Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowa pompa wody

Featured Replies

Napisano

Cześć

Planuję wpiąć elektryczną pompę wody w układzie nagrzewnicy, gdzie ją podpiąć elektrycznie? czy ona działa cały czas?

Napisano

> Cześć

> Planuję wpiąć elektryczną pompę wody w układzie nagrzewnicy, gdzie ją podpiąć elektrycznie? czy ona

> działa cały czas?

A tak zapytam - po długi kij Ci ona? Na siłę chcesz fabrykę poprawiać?

Napisano
  • Autor

> A tak zapytam - po długi kij Ci ona? Na siłę chcesz fabrykę poprawiać?

Czy odpowiedź na to pytanie ma wpływ jak to jest podpięte w VW czy Mercedesach?

Po prostu chcę wiedzieć.

Napisano

> Czy odpowiedź na to pytanie ma wpływ jak to jest podpięte w VW czy Mercedesach?

> Po prostu chcę wiedzieć.

w E32 działała tylko przy ustawieniu temperatury ogrzewania na max

Napisano

> Cześć

> Planuję wpiąć elektryczną pompę wody w układzie nagrzewnicy, gdzie ją podpiąć elektrycznie? czy ona

> działa cały czas?

Nie wiem jaką masz pompkę - oryginał od Webasto nie musi działać cały czas. Agregat webasto montujemy w małym obiegu, ogrzewanie działa bez problemu nawet jeśli urządzenie jest wyłączone czyli pompka musi stawiać pomijalny opór dla płynu chłodzącego.

Ja bym wpiął się gdzieś pod dmuchawę nawiewu.

Napisano

> Planuję wpiąć elektryczną pompę wody w układzie nagrzewnicy, gdzie ją podpiąć elektrycznie?

może to coś ci rozjaśni:

jakiś tekst 1

jakiś tekst 2

Napisano

> Cześć

> działa cały czas?

w zasadzie to Ty znasz odpowiedzi na te pytania zlosnik.gif Musisz powiedzieć po co Ci ona, gdzie ją chcesz wsadzić i czy ma działać cały czas

Napisano
  • Autor

> w zasadzie to Ty znasz odpowiedzi na te pytania Musisz powiedzieć po co Ci ona, gdzie ją chcesz

> wsadzić i czy ma działać cały czas

Problem polega na tym, że nie wiem kiedy dodatkowa elektryczna pompa jest załączana.

Mam pompkę z VW T4.

Nie będzie żadnego dodatkowego ogrzewania.

Domyślam się, że pompka wymusza szybszy obieg w układzie nagrzewnicy, tylko nie wiedziałem kiedy jest załączana. Kolega KoNik już napisał jak to jest w E32, ale czy tak jest również w innych samochodach?

Napisano

> Problem polega na tym, że nie wiem kiedy dodatkowa elektryczna pompa jest załączana.

> Mam pompkę z VW T4.

> Nie będzie żadnego dodatkowego ogrzewania.

> Domyślam się, że pompka wymusza szybszy obieg w układzie nagrzewnicy, tylko nie wiedziałem kiedy

> jest załączana. Kolega KoNik już napisał jak to jest w E32, ale czy tak jest również w innych

> samochodach?

Wybacz, nie rozumiem. Chcesz wstawić czy już masz wstawioną?

Nadal nie wiem w jakim celu. Jak chcesz montować najpewniej w celu poprawy ogrzewania to niech działa po włączeniu silnika albo nawet i zapłonu- to wtedy będziesz miał ogrzewanie długo po zgaszeniu silnika.

Napisano
  • Autor

> Wybacz, nie rozumiem. Chcesz wstawić czy już masz wstawioną?

> Nadal nie wiem w jakim celu. Jak chcesz montować najpewniej w celu poprawy ogrzewania to niech

> działa po włączeniu silnika albo nawet i zapłonu- to wtedy będziesz miał ogrzewanie długo po

> zgaszeniu silnika.

