Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłodzenie 1.2 8v

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Chciał bym poruszyć taki temat jak chłodzenie seicenta z silnikiem 1.2 8v. Mam aktualnie seja z takim silnikiem i przy jezdzie mam problem z chłodzeniem. Grzeje mi się jak jeździ się po mieście. Zapomniałem wspomnieć że sej jest przerobiony do rajdów i ma splanowaną głowice. Zastanawiałem się nad zamontowaniem chłodnicy oleju co wy o tym sądzicie ? Czy może już ktoś miał taki problem i jakoś go rozwiazał.

Pozdrawiam Łukasz

Napisano

> Witam wszystkich

> Chciał bym poruszyć taki temat jak chłodzenie seicenta z silnikiem 1.2 8v. Mam aktualnie seja z

> takim silnikiem i przy jezdzie mam problem z chłodzeniem. Grzeje mi się jak jeździ się po

> mieście. Zapomniałem wspomnieć że sej jest przerobiony do rajdów i ma splanowaną głowice.

> Zastanawiałem się nad zamontowaniem chłodnicy oleju co wy o tym sądzicie ? Czy może już ktoś

> miał taki problem i jakoś go rozwiazał.

> Pozdrawiam Łukasz

Co to znaczy grzeje się? Zapala się kontrolka przegrzania ?

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy grzeje się? Zapala się kontrolka przegrzania ?

mam zamontowany wskaźnik temp i nie raz miałem 100 stopni i wiecej

Napisano

u mnie sie grzal na wolnuch obrotach, jak pompa byla zdechla. jak temperatura w korku rosnie, to przytrzymaj chwile jakies 2,5k rpm i zobaczy, czy spadnie. jak tak, to pompa siada i na wolnych nie wydala

Napisano

> mam zamontowany wskaźnik temp i nie raz miałem 100 stopni i wiecej

To o tej porze roku jeżeli nie stoisz non-stop w korku to faktycznie trochę sporo. Generalnie to trzeba by układ chłodzenia sprawdzić konkretnie, zaczynając od odpowietrzenia, stan chłodnicy, termostat, itd. itp. Po tym "ostrym" planowaniu miałeś to strojone, czy na serii programie jeździ?

Napisano
  • Autor

> To o tej porze roku jeżeli nie stoisz non-stop w korku to faktycznie trochę sporo. Generalnie to

> trzeba by układ chłodzenia sprawdzić konkretnie, zaczynając od odpowietrzenia, stan chłodnicy,

> termostat, itd. itp. Po tym "ostrym" planowaniu miałeś to strojone, czy na serii programie

> jeździ?

aktualnie to wyrzuciłem termostat i koncze aktualnie taki spory przegląd czyli wymienilem pompę wody chłodnica i wentylator jest ok. zastanawiam się nad zamontowaniem chłodnicy oleju i tak się zastanawiam nad tym czy to pomoże, bo mam jeszcze wizje zamontowania drugiej chłodnicy cieczy. A pikaczęto nie było strojone jezdzi na seryjnym programie.

Napisano

Ile zjechana głowica? Raczej problem z układem chłodzenia/uszczelką pod głowicą ok.gif

Samo przesadzone planowanie sporo podwyższa temp. pracy, ale nie do tego stopnia, żeby teraz układ nie wyrabiał. wink.gif

Napisano

A wentylator się włącza ? Przy jakiej temperaturze ?

Napisano
  • Autor

> A wentylator się włącza ? Przy jakiej temperaturze ?

wentylator wlacza sie kolo 90 a i mam zriobiony przelacznik ze sam wlaczam wentylator. Glowica jest zrobiona dosc kakretnie :-D.

A nie wiecie moze czy ktos montowal w seju chlodnice oleju i czy to sie sprawdza. Bo najwiekrza temperature mamy przeciez w oleju.

Napisano

Jeżeli układ jest sprawny nie ma prawa być tego co u ciebie.

