Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Okna

Featured Replies

Napisano

Witam !

Zdecydowałem się na profil Schuco 82. Ofert mam kilka, ekipy montażowe sprawdzone. Problem to każdy z nich ma swoich producentów. W sumie mam 52m2 przeszkleń i ok 20 szt okien.

Najtańsza oferta pochodzi od producenta okien z Chodzieży "Nowy Dom Okna", która robi okna pod własną marką 4okna (4okna.pl).

Czy ktoś może spotkał się z opiniami lub produktami tejże firmy ?

Przeszukałem cały net i 0 opinii o tej firmie, która działa na rynku kilkanaście lat icon_eek.giftongue.gif.

Ta sama firma instalująca proponuje też okna z Oknostyl spod Lublina, ale ta znów ma średnie opinie.

Kolejna oferta dot okien AdamS z Mrągowa, która ma bdb opinie, ale cena całości skacze o 5kzł, więc trochę duzo tongue.gif

Napisano

ogólnie temat okien to ciężki temat. Jest bardzo dużo mniejszych lokalnych firm robiących okna na profilach znanych marek. Zapewne są różnej jakości, lepsze i gorsze. Ważne też, żeby ekipa montażowa była jakaś konkretna, a nie partacze. Można też kupić coś większej firmy: oknoplast, drutex czy podobne, tylko wtedy płaci się w dużym stopniu za ich reklamy przed prognozą pogody zamiast za jakość. Ja bym jednak szedł w mniejszą firmę, ale mającą już jakieś dobre opinie, czy sprawdzoną przez znajomych.

Napisano

> Witam !

> Zdecydowałem się na profil Schuco 82. Ofert mam kilka, ekipy montażowe sprawdzone. Problem to każdy

> z nich ma swoich producentów. W sumie mam 52m2 przeszkleń i ok 20 szt okien.

> Najtańsza oferta pochodzi od producenta okien z Chodzieży "Nowy Dom Okna", która robi okna pod

> własną marką 4okna (4okna.pl).

> Czy ktoś może spotkał się z opiniami lub produktami tejże firmy ?

> Przeszukałem cały net i 0 opinii o tej firmie, która działa na rynku kilkanaście lat .

> Ta sama firma instalująca proponuje też okna z Oknostyl spod Lublina, ale ta znów ma średnie

> opinie.

> Kolejna oferta dot okien AdamS z Mrągowa, która ma bdb opinie, ale cena całości skacze o 5kzł, więc

> trochę duzo

oglądałem swojego czasu (w przekroju, w produkcji, gotowe i zamontowane) okna na profilu Salamander 3D - powiem że bardzo mi się podobały z wyglądu i sprawiały wrażenie naprawdę solidnych (są dosyć masywne - ale za to super wyglądają zamontowane zwłaszcza w dużych otworach okiennych). Kumepl z pracy je sobie zamówił i po kilku latach nadal jest z nich zadowolony (oczywiście 70% sukcesu to właściwy montaż). Kiedyś pracowałem w branży okien PCV i dzięki temu nie tak łątwo mnie zadziwić byle badziewiem

Napisano
  • Autor

> ogólnie temat okien to ciężki temat. Jest bardzo dużo mniejszych lokalnych firm robiących okna na

> profilach znanych marek. Zapewne są różnej jakości, lepsze i gorsze. Ważne też, żeby ekipa

> montażowa była jakaś konkretna, a nie partacze. Można też kupić coś większej firmy: oknoplast,

> drutex czy podobne, tylko wtedy płaci się w dużym stopniu za ich reklamy przed prognozą pogody

> zamiast za jakość. Ja bym jednak szedł w mniejszą firmę, ale mającą już jakieś dobre opinie,

> czy sprawdzoną przez znajomych.

Wiem, dlatego zacząłem od tego, ze wybrałem firmę montującą, także wszytskie od których dostałem ofertę cieszę się dobrymi opiniami. To także da się odczuć po kilku rozmowach z daną firmą i po ofercie. Widać czy mają pojęcie czy tylko potrafią ulotki marketingowe powtarzać wink.gif

Odnośnie producentów to o małych (jest ich w pl ponad 200) praktycznie brak opinii. Do dużego z pierwszej ligi (np AdamS) trzeba prawei 5kzł dopłacić (ok17%), więc nie wiem czy warto hmm.gif.

