Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Agregat na działce?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję trochę prądu na działce grinser006.gif Działka jest 30 min jazdy od domu więc noclegów nie będzie. Na poprzedniej działce praktyka pokazała, że zużycie mieliśmy tak niskie, że rachunek był tylko za utrzymanie linii - ze 2-3 razy na weekend czajnik elektryczny i tyle.

Zastanawiam się nad kupnem agregatu zamiast przyłącza {może z czasem}. Praktykował ktoś takie rozwiązanie?

Napisano

kup butle turystczna. Zalatwi i swiatlo i zagotowanie wody na herbate. Agregat ma ta wade ze mocno halasuje.

Napisano

> kup butle turystczna. Zalatwi i swiatlo i zagotowanie wody na herbate. Agregat ma ta wade ze mocno

> halasuje.

Sam kiedys pytałem. Największe wady to koszt - trzeba wydac minimum 1000 zł; tanie agregaty z marketów szybko sie psują. Poza tym koszty paliwa

poradnik

Przykładowy agregat o mocy 2 kW zużywa 1 l benzyny na godzinę, czyli doba pracy to 24h x 5,50 PLN = 132 PLN (oczywiście zakładając że caly czas chodzi na max obciążeniu)

Napisano
  • Autor

> kup butle turystczna. Zalatwi i swiatlo i zagotowanie wody na herbate.

Ale pompy ze studni nie napędzi

> Agregat ma ta wade ze mocno

> halasuje.

Właśnie ostatnio widziałem taki mobilny warzywniak z agregatem do światła. Naprawdę cicho chodził ok.gif

Napisano

> Ale pompy ze studni nie napędzi

no nie bardzo smile.gif

> Właśnie ostatnio widziałem taki mobilny warzywniak z agregatem do światła. Naprawdę cicho chodził

podlacz prad ale z licznikiem przedplatowym. Takim na zdrapki/kody. Paliwo do agregatu i sam agregat bedzie sie zwracal latami nawet przy normalnych rachunkach abonamentowych.

Napisano

Poproś o licznik przedpłatowy. Kupujesz pre-paida i masz taniej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Poproś o licznik przedpłatowy. Kupujesz pre-paida i masz taniej

Zaraz poczytam ok.gif

Napisano

> Potrzebuję trochę prądu na działce Działka jest 30 min jazdy od domu więc noclegów nie będzie. Na

> poprzedniej działce praktyka pokazała, że zużycie mieliśmy tak niskie, że rachunek był tylko

> za utrzymanie linii - ze 2-3 razy na weekend czajnik elektryczny i tyle.

> Zastanawiam się nad kupnem agregatu zamiast przyłącza {może z czasem}. Praktykował ktoś takie

> rozwiązanie?

Zwróć uwagę na jedną rzecz - jak duża jest szansa, że ktoś ten agregat sobie "pożyczy"? Raczej nie będziesz miał ochoty wozić go za każdym razem, więc jeżeli działka jest podatna na kradzieże to może być to główny argument. Stosowałem w takich warunkach jakiś chiński agregat o mocy teoretycznej koło 2KW, do czajnika, prostych narzędzi dawał radę. Odpalaliśmy w miarę potrzeby, gdyby chodził cały czas hałas mocno by nam przeszkadzał.

Napisano

> że rachunek był tylko za utrzymanie linii - ze 2-3 razy na weekend czajnik elektryczny i tyle.

16433051_1_644x461_kuchenka-turystyczna-palnik-butla-gazowa-2-kg-lodz.jpg

Napisano

> Potrzebuję trochę prądu na działce Działka jest 30 min jazdy od domu więc noclegów nie będzie. Na

> poprzedniej działce praktyka pokazała, że zużycie mieliśmy tak niskie, że rachunek był tylko

> za utrzymanie linii - ze 2-3 razy na weekend czajnik elektryczny i tyle.

> Zastanawiam się nad kupnem agregatu zamiast przyłącza {może z czasem}. Praktykował ktoś takie

> rozwiązanie?

Jezeli nie masz tam problemow z budowa normalnego przylacza (i masz do czego, zeby na "budowlancenie wisiec"), to nawet bym agregatu nie rozwazal.

