Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemieckie tablice rej. a ichniejszy DR...

Featured Replies

Napisano

W zasadzie nie sam DR (Brief czy jak to się u nich nazywa), a kwestia, czy przy tablicach jak na poniższym zdjęciu nasza policja ma prawo się przyczepić? Otóż słyszałem kiedyś, że może, bo na tablicach nie ma naklejek "legalizacyjnych". Oryginalne muszą być zwrócone, by dostać glejt o wymeldowaniu auta, w związku z tym te są lewe ??

287407918-C31679597_3A.jpg

post-14537-14352522735755_thumb.jpg

Napisano

> W zasadzie nie sam DR (Brief czy jak to się u nich nazywa), a kwestia, czy przy tablicach jak na

> poniższym zdjęciu nasza policja ma prawo się przyczepić? Otóż słyszałem kiedyś, że może, bo na

> tablicach nie ma naklejek "legalizacyjnych". Oryginalne muszą być zwrócone, by dostać glejt o

> wymeldowaniu auta, w związku z tym te są lewe ??

tablice z allegro, 70zł za kpl

Napisano

Te tablice sa lewe bo niema na nich naklejek Landu gdzie pojazd zostal zarejestrowany Naklejki HU rowniez niema.

Nie wiem co zrobi polska policja, ale niemiecka napewno Cie wykluczy z ruchu i 5000 Euro kary ( mnimum ).

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Te tablice sa lewe bo niema na nich naklejek Landu gdzie pojazd zostal zarejestrowany Naklejki HU

> rowniez niema.

> Nie wiem co zrobi polska policja, ale niemiecka napewno Cie wykluczy z ruchu i 5000 Euro kary (

> mnimum ).

Bo słyszałem, że nasi przetrzymują zatrzymany DR na komendzie i dopiero po 7 dniach jest wysyłany do ambasady niemieckiej.

Napisano
  • Autor

> tablice z allegro, 70zł za kpl

W Kołbaskowie duży baner stoi, a na nim "tablice wyjazdowe, przejazdowe, inne.. itd." zlosnik.gif

Napisano

> W zasadzie nie sam DR (Brief czy jak to się u nich nazywa), a kwestia, czy przy tablicach jak na

> poniższym zdjęciu nasza policja ma prawo się przyczepić? Otóż słyszałem kiedyś, że może, bo na

> tablicach nie ma naklejek "legalizacyjnych". Oryginalne muszą być zwrócone, by dostać glejt o

To co pokazujesz to nie sa niemieckie tablice. To taka podróbka żeby ładnie wygladalo na aucie. Nie ma to nic wspólnego z tablicami.

Napisano

> W Kołbaskowie duży baner stoi, a na nim "tablice wyjazdowe, przejazdowe, inne.. itd."

W większości miast w całej Polsce można kupic niemieckie tablice "wyjazdowe" ok.gif

Kurzzeitkennzeichen.51248.jpg

Napisano
  • Autor

> W większości miast w całej Polsce można kupic niemieckie tablice "wyjazdowe"

Wiem, wiem, tyle, że na tym banerze - o ile mnie pamięć nie myli - była informacja, że również robią tablice pod Brief wink.gif czyli takie jak na zdjęciu.

Napisano

> Wiem, wiem, tyle, że na tym banerze - o ile mnie pamięć nie myli - była informacja, że również

> robią tablice pod Brief czyli takie jak na zdjęciu.

no to tez wszędzie robią ok.gif

generalnie jest jeszcze jeden sposób z tymi tablicami, ale to na priv jak cos spy.gif

Napisano
  • Autor

> Poczytaj sobie o wyklejankach.

Dzięki. Czyli w zasadzie to, co słyszałem się potwierdziło.

Tylko który paragraf w taryfikatorze mówi o "w razie kontroli Policji kupujący zostanie obdarowany 500zł mandatu" - za brak badań zabierają DR, ale bez mandatu. Zły stan techniczny to 150 zł mandatu, a w tym przypadku?

Napisano
  • Autor

> no to tez wszędzie robią

> generalnie jest jeszcze jeden sposób z tymi tablicami, ale to na priv jak cos

Żebym nie był źle zrozumiany - nie zamierzam sprowadzać auta i kombinować na tablicach smile.gif Ciekawiło mnie to, gdyż kilka aut na takich tablicach już u siebie widziałem...

