Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ponowny montaż tarczy hamulcowej np. po wymianie łożyska

Featured Replies

Napisano

Z tego co wiem to praktycznie w każdym przypadku, żeby wymienić łożysko trzeba zdjąć wcześniej tarcze hamulcowa. Pytanie czy po demontażu tarczy a przed ponownym jej zamontowaniem należy wyczyścić dokładnie miejsce styku z piastą czy zostawiamy tak jak jest? Piasta zostaje stara. Mój mechanik, który wymieniał mi łożysko (piasta została stara) niczego nie czyścił twierdząc, że po czyszczeniu może bić spineyes.gif

Napisano

> Z tego co wiem to praktycznie w każdym przypadku, żeby wymienić łożysko trzeba zdjąć wcześniej

> tarcze hamulcowa. Pytanie czy po demontażu tarczy a przed ponownym jej zamontowaniem należy

> wyczyścić dokładnie miejsce styku z piastą czy zostawiamy tak jak jest? Piasta zostaje stara.

> Mój mechanik, który wymieniał mi łożysko (piasta została stara) niczego nie czyścił twierdząc,

> że po czyszczeniu może bić

Ciekawe wytłumaczenie zlosnik.gif

Kilka razy miałem taką sytuację, zawsze czyściłem i nie było bicia ok.gif

Napisano

> Mój mechanik, który wymieniał mi łożysko (piasta została stara) niczego nie czyścił twierdząc,

Nie chciało mu się czyścić to co miał powiedzieć? grinser006.gif

A tarczę założył oczywiście dokładnie tak jak była przed wymianą łożyska? Znaki sobie porobił cfaniak? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chciało mu się czyścić to co miał powiedzieć?

> A tarczę założył oczywiście dokładnie tak jak była przed wymianą łożyska? Znaki sobie porobił

> cfaniak?

u mnie jest tylko jedna śruba ustalająca na tarczy więc nie ma mozliwosci założenia jest obróconej o 180 st. Też wychodze z założenia, że mniejsze prawdopodobieństwo bicia będzie po dokładnym wyczyszczeniu piasty i wnętrza tarczy. Przecież przesunięcie tarczy hamulcowej względem wcześniejszego położenia na piaście tylko o 0,5 mm może spowodować, że nałoży sie na jakiś nalot korozji.

NIe chce się tym mechanikom, aż szkoda gadac, a takich co wiedzą co i jak i im się chce to jak na lekarstwo.

Napisano

Lamer, to po takiej jego wymianie może bić. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Ja zawsze czyszczę - najczęściej szczotką drucianą na pneumatycznej szlifierce, szczególnie z odpadających kawałków rdzy.

pozdr

Napisano

Dlaczego by miało bić? Jeśli było czysto przy montażu, to po usunięciu ewentualnej rdzy też będzie czysto...Zmień mechanika.

Napisano

> Z tego co wiem to praktycznie w każdym przypadku, żeby wymienić łożysko trzeba zdjąć wcześniej

> tarcze hamulcowa. Pytanie czy po demontażu tarczy a przed ponownym jej zamontowaniem należy

> wyczyścić dokładnie miejsce styku z piastą czy zostawiamy tak jak jest? Piasta zostaje stara.

z tego co wiem powinno się wyczyścić żeby tarcza dolegała dobrze do piasty, później może być lament jak się tarcza pokrzywi ...

Napisano

Trafiłeś na lenia,czyści się zawsze i nawet najmniejsze zabrudzenie może spowodować bicie osiowe tarczy!Na szkoleniu TRW mówili,że nawet psiknięcie miedziuchą między powierzchnie współpracujące piasta-tarcza może spowodować bicie dlatego należy to składać "na sucho".

Napisano

Zasadniczo czyszczenie zawsze wskazane ale sam zostawiłbym tak jak było. Jeśli jest możliwość przekręcenia to zaznaczył pozycje przed wymianą.

Wszystko dlatego, że istnieje prawdopodobieństwo, że tarcza była założona minimalnie krzywo, nawet po oczyszczeniu przed montażem i w związku z tym zużyła się minimalnie krzywo.

Przeczyszczenie może spowodować wyrównanie i bicie.

Z dwojga złego, pozostawienie nieoczyszczonej, w tej samej pozycji co przed montażem, daje mniejsze prawdopodobieństwo takich problemów.

Pozdrawiam.

Napisano

> Trafiłeś na lenia,czyści się zawsze i nawet najmniejsze zabrudzenie może spowodować bicie osiowe

> tarczy!Na szkoleniu TRW mówili,że nawet psiknięcie miedziuchą między powierzchnie

> współpracujące piasta-tarcza może spowodować bicie dlatego należy to składać "na sucho".

Miedziucha w tym miejscu to jak mega zabrudzenie. Tam mogło być spokojnie ćwierć milimetra lub więcej. Te elementy nie trą o siebie przy pracy, smarowanie ich czymkolwiek mija się z celem. Żeby nie korodowały można co najwyżej wyczyścić ścierą i przetrzeć ścierą nasączoną olejem. Pozostający film olejowy zabezpieczy przed rdzą.

Napisano
  • Autor

> Trafiłeś na lenia,czyści się zawsze i nawet najmniejsze zabrudzenie może spowodować bicie osiowe

> tarczy!Na szkoleniu TRW mówili,że nawet psiknięcie miedziuchą między powierzchnie

> współpracujące piasta-tarcza może spowodować bicie dlatego należy to składać "na sucho".

ja to wszystko wiem a tylko mechanika samochodowa to moje zainteresowanie. Gość jest mechanikiem od 20 lat i terminy ma 2 tygodniowe. Kiedyś jak wymieniałem tarcze hamulcowe u niego to smaru miedziowego pod tarcza było tyle, że dwie kromki chleba mógłbym posmarowac, echh...