Niby Schuco jest wymagający i prowadzi kontrolę w firmach produkujących, sprawdzana jest także cała linia montażowa, więc niby jak ta sama technologia, ten sam profil to produkt powienien być podobny.

Napisano

Na jakich okuciach robią? Bo okno nie składa się tylko z profilu, ale po pierwsze szyby , niektórzy biorą szyby od podrzędnych producentów później z tymi szybami jest pełno problemów. Druga sprawa to okucie. Jedni zakładają roto inni jakieś badziewia i póxniej będą problemu z regulacją. Mam w domu okna Schuco 5 komorowe nie pamietam oznaczenia (mają z 8 lat) i jestem mega zadowolony. Ale mam na okuciach Roto NT i jak coś chwila moment i mam wyregulowane wink.gif

Napisano
  • Autor

> oglądałem swojego czasu (w przekroju, w produkcji, gotowe i zamontowane) okna na profilu Salamander

> 3D - powiem że bardzo mi się podobały z wyglądu i sprawiały wrażenie naprawdę solidnych (są

> dosyć masywne - ale za to super wyglądają zamontowane zwłaszcza w dużych otworach okiennych).

> Kumepl z pracy je sobie zamówił i po kilku latach nadal jest z nich zadowolony (oczywiście 70%

> sukcesu to właściwy montaż). Kiedyś pracowałem w branży okien PCV i dzięki temu nie tak łątwo

> mnie zadziwić byle badziewiem

no tak, tyle że jak pisałem wybrałem Schuco grinser006.gif

Wiem, że Salamander to także dobry profil, ale akurat nei interesował mnie.

Jako ciekawostka w Wa-wei jest kilka firm instalacyjnych/dystrybutorów znanych na rynku i cieszących się dobrymi opiniami, wszytskei jak jeden mają m.in w ofercie Schuco i wszytskie poleciły mi właśnie ten profil. De facto już i tak byłem na niego zdecydowany, one tylko mnie w tym wyborze utwierdziły. Oczywiście chodzi o mój przypadek, czyli wymagania, wielkości przeszklen a także trochę i sam wygląd profilu.

Napisano
  • Autor

> Na jakich okuciach robią? Bo okno nie składa się tylko z profilu, ale po pierwsze szyby , niektórzy

> biorą szyby od podrzędnych producentów później z tymi szybami jest pełno problemów. Druga

> sprawa to okucie. Jedni zakładają roto inni jakieś badziewia i póxniej będą problemu z

> regulacją. Mam w domu okna Schuco 5 komorowe nie pamietam oznaczenia (mają z 8 lat) i jestem

> mega zadowolony. Ale mam na okuciach Roto NT i jak coś chwila moment i mam wyregulowane

Oknostyl montuje Roto, 4okna montuje Winkhaus, Adams ma Siegenie. Z tego co ustaliłem to akurat nie ma to większego znaczenie bo wszytskei te firmy są ok, tyle, że trzeba uważać bo dealar może zamówić okrojoną wersję okuć, żeby było taniej i wtedy już nie jest tak fajnie. Właśnie te negatywne opinie czytałem o Oknostylu, że Roto ma zbyt słabe mocowania okuć. Później okazało się, że jak się zamówi tak się ma.

Schuco sprzed kilku lat .. to chyba masz Ct70, poprzednia, cieńsza wersja obecnych Ct82 . Jakeigo masz producenta ?

Ze szkleniem jest kilku dostawców w pl, parametry porównywalne, ceny również. oferta może się jedynei róznić ilością opcji (P2, P4, itd) na czym mi akurat nei zależy.

Napisano
  • Autor

> Sam składałem Ale już się nie bawię w PCV

aa dopiero teraz przeczytałem twój podpis wink.gif.

Jak to jest z tymi oknami alu ? kolega ma je w projekcie, ma jeszcze większe przeszklenia od moich (sam żelbet i okna), czy jest taka granica wielkości fixów i np HSów, że nie da sie wykonać z PCV i trzeba robić z alu ? Czy są takie profile alu co podwzględem termoizolacyjności zbliżone są do PCV ?

tak się zastanawiam czy u koelgi to konieczność czy wymysł projektanta ?