Napisano

> Żebym nie był źle zrozumiany - nie zamierzam sprowadzać auta i kombinować na tablicach Ciekawiło

> mnie to, gdyż kilka aut na takich tablicach już u siebie widziałem...

A no to różnie robią, jedni jezdza na takich, inni zdejmują tablice z aut zarejestrowanych w PL i sobie zakladaja na auta bez tablic żeby jakos to wygladalo, każdy kombinuje jak może ok.gif

Napisano

> Bo słyszałem, że nasi przetrzymują zatrzymany DR na komendzie i dopiero po 7 dniach jest wysyłany

> do ambasady niemieckiej.

JAk " nasi " moga przetrzymac cokolwiek 7 dni ? Nie wiem co ma do tego ambasada, z tego co wiem to polski wydzial komunikacji przesyla powiadomienie do niemieckiego LBV

wink.gif

Napisano
  • Autor

> JAk " nasi " moga przetrzymac cokolwiek 7 dni ? Nie wiem co ma do tego ambasada, z tego co wiem to

> polski wydzial komunikacji przesyla powiadomienie do niemieckiego LBV

Nasi w sensie policja, ITD, SG, inni. Nie wiem dokładnie na czym to polega, po prostu tak słyszałem smile.gif Ale spróbuję się podpytać...

Napisano

> Żebym nie był źle zrozumiany - nie zamierzam sprowadzać auta i kombinować na tablicach Ciekawiło

> mnie to, gdyż kilka aut na takich tablicach już u siebie widziałem...

ja bym powiedział, że nie kilka a teraz 99% na takich jezdzi, tablice z żółtym paskiem teraz to rzadkość na drogach:)

Napisano

a to już zależy od Policji, mój kuzyn Policjant mówił że zależy czasami się czepiają a zwłaszcza jak ktoś cwaniakuje i wariuje na drodze to nie ma zmiłuj się a czasami to nawet nie zatrzymują ok.gif

traktują to jak tablice przewozowe grinser006.gif

ale tak właściwie to jest to nielegalne bo to jest tak jak by podrabiać tablice ok.gif najgorzej jak złapie cię celna kontrola ok.gif

Napisano

> Dzięki. Czyli w zasadzie to, co słyszałem się potwierdziło.

> Tylko który paragraf w taryfikatorze mówi o "w razie kontroli Policji kupujący zostanie obdarowany

> 500zł mandatu" - za brak badań zabierają DR, ale bez mandatu. Zły stan techniczny to 150 zł

> mandatu, a w tym przypadku?

Pojazd niedopuszczony do ruchu, a który to paragraf w taryfikatorze to nie wiem, pytaj niebieskich.

Wydaje mi się że działkowanie by było w związku z "Kierowanie pojazdem pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu art. 94 § 2 k.w. i art. 71 p.r.d"

Napisano

> poniższym zdjęciu nasza policja ma prawo się przyczepić?

Jeśli poruszasz się po publicznej drodze to jak najbardziej.

Otóż słyszałem kiedyś, że może, bo na

Nie sa lewe - bez naklejek traca status tablicy rejkestracyjnej i staja się zwykłym kawałekim blachy który za circa 15 euro możesz sobie kazać zrobić z wolonym napisem.

Napisano

> Wiem, wiem, tyle, że na tym banerze - o ile mnie pamięć nie myli - była informacja, że również

> robią tablice pod Brief czyli takie jak na zdjęciu.

Rejestrując auto możesz zażyczyć sobie (za dodatkowa opłata wysokości kilkunastu euro) tablice o wybranym przez Ciebie numerze (np., taki jak stoi w papierach). O ile dany numer jest jeszcze wolny to takie dostaniesz. Tyle, że bez naklejki legalizacyjnej (a ta dostajesz przy rejestracji) to nadal będą jedynie kawałki blachy nie uprawniające do poruszania się po drogach publicznych.

Napisano

> Dzięki. Czyli w zasadzie to, co słyszałem się potwierdziło.

> Tylko który paragraf w taryfikatorze mówi o "w razie kontroli Policji kupujący zostanie obdarowany

> 500zł mandatu" - za brak badań zabierają DR, ale bez mandatu. Zły stan techniczny to 150 zł

> mandatu, a w tym przypadku?

