Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak odkręcić metalowe kolanko syfonu ?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

jak w temacie, mam baterię w łazience. Dzieciaki nawrzucały różnych rzeczy do umywalki. Przy każdym używaniu woda podnosi się i bardzo powoli opada. Mam metalowe kolanko które wg mnie można odkręcić. Niestety jest metalowe i nie mogę go ruszyć (jest okrągłe).

[EDIT] Tak to wygląda:

02z6.jpg

Co radzicie ?

Pozdr,

Targowica

Napisano

> Cześć,

> jak w temacie, mam baterię w łazience. Dzieciaki nawrzucały różnych rzeczy do umywalki. Przy każdym

> używaniu woda podnosi się i bardzo powoli opada. Mam metalowe kolanko które wg mnie można

> odkręcić. Niestety jest metalowe i nie mogę go ruszyć (jest okrągłe).

> [EDIT] Tak to wygląda:

> Co radzicie ?

> Pozdr,

> Targowica

ono raczej nowe nie jest ?

identyczne po kilku latach mi się rozsypało w trakcie rozkręcania. przy uszczelkach okazało się porobiły się dziury.

ps. raczej odkręć całe od góry (od plastku) i zdejmij całe. nie rozkręcaj metalowych kawałków.

Napisano

> Cześć,

> jak w temacie, mam baterię w łazience. Dzieciaki nawrzucały różnych rzeczy do umywalki. Przy każdym

> używaniu woda podnosi się i bardzo powoli opada. Mam metalowe kolanko które wg mnie można

> [EDIT] Tak to wygląda:

> Co radzicie ?

> Pozdr,

> Targowica

lapiesz w gumowej rekawiczce za ten metalowy kubek na dole i odkrecasz.

Napisano

Można owinąć taśmą izolacyjną i użyć delikatnie żaby do rur, chyba, że wygląd już jest nieistotny, to odkręcać bezpośrednio.

Klucz pasowy do odkręcania np. filtra oleju w samochodzie też się może sprawdzić.

Jak było to kiedyś dokręcone ręcznie, to wystarczy najprawdopodobniej nieduża siła przyłożona do klucza.

Po paru latach warto syfon dokładnie wyczyścić - łącznie z okolicznymi rurkami - wtedy jakość działania znacznie się poprawia. Warto w tym celu zostawić sobie starą szczoteczkę do zębów - idealne narzędzie hehe.gif

Napisano

> Cześć,

> jak w temacie, mam baterię w łazience. Przy każdym

> używaniu woda podnosi się i bardzo powoli opada.

Ale to problemem jest raczej zatkany syfon, a nie bateria... grinser006.gif

> Mam metalowe kolanko które wg mnie można

> odkręcić. Niestety jest metalowe i nie mogę go ruszyć

> Co radzicie ?

Zdemontować sam kubek syfonu (ten metalowy cyc na dole oink.gif) lub odkręcić całość od umywalki, wyjąć rurkę ze ściany, wyczyścić w stanie rozebranym. Może się okazać, że problem jest już w ścianie... icon_eek.gif zależy, co było wrzucane do umywalki i jak daleko popłynęło biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Złapałem cycka w rękawiczkach aż się guma starla jak kręciłem... Fachowiec mówił ze to się da odkręcić. Widać tak się zaklinowalo.

Wbrew pozorom umywalka i syfon są nowe. Kupiłem pod koniec lipca. 

Nie mam zbyt dobrego dojścia żeby całość zdjąć ponieważ mam szafki na wymiar. Są poskrecane ze sobą. Trzeba wszystko rozkręcić.

Spróbuje odkrecic cyc używajac izolacji żaby (to narzędzie akurat posiadam).

Pozdr

Wbrew pozorom umywalka i syfon są nowe. Kupiłem pod koniec lipca. 

Napisano

> Cześć,

Cześć - na zdjęciu widać trzy radełkowane nakrętki. Odkręć górną (pod samą umywalką) śrokową (tę poniżej).

Pionową chromowaną rurkę będzie się dało wsunąć w dół do wnętrza "cycka" (jak to ktoś ładnie nazwał).

Wtedy trzymając za cycek odkręć tę trzecią nakrętkę - na poziomej rurce - i pociągnij cały syfon do siebie. Zejdzie z rurki, to go w misce rozmontuj i wyczyść.

Montaż w kolejności odwrotnej.

Napisano

> Cześć,

> [EDIT] Tak to wygląda:

> Co radzicie ?

> Pozdr,

> Targowica

ZTCW to syfon Viega. Najprościej odkręcić go całego (po odkręceniu tych karbowanych pierścieni całość wychodzi), a później odwrócić go do góry nogami, pstryknąć wd40 i odkręcić ten balonik od spodu (wchodzi do tego na górze).

Napisano

> Złapałem cycka w rękawiczkach aż się guma starla jak kręciłem...

Znaczy siły masz ile trzeba. Użyj skórzanej zimowej rękawiczki

Napisano

Przecież wystarczy odkręcić tylko górny pierścień łączący cały syfon z umywalką, a następnie po prostu wyciągnąć go ze ściany, bo siedzi on tam na wcisk.

Ps. Jakbyś kupił plastikowy syfon za 15zł to nie miałbyś problemu z odkręceniem czegokolwiek 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Cześć,

> [EDIT] Tak to wygląda:

> Co radzicie ?

Sam dół odkręć. Złap jakąś opaską zaciskową ale podłóż coś, by nie porysować chromu.

Napisano
  • Autor

Odkręciłem górny pierścień. Wyczyściłem cały syfon. Niestety, okazało się że kołnierz pod pierścieniem był już lekko przechodzony (niby nie powinien murszeć czy rdzewieć). Po zamontowaniu zaczęło ciec.

Skoczyłem do marketu i za 17 pln kupiłem plastikowy syfon. Nie obyło się bez taśmy teflonowej ale w końcu wszystko spływa.

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w wątek smile.gif

Pozdrowienia,

Targowica

Napisano

Co Ty owijałeś w syfonie taśmą teflonową? Na połączeniu ze zlewem powinna być raczej płaska, gumowa uszczelka, a owijanie gwintów nic w tej sytuacji nie da.

Uszczelkę pomiędzy syfon, a umywalkę można dorobić z gumy, albo dokupić coś podobnego, więc tego chromowanego syfonu nie trzeba spisywać na straty 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Co Ty owijałeś w syfonie taśmą teflonową? Na połączeniu ze zlewem powinna być raczej płaska, gumowa

> uszczelka, a owijanie gwintów nic w tej sytuacji nie da.

> Uszczelkę pomiędzy syfon, a umywalkę można dorobić z gumy, albo dokupić coś podobnego, więc tego

> chromowanego syfonu nie trzeba spisywać na straty

Uszczelka jest, tylko ten kołnierz od rury się "wygł" był. Uszczelka trochę zdeformowana. Kupię nową i w przypływie weny pokombinuje (czyli za rok). Na szczęście nie wywaliłem tego syfonu.