Napisano

> oglądałem swojego czasu (w przekroju, w produkcji, gotowe i zamontowane) okna na profilu Salamander

> 3D - powiem że bardzo mi się podobały z wyglądu i sprawiały wrażenie naprawdę solidnych (są

> dosyć masywne - ale za to super wyglądają zamontowane zwłaszcza w dużych otworach okiennych).

> Kumepl z pracy je sobie zamówił i po kilku latach nadal jest z nich zadowolony (oczywiście 70%

> sukcesu to właściwy montaż). Kiedyś pracowałem w branży okien PCV i dzięki temu nie tak łątwo

> mnie zadziwić byle badziewiem

ja wybrałem okna właśnie na profilach Salamander, z mniejszej firmy ze Stalowej Woli. Jestem mega zadowolony. Zauroczyło mnie właśnie to, że są takie masywne, sprawiają wrażenie bardzo solidnych ok.gif

Napisano

Generalnie ograniczeniem jest wielkość tafli jaką produkują. Wiadomo w większych przeszkleniach daje się grubszy pakiet szybowy bo zwykłe 4/16/4 pęknie wink.gif Mozna tez robic fasady itd a z PCV niebardzo. Co do tego czy alu ma większa przepuszczalność ciepła to raczej nie. Alu ciepłe ma w granicach K=1.2 to podobnie jak 5 komorowe profile PCV ale już ten twój profil ma bodajże 0.9.

Alu ma ta zaletę że jest dużo bardziej wytrzymałe od PCV. W obiektach handlowych drzwi PCV wytrzymają rok może dwa i pękają przy zawiasach itd. A alu wytrzyma 10 lat.

Napisano
  • Autor

> Generalnie ograniczeniem jest wielkość tafli jaką produkują. Wiadomo w większych przeszkleniach

> daje się grubszy pakiet szybowy bo zwykłe 4/16/4 pęknie Mozna tez robic fasady itd a z PCV

> niebardzo. Co do tego czy alu ma większa przepuszczalność ciepła to raczej nie. Alu ciepłe ma

> w granicach K=1.2 to podobnie jak 5 komorowe profile PCV ale już ten twój profil ma bodajże

> 0.9.

> Alu ma ta zaletę że jest dużo bardziej wytrzymałe od PCV. W obiektach handlowych drzwi PCV

> wytrzymają rok może dwa i pękają przy zawiasach itd. A alu wytrzyma 10 lat.

ok, tak właśnie myslałęm. Powiedziałem kumplowi, że ja bym zaczął od PCV, jak się nie da to alu. Ramy PCV tj piszesz mają 0.9 a nawet 0.7, co przy wkładzie 0.5 daje U dla całej, większej szyby w ok 0.8. Wiem, że są też dodatkowe wzmocnienia w profilach PCV. Dodatkowo podejrzewam, że alu będzie znacznie droższy niż PCV.

Napisano
  • Autor

> ja wybrałem okna właśnie na profilach Salamander, z mniejszej firmy ze Stalowej Woli. Jestem mega

> zadowolony. Zauroczyło mnie właśnie to, że są takie masywne, sprawiają wrażenie bardzo

> solidnych

Pod tym względem każdy profil 80-90 wygląda masywnie (nawet pokroju Drutexu), bo jest szeroki i swoje też waży. Reszta to już wykończenie, same przekroje komór, wzmocnienia, itd.

Napisano

A powiedzcie mi ile tak na prawde w tych nowoczesnych rozwiazaniach (pakiet trzyszybowy, cieple ramki, wiecej komor w profilu, ciepla ramka, etc...) jest marketingu, a ile faktycznej uzytecznosci? Ile Waszym zdaniem warto doplacic do okna standardowego (chociaz sam juz nie wiem co jest takim standardem spineyes.gif) aby miec najnowsze bajery u siebie?

btw. montowal ktos z Was okna w warstwie ocieplenia?

Napisano
  • Autor

> A powiedzcie mi ile tak na prawde w tych nowoczesnych rozwiazaniach (pakiet trzyszybowy, cieple

> ramki, wiecej komor w profilu, ciepla ramka, etc...) jest marketingu, a ile faktycznej

> uzytecznosci? Ile Waszym zdaniem warto doplacic do okna standardowego (chociaz sam juz nie

> wiem co jest takim standardem ) aby miec najnowsze bajery u siebie?