W tym wypadku podpadasz pod samochodem niedopuszczonym do ruchu.

Napisano

> a to już zależy od Policji, mój kuzyn Policjant mówił że zależy czasami się czepiają a zwłaszcza

> jak ktoś cwaniakuje i wariuje na drodze to nie ma zmiłuj się a czasami to nawet nie zatrzymują

> traktują to jak tablice przewozowe

> ale tak właściwie to jest to nielegalne bo to jest tak jak by podrabiać tablice

A co jest w tych tablicach "podrobionego"? Powiem szczerze, że auto ze zdjęcia nie ma podrobionych tablic nie ma.

najgorzej jak

> złapie cię celna kontrola

bo?

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się że działkowanie by było w związku z "Kierowanie pojazdem pomimo braku dopuszczenia

> pojazdu do ruchu art. 94 § 2 k.w. i art. 71 p.r.d"

Sprawdziłem, faktycznie ten przepis, jednak mandat jest od 20 do 500, czyli decyzja organu nakładającego ile nałoży; do tego dochodzi 1 punkt.

Napisano

> A co jest w tych tablicach "podrobionego"? Powiem szczerze, że auto ze zdjęcia nie ma podrobionych

> tablic nie ma.

> najgorzej jak

> bo?

traktują jako fałszerstwo takie tablice ok.gif jak chcesz więcej info to uderzaj do źródła ok.gif

Napisano
  • Autor

> Rejestrując auto możesz zażyczyć sobie (za dodatkowa opłata wysokości kilkunastu euro) tablice o

> wybranym przez Ciebie numerze (np., taki jak stoi w papierach). O ile dany numer jest jeszcze

> wolny to takie dostaniesz. Tyle, że bez naklejki legalizacyjnej (a ta dostajesz przy

> rejestracji) to nadal będą jedynie kawałki blachy nie uprawniające do poruszania się po

> drogach publicznych.

ok.gif otóż to smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym powiedział, że nie kilka a teraz 99% na takich jezdzi, tablice z żółtym paskiem teraz to

> rzadkość na drogach:)

Kumpel jak coś targa z zachodu, to zawsze bierze z żółtym paskiem. W maju pomagałem mu przywieźć ładnego Mietka W124, ale nie pamiętam, po ile te tablice załatwiał, 10 euro czy coś takiego.

Ciekawostką jest fakt, że powyższe auto ściągaliśmy zza Stralsundu (Strzałów po naszemu jak dobrze kminię) i w tamtym landzie koszt tablic wywozowych wyniósłby ponad 150 euro, a i tak nie wiadomo było do końca, czy obcokrajowiec je dostanie. Natomiast w Pasewalku tablice były dostępne od ręki i nikt kłopotu nie robił. Jak to powiedział kolega: "co land to inne przepisy".

Napisano

> traktują jako fałszerstwo takie tablice jak chcesz więcej info to uderzaj do źródła

Problem w tym, że takie tablice można legalnie produkować, sprzedawać i zakładać na auto. Nawet bardzo się starając nie ma tego jak podciągnąć pod fałszerstwo.

To czego nie można to poruszać się po drodze publicznej mając na aucie takie tablice.

Fałszerstwo robi się dopiero wtedy gdy ktoś próbuje sam sobie zrobić naklejkę legalizacyjną. W tym wypadku fałszowana jest naklejka - nie tablice.

Napisano

> Kumpel jak coś targa z zachodu, to zawsze bierze z żółtym paskiem.

Tablice z żółtym paskiem to tzw "tablice krótkoterminowe". Pozwalają się poruszać przez 5 dni od daty wydania. Auto musi być "w stanie nie zagrażającym bezpieczeństwu" ale nie musi posiadać ważnego badania technicznego. Jak na te tablice (bo NIE są to tablice służące do wywozu za granicę) patrzą służby innych krajów niż niemieckie nie wiem.

W maju pomagałem mu przywieźć

> ładnego Mietka W124, ale nie pamiętam, po ile te tablice załatwiał, 10 euro czy coś takiego.

Tablice kosztują 10-20 euro, zależnie od tego gdzie je kupujesz. Legalizacja i ubezpieczenie kosztują więcej. Ostatnio płaciłem cos koło 45-55 euro.

