Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator - koniec żywota?

Featured Replies

Napisano

Po zrobieniu trasy 2x200km w weekend przez 1-2 dni kręci bez problemu, później jest już gorzej.

Od jakiegoś czasu auto coś ciężko kręci, wystarczy jak postoi noc bez ruszania.

Jeśli pochodzi nawet 10 min to kolejnym razem odpala już bezproblemowo.

To samo po pracy, rano odpala ciężko, ale po 6-8 godzinach postoju na parkingu wszystko jest ok.

Rano znowu problem.

Wygląda to tak, jakby niskie temperatury mu nie służyły. hmm.gif

Wziąłem dziada do podładowania w domu.

Wczoraj naładowałem, wieczorem napięcie wynosiło 13,01V, rano 12,81V a teraz 12,60V. hmm.gif

Sprawdzane najtańszym miernikiem. zlosnik.gifgrinser006.gif

Dzisiaj nie chcę zakładać go do auta, tylko poczekam do rana, zmierzę napięcie i zobaczę jak będzie odpalał. hmm.gif

Dziwi mnie spadek napięcia gdy akumulator stoi w domu i jest odłączony od wszelkich odbiorników.

Czy świadczy to już o tym, że nadaje się do wymiany?

Akumulator ma wybity numer 0611 i zgadza się to z datą zakupu, jest już krótko po gwarancji. hmm.gif

Gwarancja to pewno 2 lata, pół roku temu się skończyła i aku wyzionął ducha. hmm.gif

Akumulator to Amper Max 74Ah. hmm.gif

Dodam jeszcze że do pracy mam 2km z górki grinser006.gif a trzeba włączyć radio, światła, nadmuch, ogrzewanie tylnej szyby/lusterek. Droga powrotna ta sama, ale pod górkę. grinser006.gif

Dodatkowo 2x dziennie dużo krótsze odcinki bo nie chce mi się iść piechotą do sklepu. grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Wygląda na to, że nie jest w pełni naładowany, pewnie zasiarczony. Jest możliwość pomiaru gęstości elektrolitu?

Ja bym spróbował go podładować (odsiarczyć) małym prądem (1-1,5A) przez kilka dni, może po takim zabiegu zimę by przetrzymał wink.gif

Napisano

Sam sobie odpowiedziałeś, że potrzebny nowy smile.gif

Czekasz na pierwsze mrozy aż nie odpali, a w sklepach będą aku drogie i wybrane? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to, że nie jest w pełni naładowany, pewnie zasiarczony. Jest możliwość pomiaru gęstości

> elektrolitu?

> Ja bym spróbował go podładować (odsiarczyć) małym prądem (1-1,5A) przez kilka dni, może po takim

> zabiegu zimę by przetrzymał

Nie bardzo, brak korków u góry a samego dekla nie da się zerwać. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Sam sobie odpowiedziałeś, że potrzebny nowy

ok.gif

> Czekasz na pierwsze mrozy aż nie odpali, a w sklepach będą aku drogie i wybrane?

Miałem nadzieję że to przez te krótkie odcinki. grinser006.gif

Zimą i tak nie będę jeździł autem do pracy, bo autobusem dotrę w 5 min a w tym czasie nie zdążę auta odśnieżyć. grinser006.gif

Napisano

Jak go naładowałeś to podjedź do jakigoś mechanika żbyy sprawdził akku pod obciążeniem

Napisano

> Po zrobieniu trasy 2x200km w weekend przez 1-2 dni kręci bez problemu, później jest już gorzej.

> Od jakiegoś czasu auto coś ciężko kręci, wystarczy jak postoi noc bez ruszania.

> Jeśli pochodzi nawet 10 min to kolejnym razem odpala już bezproblemowo.

> To samo po pracy, rano odpala ciężko, ale po 6-8 godzinach postoju na parkingu wszystko jest ok.

> Rano znowu problem.

> Wygląda to tak, jakby niskie temperatury mu nie służyły.

> Wziąłem dziada do podładowania w domu.

> Wczoraj naładowałem, wieczorem napięcie wynosiło 13,01V, rano 12,81V a teraz 12,60V.

> Sprawdzane najtańszym miernikiem.

w pełni naładowany akumulator ma napięcie spoczynkowe po 24h od zakończenia ładowania około 12,85V.

Nie powinno ono praktycznie przez dłuższ czas postoju spadać.

Chyba że akuś ma delikatne zwarcie wewnętrzne.

pozdr

Napisano

> Ja bym spróbował go podładować (odsiarczyć) małym prądem (1-1,5A) przez kilka dni,

A nie zagotuje go?

Napisano

> A nie zagotuje go?

Nie, ale to i tak nic nie da jeżeli nie ma w nim wody. Musisz go otworzyć i sprawdzić cele.

Napisano

Akumulator to Amper Max 74Ah.

> Dodam jeszcze że do pracy mam 2km z górki a trzeba włączyć radio, światła, nadmuch, ogrzewanie

> tylnej szyby/lusterek. Droga powrotna ta sama, ale pod górkę.

> Dodatkowo 2x dziennie dużo krótsze odcinki bo nie chce mi się iść piechotą do sklepu.

sam podałeś przyczynę niedoładowania aku. sprawdziłbym napięcie i prąd ładowania, zwłaszcza na wolnych obrotach ze światłami , dmuchawą . do pracy pewnie przez miasto i silnik na wolnych obrotach pyrka. spróbuj po pracy przejechać z 10 km i sprawdź rano reakcję aku.

Napisano

> Nie, ale to i tak nic nie da jeżeli nie ma w nim wody. Musisz go otworzyć i sprawdzić cele.

Da sie ..da sie ... tez tak mialem .. zadnych korkow itp .. trzeba podwazyc cala listwe .. podnoszac listwe podnosisz korki.

U mnie plyty lekko wystawaly ponad elektrolit.

Dolanie wody destylowanej i ladowanie malym pradem pomoglo.