Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra B - którą wybrać z LPG?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Stoję przed dylematem, który silnik wybrać, by godnie i dość bezawaryjnie służył przy zasilaniu LPG. Na czym mi zależy ? Ekonomia poruszania się, bezawaryjność.

Na czym mi nie zależy? Osiągach i KM.

Aktualnie najbliżej kupna jestem 1.6 16V lub 1.6 8V (choć tych mniej). Więcej niż 1.8 nie chce. Buda kombii, więc i tak będzie muł smile.gif

Napisano

> 1.6 16V

minimum do tego auta

> 1.6 8V (choć tych mniej).

ciężko znalezć i słabe to będzie

>Więcej niż 1.8 nie chce. Buda kombii, więc i tak będzie muł

szukaj 2.0 zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie,

> Stoję przed dylematem, który silnik wybrać, by godnie i dość bezawaryjnie służył przy zasilaniu

> LPG. Na czym mi zależy ? Ekonomia poruszania się, bezawaryjność.

> Na czym mi nie zależy? Osiągach i KM.

> Aktualnie najbliżej kupna jestem 1.6 16V lub 1.6 8V (choć tych mniej). Więcej niż 1.8 nie chce.

> Buda kombii, więc i tak będzie muł

dlaczego wiecej jak 1.8 nie ?? nie chodzi i o moc. 1,6 Kombi ledwo co sie odpycha. 1.8 x18xe i x18xe1 - daje rade na LPG ale tylko 115 KM do kapeluszowej jazdy zdatny. Unikaj z18xe - 125 KM kosztowne usterki. Najlepiej naprawde poszukaj 2.0 16v spali nieco więcej jak 1.8 a na trasie mniej jak 1.6. Bardzo fajny silniczek do cyklonowania. Czesci cenowo podobne jak w x18xe oczywiscie nei jest bez wad. Najczestsze nie skutkujace niczym to wiecznie podciekajaca uszczelka pod pokrywa zaworow - najgozej jak ktos wczesniej przeciagnal przy wymianie to na 99% bedzie wygieta pokrywka. I cykajace popychacze zaworowe wszystko do ogarniecia w warunkach garazowych ok.gif

Napisano

A z czym takie kosztowne usterki? Że ma dwie sondy, albo kata zintegrowanego z kolektorem? Albo że E-Gas jest?

Nowsza konstrukcja, wg mnie jest mniej problemowy niż X18XE1, a problemów z braniem oleju nie ma tak często co XE1.

Napisano

> A z czym takie kosztowne usterki? Że ma dwie sondy, albo kata zintegrowanego z kolektorem? Albo że

> E-Gas jest?

> Nowsza konstrukcja, wg mnie jest mniej problemowy niż X18XE1, a problemów z braniem oleju nie ma

> tak często co XE1.

opadajace pierscienie zdazaly sie usterka podobna jak w 3.0 CDTI, mialem sposobnosc widziec dwa takie silniki po takiej usterce

Napisano

> opadajace pierscienie zdazaly sie usterka podobna jak w 3.0 CDTI, mialem sposobnosc widziec dwa

> takie silniki po takiej usterce

Pierwszy raz o tym słyszę w temacie o Z18XE hmm.gif

Napisano

> opadajace pierscienie zdazaly sie usterka podobna jak w 3.0 CDTI,

jak już to opadające tuleje cylindrowe

Napisano

> jak już to opadające tuleje cylindrowe

o tototo przepraszam z pospiechu tak wpisalem masz racje wink.gif tuleje w 3.0 ,a pierscienie w z18xe wink.gif

Napisano

> Witajcie,

> Stoję przed dylematem, który silnik wybrać, by godnie i dość bezawaryjnie służył przy zasilaniu

> Aktualnie najbliżej kupna jestem 1.6 16V lub 1.6 8V (choć tych mniej). Więcej niż 1.8 nie chce.

Kolega ma VB z 1.6 8V.

Demon nie jest, ale jak trzeba wyprzedzić to wyprzedzi.

Spala mu ~8.2l/100km LPG w trybie 80/20 trasa/miasto z 3 osobami na pokladzie. Instalacja I lub II generacji.

Na blacie 250kkm, oleju nie żre.

Napisano

> Kolega ma VB z 1.6 8V.

> Demon nie jest, ale jak trzeba wyprzedzić to wyprzedzi.

bo X16SZR to przyjazny jest silnik, pewnie że mały do Vectry ale jak ma to być dOOpowóz - będzie OK.