> Ciekawostką jest fakt, że powyższe auto ściągaliśmy zza Stralsundu (Strzałów po naszemu jak dobrze

> kminię) i w tamtym landzie koszt tablic wywozowych wyniósłby ponad 150 euro, a i tak nie

> wiadomo było do końca, czy obcokrajowiec je dostanie.

A dlaczego miałby ich nie dostać? Tym co daje prawo do ich zakupu jest wykup stosownego ubezpieczenia. To skąd pochodzisz nie gra roli.

Natomiast w Pasewalku tablice były

> dostępne od ręki i nikt kłopotu nie robił. Jak to powiedział kolega: "co land to inne

> przepisy".

Przepisy są raczej wszędzie takie same...

Napisano

> Problem w tym, że takie tablice można legalnie produkować, sprzedawać i zakładać na auto. Nawet

> bardzo się starając nie ma tego jak podciągnąć pod fałszerstwo.

> To czego nie można to poruszać się po drodze publicznej mając na aucie takie tablice.

> Fałszerstwo robi się dopiero wtedy gdy ktoś próbuje sam sobie zrobić naklejkę legalizacyjną. W tym

> wypadku fałszowana jest naklejka - nie tablice.

no raczej po co by Ci były takie tablice jak byś nie chciał jeździć albo przejechać się z założonymi ok.gif

a takie z naklejką też są produkowane przez naszych rodaków ok.gif

najgorzej mają Ci co będą nieświadomi ok.gif

Napisano

> Sprawdziłem, faktycznie ten przepis, jednak mandat jest od 20 do 500, czyli decyzja organu

> nakładającego ile nałoży; do tego dochodzi 1 punkt.

Wszystkie przypadki które znam zakończyły się 500zł (może prikaz mają Policjanci?W końcu prosty sposób na ratowanie budżetu), jeden przypadek zakończył się lawetowaniem na parking policyjny (koszty niewspółmiernie wyższe). Nie licząc tego co by się stało w razie dzwona spineyes.gif

Po prostu nie opłaci się taka jazda.

Napisano

> Fałszerstwo robi się dopiero wtedy gdy ktoś próbuje sam sobie zrobić naklejkę legalizacyjną. W tym

W pewnych sytuacjach masz prawo na tych / takich tablicach pojechac do LBV i zarejestrowac, jest absolutnie legalne.

Zalozenie jakichkolwiek num rej. na pojazd w Niemczech kwalifikuje sie pod

http://dejure.org/gesetze/StGB/267.html

Raczej kwestia jak bardzo Prokurator bedzie skrupulatny i jak na to spojrzy w caloksztalcie sytuacji.

wink.gif

Napisano

> no raczej po co by Ci były takie tablice jak byś nie chciał jeździć albo przejechać się z

> założonymi

To już Twoja i tylko Twoja sprawa. Może Twój Opel stoi na podwórku z tablicami "Calibra"? Albo na zlocie Audi zakładasz na swoje A8 tablice "BMW H8er"?

Generalnie możesz sobie nimi nawet tapetować ściany w garażu wink.gif

> a takie z naklejką też są produkowane przez naszych rodaków

Nie tylko. W Niemczech tez sporo osób stara się to obejść - z różnym skutkiem.

> najgorzej mają Ci co będą nieświadomi

i Ci którzy nasłuchają się legend opowiadanych przez szwagra kolegi którego brat pomagał zięciowi auto ściągać... wink.gif

Napisano

> najgorzej mają Ci co będą nieświadomi

Dlatego Policja ma udane weekendy w miejscach gdzie jest duże skupisko komisów, obstawiają wtedy wylotówki i statystyki podnoszą na jeleniach w tempie ekspresowym, a tłumaczenia "bo w komisie powiedzieli i w ogłoszeniu że można wracać na kołach" wywołują śmiech u Policji, bo to tak jak komuś mówić-włóż palce do rozgrzanego pieca, nic się nie stanie...

Nie będzie dobrze dopóki przepisów się nie zaostrzy, póki co to i na naszej giełdzie sprzedawane są samochody z takimi blachami crazy.gif

Napisano
  • Autor

> ważnego badania technicznego. Jak na te tablice (bo NIE są to tablice służące do wywozu za

> granicę) patrzą służby innych krajów niż niemieckie nie wiem.

