Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA H - alternator DENSO

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie dot. alternatora DENSO w Astrze H. Okazuje się, że nie ładuje. Opłaca się to naprawiać czy szukać na dzień dobry zregenerowanego? Widzę, że altek wisi z tyłu silnika. Jakieś trudności w wyjęciu go będą? Jakie są ew. przybliżone koszty naprawy ustrojstwa? Podejrzewam diody, bo kontrolka ładowania po odpaleniu nie gaśnie.

Napisano

> Mam pytanie dot. alternatora DENSO w Astrze H.

powinno naświetlić problem jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> powinno naświetlić problem jakiś tekst

Super trafny temat. Dzięki.

A czy to prawda, że trzeba od razu aku zmienić?

Napisano

> A czy to prawda, że trzeba od razu aku zmienić?

jeśli jest sprawny to po co go wymieniać hmm.gif

Napisano

> Okazuje się, że nie ładuje. Opłaca się to naprawiać

Przed zakupem części (diody, regulator) sprawdź, co się uszkodziło. Ja niedawno kupiłem w ciemno zestaw naprawczy: mostek + regulator, a podczas wymiany okazało się, że uzwojenie wirnika padło, dając takie samo objawy i trzeba było kupić nowy/stary altek.

W rezultacie mam zbędne 2 kpl mostek+regulator (jeden używany, a drugi nówka z kpl. łożysk i blaszką). Jakby ktoś poszukiwał, to są do altka Delco Remy 100A od Astry G.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Przed zakupem części (diody, regulator) sprawdź, co się uszkodziło. Ja niedawno kupiłem w ciemno

> zestaw naprawczy: mostek + regulator, a podczas wymiany okazało się, że uzwojenie wirnika

> padło, dając takie samo objawy i trzeba było kupić nowy/stary altek.

> W rezultacie mam zbędne 2 kpl mostek+regulator (jeden używany, a drugi nówka z kpl. łożysk i

> blaszką). Jakby ktoś poszukiwał, to są do altka Delco Remy 100A od Astry G.

> Pozdr.

Padły 2 diody. Mechanik już się za to zabrał bowiem i wstawia diody 55A. Większych nie mógł nigdzie dostać. Miejmy nadzieję, że starczy.

Napisano

> Większych nie mógł nigdzie dostać.

Elfa

Napisano
  • Autor

> Elfa

Facet poszedł na skróty - wymienił cały mostek. Koszt z robocizną - 200 zł. Jak długo podziała? Okaże się w praniu. Muszę jeszcze aku doładować, bo biedactwo dostało w kość. Stara poczciwa VARTA 60Ah/370. Dziwna bateria jak na auto 1,9 CDTi.

Napisano

Dosyć niski prąd rozruchowy biorąc pod uwagę, że to diesel, ale Opel fabrycznie małe baterie wsadzał.

Napisano

> Dosyć niski prąd rozruchowy biorąc pod uwagę, że to diesel, ale Opel fabrycznie małe baterie

> wsadzał.

przede wszystkim dziwne zestawienie pojemności i prądu bo taka pojemnośc zazwyczaj ma coś ponad 500 A [EN]

Napisano
  • Autor

> przede wszystkim dziwne zestawienie pojemności i prądu bo taka pojemnośc zazwyczaj ma coś ponad 500

> A [EN]

Mam wetknąć zdjęcie baterii? Oryginał VARTA pod szyldem GM! Kod produktu: GM 6201252 ET.

287282713-20131029925%28480x355%29.jpg

Na razie musiałem podpiąć OP COMa pod kompa, bo elektryk taki magik, że nie wpiął jednej wtyczki przy filtrze paliwa i błędy zapisał do pamięci, wyrzucając żółtą kontrolkę ECU. Czy w tym kraju trzeba po wszystkich poprawiać i na wszystkim się znać?!

post-29036-14352522158078_thumb.jpg

Napisano

Te 370A to wg. DIN, czyli ok. 600A wg. EN, też mam taką baterię i zasuwa z 1,9DTH bez problemu.

