Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-H] Metoda gaz-hamulec nie działa ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Dziś po ciężkim rozstaniu z Astrą G która pojechała do kolejnego właściciela moja nowa Astra H postanowiła zrobić mi ponury żart i zaświeciła check engine. Może to mieć związek z mocowaniem się z wykręceniem pierwszej sondy lambda przy spawaniu i planowaniu kolektora wydechowego, jednak chciałem odczytać błędy i się nie udaje.

Siadam, wciskam gaz i hamulec, włączam zapłon i nic...

dlaczego? niewiem.gif

brat

Napisano
  • Autor

> Nie w każdej AH to działa po prostu.

Thx,

Jak mam powiedzieć co o tym myślę i pominąć brzydkie słowa to nie mam nic do powiedzenia wink.gif

brat

Ps. Zdaje się, że po przejściu na A-H wyposażenie się w Op-coma będzie koniecznością. W A-G to było nie do pomyślenia... hahaha.gif

Napisano

To jeszcze nie masz? zlosnik.gif

Nie wiem od czego to zależy, że w jednym aucie ta metoda działa, a w drugim tym samym już nie...widocznie coś może być w samym sofcie ECU.

Jeden człowiek miał nawet tak, że przed aktualizacją softu ta metoda działała, tak po wizycie w ASO i aktualizacji już przestała działać. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To jeszcze nie masz?

no wyobraź sobie, że nie wpysk.gif

do dawnej firmy mam 3,5km na Techa2 więc nie inwestowałem to raz, a dwa, że A-G to było kochane auto, jak się zaświecił EGR to zaślepiłem go, założyłem emulator i do końca był spokój,

> Nie wiem od czego to zależy, że w jednym aucie ta metoda działa, a w drugim tym samym już

> nie...widocznie coś może być w samym sofcie ECU.

> Jeden człowiek miał nawet tak, że przed aktualizacją softu ta metoda działała, tak po wizycie w ASO

> i aktualizacji już przestała działać.

to faktycznie spineyes.gif

brat

Napisano

Wsiadasz do auta, zamykasz drzwi, włączasz zapłon i gaz i hamulec do oporu. W tej kolejności musi zadziałać. W każdej AH tak działało. No chyba, że faktycznie jakiś dziwny egzemplarz.

Napisano
  • Autor

> Wsiadasz do auta, zamykasz drzwi, włączasz zapłon i gaz i hamulec do oporu. W tej kolejności musi

> zadziałać. W każdej AH tak działało. No chyba, że faktycznie jakiś dziwny egzemplarz.

próbowałem tak jak w pierwszym poście i w tym wątku i nic.

Tej kolejności o której piszesz nie próbowałem (czyli zapłon-> gaz max-> hamulec max). Spróbuję więc jutro i dam znać.

brat

Napisano

Z tego co kojarzę to ta metoda nie pokazuje wszystkich błędów. U mnie nie pokazywała błędu związanego ze wspomaganiem...

Napisano
  • Autor

> Z tego co kojarzę to ta metoda nie pokazuje wszystkich błędów. U mnie nie pokazywała błędu

> związanego ze wspomaganiem...

ZTCW pokazuje błędy P (powertrain) czyli związane z ukł. napędowym, zatem od check engine powinno pokazać,

sprawdzałem dziś i za Boga żadnymi kombinacjami nie chce pokazać błędów, muszę w poniedziałek jechać na techa,

brat

Napisano

> To jeszcze nie masz?

> Nie wiem od czego to zależy, że w jednym aucie ta metoda działa, a w drugim tym samym już

> nie...widocznie coś może być w samym sofcie ECU.

To jest prawdopodobnie kwestia aktualizacji softu w ASO.

W jednej z Astr H metoda gaz+hamulec oraz odczyt ze wszystkich modułów przez OP-COM działały do czasu aktualizacji softu w ASO. Po tym metoda gaz+hamulec nie działa, a niektóre moduły nie komunikują się z OP-COM (kabel sprawny, potwierdziłem to w drugiej AH). ASO dograło nowy soft i przy okazji polskie komunikaty do nawigacji.

Napisano

Ale chodzi o sam fakt aktualizacji czy nowa wersje softu (i czy znaczenie maja tez dodatkowe opcje w aucie), bo w moich astrach z podpisu metoda wypedalowania bledow dziala.

Nie wiem teraz jakie softy tam mam, ale rocznik wskazuje, ze jak na AH to w miare swieze.

Napisano

> rocznik wskazuje, ze jak na AH to w miare swieze.

auto masz świeże, a oprogramowanie może być stare zlosnik.gif

Napisano

> auto masz świeże, a oprogramowanie może być stare

Takiej opcji tez nie wykluczam, tylko czy ktos wgrywa stare jak jest dostepne nowe?

Zdaje sie, ze wersje da sie na wyswietlaczu uzyskac (poczytam i jutro sprawdze).

Jak sie da op-comem to tez moge sie podpiac.

Napisano

> Takiej opcji tez nie wykluczam, tylko czy ktos wgrywa stare jak jest dostepne nowe?

tego się nie dowiesz