kristofn Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Witam drogich forumowiczow , otorz problem polega na tym ze wariuje wskaznik temperatury. Plynu nie ubywa, ogrzewanie jest natomiast przy dodawaniu gazu wskazowka leci na dol, pozniej znow troche do gory , znow na dol i po chwili zaczyna drgac ok 1-2 mm gora dol. Obroty zaczely falowac itp. Co to moze byc? Ja obstawiam za czujnikiem temperatuty tylko pytanie ktorym ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Objawy wskazują na brak styku w płytce z elektroniką od wskaźników albo z samym czujnikiem . Nie mam w tej chwili dostępu do schematu , ale w 1.6 powinno być rozwiązanie analogiczne jak w JTD , gdzie w termostacie jest podwójny czujnik temperatury - sprawdź styk na wtyczce . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristofn Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 Tez mi sie tak zdaje ze albo czujnik albo wtycznka.. tylko powiedz czy ma to wplyw na falowanie obrotow ? I od czego sa dwa czujniki czerwoni i niebieski konkretnie? > Objawy wskazują na brak styku w płytce z elektroniką od wskaźników albo z samym czujnikiem . > Nie mam w tej chwili dostępu do schematu , ale w 1.6 powinno być rozwiązanie analogiczne jak w > JTD , gdzie w termostacie jest podwójny czujnik temperatury - sprawdź styk na wtyczce . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorzyk2 Posted December 16, 2013 Share Posted December 16, 2013 Przed liftem w termostacie były dwa czujniki. Jeden podawał temperaturę do komputera drugi na deskę. W moim aucie za falowanie obrotów na gazie odpowiedzialny był uszkodzony regulator ciśnienia paliwa. Zdejmij gumowy wężyk idący od listwy do kolektora ssącego i zobacz czy są ślady benzyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Posted December 17, 2013 Share Posted December 17, 2013 No tak , a po lifcie zintegrowali je do jednej obudowy . Failury za to pozostały bez zmian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati6630 Posted December 17, 2013 Share Posted December 17, 2013 > Witam drogich forumowiczow , otorz problem polega na tym ze wariuje wskaznik temperatury. Plynu nie > ubywa, ogrzewanie jest natomiast przy dodawaniu gazu wskazowka leci na dol, pozniej znow > troche do gory , znow na dol i po chwili zaczyna drgac ok 1-2 mm gora dol. Obroty zaczely > falowac itp. Co to moze byc? Ja obstawiam za czujnikiem temperatuty tylko pytanie ktorym ? może masz zapowietrzony układ, bąbel przeleci przez termos obniży temp, zaraz czujnik dostanie płynu i wskazówka w górę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wald0 Posted December 17, 2013 Share Posted December 17, 2013 A u mnie w Bravie 1,6 też raz wskaźnik zaczął wariować (zresztą wkrótce po kupnie padaki, co mnie nieco zmartwiło) Odnalazłem (jakoś, sam nie wiem jak i już słabo pamietam gdzie, ale przy silniku i "od góry") miejsce gdzie odchodzi kabelek od czujnika temp. - zweryfikowałem, że to on przykładając do masy przy pomocy żony. Konektorek był luźny, nieco go "zmiażdzyłem" i wsunąłem, potem do końca posiadania padaki (w zasadzie do dzisiaj bo znam obecnego własciciela, czyli ze 6 lat już) było już wszystko git. A objaw był podobny, tzn wariowanie (OIDP opadanie) wskaźnika w zależności od przygazówek, obrotów, hamowania silnikiem itd. itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts