przerpaszam, mój błąd - chodziło oczywiście o RMCp a nie DMCp:

> Art. 62. Ciągnięcie przyczep

> 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:

> 1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t

> lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego

No i wlasnie o to chodzi. Oboje z K3 wpisujecie warunek w odniesieniu do MWp, ktora jest wpisana w dowodzie. Takze, ten warunek nie jest mozliwy do zweryfikowania tylko na podstawie dokumentow ma drodze. Wracajac do mojego przypadku wystarczylo, ze jechalem w wiecej osob i w wiecej bagazy, ale tak aby <DMCp i prawo nie jest tu zlamane ... no moze poza brakiem adnotacji w PJ, bo przekroczylem zestawem 3,5t

Napisano

> No i wlasnie o to chodzi. Oboje z K3 wpisujecie warunek w odniesieniu do MWp, ktora jest wpisana w

> dowodzie. Takze, ten warunek nie jest mozliwy do zweryfikowania tylko na podstawie dokumentow

> ma drodze. Wracajac do mojego przypadku wystarczylo, ze jechalem w wiecej osob i w wiecej

> bagazy, ale tak aby

W większości przypadków kontrola na drodze auta z przyczepa ogranicza się do sprawdzenia dokumentów.

Nikt ci nie będzie ważył auta lub przyczepy. Policja sprawdzi tylko, czy nie masz za dużej DMC przyczepy w stosunku do RMC auta (czy nie cięższa) oraz czy nie przekroczone O1... I to wszystko...

Napisano

> W większości przypadków kontrola na drodze auta z przyczepa ogranicza się do sprawdzenia

> dokumentów.

> Nikt ci nie będzie ważył auta lub przyczepy. Policja sprawdzi tylko, czy nie masz za dużej DMC

> przyczepy w stosunku do RMC auta (czy nie cięższa) oraz czy nie przekroczone O1... I to

> wszystko...

Dokumenty to prosta sprawa i tutaj wszystko jest ok (uciąg mam 2000kg), pytanie jak oszacować czy auto o MW 1,6t w chwili ciągnięcia przyczepy "dobiło" do 2t czy nie. Też wątpię, żeby policial.gif ściągała wagę, żeby udowodnić, że waży mniej.

Choć sam widok mógł wzbudzać podejrzenia grinser006.gif:

287172467-20130814_120006.jpg

post-16681-14352521670445_thumb.jpg

Napisano

> Dokumenty to prosta sprawa i tutaj wszystko jest ok (uciąg mam 2000kg), pytanie jak oszacować czy

> auto o MW 1,6t w chwili ciągnięcia przyczepy "dobiło" do 2t czy nie. Też wątpię, żeby

> ściągała wagę, żeby udowodnić, że waży mniej.

> Choć sam widok mógł wzbudzać podejrzenia :

A DMC auta i przyczepy??

Napisano

> Dokumenty to prosta sprawa i tutaj wszystko jest ok (uciąg mam 2000kg), pytanie jak oszacować czy

> auto o MW 1,6t w chwili ciągnięcia przyczepy "dobiło" do 2t czy nie. Też wątpię, żeby

> ściągała wagę, żeby udowodnić, że waży mniej.

> Choć sam widok mógł wzbudzać podejrzenia :

ITD waży auta i przyczepy, głównie chodzi o przekroczenie DMC, ale i RMC wtedy wyliczą wink.gif

Napisano

> A DMC auta i przyczepy??

DMC auto 2060, przyczepy 2000, o1 2000kg

Napisano

> ITD waży auta i przyczepy, głównie chodzi o przekroczenie DMC, ale i RMC wtedy wyliczą

Tak, wiem, ale oni głownie na ciężarówki i tiry polują

Napisano

> DMC auto 2060, przyczepy 2000, o1 2000kg

Quote:

. W przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, przeznaczonej do ciągnięcia przez pojazd, którego dopuszczalna masa całkowita wynosi nie mniej niż 1,33 dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy, dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego (najazdowy), działający co najmniej na koła jednej osi

Chociażby na tej podstawie mogli cię złapać...

Autem z DMC 2060kg możesz ciągnąć max 1500 z hamulcem najazdowym. skromny.gif

Napisano

> Quote:

> . W przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, przeznaczonej do

> ciągnięcia przez pojazd, którego dopuszczalna masa całkowita wynosi nie mniej niż 1,33

> dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy, dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego

> (najazdowy), działający co najmniej na koła jednej osi

> Chociażby na tej podstawie mogli cię złapać...

> Autem z DMC 2060kg możesz ciągnąć max 1500 z hamulcem najazdowym.

Jakieś źródło tego współczynnika (ustawy) ?

Gdzieś mi sie obiło o uszy, że to nie ma zastosowania obecnie hmm.gif

Poza tym przyczepa miała hamulec najazdowy.

Napisano

> Jakieś źródło tego współczynnika (ustawy) ?

> Gdzieś mi sie obiło o uszy, że to nie ma zastosowania obecnie

Cały czas aktualne: tekst jednolity: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130000951

> Poza tym przyczepa miała hamulec najazdowy.

I dlatego DMC auta musi być większe o 1,33 od DMC przyczepy. Hamulec najazdowy jest dopuszczony warunkowo, gdyż NIE JEST hamulcem uruchamianym z miejsca kierowcy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podepnę się pod pytanie. Potrzebuje przewieźć ładunek o wadze 1250kg na przyczepie.

Mam auto, które w dowodzie ma wpisane poniższe wartości:

G=1825 kg

F1,F2=2525 kg

F3=4100 kg

O1=1575 kg

O2=750 kg

Jaką mogę pociągnąć tym pojazdem przyczepę z hamulcem na kat. B?

Samochód jest zarejestrowany jako ciężarowy.

Napisano

> Podepnę się pod pytanie. Potrzebuje przewieźć ładunek o wadze 1250kg na przyczepie.

> Mam auto, które w dowodzie ma wpisane poniższe wartości:

> G=1825 kg

> F1,F2=2525 kg

> F3=4100 kg

> O1=1575 kg

> O2=750 kg

> Jaką mogę pociągnąć tym pojazdem przyczepę z hamulcem na kat. B?

> Samochód jest zarejestrowany jako ciężarowy.

na b niecałe 1000kg, bo auto ciężkie i do 3.5t zostaje niewiele

Napisano

> na b niecałe 1000kg, bo auto ciężkie i do 3.5t zostaje niewiele

3500-2525= 925 ?

to lipa czyli musiał bym zdać egzamin na kod 96?

Napisano

> 3500-2525= 925 ?

> to lipa czyli musiał bym zdać egzamin na kod 96?

Albo B96, albo podzielić ładunek i część załadować do auta, jeśli się da...