Minimalizujac koszty (jezeli starczy Ci 1 fazowe przylacze) w zaleznosci od zapotrzebowania wzialbym 1 fazowe 3kW-16A, 4kW-20A, 5kW-25A.

Napisano
  • Autor

Wpadnij pompować jak będę zielsko podlewać grinser006.gif

Napisano

Ale co mi tu pokazuje pompę ręczną? Nie ja ustaliłem wymagania w tym wątku...

Do autora wątku: żeby wyeliminować hałas, można by ukryć agregat pod ziemią, zapewniając mu chłodzenie i odpływ spalin. Sądzę jednak, że to przerost formy nad treścią, nic nie zastąpi "sztywnego łącza" nawet przedpłaconego. waytogo.gif

Sam też rozważałem agregat do garażu, lecz finalnie mam normalny licznik bez zbędnych udziwnień.

Napisano

> Ale co mi tu pokazuje pompę ręczną? Nie ja ustaliłem wymagania w tym wątku...

No co, proponowali butlę gazowa to gotowania wody, no to ja tez rozwiązanie "unplugged" smile.gif

> Do autora wątku: żeby wyeliminować hałas, można by ukryć agregat pod ziemią, zapewniając mu

> chłodzenie i odpływ spalin. Sądzę jednak, że to przerost formy nad treścią, nic nie zastąpi

> "sztywnego łącza" nawet przedpłaconego.

> Sam też rozważałem agregat do garażu, lecz finalnie mam normalny licznik bez zbędnych udziwnień.

Ja sie da podłaczyć do sieci energetycznej to pewnie, nie ma dwóch zdań

A z tym ukryciem pod ziemią to trzeba by chyba jakiś mały bunkier wybudowac aby nie było hałasu, nie zalała woda i aby nie ukradli. Chociaz gdyby okoliczne zule podpatrzyły to pewnie i tak by agregat zniknął

Napisano

> Zaraz poczytam

Jest jeszcze jedna opcja - jeśli sąsiad ma prąd/mieszka tam, to może ugadaj się na przedłużacz i powiedzmy te 10 - 20 zł "ryczałtem". Na bogato to z podlicznikiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jest jeszcze jedna opcja - jeśli sąsiad ma prąd/mieszka tam, to może ugadaj się na przedłużacz i

> powiedzmy te 10 - 20 zł "ryczałtem". Na bogato to z podlicznikiem

To już wolałbym przyłącze grinser006.gif

Napisano

Pisał o czajniku a nie pompie. Zresztą przy takim wykorzystaniu trochę ruchu przy abisynce nie zawadzi

Napisano

No ja tam nie wiem jakie stawki macie - cena była z czapy smile.gif

Napisano

Potrzebuje dodatkowego zrodla zasilania w razie W.

Prad jest mi niezbedny do napedzania 2 pompa w instalacji CO.

Mam inverter z akumulatorami, wytrzymuja one okolo 12h. Ubieglej zimy nie mielismy pradu ponad 24h. Stad pomyslalem sobie o zakupie jakiegos malego agregatu (1kW w zupelnosci wystarczy).

Czy taka walizkowa KIPORa da rade ? Jak z glosnascia ?

Napisano

> Potrzebuje dodatkowego zrodla zasilania w razie W.

> Prad jest mi niezbedny do napedzania 2 pompa w instalacji CO.

> Mam inverter z akumulatorami, wytrzymuja one okolo 12h. Ubieglej zimy nie mielismy pradu ponad 24h.

> Stad pomyslalem sobie o zakupie jakiegos malego agregatu (1kW w zupelnosci wystarczy).

> Czy taka walizkowa KIPORa da rade ? Jak z glosnascia ?

A widziałeś, że tam trzeba co 2 godz. dolewać paliwa do zbiornika?

Napisano

> A widziałeś, że tam trzeba co 2 godz. dolewać paliwa do zbiornika?

widzialem i zastanawiam sie czy nie mozna tego jakos przerobic ..aby zasysal paliwo ..np z karnisterka 5l

Mi zalezy na wielkosci glosnosci.

