ZubrAple Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Witam, moja dostała ponad 5kg czerwonych winogron - jest plan, żeby zrobić z tego wino. Tutaj pojawia się problem, nie wiemy co i jak, a w necie jest tyle przepisów, że chyba każdy gąsior to z innego przepisu... Bardzo ładnie proszę o jakiś dobry i sprawdzony przepis, na pewno są tu domowi winiarze. To co mam: surowiec, gąsior, drożdże, pożywka, rurki do zlewania, rurka fermentacyjna, cukier również posiadam. Teraz powiedzcie mi co z czym i zaczynam produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > Witam, > moja dostała ponad 5kg czerwonych winogron - jest plan, żeby zrobić z tego wino. > Tutaj pojawia się problem, nie wiemy co i jak, a w necie jest tyle przepisów, że chyba każdy gąsior > to z innego przepisu... > Bardzo ładnie proszę o jakiś dobry i sprawdzony przepis, na pewno są tu domowi winiarze. > To co mam: surowiec, gąsior, drożdże, pożywka, rurki do zlewania, rurka fermentacyjna, cukier > również posiadam. > Teraz powiedzcie mi co z czym i zaczynam produkcję. Skodziarskie bimbrownictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Na początek pytanie czy to nie deserówka. Jeśli to odmiana deserowa to wino Ci nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej__ Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > Na początek pytanie czy to nie deserówka. Jeśli to odmiana deserowa to wino Ci nie wyjdzie. Wyjsc to wyjdzie, najwyzej nie bedzie zbyt smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lightjay Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > Witam, > moja dostała ponad 5kg czerwonych winogron - jest plan, żeby zrobić z tego wino. > Tutaj pojawia się problem, nie wiemy co i jak, a w necie jest tyle przepisów, że chyba każdy gąsior > to z innego przepisu... > Bardzo ładnie proszę o jakiś dobry i sprawdzony przepis, na pewno są tu domowi winiarze. > To co mam: surowiec, gąsior, drożdże, pożywka, rurki do zlewania, rurka fermentacyjna, cukier > również posiadam. > Teraz powiedzcie mi co z czym i zaczynam produkcję. czasem ich nie myj !!! Wrzuć do pojemnika mieszalnikiem do farb je zmiksuj potem kilka razy przecedz przez gazę parę razy i do baniaka do tego cukier i czekasz potem po 3 miesiaca znów przecedasz i mierzysz zawartość alkoholu ja juz ma 3 rok w baniaku i juz ma 19% bez drożdzy i ulepszaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacper_ Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > Wyjsc to wyjdzie, najwyzej nie bedzie zbyt smaczne jest na to sposób - destylacja wtedy jest smaczne i ma moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gondoljerzy Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > czasem ich nie myj !!! > Wrzuć do pojemnika mieszalnikiem do farb je zmiksuj potem kilka razy przecedz przez gazę parę razy > i do baniaka do tego cukier i czekasz potem po 3 miesiaca znów przecedasz i mierzysz zawartość > alkoholu ja juz ma 3 rok w baniaku i juz ma 19% bez drożdzy i ulepszaczy Nie tak. Odciskać od razu można białe winogrona. Czerwone trzeba najpierw rozgnieść, dodać troszeczkę dukru i zostawić na tydzień żeby fermentowały ze skórkami. W ten sposób skórka puści kolor. Dopiero po tygodniu fermentacji odcisnąć, przelać do balona i dalej fermentować stopniowo dodając cukier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > czasem ich nie myj !!! > Wrzuć do pojemnika mieszalnikiem do farb je zmiksuj potem kilka razy przecedz przez gazę parę razy > i do baniaka do tego cukier i czekasz potem po 3 miesiaca znów przecedasz i mierzysz zawartość > alkoholu ja juz ma 3 rok w baniaku i juz ma 19% bez drożdzy i ulepszaczy A rozwiniesz temat: 1. Mierzysz ten poziom alkoholu? 2. Czy masz winogrona z okolic Czarnobyla? Bo zwykłe na dzikich drożdżach dociągają max do 10% alkoholu. Generalnie opowiadasz pierdoły człowieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > czasem ich nie myj !!! > Wrzuć do pojemnika mieszalnikiem do farb je zmiksuj potem kilka razy przecedz przez gazę parę razy > i do baniaka do tego cukier i czekasz potem po 3 miesiaca znów przecedasz i mierzysz zawartość > alkoholu ja juz ma 3 rok w baniaku i juz ma 19% bez drożdzy i ulepszaczy Miej litośc - w domowych warunkach i to z drożdży szlachetnych na pożywkach nie dzikich uzyskasz 15% i raczej nic więcej. Poza tym wina się nie trzyma tyle czasu w gąsiorze. Psujesz je, ale to Twoje wino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Winogrona krajowe ciemne puszczam przez sokownik potem zaprawiam wyhodowaną wcześniej matką drożdżową (ja używam drożdży Malaga do ciemnych winogron)i dosładzam, i odstawiam do fermentacji w ciepłe miejsce z rurką. Po 3-5 miesiącach zlewam osad i powoli zaczyna się klarowanie. Tyle że między nami jak mam mniej niż 10 kg winogron to nawet nie chce mi się zadka ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marus Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Na starcie kup winomierz. W jego instrukcji wyczytasz wiele cennych wskazówek jak podejść do tematu. Po rozdrobnieniu winogron nie dodawaj cukru, chyba że winogrona są kwaśne lub słabo dojrzałe, to możesz dosłodzić. Winomierz podpowie Ci ile. Jeżeli zechcesz uzyskać wino mocniejsze niż ~10% musisz dodać cukier, ale w późniejszym etapie fermentacji. Fachowcy sprzwdzają kwasowość nastawu, ale można to pominąć. Ja zmniejszam kwasowość dolewając do nastawu wody. Na oko i wyczucie. O taki ma instrukcję wiele podpowiadającą na wyposażeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielaPL Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 na drożdżach albo pożywce masz przepis, użyj go i będzie git, 5kg to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > A rozwiniesz temat: > 1. Mierzysz ten poziom alkoholu? > 2. Czy masz winogrona z okolic Czarnobyla? Bo zwykłe na dzikich drożdżach dociągają max do 10% > alkoholu. > Generalnie opowiadasz pierdoły człowieku Pewnie sie opil tym 19% winem domowej roboty i dlatego - wybacz mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lightjay Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 > Nie tak. Odciskać od razu można białe winogrona. Czerwone trzeba najpierw rozgnieść, dodać > troszeczkę dukru i zostawić na tydzień żeby fermentowały ze skórkami. W ten sposób skórka > puści kolor. Dopiero po tygodniu fermentacji odcisnąć, przelać do balona i dalej fermentować > stopniowo dodając cukier. dokładnie tydzień lezeć pod przykryciem z dala od much i muszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.