Prosty jak budowa cepa.

Jeśli mamy się tylko na tym skupić - nie ma lepszego w Vectrze.

Mnie w Astrze X14NZ też mało kto wyprzedzał, do 150km/h powiedzmy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Tak, auto ma być typowym dOOpowozem smile.gif

Kwestia tylko, czy te 1.6 16V miały pare wersji ? Rocznikowo jest to jakoś podzielone? 8V rozumiem że był jeden silnik.

Powiedzcie, gdzie kupując Vectre patrzeć na blache prócz nadkoli/progów, bo to już zaobserwowałem lubi w tych wozach gnić.

Napisano

> Kwestia tylko, czy te 1.6 16V miały pare wersji ?

287200642-v.jpg

Napisano

> Przecież polifty miały też Z16XE.

małe różnice między nimi

Napisano

> Między X16XEL a Z16XE? jest ich sporo...

- zintegrowanie katalizatora z kolektorem wydechowym,

- dodanie drugiej sondy lambda za katalizatorem,

- zmiana sterowania przepustnicą na elektroniczne (elektroniczny pedał gazu),

- przeniesiono czujnik prędkości obrotowej wału korbowego w okolicę 4-tego wykorbienia,

- zmieniono kolektor dolotowy i umieszczono bezpośrednio na nim czujnik podciśnienia,

- wprowadzono nowe wtryskiwacze.

Napisano

Wg mnie jest tego trochę, dlatego jakbym miał brać VB 1.6 16v to szukałbym polifta. ok.gif

Sam się zastanawiałem swojego czasu nad VB, o ile silniki są mi znane, to trochę podatność na korozję, trochę mnie odstrasza. A z tego co zauważyłem to w poliftach jest nawet gorzej niż w przedliftach jeśli chodzi o korozję...

Auta same w sobie mi się bardzo podobają, szczególnie hatchback.

Do kombi osobiście szukałbym 1.8 i 2.0. Spalanie w tym nadwoziu wg mnie nie będzie dużo większe jak w tej samej budzie ale z 1.6 (16 czy 8v) o ile nie na tym samym poziomie w przypadku LPG.

Napisano

Mialem X18XE i X20XEV, auta spalaly podobne ilosci paliwa. X18XE bral 9.5l lpg, a XEV bral 10.5-11 l lpg. Z tym,że XEV wpierdzielal już troche oleju. Raz na dwa miechy trza bylo dolać 1l bańke.

W X18XE do tej pory siedzi oryginalny krokowy, a w XEV-ie do momentu sprzedazy za mojej kadencji byl z 4-ty (GM i zamienniki).Lubił sobie pofalowac,itp.

Jednak mimo to 2.0 dawał już frajde z jazdy. I taką bym kupil.

Szkoda,że w VC nie ma X20XEV, ale za to jest Z18XE i do toczenia się jest ok smile.gif

Napisano

Unikaj z18xe - 125 KM

> kosztowne usterki.

A to pierwsza taka opinia. Sam jeżdżę od kilku lat zagazowanym i odpukać. Znam jeszcze ze trzy ople z tym silnikiem a co do opinii to do tej pory słyszałem same pozytywy. Pali mi to między 8 a 11 lpg wydaje mi się że w vb będzie podobnie. Kumpel ma v kombi z 2.0 fajnie wyposażoną i chwali sobie. Tylko że w benzynie ale on bardzo mało jeździ. Moim zdaniem szukaj 1,8 spali tyle co 1,6 a zawsze będzie troszku pod górkę sprawniej jechał.

Napisano

Mam VB 1,8 125 KM zagazowany. W weekend zrobiłem trasę z 4 osobami, 4 rowerami na dachu i bagażnikiem wypakowanym po dach. Średnie spalanie z trasy - 10,5 l/ gazu na 100 km smile.gif

Napisano

> Witajcie,

Właśnie kupiłem VB 1.6 8V sedan - kupiłem raczej z zamiarem odsprzedaży, cena była wyśmienita, ale nie w tym rzecz.

Samochód nie jedzie.

Absolutnie, w ogóle, definitywnie. Miałem Astrę z tym silnikiem i było w miarę OK. Tutaj tych kilka kilo robi różnicę - bałbym się polecieć tym w góry i być zmuszonym do wyprzedzania TIRa np.

Reszta ok - ciche, niewiele pali, pojemne... ale nie ten silnik.

Chyba, że lubisz muły, to Ci go sprzedam za 2700 wink.gif