Wyjaśnię jak krowie na miedzy zlosnik.gif

Mam pompę jeszcze nie zamontowaną, leży sobie w szafie.

W niektórych samochodach takie pompy montowane są seryjnie (VW sharan, T4, ale również Mercedesy i BMW).

Skoro już mam pompę, to mam ochotę ją wpiąć w układ nagrzewnicy, aby poprawić wydajność grzania (obecna wydajność jest niesatysfakcjonująca).

Zanim zdecyduje jak ją podłączyć elektrycznie, to chce wiedzieć jak to jest podpięte w oryginalnych rozwiązaniach.

Mogę sobie podpiąć na stałe, pod ogrzewanie tylnej szyby, światła przeciwmgłowe, kierunkowskazy itd. Żadne podłączenie nie jest dla mnie problemem, ale za nim to zrobię, chcę wiedzieć jak robią to fabrycznie.

Jeśli wiesz to napisz jak działa do w T4, Mercedesie czy innych autach z dodatkową elektryczną pompą wody.

Napisano

Praktycznie kazde nowsze BMW ma taką pompke. Ostatnio w niej wymienialem szczotki bo sie skonczyły. Wpiete jest to tak jak pisali w mały obieg i ma za zadanie szybciej dogrzac kabine, oraz po wylaczeniu zaplonu umożliwić odzyskanie ciepla z silnika do kabiny (funkcja REST). U mnie wpiete jest to bezpośrednio po zapłonie, z tym ze panel klimy potrafi sterować rowniez po wylaczeniu (dla funkcji rest)

Napisano

> Praktycznie kazde nowsze BMW ma taką pompke.

od E34/E32 wzwyż dokładnie zlosnik.gif

Napisano

> Praktycznie kazde nowsze BMW ma taką pompke. Ostatnio w niej wymienialem szczotki bo sie

> skonczyły. Wpiete jest to tak jak pisali w mały obieg i ma za zadanie szybciej dogrzac kabine,

> oraz po wylaczeniu zaplonu umożliwić odzyskanie ciepla z silnika do kabiny (funkcja REST). U

> mnie wpiete jest to bezpośrednio po zapłonie, z tym ze panel klimy potrafi sterować rowniez po

> wylaczeniu (dla funkcji rest)

w e46 tez tak mam i co ciekawe nie mam climatronika...

załacza sie po zaplanie (pierwsza pozycja - nie swieca kontrolki) i ustawieniu ogrzewania na max

Napisano

W Omedze B działa po włączeniu zapłonu, a w wersji po face liftingu po nastawieniu temperatury grzania na najwyższą.

Napisano

> Wyjaśnię jak krowie na miedzy

> Mam pompę jeszcze nie zamontowaną, leży sobie w szafie.

> W niektórych samochodach takie pompy montowane są seryjnie (VW sharan, T4, ale również Mercedesy i

> BMW).

> Skoro już mam pompę, to mam ochotę ją wpiąć w układ nagrzewnicy, aby poprawić wydajność grzania

> (obecna wydajność jest niesatysfakcjonująca).

> Zanim zdecyduje jak ją podłączyć elektrycznie, to chce wiedzieć jak to jest podpięte w oryginalnych

> rozwiązaniach.

> Mogę sobie podpiąć na stałe, pod ogrzewanie tylnej szyby, światła przeciwmgłowe, kierunkowskazy

> itd. Żadne podłączenie nie jest dla mnie problemem, ale za nim to zrobię, chcę wiedzieć jak

> robią to fabrycznie.

> Jeśli wiesz to napisz jak działa do w T4, Mercedesie czy innych autach z dodatkową elektryczną

> pompą wody.

Ok, teraz rozumiem. Ja bym to podłączył pod osobny włącznik, będziesz wtedy sam decydował kiedy ma pracować bo pod zapłonem to kiepski pomysł, jeśli masz zawór nagrzewnicy a nie uzależnisz działania pompki od jego otwarcia.