Nie ma odpowiedzi na twoje pytanie smile.gif. Chcesz ja poznac, sciagnij sobie Audyto OZC, na stronie masz kursy i szkolenia, przerob je, potem wklep do programu dane twojego domu, nastepnie zmieniajac parametry okna bedzie widzial po ilu latach sie zwroca. Jak nie chcesz sie w to bawic, sa osby co robia audyty energetyczne i na tej podstawie pozwola odp co warto co nie.

Dla mnie (dom niskoenergetyczny) wyszlo ze doplata do pakietu 3 szybowego o U=0.5 zwroci sie po ok 9 latach, przy zachowaniu cen energii jak dzisiaj. Ciepla ramka jest w std smile.gif a profil wybralem z roznych wzgledow m.in z racji sztywnosci - ile ma komor nie wnikalem, bo jest to obojetne.

Poza marketingiem tych wymionych elementow sa dane tech oraz certyfikaty z badan je potwierdzajacych (lub nie jak to bylo AFAIR w przypadku Drutexu)

> btw. montowal ktos z Was okna w warstwie ocieplenia?

Trzeba miec dom na pograniczu pasywnego, zeby sie to oplacilo, dla mnie nie zwrocil by sie taki montaz przez 30 lat. W moim przypadku sama doplata do montazu na kotwach to 9kzl a do systemu MOWO 11kzl. Montaz podstawowy ok 2kzl (ktory trzeba dodac do powyzszych opcji), warstwowy, tzw cieply doplata 1,8kzl. Poki co na ta ostatnia opcje z wycuniem poza lico muru jestem zdecydowany + tam gdzie sie da "cieply" parapet.

Z mojego rozeznania na taki typ montazu decyduja sie ludzie, ktorzy wydaja $$ nie sprawdzajac nawet sensu ekonomicznego i ida we wrzystkie rozwiazania eko lub tj pisze ludzie ktorzy buduja domy pasywne.

NAwet wszystkie firmy od ktorych dostalem oferte przy pytaniu odnosnie montazu w warstwie ocieplenia radzily dokladnie policzyc oplacalnosc (co zrobilem wczesniej), poodbno maja takei montaze jeden do trzech na rok.

Napisano

> A powiedzcie mi ile tak na prawde w tych nowoczesnych rozwiazaniach (pakiet trzyszybowy, cieple

> ramki, wiecej komor w profilu, ciepla ramka, etc...) jest marketingu, a ile faktycznej

> uzytecznosci?

W tym wątku podałem moje koszty - jeżeli na gaz wydałem niecałe 4.8 tzł, od tego odjąć grzanie wody i gotowanie, to przy oszczędności - sam nie wiem niewiem.gif - sstrzelam, powiedzmy 20% masz z 600-800 zł w kieszeni rocznie. Warto? niewiem.gif

Napisano

> uzytecznosci? Ile Waszym zdaniem warto doplacic do okna standardowego (chociaz sam juz nie

> wiem co jest takim standardem ) aby miec najnowsze bajery u siebie?

> btw. montowal ktos z Was okna w warstwie ocieplenia?

tak jak Ci kolega już odpisał. Dane techniczne, w tym współczynnik przenikania ciepła, to nie marketing, tylko dane.

Wszystko można sobie wyliczyć, straty ciepła, ich koszt i zastanowić się samemu w co warto zainwestować.

Ja doszedłem do wniosku, że w miarę opłaca mi się kupić średnio ciepłe okna jak na dzisiejsze czasy i ustaliłem sobie że mogą mieć Uw maksymalnie 1.0w/m Kw. Wybrałem okna na 90mm profilach, z pakietem trzyszybowym, które mieszczą się w moich wymaganiach.

Napisano

Co do trzyszybowych pakietów, to warto zwrócić na dodatkowa ich zaletę - wyciszają lepiej niż dwuszybowe. ok.gif

Gdybym o tym pomyślał przy zamawianiu, od strony drogi wziąłbym trzyszybowe. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Co do trzyszybowych pakietów, to warto zwrócić na dodatkowa ich zaletę - wyciszają lepiej niż

> dwuszybowe.