Kiedyś nasza policja reagowała na przekroczony termin wskazany na tablicy, ostatnio to wygląda jak wolna amerykanka... Kilka lat temu Niemiaszki za 25 euro czy to wtedy jeszcze marki były, przejeżdżali przez granicę takimi na żółtych tablicach, bo czerwone były sporo droższe - każdemu się to opłacało. Teraz jaką masz to taką zakładasz.

> A dlaczego miałby ich nie dostać? Tym co daje prawo do ich zakupu jest wykup stosownego

> ubezpieczenia. To skąd pochodzisz nie gra roli.

Właśnie był jakiś kłopot, podpytam o co tam chodziło i skrobnę tutaj.

> Przepisy są raczej wszędzie takie same...

Niby tak, tam dostał je za 10 euro, a na północy kraju koszt był w granicach 150 czy 180 euro, a do tego coś tam było, że miał ich nie dostać, ale o tym później jak dopytam.

Napisano

W pewnych sytuacjach masz prawo na tych / takich tablicach pojechac do LBV i zarejestrowac, jest absolutnie legalne.

Zalozenie jakichkolwiek num rej. na pojazd w Niemczech kwalifikuje sie pod

http://dejure.org/gesetze/StGB/267.html

Raczej kwestia jak bardzo Prokurator bedzie skrupulatny i jak na to spojrzy w caloksztalcie sytuacji.

Gdy podrobi sie naklejke, przelozy sie naklejke czy przelozy num. rej z innego pojazdu jest juz czy to inny czy rozszezony §§. W prostym przypadku moze byc oskarzenie z jednego a wi innym np. z 4 §§.

wink.gif

Napisano

> Kiedyś nasza policja reagowała na przekroczony termin wskazany na tablicy, ostatnio to wygląda jak

> wolna amerykanka... Kilka lat temu Niemiaszki za 25 euro czy to wtedy jeszcze marki były,

> przejeżdżali przez granicę takimi na żółtych tablicach, bo czerwone były sporo droższe -

Tyle, ze trzeba wiedziec jaki rodzaj tablicy do czego / w jakim celu.

Zolte to krotkoterminowe w ich przypadku poprzez konkurencje ( oraz EU wolno poruszac sie po krajach EU przez okres do 5 dni. Nie trzeba tez miec przegladu, pojazd nie podlega jakimkolwiek badaniom czy to FIN cz ytechnichnym.

W przypadku tablic wywozowych jest to juz zupelnie inaczej, pojazd jest sprawdzany ( FIN ) inne ubezpieczenie inne koszta w LBV.

Do tego dochodzi procedura celna.

wink.gif

Napisano

> W jakich?

Majac Versicherungsnachweis -> obojetnie czy wczesniej zamowiles Wünschkennzeichen czy tez nie.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> W przypadku tablic wywozowych jest to juz zupelnie inaczej, pojazd jest sprawdzany ( FIN ) inne

> ubezpieczenie inne koszta w LBV.

> Do tego dochodzi procedura celna.

Reasumując, w czerwone - o ile nie wyjeżdżają na lawecie - wyposażane są pojazdy, które opuszczą teren UE smile.gif

Napisano

> Zolte to krotkoterminowe w ich przypadku poprzez konkurencje ( oraz EU wolno poruszac sie po

> krajach EU przez okres do 5 dni.

Powoli, powoli... To czy możesz się na nich poruszać po kraju jakimkolwiek innym niż Niemcy regulują wewnętrzne przepisy danego kraju. Np., po Polsce NIE MOŻESZ jeździć bez ważnego badania technicznego co niejako powinno automatycznie wykluczyć takie tablice z użycia i skutkować mandatami.

Napisano

> Reasumując, w czerwone - o ile nie wyjeżdżają na lawecie - wyposażane są pojazdy, które opuszczą

> teren UE

Niekoniecznie EU w czerwone wyposazone sa pojazdy ktore sa wyrejestrowane z niemieckiego rejestru centralnego.

Chcac je ponownie zarejestrowac trzeba zrobic Baurad i oplacic clo.

