Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic II elektryczny ręczny jak znosi mrozy ?

Featured Replies

Napisano

Przy ilu na minusie nie zaciągacie go na noc ? smile.gif

Napisano

ja ni zaciągałem od jesieni do wiosny, a latem też rzadko wink.gif

Napisano

> Przy ilu na minusie nie zaciągacie go na noc ?

Po co zaciągać ręczny? hmm.gif

Napisano

U mnie sie zaciąga automatycznie za każdym razem. Nie wiem czy konstrukcja jest taka sama ale to nie technologia kosmiczna.

Co prawda w nocy auto stoi w garażu ale jak w dzień było po -30 stopni i auto stało na mrozie ponad 8 godzin to nic sie z nim nie działo.

Napisano

Całą poprzednią zimę działał u mnie automatycznie, a u znajomych tych zim już było kilka i nic się nie stało.

Ja wychodzę z założenia, że ręczny jest po to aby go używać. Czy ręczny ręczny czy automatyczny. Zawsze w każdym aucie używałem i nigdy nie było problemu.

Napisano
  • Autor

> Całą poprzednią zimę działał u mnie automatycznie, a u znajomych tych zim już było kilka i nic się

> nie stało.

> Ja wychodzę z założenia, że ręczny jest po to aby go używać. Czy ręczny ręczny czy automatyczny.

> Zawsze w każdym aucie używałem i nigdy nie było problemu.

jop jop ale nawet w instrukcji by było napisane że przy mrozach żeby nie zaciągać go na noc smile.gif

Napisano
  • Autor

> Po co zaciągać ręczny?

u nas się automatycznie zaciąga zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja ni zaciągałem od jesieni do wiosny, a latem też rzadko

to automatycznie się nie zaciągał ? zlosnik.gif

Napisano

> u nas się automatycznie zaciąga

pierwszy rok sie zaciągał i odblokowywał sam - bez problemu.

Po wyłączeniu tej opcji przez kompa. tak jak pisałem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> pierwszy rok sie zaciągał i odblokowywał sam - bez problemu.

> Po wyłączeniu tej opcji przez kompa. tak jak pisałem

jak na razie nie widzę sensu żeby nie zaciągał się sam ok.gif fajna sprawa ok.gif

Napisano

Ja nigdy nie miałem z ręcznym problemów. Wg mnie to jest najmniej awaryjna rzecz w scenicu. zlosnik.gif Chociaż zdarzają się przypadki, że ktoś miał zonka na skrzyżowaniu,bo ręczny nie puścił.

Napisano
  • Autor

> Ja nigdy nie miałem z ręcznym problemów. Wg mnie to jest najmniej awaryjna rzecz w scenicu.

> Chociaż zdarzają się przypadki, że ktoś miał zonka na skrzyżowaniu,bo ręczny nie puścił.

a czemu by miał się zaciągnąć ? u mnie chyba tylko jak dam na P i na N jak zgaszę silnik hmm.gif

Napisano

Przy - 35 zlosnik.gif

A tak poważnie ja bym nie zaciągać jeżeli auto miałoby stać nieruszane przez dłuższy czas, powiedzmy powyżej 5 dni.

Ale ze względu na przyrosniecie klocków do tarcz.

Napisano

> u nas się automatycznie zaciąga

To do bani. Bo o ile w suche dni i w suchym klimacie to i może nic się nie wydarzy, o tyle z wilgotnym klimacie jaki mamy nad morzem...

Powiem tak, nie pamiętam zimy bym nie miał problemu z zamarzającym ręcznym.

Napisano
  • Autor

> To do bani. Bo o ile w suche dni i w suchym klimacie to i może nic się nie wydarzy, o tyle z

> wilgotnym klimacie jaki mamy nad morzem...

> Powiem tak, nie pamiętam zimy bym nie miał problemu z zamarzającym ręcznym.

W jakim aucie? Bo w SC miałem non stop problem z ręcznym a w Clio oraz Megane nigdy.