> Gdybym o tym pomyślał przy zamawianiu, od strony drogi wziąłbym trzyszybowe.

Dlatego trzeba podejsc indywidualnie , dla mnei to akurat bez znaczenie (granicze z lasem), ale jest to jakis +, minus to ze mniej swiatla jest wpuszczane do srodka i sa mniejsze zyski sloneczne ale i to w zaleznosci od projektu i usytuowania moze lub nie miec znaczenie.

Tak czy inaczej pakiety dwuszybowe powoli odchdoza do lamusa, jedna z firm powiedziala, ze przez ostatni rok nie miala ani jednego zamowienia na takowy pakiety. Pewnie jeszcze kilka lat i bedzie za to doplata jako "pakiet niestandardowy" smile.gif

Napisano

> Dlatego trzeba podejsc indywidualnie , dla mnei to akurat bez znaczenie (granicze z lasem), ale

> jest to jakis +, minus to ze mniej swiatla jest wpuszczane do srodka i sa mniejsze zyski

> sloneczne ale i to w zaleznosci od projektu i usytuowania moze lub nie miec znaczenie.

Ale w naszym klimacie, gdy w zimie i tak jest ciągle ciemno bo noc trwa 2/3 doby, a jak nie ma nocy, to są chmury, zyski z pozyskiwania ciepła przez okna są wielokrotnie mniejsze niż straty ciepła przez te okna. Czyli montując więcej szyb jednak bardziej ograniczymy uciekanie ciepła niż jego pozyskiwanie. No i dodatkowa zaleta, że w lecie też tego słońca mniej wpuszczą i wnętrze będzie się wolniej nagrzewało.

> Tak czy inaczej pakiety dwuszybowe powoli odchdoza do lamusa, jedna z firm powiedziala, ze przez

> ostatni rok nie miala ani jednego zamowienia na takowy pakiety. Pewnie jeszcze kilka lat i

> bedzie za to doplata jako "pakiet niestandardowy"

może tak być. Teraz prawie każdy kto buduje, bierze 3 szyby.

Napisano

> Co do trzyszybowych pakietów, to warto zwrócić na dodatkowa ich zaletę - wyciszają lepiej niż

> dwuszybowe.

> Gdybym o tym pomyślał przy zamawianiu, od strony drogi wziąłbym trzyszybowe.

coś w tym jest. U mnie kilka dni temu ocieplili wełną poddasze, więc w końcu mogłem sprawdzić jak jest cicho w pokojach na górze. Jestem zachwycony. Ale na wyciszenie wpływa jednak kilka czynników, w tym też gruba warstwa wełny na poddaszu, nie tylko okna

Napisano

Moja wersja jest taka że takie okna 5 komorowe z pakietem K=1.1 są wystarczające. Przy szczelniejszych oknach trzeba więcej wietrzyć itd i wychodzi na jedno jeśli chodzi o oszczędzanie. Ale jak koledzy pisali jeszcze dochodzi do tego to że lepiej wyciszają pomieszczenie.

Napisano

> Moja wersja jest taka że takie okna 5 komorowe z pakietem K=1.1 są wystarczające. Przy

> szczelniejszych oknach trzeba więcej wietrzyć itd i wychodzi na jedno jeśli chodzi o

> oszczędzanie. Ale jak koledzy pisali jeszcze dochodzi do tego to że lepiej wyciszają

> pomieszczenie.

mylisz pojęcia. Współczynnik przenikania ciepła nie ma nic wspólnego ze szczelnością w sensie przewiewu. Dzisiaj nawet okna z niższej półki są super szczelne. Chodzi o przenikanie ciepła przez przegrodę, przez szybę, ramę, czy ścianę w domu, a nie o przeciąg przez jakieś dziurki

Napisano

No dobra, to znam juz Wasze zdanie - wlasciwie to jest i moje zdanie na ten temat wink.gif ale warto sie upewnic. A ciagnac temat dalej:

- jest jakas darmowa wersja tego Audyto OZC? Pamietam kilka lat temu mialem to nawet zainstalowane, ale zbyt duza ilosc parametrow zniechecila mnie do robienia jakichkolwiek obliczen starego domu. Teraz potrzebowalbym dla budynku nowego, wiec z definicja przegrod nie powinno byc problemu ok.gif Jak wyglada sprawa licencji tego programu? zlosnik.gif

- te wszystkie parametry okien pieknie wygladaja na papierze. A jak sie je weryfikuje? Ja rozumiem, ze robi sie badania itd, ale jaka mozna miec pewnosc, ze producent okien, nawet taki maly, podaje te parametry zgodnie z prawda? W duzym stopniu zalezy to zapewne od samego profilu i szyby, ale chyba jednak sposob i dokladnosc montazu tez ma znaczenie, nie?

