Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w tym przewodzie - 1,5dci.

Featured Replies

Napisano

Witajcie ponownie, przy okazji czyszczenia EGR w Megane II, odkryłem w tym przewodzie olej (zaznaczony na czerwono).

3b25dd80ee4e.jpg

Była w nim pojemnościowo mała strzykawka oleju. Wydaje mi się że to wylot z turbiny, ale proszę o opinie specjalistów. Co z tym fantem robić?

Napisano

> Co z tym fantem robić?

Powiem Ci jak mechanik do którego wstawiłem lagunę na przegląd (tą która stoi na giełdzie).Turbo ciche, dobrze pompuje, a właśnie jak czyścił egra poinformował mnie, że jest tam olej. zapytałem co dalej?

-TTTM.

-Ale robimy?

-Jeździć, bo jeszcze długo pośmiga, a jak się zepsuje to zregenerujemy.

Także zalecam to samo zrobić i nie panikować ok.gif

-

Napisano
  • Autor

> -TTTM.

Dzięki za info. A jak się objawia uszkodzenie turbiny? Właśnie ostatnio, przy normalnej jeździe auto zaczyna wchodzić w takie drganie (jakby jazda po tarce na drodze) które po chwili ustępuje. W momencie drgania i dodawania gazu nie powoduje żadnego w sumie rezultatu, auto zamiast wyrywać praktycznie nie chce przyspieszać.

Czasem takie objawy braku przyspieszenia nie towarzyszą drganiu, ale auto gazuje; obroty idą ostro do góry a słabo przyspiesza.

Może być to wina sprzęgła? W wakacje z kompletem pasażerów przy wyjeździe w góry (Koniaków) chwilami miało problem żeby wjeżdżać na wzniesienia, jakby miało brak mocy, a gdy stanąłem i chciałem ostrzej ruszyć pod górę to auto nawet nie "zamieliło" kołami tylko jakby z oporem się "ślizgało".

Napisano

> Czasem takie objawy braku przyspieszenia nie towarzyszą drganiu, ale auto gazuje; obroty idą ostro

> do góry a słabo przyspiesza.

> Może być to wina sprzęgła?

Skoro obroty rosną a samochód nie przyspiesza to znaczy że sprzęgło się ślizga, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie i to chyba całkiem trafnie zlosnik.gif

Napisano

A tak z ciekawości.....Jaki jest przebieg tego samochodu?

Bo jeżeli sprzęgło siada a jest jeszcze oryginalne to pojazd ma ok 200kkm,więc tej turbince też już wiele życia nie zostalo,ale jeżeli działa i nie pije oleju,ani nie kopci ponad normę,to proponuję dalszą eksploatację palacz.gif

Napisano

> A tak z ciekawości.....Jaki jest przebieg tego samochodu?

> Bo jeżeli sprzęgło siada a jest jeszcze oryginalne to pojazd ma ok 200kkm,więc tej turbince też już

> wiele życia nie zostalo,ale jeżeli działa i nie pije oleju,ani nie kopci ponad normę,to

> proponuję dalszą eksploatację

A jak turbawka do regeneracji a reszta ok to sprzedawać?(tak by wynikało z tego co mówisz) smile.gif Regeneracja turbiny w tym samochodzie to ok 1000zł i spokój z nią na kolejne 200 tyś.

Napisano

> A jak turbawka do regeneracji a reszta ok to sprzedawać?(tak by wynikało z tego co mówisz)

> Regeneracja turbiny w tym samochodzie to ok 1000zł i spokój z nią na kolejne 200 tyś.

Chodziło mi o dalszą eksploatację turbiny,bez zamartwiania się jej stanem do czasu wystąpienia innych objawów. smile.gif

Napisano
  • Autor

Nic nie kopci, po wczorajszym czyszczeniu egr wydaje mi się że dużo lepiej jeździ, oleju nie sprawdzalem wczoraj, ale ostatnio przy sprawdzaniu nie ubyło go. Auto ma licznikowo ok 194 tys ile naprawde to nie wiem.

Napisano

> Chodziło mi o dalszą eksploatację turbiny,bez zamartwiania się jej stanem do czasu wystąpienia

> innych objawów.

ok.gif Trzeba śmigać i się nie przejmować, sprzęgło może już mówić papa, bo tarcza tam za wielka nie jest, no i dużo zależy jak kto jeździł, bo czasami ludziska na własne życzenie ubijają w stylu ruszanie z 2 biegu jak samochód praktycznie stoi w miejscu (np przy dojeżdżaniu do świateł, zwalniają do ok 5km/h i z 2 biegu jadą a czuć po silniku że ma ciężko)-ja przez 1 pół roku żonie wybijałem to z głowy, bo ją nauczyli na nauce jazdy że jak auto w ruchu to jedzie się z 2 biegu crazy.gif teraz na szczęście 'czuje" kiedy jaki bieg powinien być.

Napisano
  • Autor

U mnie właśnie żona ujeżdża Megane więc poczekam jaką zda relację (nie wiem jak wbija biegi smile.gif bo po mieście jeździmy fiestą i ja prowadzę), w razie czego zmienimy sprzęgło bo od zakupu czyli 2 lat rano po odpaleniu zawsze stuka (chyba jakieś łożysko przy sprzęgle) a po paru minutach przestaje.

Napisano

to ja wtrącę 3 grosze...

