Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki tłumik końcowy do 1.3 T benzyny?

Featured Replies

Napisano

Ponieważ: "załatwiłem" tłumik końcowy w moim wynalazku a zamienniki ani tym bardziej oryginały do wersji turbo nie istnieją, zastanawiam się jakim budżetowym sposobem rozwiązać problem?

Opcji jest kilka:

- zamontować od wersji wolnossącej (mniejsza średnica wydechu, nie wiem czym się rożni sam tłumik),

- zamontować normalny tłumik zrobiony na zamówienie lub dopasowany z innego auta,

- zamontować zrobiony na zamówienie tłumik przelotowy (może nawet twin loop).

Na sieci przeważają dwie opinie. Jedna, że do T jak najmniej dławienia, czyli przelot. Druga, że normalny bo przelot zaburza, zmniejsza ciśnienie, wypala zawory itd, itp.

I bądź tu człowieku mądry, kiedy nie masz żadnego doświadczenia w tej materii. Do speców nie pojadę, bo wartość wydechu przekroczy wartość wynalazku...

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie? Zależy mi na tym aby nie było zbyt głośno. Nie zależy mi na zwiększaniu mocy itp.

Napisano

> Ponieważ: "załatwiłem" tłumik końcowy w moim wynalazku a zamienniki ani tym bardziej oryginały do

> wersji turbo nie istnieją, zastanawiam się jakim budżetowym sposobem rozwiązać problem?

> Opcji jest kilka:

> - zamontować od wersji wolnossącej (mniejsza średnica wydechu, nie wiem czym się rożni sam tłumik),

> - zamontować normalny tłumik zrobiony na zamówienie lub dopasowany z innego auta,

> - zamontować zrobiony na zamówienie tłumik przelotowy (może nawet twin loop).

> Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie? Zależy mi na tym aby nie było zbyt głośno. Nie

> zależy mi na zwiększaniu mocy itp.

A może po prostu coś od innej turbobenzyny o zbliżonej pojemności i mocy? Czyli np. coś z 1.4TSI czy fiatowskiego 1.4 t-jet?

Napisano
  • Autor

> A może po prostu coś od innej turbobenzyny o zbliżonej pojemności i mocy? Czyli np. coś z 1.4TSI

> czy fiatowskiego 1.4 t-jet?

Ależ głupim, żem na to nie wpadł! Dziękuje za pomysł.

Idę szukać po wymiarach...

Napisano

> Ponieważ: "załatwiłem" tłumik końcowy w moim wynalazku a zamienniki ani tym bardziej oryginały do

> wersji turbo nie istnieją, zastanawiam się jakim budżetowym sposobem rozwiązać problem?

> Opcji jest kilka:

> - zamontować od wersji wolnossącej (mniejsza średnica wydechu, nie wiem czym się rożni sam tłumik),

> - zamontować normalny tłumik zrobiony na zamówienie lub dopasowany z innego auta,

> - zamontować zrobiony na zamówienie tłumik przelotowy (może nawet twin loop).

> Na sieci przeważają dwie opinie. Jedna, że do T jak najmniej dławienia, czyli przelot. Druga, że

> normalny bo przelot zaburza, zmniejsza ciśnienie, wypala zawory itd, itp.

> I bądź tu człowieku mądry, kiedy nie masz żadnego doświadczenia w tej materii. Do speców nie

> pojadę, bo wartość wydechu przekroczy wartość wynalazku...

> Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie? Zależy mi na tym aby nie było zbyt głośno. Nie

> zależy mi na zwiększaniu mocy itp.

Na wzór starego nie możesz sobie zrobić u blacharza takiego samego..? hmm.gif

Napisano

> Na wzór starego nie możesz sobie zrobić u blacharza takiego samego..?

Ale tłumik to coś więcej niż obudowa zewnętrzna oink.gif

Napisano
  • Autor

> Na wzór starego nie możesz sobie zrobić u blacharza takiego samego..?

Niby mógłbym bo problem polega na tym, że autko przez pół roku stało i tylko było przejeżdzane po kilkadziesiąt, kilkaset metrów bez rozgrzania całości. W tłumiku zebrało się tyle skroplin, że był pełny: "kwasu". Ponieważ był już kiedyś spawany to przegnił na łączeniu blach i łączeniu z rurą. Trzeba by wymienić pół puszki.

Taka naprawa kosztować będzie tyle co nowy tłumik, więc chyba lepiej coś poszukać?

Na razie widzę, że od TSI i T-Jet raczej nie dopasuję...

Napisano

Moze uno lub punto turbo hmm.gifale n ei wiem jak z dostepnoscia

Napisano
  • Autor

...do Skippera...

Napisałem Ci cały elaborat o tym autku ale masz zablokowane priv-y...

Sprawdziłem od Punto GT i rzeczywiście bardzo, bardzo podobny. To może być dobry trop.

Ciekaw jestem co z tymi przelotowymi w turbo? Maja sens czy bez większych ingerencji lepiej nie ryzykować?

Napisano

> może napiszesz co masz za auto?

> było by prościej trochę

Zapewne YRV turbo

Napisano

> Niby mógłbym bo problem polega na tym, że autko przez pół roku stało i tylko było przejeżdzane po

> kilkadziesiąt, kilkaset metrów bez rozgrzania całości. W tłumiku zebrało się tyle skroplin, że

> był pełny: "kwasu". Ponieważ był już kiedyś spawany to przegnił na łączeniu blach i łączeniu z

> rurą. Trzeba by wymienić pół puszki.

> Taka naprawa kosztować będzie tyle co nowy tłumik, więc chyba lepiej coś poszukać?

> Na razie widzę, że od TSI i T-Jet raczej nie dopasuję...

wyspawaj w zakładzie który ogarnia na wzór starego, to najlepsze rozwiązanie ok.gif

Napisano

> Ale tłumik to coś więcej niż obudowa zewnętrzna

Przecież wiem oink.gif, to niech go rozetnie i zajrzy do środka ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ależ głupim, żem na to nie wpadł! Dziękuje za pomysł.

> Idę szukać po wymiarach...

To popatrz jeszcze po renówkowych tce. Są w małych autach, więc może podpasuje coś.

Napisano

> Przecież wiem , to niech go rozetnie i zajrzy do środka

W zużytym tłumiku w środku nie ma nic zlosnik.gif