Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne - trochę krytyki.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Jak u Ciebie w drezynie?

W drezynie mam 3 lampy halogenowe dalekosiężne z żarówką H3.

> Przecież dzienne świecą światłem rozproszonym...

Świecą, owszem, ale zrób eksperyment i stań sobie na wprost takiej lampy, a potem zrób dwa kroki w bok i zobacz czy dalej będzie świecić tak mocno.

Napisano

> a co w nich profesjonalnego

> sorry, ale dla mnie to one nie wyglądają, może do łady pasują, albo jakiegoś dostawczaka

> ale załóż takie coś do współczesnych obłych aut

Jeżeli auto jest nowoczesne i krągłe to należy... zmienić auto hehe.gif

> tu masz ładnie wpasowane dzienne

Dla mnie to nie są dzienne, a sznur diodowy, kupiony na metry w markecie budowlanym

Każdy ma swój gust 893goodvibes.gif

Napisano

> W drezynie mam 3 lampy halogenowe dalekosiężne z żarówką H3.

> Świecą, owszem, ale zrób eksperyment i stań sobie na wprost takiej lampy, a potem zrób dwa kroki w

> bok i zobacz czy dalej będzie świecić tak mocno.

W instrukcji Philipsa jest dozwolony montaż świateł do 10* więc nie pisz, że dzienne muszą być bezwzględnie, idealnie na wprost.

Napisano

> W instrukcji Philipsa jest dozwolony montaż świateł do 10* więc nie pisz, że dzienne muszą być

> bezwzględnie, idealnie na wprost.

W nowym Clio dzienne LED to jest gorsza tandeta od chińskich z Allegro za 50 złotych, w dodatku umiejscowiona na granicy normy odstępu między lampami. Nikt się do tego nie przyczepi, wręcz jest fajnie i cool biglaugh.gif. Ale gdybym sam sobie je tak zamontował, to krzyku by było co nie miara hehe.gif, zabierania dowodów, wylatywania z przeglądów itp. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> W instrukcji Philipsa jest dozwolony montaż świateł do 10* więc nie pisz, że dzienne muszą być

> bezwzględnie, idealnie na wprost.

Obronisz tezę, że instrukcja jest ważniejsza, niż zapisy rozporządzenia? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Obronisz tezę, że instrukcja jest ważniejsza, niż zapisy rozporządzenia?

W rozporządzeniu akurat nie jest napisane wprost, że lampy mają być zamontowane na wprost, ale logika raczej nakazuje by miało to ręce i nogi.

Napisano

> W rozporządzeniu akurat nie jest napisane wprost, że lampy mają być zamontowane na wprost, ale

> logika raczej nakazuje by miało to ręce i nogi.

Już mi się wątki mieszają... spineyes.gif Czy to nie Ty przytoczyłeś zapisy dot. kątów widzialności geometrycznej DRL w wątku o dziennych na bazie drogowych? I ZTCP to było tam +- 10 i +- 20* z czego wniosek, że aby to osiągnąć, to montaż powinien być na +- 0*

Nie, to jednak nie Ty...

Napisano

> Obronisz tezę, że instrukcja jest ważniejsza, niż zapisy rozporządzenia?

Instrukcja dotyczy produktu z legalizacją. Skoro dopuszcza 10* to musi spełniać normy a tym samym świecić poprawnie i spełniać funkcję. Lepiej jednak napisać, że na logikę muszą świecić na wprost facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Instrukcja dotyczy produktu z legalizacją. Skoro dopuszcza 10* to musi spełniać normy a tym samym

> świecić poprawnie i spełniać funkcję.

No tak, w instrukcji mojego bolidu stoi: V max = 185km/h, jeździ poprawnie i spełnia normy. Zatem mogę olewać PoRD - no przecież instrukcja to dopuszcza... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No tak, w instrukcji mojego bolidu stoi: V max = 185km/h, jeździ poprawnie i spełnia normy. Zatem

> mogę olewać PoRD - no przecież instrukcja to dopuszcza...

Lampy posiadają homologację. Co tu podważać? Wytłumaczysz?

Napisano

> Lampy posiadają homologację. Co tu podważać? Wytłumaczysz?

Magiczne słowo homologacja. Czy ona daje również gwarancję poprawnego montażu? Wytłumaczysz?

Napisano

> Magiczne słowo homologacja. Czy ona daje również gwarancję poprawnego montażu? Wytłumaczysz?

Podważyłem sposób montażu jakoby lampa musiała być idealnie na wprost. Otóż nie musi ! Wystarczy?