Słyszałem od ludzi którzy mają elektryczny ręczny że działa super i nie narzekają, a ludzie którzy nie mieli pisali że to beznadziejne i musi być awaryjne.

Napisano

> W jakim aucie? Bo w SC miałem non stop problem z ręcznym a w Clio oraz Megane nigdy.

> Słyszałem od ludzi którzy mają elektryczny ręczny że działa super i nie narzekają, a ludzie którzy

> nie mieli pisali że to beznadziejne i musi być awaryjne.

Problem miałem w każdym z fiatów (126 -SC- Palio).

Problem występował Fieście (dwa rożne roczniki i modele), w Hondzie, ba , nawet Corolla e11 przymarzła.

Tyle że u mnie jest wilgotniej, bo mam kałużę 500m w linii prostej od domu.

Po jednym przypadku jak nie pojechałem do roboty, oduczyłem się zaciągać. Zostawiam na wstecznym.

Napisano

Kumpel zostawił fabie na ręcznym na ponad tydzień, a było to jakoś późną jesienią. Po powrocie laweta i na serwis. Nie szło ruszyć.

Napisano
  • Autor

> Kumpel zostawił fabie na ręcznym na ponad tydzień, a było to jakoś późną jesienią. Po powrocie

> laweta i na serwis. Nie szło ruszyć.

Ale nie piszemy tu o ekstremalnych przypadkach , raczej o używaniu na codzień.

Napisano

> Linka przymarzała?

Albo linka albo i same rozpieraki

Napisano

> Ale nie piszemy tu o ekstremalnych przypadkach , raczej o używaniu na codzień.

Ale co masz na myśli? To, że się popsuje, czy ze przymarznie?

Napisano
  • Autor

> Ale co masz na myśli? To, że się popsuje, czy ze przymarznie?

Przymarznie ok.gif

Napisano

zawsze świadomie nie zostawiam na ręcznym. no chyba, że na 10 minut. w pozostałych przypadkach tylko na biegu, z kołami skręconymi w krawężnik.

i jakby kto nie wiedział - żeby zwolnić ręczny nie trzeba odpalać silnika jak to robią fachoffcy sick.gif

Napisano
  • Autor

> zawsze świadomie nie zostawiam na ręcznym. no chyba, że na 10 minut. w pozostałych przypadkach

> tylko na biegu, z kołami skręconymi w krawężnik.

> i jakby kto nie wiedział - żeby zwolnić ręczny nie trzeba odpalać silnika jak to robią fachoffcy

Skręcać kół też się nie powinno że względu na blokadę kierownicy.

Napisano

jeden obrót w zupełności wystarcza i jest jak najbardziej bezpieczny

Napisano

miałem w automacie jak go kupilem w 2009.

było super do czasu jak na lekkiej górce pod kościołem się nie zwolnił ,ani ręczne zwolnienie nie zadziało,zmagałem się z 1 h wreszcie puściło.

Od tamtej pory kumpel wyłączył i jest ok.

Ale jak zaciągam ręcznie to nadal mam dreszcz emocji grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> miałem w automacie jak go kupilem w 2009.

> było super do czasu jak na lekkiej górce pod kościołem się nie zwolnił ,ani ręczne zwolnienie nie

> zadziało,zmagałem się z 1 h wreszcie puściło.

> Od tamtej pory kumpel wyłączył i jest ok.

> Ale jak zaciągam ręcznie to nadal mam dreszcz emocji

a powiedz mi który rok ? po akcji serwisowej ? hmm.gif

Napisano

> a powiedz mi który rok ? po akcji serwisowej ?

2005 po akcji

Napisano
  • Autor

> 2005 po akcji

słabo zlosnik.gif

Napisano

Dlatego ja wyłączyłem automatyczne zaciąganie ręcznego. Znaczy przełączyłem na "kraje o zimnym klimacie". smile.gif Lubię jak ja "rządzę". Ale od czasu do czasu go sam ręcznie zaciągam na postoju, co by się przesmarował... smile.gif

Napisano

trzeba używać cały czas wówczas nie będzie żadnych z nim problemów.

