Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klasa B do 10kPLN

Featured Replies

Napisano

Koleżanka z pracy dziś skasowała swoje auto. Z racji obowiązków potrzeba piknie kupić coś .

Do tej pory jezdzila wynalazkiem pt. Fiat palio kompakt (nie kombi) 1.2

W okolicy sa następujące auta ktore je interesuja (wszystkie z klima i podobno serwisowane do końca)

Daewoo kalos 1.4 2003 7kpln

hyunday getz 1.1 2003 10kpln

Dayhatsu sircon 1.3 2003 9kpln

Suzuki ignis 1.3 2003 10kpln

auto będzie brała na kredyt a ma juz jeden na mieszkanie wiec wiadomo im taniej tym lepiej ale jak ma się to później psuć to lepiej kupić na stracie coś lepszego

Powrocie coś na temat tych modeli (tylko tych bo inne sa za sakeko zeby oglsdsc a auto ustna kupić juz)

Korozja

silnik/ skrz. biegów

Zawieszenie

Elektronika

Napisano

W Daihatsu Sirion trzeba obejrzeć progi od spodu i krawędzie nadkoli. Jeśli są zdrowe i nie były zrobione do sprzedaży (wyjdzie na mierniku) to będzie OK.

Jeśli silnik 1.0 to po lekkim rozgrzaniu zrobić przygazówkę i zobaczyć czy nie dymi? Zdarzały się egzemplarze tego silnika, które już po niewielkim przebiegu zaczynały brać olej (Jeśli ma ponad kilkadziesiąt kkm i nie dymi to już będzie OK).

Jeśli te rzeczy są OK to auto całkowicie bezawaryjne i nie do zajechania jak większość Toyot. Bardzo ekonomiczne (spalanie 4-5l), tanie w utrzymaniu (2l oleju przy wymianie) itd.

Silnik 1.0 taki dla kobiety. Ścigać się tym nie da. 1,3 to Toyotowski z Yarisa ale w wersji 102KM i ten jest bardzo dynamiczny.

Auto świetnie, neutralnie się prowadzi.

Zawieszenie dosyć miękkie. Tzn. przy jednej osobie nawet wydaje się twardsze niż w innych ale przy komplecie pasażerów robi się bardzo miękko i rozbujanie.

Skrzynia przeciętna.

Elektryka pełna ;-) i bezawaryjna o ile ktoś nie wyłamał wihajstrów od szyb.

Moja mulher.gif jest megazadowolona.

Napisano
  • Autor

> W Daihatsu Sirion trzeba obejrzeć progi od spodu i krawędzie nadkoli. Jeśli są zdrowe i nie były

> zrobione do sprzedaży (wyjdzie na mierniku) to będzie OK.

> Jeśli silnik 1.0 to po lekkim rozgrzaniu zrobić przygazówkę i zobaczyć czy nie dymi? Zdarzały się

> egzemplarze tego silnika, które już po niewielkim przebiegu zaczynały brać olej (Jeśli ma

> ponad kilkadziesiąt kkm i nie dymi to już będzie OK).

> Jeśli te rzeczy są OK to auto całkowicie bezawaryjne i nie do zajechania jak większość Toyot.

> Bardzo ekonomiczne (spalanie 4-5l), tanie w utrzymaniu (2l oleju przy wymianie) itd.

> Silnik 1.0 taki dla kobiety. Ścigać się tym nie da. 1,3 to Toyotowski z Yarisa ale w wersji 102KM i

> ten jest bardzo dynamiczny.

> Auto świetnie, neutralnie się prowadzi.

> Zawieszenie dosyć miękkie. Tzn. przy jednej osobie nawet wydaje się twardsze niż w innych ale przy

> komplecie pasażerów robi się bardzo miękko i rozbujanie.

> Skrzynia przeciętna.

> Elektryka pełna ;-) i bezawaryjna o ile ktoś nie wyłamał wihajstrów od szyb.

> Moja jest megazadowolona.

bardzo dziekuje za wczerpujaca odp

osobiscie tez wybra;bym ten model, zobczymy jutro jaki stan

Napisano

> Korozja

> silnik/ skrz. biegów

> Zawieszenie

> Elektronika

Getz.

1. Korozja-standard jak w pozostałych tylne nadkola i dolna część progów z tyłu oraz okolica tablicy rej na klapie tył.

2. Silnik/skrzynia-praktycznie bezobsługowe

3. Zawieszenie-pancerne

4. Elektronika-najbardziej skomplikowany układ w tym samochodzie to akumulator

Napisano

Ja mogę conieco powiedzieć na temat getza 1.1. Co prawda do czynienia mam z rocznikiem 2008, ale większych zmian to auto raczej nie przeszło.

Auto ma dość mocne wspomaganie kierownicy, a także mocne serwo hamulcowe, przez co do jazdy nie trzeba wiele siły. Na początku trochę trzeba się przyzwyczaić, ale jeździ się tym bardzo wygodnie i precyzja np. hamowania przy odrobinie wprawy jest większa.

