Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po wymianie akumulatora w XP

Featured Replies

Napisano

Podpowiedzcie, czy po wymontowaniu zużytego akumulatora z XP i montażu nowego trzeba wykonac jakieś dodatkowe czynności aby wszystko działało tak ja przed wymianą, czy poprostu montuję nowy i wszystkie ustawiania są ok ? (chodzi mi np. o radio itp)

pzdr

Napisano

> Podpowiedzcie, czy po wymontowaniu zużytego akumulatora z XP i montażu nowego trzeba wykonac jakieś

> dodatkowe czynności aby wszystko działało tak ja przed wymianą, czy poprostu montuję nowy i

> wszystkie ustawiania są ok ? (chodzi mi np. o radio itp)

> pzdr

musisz ustawić wszystkie parametry na wyświetlaczu typu: godz., data itp w radiu również

Napisano
  • Autor

> musisz ustawić wszystkie parametry na wyświetlaczu typu: godz., data itp w radiu również

czyli, montuję odpalam i zabawa w drobiazgi ? - a kodu do radia nie trzeba wstukiwać?

Napisano

> czyli, montuję odpalam i zabawa w drobiazgi ? - a kodu do radia nie trzeba wstukiwać?

Z tym odpalaniem to się tak nie spiesz smile.gif

Podepnij, przekręć kluczyk na kontrolni i chwilę zaczekaj.

W tym czasie poustawiaj to co się wykasowało smile.gif

Może wymagać przyuczenia szyb elektrycznych - przeciwprzytrzaskowych.

Napisano

> Z tym odpalaniem to się tak nie spiesz

> Podepnij, przekręć kluczyk na kontrolni i chwilę zaczekaj.

> W tym czasie poustawiaj to co się wykasowało

> Może wymagać przyuczenia szyb elektrycznych - przeciwprzytrzaskowych.

U mnie nie wymagalo uczenia szyb. stacje w radiu sie zachowaly po wwymianie aku i pozostale ustawienia rowniez. Jedynie trzeba bylo ustawic date i godzine to wszystko.

pozdr.

M.

Napisano

> czyli, montuję odpalam i zabawa w drobiazgi ? - a kodu do radia nie trzeba wstukiwać?

Radi w XP nie posiada kodu, który trzeba wpisywać. Jest natomiast przypisane do BSI w danym pojeździe. Inaczej- Twoje radio nie zagra po zamontowaniu w innej XP

Napisano

> Podpowiedzcie, czy po wymontowaniu zużytego akumulatora z XP i montażu nowego trzeba wykonac jakieś

> dodatkowe czynności aby wszystko działało tak ja przed wymianą, czy poprostu montuję nowy i

> pzdr

Pod maską masz złącze do dodatkowego zasilania.

Podepnij tam na czas wymiany inny aku i masz spokój.

Napisano

Czytałem kiedyś po zakupie XP instrukcję obsługi tą skróconą - można ją znaleźć na necie.

Tam był punkt o takim właśnie przypadku. Odłączenie, lub wymiana akumulatora.

Po podłączeniu akumulatora włącz na kilkanaście sekund zapłon i poczekaj. Kontrolki od poduszek itp pogasną może poskrzeczeć zaworkami itp.

Nic kompletnie się nie dzieje niepokojącego. Kilkanaście razy sam sprawdzałem

U mnie jedynie lewa przednia szyba " uczy się" położeń krańcowych. Tak więc żeby się otworzyła, czy zamknęła pierwszy raz nie działa automat, tylko trzeba trzymać przycisk.

Oczywiście zegarek i data do ustawienia.

Moje radio w piwnicy leżało ponad dwa lata. Założone zagrało od razu nawet pamiętało zaprogramowane stacje radiowe.

Tak w ogóle co za paranoja panuje z tym odłączaniem akumulatora? Skąd to się wzięło?

> pzdr

Napisano
  • Autor

> Czytałem kiedyś po zakupie XP instrukcję obsługi tą skróconą - można ją znaleźć na necie.

> Tam był punkt o takim właśnie przypadku. Odłączenie, lub wymiana akumulatora.

> Po podłączeniu akumulatora włącz na kilkanaście sekund zapłon i poczekaj. Kontrolki od poduszek itp

> pogasną może poskrzeczeć zaworkami itp.

> Nic kompletnie się nie dzieje niepokojącego. Kilkanaście razy sam sprawdzałem

> U mnie jedynie lewa przednia szyba " uczy się" położeń krańcowych. Tak więc żeby się otworzyła, czy

> zamknęła pierwszy raz nie działa automat, tylko trzeba trzymać przycisk.

> Oczywiście zegarek i data do ustawienia.

> Moje radio w piwnicy leżało ponad dwa lata. Założone zagrało od razu nawet pamiętało zaprogramowane

> stacje radiowe.

> Tak w ogóle co za paranoja panuje z tym odłączaniem akumulatora? Skąd to się wzięło?

> > pzdr

dzięki wszystkim za rady/porady palacz.gif

Żadna paranoja, ale jak przychodzi czas wymienić aku na nowy, to trzeba jeden wypiąć żeby drugi wpiąć palacz.gif ot cała paranoja palacz.gif

Napisano

No właśnie stary wypiąć, wpiąć nowy.

I cała filozofia.

Przy okazji wyczyść klemy i sprawdź czy dostatecznie mocno siedzą na słupkach.

Polecam też dokładnie wypolerować styki pod maską na tych dwóch śrubach M8.

Napisano

> No właśnie stary wypiąć, wpiąć nowy.

> I cała filozofia.

Problemem jest możliwość uwalenia BSI, także bezpieczniej jest poczekać na jego tzw uśpienie a nie ściągąć kleme od razu po wyłączeniu zapłonu.