Napisano

Nie mylę pojęć. Wiem czym jest współczynnik przenikania ciepła. Ale chodzi mi o to że w niektórych przypadkach jak jest za szczelnie to pojawia się grzyb, jeśli nie jest odpowiednio wietrzone itd.

Napisano

> Ale w naszym klimacie, gdy w zimie i tak jest ciągle ciemno bo noc trwa 2/3 doby, a jak nie ma

> nocy, to są chmury, zyski z pozyskiwania ciepła przez okna są wielokrotnie mniejsze niż straty

> ciepła przez te okna. Czyli montując więcej szyb jednak bardziej ograniczymy uciekanie ciepła

> niż jego pozyskiwanie. No i dodatkowa zaleta, że w lecie też tego słońca mniej wpuszczą i

> wnętrze będzie się wolniej nagrzewało.

> może tak być. Teraz prawie każdy kto buduje, bierze 3 szyby.

Sa tez szyby, ktore maja z zalozenia lepszy wspolczynnik przenikania swiatla (nie wiem jak z promieniowaniem) i faktycznie roznica przy 3 szybach sklejonych byla zauwazalna golym okiem. Nie pamietam tylko jaka doplata do tego byla. Podobno niektorzy ubolewaja, ze zamontowali duze okna 3 szybowe, a w srodku jakby ciemno...

Napisano
  • Autor

> Nie mylę pojęć. Wiem czym jest współczynnik przenikania ciepła. Ale chodzi mi o to że w niektórych

> przypadkach jak jest za szczelnie to pojawia się grzyb, jeśli nie jest odpowiednio wietrzone

> itd.

dla mnie zasada jest prosta w oknach nawiewniki + sprawna grawitacja lub szczelne okna i wentylacja wymuszona. Osobiscie jestem za druga opcja smile.gif

Napisano
  • Autor

> No dobra, to znam juz Wasze zdanie - wlasciwie to jest i moje zdanie na ten temat ale warto sie

> upewnic. A ciagnac temat dalej:

> - jest jakas darmowa wersja tego Audyto OZC? Pamietam kilka lat temu mialem to nawet zainstalowane,

> ale zbyt duza ilosc parametrow zniechecila mnie do robienia jakichkolwiek obliczen starego

> domu. Teraz potrzebowalbym dla budynku nowego, wiec z definicja przegrod nie powinno byc

> problemu Jak wyglada sprawa licencji tego programu?

Wpisz sobie google audytor OZC i sciagnij demo najnowszej wersji. program jest darmowy wink.gif, ale ma ograniczone funkcje, np nie wystawisz nim certyfikatu energetycznego dla klienta. Do uzytku swojego w zupelnosci wystarczy.

Jezeli masz budowac dom a temat Ciebie interesuje to uwazam ze warto sie go nauczyc. Osobiscie podchodzilem do tego tematu 3 razy i tak jak piszesz zawsze balem sie setek parametrow, ale nie taki diabel straszny smile.gif. Na ich www jest forum a tam do pobrania szkolenia (obraz + dzwiekowy komentarz) bazujace na przykladach audytow. Ja zrobilem tak, ze wprowadzilem pomieszczenia, zdefiniowalem przegrody i +/- dostalem parametry takie jak w projekcie (liczone tym samym i innym programem). Nastepnie kombinowalem zmieniajac U okien, ilosc styropianu, materialow, itd - patrzac jak zmienia sie zapotrzebowanie energetyczne. Czyli raz zrobisz model domu a potem tylko sobie parametr dany zmieniasz i patrzysz co to daje.