Skrzynia biegów działa bardzo dobrze i lekko; biegi wręcz same wskakują po niewielkim pchnięciu drążka. Jedynym mankamentem jest czasami problem z wrzuceniem wstecznego, ale nie jest to duża wada w porównaniu z jakością działania biegów do przodu smile.gif

Silnik bardzo fajnie pracuje na wyższych obrotach, np przy wyprzedzaniu. Nie ma się wrażenia, że jest nadwyrężany, kiedy przekracza się np 5 tys obr/min.

Co do zawieszenia, to jest dość trwałe. Aktualnie mogę powiedzieć, że przez 80 tyś km żaden z elementów nie wymagał wymiany, więc jakiś pogląd to daje. Dodatkowo auto prowadzi się stabilnie i pewnie nawet przy większych prędkościach.

Problemów z korozją i elektroniką nie stwierdziłem.

Napisano
  • Autor

> Czyli Chevrolet Aveo.

> Proste auto z mocnym silnikiem.

> Palić może sporo, ale można zagazować.

wlasnie boje sie spalania w tym aucie i problemow ze sprzedanim za kilka lat...

Napisano

Kupując 10letnie auto, akurat zmartwienie czy i za ile sprzedam go za kilka lat zostawiłbym na koniec listy za/przeciw cool.gif

Napisano

> bardzo dziekuje za wczerpujaca odp

> osobiscie tez wybra;bym ten model, zobczymy jutro jaki stan

Dopiero doczytałem, że 1,3...

Silnik (na łańcuchu, 2SZ-FE z Yarisa z minimalnie zmienioną głowicą w celu zwiększenia kompresji) nie do zdarcia a autko w tej wersji zawstydzi spod świateł niejedno: "pseudosportowe" zachowując przy tym niewielki apetyt na paliwo (5-6,5l). Waży mniej niż 900kg.

Ma przy tym 6 poduszek, pełną elektrykę (przód/tył), klimę itd. Wszystko w standardzie, więc każdy egzemplarz to ma.

Przypomniałem sobie, że jedyne czego może w pierwszej chwili brakować to regulacja kierownicy. Nie ma w ogóle. Jeśli ktoś przywiązuje duża wagę do tego, to może zniechęcić.

Napisano

> Czyli Chevrolet Aveo.

> Proste auto z mocnym silnikiem.

> Palić może sporo, ale można zagazować.

Wypożyczałem kiedyś będąc za granicą. Własnie z brandem Daewoo Kalos.

Przyjemne autko. Przy normalnej jeździe wciągało przynajmniej 7,5l. No i sprawiało wrażenie trochę mułowatego ale 150 na autostradzie poszło ;-)

W sumie jeździło mi się tak samo jak Getz-em, którego wypożyczałem po nim. Takie same wrażenia. Tyle, że Getz palił z litr mniej.

Napisano

> wlasnie boje sie spalania w tym aucie i problemow ze sprzedanim za kilka lat...

bać się można kupując nowe auto, a nie auto za kilka tys. zł zlosnik.gif

a spalanie może być ciut wyższe od europejskich silników, ale za to większa radość z jazdy gdy kręcić wyższe obroty ok.gif

Napisano
  • Autor

> Trochę OT - dostanie kreskę na tak stare auta?

tak

jedyny warunek to AC i nie moze byc starsze niz 10 lat

Napisano

Witaj,

Daewoo kalos 1.4 2003 7kpln - najprawdopodobniej sprowadzone z zagranicy bo u nas było sprzedawane jako Chevrolet Aveo.

Mam od nowości z 2004 roku, 120tys przebiegu, zagazowany. Spalanie 8l benzyny lub 10l gazu w mieście. Niestety brak klimy - takiego auta już bym nie kupił. Raz wymieniałem uszczelkę pod głowicą i raz katalizator (nowy, fabryczny kosztował ok 400pln a stary sprzedałem za 100pln).

Auto jeździ na gazie - żadnych problemów. Jedyny mankament to zaczynają rdzewieć wszystkie drzwi od dołu.

Auto jest proste w budowie, oryginalne części dostępne w sieci po całkiem niezłych cenach (np potak).

Wymieniam oleje, filtry i części eksploatacyjne (klocki, okładziny). Od czasu do czasu czyszczę silnik krokowy bo nie schodzi z obrotów. Poza tym zero problemów.

Silnik z małymi przeróbkami był w kadecie, astrze, lanosie i aveo wiec nie ma problemu z naprawami.

Wszystko sam naprawiam, jak czegoś nie wiem to szukam w necie.

Plastik wszechobecny w środku, ale można się przyzwyczaić.

Auto za niewielkie pieniądze, idealne do miasta, ew jako drugie mniejsze w rodzinie.

Chyba nikłe zainteresowanie wśród złodziei.

Pozdrawiam MK