Na pewno przy - 20 C nie ma żadnych problemów

Napisano
  • Autor

> trzeba używać cały czas wówczas nie będzie żadnych z nim problemów.

> Na pewno przy - 20 C nie ma żadnych problemów

używam automatycznie a dzisiaj jedno koło się zmroziło dziwnie i nie odpuściło zlosnik.gif

ale zaciągnąłem jeszcze raz zwolniłem przejechałem 1m i odpuściło i serwisy się pogasiły od ABS , ASR ok.gif ciekawe jak będzie dalej zlosnik.gif

Napisano

> używam automatycznie a dzisiaj jedno koło się zmroziło dziwnie i nie odpuściło

> ale zaciągnąłem jeszcze raz zwolniłem przejechałem 1m i odpuściło i serwisy się pogasiły od ABS ,

> ASR ciekawe jak będzie dalej

będzie tylko gorzej skromny.gif

Napisano
  • Autor

> będzie tylko gorzej

wydaje Ci się ja wierze że będzie ok zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Dlatego ja wyłączyłem automatyczne zaciąganie ręcznego. Znaczy przełączyłem na "kraje o zimnym

> klimacie". Lubię jak ja "rządzę". Ale od czasu do czasu go sam ręcznie zaciągam na postoju,

> co by się przesmarował...

właśnie tak też zrobiłem,czasami jak potrzeba to zaciąga grinser006.gif

Napisano

> wydaje Ci się ja wierze że będzie ok

jestem zdania że jednak Tobie sie wydaje zlosnik.gif

Napisano

> ASR ciekawe jak będzie dalej

wjedź na kanał/najazd, zostaw na biegu - odblokuj ręczny. ZANIM BĘDZIE ZA PÓŹNO pooglądaj końcówki linek, tam gdzie chowają się w pancerz:

1) dokładnie oczyść końce

2) sprawdź czy nie zaczęła się strzępić otulina z tworzywa, która ochrania samą linkę metalową. ona lubi przeszkadzać w odblokowaniu

3) generalnie trzeba wziąć szczotkę drucianą, odtłuszczacz w sprayu i raz na kilka lat poczyścić to wszystko na kole tylnym (mechanizmy, dźwignię), uważając by szczotka nie zniszczyć tej otuliny. najlepiej niczym tego nie smarować, bo smar łapie brud,

Napisano
  • Autor

> wjedź na kanał/najazd, zostaw na biegu - odblokuj ręczny. ZANIM BĘDZIE ZA PÓŹNO pooglądaj końcówki

> linek, tam gdzie chowają się w pancerz:

> 1) dokładnie oczyść końce

> 2) sprawdź czy nie zaczęła się strzępić otulina z tworzywa, która ochrania samą linkę metalową. ona

> lubi przeszkadzać w odblokowaniu

> 3) generalnie trzeba wziąć szczotkę drucianą, odtłuszczacz w sprayu i raz na kilka lat poczyścić to

> wszystko na kole tylnym (mechanizmy, dźwignię), uważając by szczotka nie zniszczyć tej

> otuliny. najlepiej niczym tego nie smarować, bo smar łapie brud,

a to jutro może podjadę do mojego mechanika hmm.gif

jak na razie wszystko ok i dziwne bo problem nie istniał w tym że problem był w ręcznym bo on się odblokował i nie pokazywał problemu tylko tak jak by zaciski nie puściły hmm.gif i wydaje mi się że bardziej tu powinienem przeczyścić hmm.gif

Napisano

zawsze w trakcie zmian kół (zimowe/letnie) myję wszystko sprayem do hamulców i obstukuję młotkiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> zawsze w trakcie zmian kół (zimowe/letnie) myję wszystko sprayem do hamulców i obstukuję młotkiem

tu akurat nie robię bo nie mam gdzie a że w miarę nowy nabytek to nie pomyślałem o tym ok.gif

gdzie można kupić od ręki taki spray ?