Seje / cc mające ponad 100 koni nie mają z tym problemu. Oczywiście chłodnica mocal, podstawka oleju mocal, przewody w oplocie pomogą ale i tak nie powinno być tego co u ciebie.

Chłodnica ok ale czy nie jest cała zakamieniona, podobnie jak blok? Wypłucz dobrym specyfikiem układ

Napisano
  • Autor

> Jeżeli układ jest sprawny nie ma prawa być tego co u ciebie.

> Seje / cc mające ponad 100 koni nie mają z tym problemu. Oczywiście chłodnica mocal, podstawka

> oleju mocal, przewody w oplocie pomogą ale i tak nie powinno być tego co u ciebie.

> Chłodnica ok ale czy nie jest cała zakamieniona, podobnie jak blok? Wypłucz dobrym specyfikiem

> układ

z tym to się zgodze tylko pytanie czy te sc powyzej 100 koni jezdzą na seryjnej chłodnicy i wentylatorze od 1.1 ??

Napisano

> z tym to się zgodze tylko pytanie czy te sc powyzej 100 koni jezdzą na seryjnej chłodnicy i

> wentylatorze od 1.1 ??

Seryjna chłodnica i wiatrak od 1.1 SPI i nawet w te największe upały w lecie temperatura nie przekroczyła 90*

silniczek minimalnie ponad 100 kucyków ok.gif

Napisano

> z tym to się zgodze tylko pytanie czy te sc powyzej 100 koni jezdzą na seryjnej chłodnicy i

> wentylatorze od 1.1 ??

Nawet turbawki z mocą 3 krotnie większą od serii latają na serii chłodnicach. Wiadomo, że po kilku kółkach na TP się zgrzeje, ale w korku tragedii nie ma.

Napisano

> wentylatorze od 1.1 ??

chlodnica to koszt 100pln na unto.pl, a mozna i mm za 100-120pln wyrwac wiec koszt smieszny

mi 1.2 8V 4P nigdy sie nie zagrzalo cfaniaczek.gif

Napisano

ja zmieniłem na felicję, ale niepotrzebnie bo seria dawała radę, 100 konne 1.1

Napisano

> wentylatorze od 1.1 ??

Ja miałem 101KM bo teraz pewnie ze 20 uciekło po przebiegu 270tys i zawsze miałem chłodnice od 1,1 i seryjny wentylator i wszystko dawało rade nawet w upały w korku tylko 2 razy zagotowało mi płyn w dwóch przypadkach

Jak padła UPG to gotowało i wywalało płyn najpierw po dłuższej jeździe później już nawet po paru kilometrach

Drugi raz jak chłodnica była zakamieniona i praktycznie nie było w niej już płynu tylko syf kupiłem zwykłego taniego chinczyka i daje rade już chyba ze 3 lata

Ta że szukaj przyczyny w UPG chłodnicy albo pompie bo nawet jak zamontujesz chłodnice oleju od tira to nic nie da jak masz cos nie tak z ukladem

Napisano

> Ja miałem 101KM bo teraz pewnie ze 20 uciekło po przebiegu 270tys i zawsze miałem chłodnice od 1,1

> i seryjny wentylator i wszystko dawało rade nawet w upały w korku tylko 2 razy zagotowało mi

> płyn w dwóch przypadkach

> Jak padła UPG to gotowało i wywalało płyn najpierw po dłuższej jeździe później już nawet po paru

> kilometrach

> Drugi raz jak chłodnica była zakamieniona i praktycznie nie było w niej już płynu tylko syf kupiłem

> zwykłego taniego chinczyka i daje rade już chyba ze 3 lata

> Ta że szukaj przyczyny w UPG chłodnicy albo pompie bo nawet jak zamontujesz chłodnice oleju od tira

> to nic nie da jak masz cos nie tak z ukladem

Wymienić profilaktycznie pompe wody na dobrą np. Hepu i wlać odkamieniacza np. Prestona i zobaczyć jak się będzie zachowywał. Można też oblukać termostat czy się otwiera w pełni.