Napisano

> widzialem i zastanawiam sie czy nie mozna tego jakos przerobic ..aby zasysal paliwo ..np z

> karnisterka 5l

Chyba wszystko jasne? smile.gif

Napisano

> Wpadnij pompować jak będę zielsko podlewać

Robię to często bo świadomie zrezygnowałem z "elektryki" na działce

Napisano

> Wpadnij pompować jak będę zielsko podlewać

dużo masz tego podlewania hmm.gif

bo można pomyśleć o solarze (bateria słoneczna) do światła czy TV, ale pompy to też nie napędzi

Napisano

> jakis filmik

> Chyba wszystko jasne?

i super ... ale nadal nie wiem czy ten agregat jest cokolwiek wart ...

Pomozecie ???

Napisano
  • Autor

> dużo masz tego podlewania

Jakieś 2000m

Napisano

> Ale pompy ze studni nie napędzi

> Właśnie ostatnio widziałem taki mobilny warzywniak z agregatem do światła. Naprawdę cicho chodził

Są pompy z silnikiem spalinowym na LPG.

Może w tą stronę pójdziesz ?

Napisano

> i super ... ale nadal nie wiem czy ten agregat jest cokolwiek wart ...

> Pomozecie ???

Pisałeś 1 kW a w opisie jest, ze ma on moc 0,7 kVA

W necie znalazłem tylko takie opinie. Wniosek? To chyba tzw. porzadna chińszczyzna http://www.kipor.com/ smile.gif

Napisano

> Są pompy z silnikiem spalinowym na LPG.

> Może w tą stronę pójdziesz ?

to już chyba taniej kupic byle jaki agregat "do pompy"

ceny motopomp sa zbliżone, a zawsze agregat będzie miał większą użyteczność

Napisano

> Pisałeś 1 kW a w opisie jest, ze ma on moc 0,7 kVA

Pisalem ze 1kW mi wystarczy ... tak samo jak 0,7kW wink.gif

> W necie znalazłem tylko takie opinie. Wniosek? To chyba tzw. porzadna chińszczyzna

> http://www.kipor.com/

No wlasnie ... martwi mnie tylko ten maly zbiorniczek ...

ale dzieki YT widac ze mozna i z tym problememsobie poradzic. Rozumiem , ze trzeba wyprowadzic na zewnatrz rurke znajdujaca sie w zbiorniku.

Napisano

> ale dzieki YT widac ze mozna i z tym problememsobie poradzic. Rozumiem , ze trzeba wyprowadzic na

> zewnatrz rurke znajdujaca sie w zbiorniku.

pytanie tylko, czy moc pompy paliwa w tych małych agregatach wystarczy, żeby zassać paliwo z zewnętrznego zbiornika smile.gif

Napisano

> pytanie tylko, czy moc pompy paliwa w tych małych agregatach wystarczy, żeby zassać paliwo z

> zewnętrznego zbiornika

IMO wystarczy. A jak kolega wątpi to mozna umieścic kanister wyżej i zrobic zasilanie opadowe jak w motorowerach wink.gif

Napisano

> IMO wystarczy. A jak kolega wątpi to mozna umieścic kanister wyżej i zrobic zasilanie opadowe jak w

> motorowerach

Tez wyjscie ...

A w przypadku tego agregatu pozostaje jeszcze glosnosc. Wiecie moze czy jest szansa gdzies go odpalic i posluchac jak glosno pracuje ?

Napisano

> Tez wyjscie ...

> A w przypadku tego agregatu pozostaje jeszcze glosnosc. Wiecie moze czy jest szansa gdzies go

> odpalic i posluchac jak glosno pracuje ?

Kolega to jednak leniwy jest zlosnik.gif

Allegro

Napisano

Bardzo sie oplaca dorzucic do agregatu tlumik od jakiegos auta (najtanszy) i ogolnie agregat zabudowac i wygluszyc.

Wybetonowanie takiego schowka w ziemi to nie jest glupi pomysl. Mozna by to nawet sensownie zabezpieczyc jesli sie dobrze zaprojektuje.

Ciche agregaty sa bardzo drogie niestety.'

Kipor bardzo dobra firma, ale niestety droga.