Napisano

> Czy w tym

> kraju trzeba po wszystkich poprawiać i na wszystkim się znać?!

Trzeba. U mnie ostatnio na przeglądzie poprawiał mocowanie zderzaka i nie wpiął kostki do czujnika temperatury mlot.gif

Oczywiście sam se poprawiłem, ale żenada totalna! ASO czerwona.gif

Napisano
  • Autor

> Te 370A to wg. DIN, czyli ok. 600A wg. EN, też mam taką baterię i zasuwa z 1,9DTH bez problemu.

Szacunek za sprostowanie - człowiek nieuczony...

Napisano
  • Autor

> Padły 2 diody. Mechanik już się za to zabrał bowiem i wstawia diody 55A. Większych nie mógł nigdzie

> dostać. Miejmy nadzieję, że starczy.

Na razie wszystko działa. Prąd ładowania przy wyłączonych odbiornikach 14V. Po włączeniu świateł, dmuchawy i radio spada do 13,7V. Aku pali bez problemu, ale pewnie to już jego ostatni sezon. Ma swoje 6 latek.

Napisano

> Prąd ładowania przy wyłączonych odbiornikach 14V. Po włączeniu świateł,

> dmuchawy i radio spada do 13,7V.

Mój ma ładowanie przy wyłączonych 14,3V a przy włączonych standardowych odbiornikach 13,85.

>Aku pali bez problemu, ale pewnie to już jego ostatni sezon.

>Ma swoje 6 latek.

Nie wiem dokładnie ile mój ma latek (pochodzenie w sumie znane ale nie wiem ile ma latek). Podejrzewam, że również już wiele nie pociągnie, muszę go wpierw podłączyć do ładowania i zobaczymy jakie będą wskazania.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Mój ma ładowanie przy wyłączonych 14,3V a przy włączonych standardowych odbiornikach 13,85.

Wszedłem w tryb serwisowy kompa i podaje, że ładowanie mieści się w normie. Może klemy muszę jeszcze przeczyścić, bo mogą być też problemem.

Napisano

> Mój ma ładowanie przy wyłączonych 14,3V a przy włączonych standardowych odbiornikach 13,85.

A ja myślałem, że u mnie jest słabawo, a jest przy wyłączonych odbiornikach 14.3-14.4, ze światłami mijania i dmuchawą na drugim biegu 14.2. Oczywiście na obrotach jałowych, pomiar z odczytu w BC. Aku jest oryginalne i ma 5 latek.

Napisano

> mijania i dmuchawą na drugim biegu 14.2.

No to moim zdaniem eleganckie ładowanie.

U mnie podejrzewam akumulator, pobiera zbyt dużo prądu powodując spadek napięcia, wszystkie styki i łączenia są przeczyszczone i zabezpieczone.

PZDR VEN

Napisano

Nawet włączając większość odbiorników na obrotach jałowych, nie spada poniżej 14V, jedynie przy kręceniu kierownicą - wspomaganie oraz przy klimie latem.

>U mnie podejrzewam akumulator, pobiera zbyt dużo prądu powodując spadek napięcia

Myślisz, że przy słabym aku będzie niższe napięcie w instalacji hmm.gif

Napisano

> Myślisz, że przy słabym aku będzie niższe napięcie w instalacji

Oprócz odbiorników w aucie rozładowany akumulator też podbiera dużo prądu z alternatora, jeżeli akumulator jest już wyeksploatowany, że nie może osiągnąć odpowiedniego napięcia to i napięcie w układzie będzie wypadkową alternator i akumulator.

PZDR VEN

Napisano

> Oprócz odbiorników w aucie rozładowany akumulator też podbiera dużo prądu z akumulatora,

hmm.gif

Napisano

> Oprócz odbiorników w aucie rozładowany akumulator też podbiera dużo prądu z akumulatora

Że niby jak?

Napisano

oj oj tam halowenowe alleluja mnie jeszcze trzyma.

Poprawione.

PZDR VEN