- gadanie że TTTM to czyste zbycie klienta, bo się panu jasiowi nie chce zrobić albo (co częstsze) guzik się znają na tych silnikach

- moje auto z silnikiem 1,5 dCi i VTG ma już ok. 300 kkm i turbo oryginalne. widzę, że coś tam puszcza kropelek oleju po silniku w dół, ale rury czyste.

adamk - zaślep EGR. uzyskasz znaczną poprawę pracy silnika

Napisano

> to ja wtrącę 3 grosze...

> - gadanie że TTTM to czyste zbycie klienta, bo się panu jasiowi nie chce zrobić albo (co częstsze)

> guzik się znają na tych silnikach

Akurat specjalizacja francowate, robiłem nie jeden samochód od drobnic po poważne naprawy. Nie jest to zbycie klienta, tylko szacunek do jego portfela, skoro na podstawie dziesiątek aut które robi wysnuł wniosek że TTTM to niby dlaczego mam mu nie wierzyć?W samochodach nastoletnich trzeba być ostrożnym z pochopnymi decyzjami, bo niby co-ma lecieć od razu zmieniać turbo?Idąc tym tropem szybko można podwoić wartość, czasami zupełnie niepotrzebnie. To tak jakby mechanik ci powiedział, że masz jeszcze połowę klocków i jeden powie:Łoooo masz tylko połowę, zmieniaj na nowe, a drugi-Spokojnie możesz jeździć, nie prędko się skończą.Czy to uważasz za zbycie klienta? cfaniaczek.gif

> - moje auto z silnikiem 1,5 dCi i VTG ma już ok. 300 kkm i turbo oryginalne. widzę, że coś tam

> puszcza kropelek oleju po silniku w dół, ale rury czyste.

No i chciałbyś aby mechanik Cię nie zbył i kazał wymienić na nowe? zlosnik.gif

> adamk - zaślep EGR. uzyskasz znaczną poprawę pracy silnika

Na początek może warto wyczyścić jak nie jest uszkodzony, na jakieś 20 tyś powinno starczyć.

Napisano

> Akurat specjalizacja francowate, robiłem nie jeden samochód od drobnic po poważne naprawy. Nie jest

> to zbycie klienta, tylko szacunek do jego portfela

szacunek do portfela to jest wtedy, jak ZNAJĄCY się na naprawach pan rzecze swemu klientowi, że finansowo się nie opłaca, bo to, tamto, siamto.

inny powie z ręcami w kieszeniach, że TTTM i sprawa załatwiona, bo klient się nie dopytuje skoro "szefuńcio" mówi TTTM.

> No i chciałbyś aby mechanik Cię nie zbył i kazał wymienić na nowe?

kapanie mi nie przeszkadza. jakbym się nie znał na temacie, to poprosiłbym o racjonalne wytłumaczenie czy trzeba czy nie i dlaczego teraz czas zmienić. a jak już to nie na nowe, tylko fachowo zregenerowane.

> Na początek może warto wyczyścić jak nie jest uszkodzony, na jakieś 20 tyś powinno starczyć.

by za 20 kkm znowu to rozbierać i narażać (jak ktoś ma dwie lewe ręce) na uszkodzenie części elektrycznej. po co?

Napisano
  • Autor

> Na początek może warto wyczyścić jak nie jest uszkodzony, na jakieś 20 tyś powinno starczyć.

Otóż właśnie to, wyczyściłem i zauważyłem poprawę, ale czekam na opinię kierowniczki pojazdu której osiągi się ostatnimi czasy nie podobały:).

Napisano

> szacunek do portfela to jest wtedy, jak ZNAJĄCY się na naprawach pan rzecze swemu klientowi, że

> finansowo się nie opłaca, bo to, tamto, siamto.

> inny powie z ręcami w kieszeniach, że TTTM i sprawa załatwiona, bo klient się nie dopytuje skoro

> "szefuńcio" mówi TTTM.

Albo nie zrozumiałeś albo niejasno napisałem. Zostawiam u gościa po kilka-kilkanaście tyś w roku i wierz mi zna się na rzeczy. Wstawiam samochód po zakupie i mam obraz auta lepszy niż po niejednym ASO. Gość nie robi "sztuki", nie jest Panem Jasiem najtańszym w okolicy, z resztą często tacy wychodzą podwójnie drogo. I wierz mi o wiele go pytam, tak samo wiele mi tłumaczy co się bardziej opłaca MI nie jemu. Jak coś jest do naprawienia to mam naprawione, jak coś do wymiany to nie klei na gumę do żucia itd. To jest właśnie szacunek do mojego portfela, bo równie dobrze mógłby doić na zasadzie kasę wziąć za wymianę a podlepić stare, wystawić fakturkę i po sprawie.

> kapanie mi nie przeszkadza. jakbym się nie znał na temacie, to poprosiłbym o racjonalne

> wytłumaczenie czy trzeba czy nie i dlaczego teraz czas zmienić. a jak już to nie na nowe,

> tylko fachowo zregenerowane.

To dla tych co są dociekliwi, dla mniej dociekliwych wystarczą słowa:proszę bez obaw dalej jeździć, za jakieś (tu szacunkowy kilometraż) trzeba będzie to wymienić, a po zapytaniu o cenę otrzymuje się warianty czy regenerować czy kupować nowe, czy kupić regenerowane (może zdarzyć się że po łepkach).

Skoro jeżdżę i czuję że auto jeździ normalnie i nie ma żadnych odgłosów, mechanik dzieli się spostrzeżeniami nt tego co zauważył i odpowiada grzecznie na pytanie Co z tym dalej robimy?To nie mam żadnych podstaw ku temu by mu nie wierzyć. ok.gif