Samo ubezpieczenie jest inne, bo mozesz zarejestrowac ba tydzien, dwa, trzy, cztery czy iles tam miesiecy. Najpoziej po roku pojazd MUSI opuscic granice terytorialne Niemiec.

wink.gif

Napisano

> Dlatego Policja ma udane weekendy w miejscach gdzie jest duże skupisko komisów, obstawiają wtedy

> wylotówki i statystyki podnoszą na jeleniach w tempie ekspresowym, a tłumaczenia "bo w komisie

> powiedzieli i w ogłoszeniu że można wracać na kołach" wywołują śmiech u Policji, bo to tak jak

> komuś mówić-włóż palce do rozgrzanego pieca, nic się nie stanie...

> Nie będzie dobrze dopóki przepisów się nie zaostrzy, póki co to i na naszej giełdzie sprzedawane są

> samochody z takimi blachami

nie zawsze czasami w takich rejonach po prostu machają ręką i nawet nie zatrzymują , wszystko zależy od dnia i chwili ok.gif

Napisano

> Reasumując, w czerwone - o ile nie wyjeżdżają na lawecie - wyposażane są pojazdy, które opuszczą

> teren UE

Nie. Czerwone służą do wywiezienia auta poza granice Niemiec.

Napisano

> Powoli, powoli... To czy możesz się na nich poruszać po kraju jakimkolwiek innym niż Niemcy

> regulują wewnętrzne przepisy danego kraju. Np., po Polsce NIE MOŻESZ jeździć bez ważnego

> badania technicznego co niejako powinno automatycznie wykluczyć takie tablice z użycia i

> skutkować mandatami.

Alez oczywiscie, to o czym piszesz wyglada tak wlasnie z punktu prawnego. ( celowo nie napisalem jakiego kraju )

Tyle, ze Niency nie Maja prawa kontrolowac pojazdu po opuszczeniu granic BRD wiec sie urywa, to raz,

Dwa, jezeli Polacy nie znaja przepisow to juz ich Problem, trzy, same ubezpieczenia strzelily sobie w koleno, powprowadzaly rozszerzone ubezpieczenia dla Kurzzeitkennzeichen na Cale EU a nie jak bylo wczesniej na same Niemcy ( pierwszy byl Allianz ).

wink.gif

Napisano

> Alez oczywiscie, to o czym piszesz wyglada tak wlasnie z punktu prawnego. ( celowo nie napisalem

> jakiego kraju )

Choć raz się zgadzamy hehe.gif

> Tyle, ze Niency nie Maja prawa kontrolowac pojazdu po opuszczeniu granic BRD wiec sie urywa, to

> raz,

Alez naturalnie. Na terenie Niemiec przepisy to regulują - później to już zależy od kraju do którego wjeżdżamy.

> Dwa, jezeli Polacy nie znaja przepisow to juz ich Problem,

Polacy nie musza ich znać. Starczy, że szwagier kolegi taik słyszał smile.gif

trzy, same ubezpieczenia strzelily sobie

> w koleno, powprowadzaly rozszerzone ubezpieczenia dla Kurzzeitkennzeichen na Cale EU a nie jak

> bylo wczesniej na same Niemcy ( pierwszy byl Allianz ).

Ludzie o to pytali więc i dostarczono im tego czego szukali waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie. Czerwone służą do wywiezienia auta poza granice Niemiec.

To źle myślałem jednak smile.gif

Napisano

> Polacy nie musza ich znać.

Hmmmmmmmmmm biglaugh.gif Pozniej sie dziwic, ze placz i lament:

- panie wladzo ale ja nie wiedzialem

Niewiedza nie ratuje przed konsekwencjami.

wink.gif

Napisano

> Hmmmmmmmmmm Pozniej sie dziwic, ze placz i lament:

> - panie wladzo ale ja nie wiedzialem

> Niewiedza nie ratuje przed konsekwencjami.

Konsekwencje są zwykle bagatelizowane.

Napisano

> Konsekwencje są zwykle bagatelizowane.

Lub wliczane w koszta biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> traktują jako fałszerstwo takie tablice jak chcesz więcej info to uderzaj do źródła

Nie ma czegoś takiego jak fałszerstwo tablic - to nie jest dokument wg. naszego prawa i nie odpowiada się z paragrafów dotyczących takich przestępstw.