> - te wszystkie parametry okien pieknie wygladaja na papierze. A jak sie je weryfikuje? Ja rozumiem,

> ze robi sie badania itd, ale jaka mozna miec pewnosc, ze producent okien, nawet taki maly,

> podaje te parametry zgodnie z prawda? W duzym stopniu zalezy to zapewne od samego profilu i

> szyby, ale chyba jednak sposob i dokladnosc montazu tez ma znaczenie, nie?

Z tego co sie orientuje parametry moga byc deklarowane oraz te wynikajace z badan. Zazwyczaj producenci zamieszczaja na stronach skany takich badan w osrodkach uprawnionych.

IMO obecnie jest to na tyle popularny parametr i dosc latwy do sprawdzenia, ze jezeli jakas firma by sciemniala to dosc szybko byly by wychwycone m.in przez konkurencje.

Napisano

> dla mnie zasada jest prosta w oknach nawiewniki + sprawna grawitacja lub szczelne okna i wentylacja

> wymuszona. Osobiscie jestem za druga opcja

A w profila 3-uszczelkowych jak nawiewnik zamontujesz. Veka nawet kategorycznie zabrania montażu nawiewników w AlphaLinie

Napisano

> A w profila 3-uszczelkowych jak nawiewnik zamontujesz. Veka nawet kategorycznie zabrania montażu

> nawiewników w AlphaLinie

Dlatego kolega napisal o wentylacji mechanicznej wink.gif Sam tez taka biora pod uwage - juz pal 6 mniejsze straty ciepla dzieki odzyskowi, ale swieze powietrze niezaleznie od pogody za oknem wydaje sie nie do przecenienia ok.gif

Napisano
  • Autor

> A w profila 3-uszczelkowych jak nawiewnik zamontujesz. Veka nawet kategorycznie zabrania montażu

> nawiewników w AlphaLinie

Powiem szczerze nie interesowal mnie temat, poniewaz nei bede tego mial. Aczkolwiek na ktorejs fotce i opisie widzialem nawiewnik zintegrowany z rama.

Napisano

> ogólnie temat okien to ciężki temat. Jest bardzo dużo mniejszych lokalnych firm robiących okna na

> profilach znanych marek. Zapewne są różnej jakości, lepsze i gorsze. Ważne też, żeby ekipa

> montażowa była jakaś konkretna, a nie partacze. Można też kupić coś większej firmy: oknoplast,

> drutex czy podobne, tylko wtedy płaci się w dużym stopniu za ich reklamy przed prognozą pogody

> zamiast za jakość. Ja bym jednak szedł w mniejszą firmę, ale mającą już jakieś dobre opinie,

> czy sprawdzoną przez znajomych.

Kupiłem kilka lat temu komplet okien firmy X. Dostałem chyba z 10 czy 20 lat gwarancji.

Fajnie, tylko firma X już nie istnieje od dwóch lat.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Nastepnie kombinowalem zmieniajac U okien, ilosc styropianu,

> materialow, itd - patrzac jak zmienia sie zapotrzebowanie energetyczne. Czyli raz zrobisz

> model domu a potem tylko sobie parametr dany zmieniasz i patrzysz co > to daje.

Sciagnalem i sie bawie i nie moge w wersji demo zdefiniowac wlasnych materialow ani zmienic parametrow istniejacych oslabiony.gif Jak sobie z tym poradziles? Wsrod isniejacych jest tylko kilka rodzajow styropianu, welny, itp...

Napisano

Gwarancja to jest pic na wodę pod publiczkę większości firm.

ja osobiście daję 5 lat ale wiem że przez te pięć lat nigdy nic się nie uszkodziło nie z winy klienta. Ostatnią reklamację jaką miałem to gościu wyłamał zawiasy bo podkładał sobie kamyczek pod drzwi zamiast kupić stopkę w sklepie za 20zł. I zdziwiony że się wyłamało.

Napisano
  • Autor

> Sciagnalem i sie bawie i nie moge w wersji demo zdefiniowac wlasnych materialow ani zmienic

> parametrow istniejacych Jak sobie z tym poradziles? Wsrod isniejacych jest tylko kilka

> rodzajow styropianu, welny, itp...

Do materiałów izolacyjnych wybierałem z tego co jest, nie ważne jak on się nazywa ważne, żeby miał właściwą lambdę i podać grubośc. W moim przypadku udało się dobrać takiej jak będe miał. Dla okien możesz zadeklarować dowolny U