Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Zmywarka, okap...

Featured Replies

Napisano

za chwilę zwariuję......

Ze zmywarkami jakoś poszło, ale na okapy chyba już nie mam siły zlosnik.gif

Zmywarka do zabudowy 45cm, cena max 1300

To będzie moja pierwsza więc nie mam doświadczenia....

1. electrolux

2. Bosch

3. Siemens

4. Hotpoint

5. Coś innego ??

Okap - teleskopowy (szufladowy) pochłaniacz z filtrem węglowym. Cichy i wydajny (brak podłączenia do wentylacji) Cena najlepiej do max 400

1. Samsung EDIT: sprzęt odpada, filtry praktycznie nie do kupienia, do komplet około 150zł a producent zaleca wymianę raz na 4 miechy oslabiony.gif

2. ??

3. ??

Z góry dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Amica

a konkretniej zlosnik.gif

BTW gdzieś czytałem, że zmywarki im nie wychodzą hmm.gif

Napisano

Co do zmywarki to kup elektorluxa. A okap możesz sobie darować. Tanie są głośne i mało co to daje. W sumie po jakimś czasie albo przestaniesz kupować wkłady węglowe albo nie będziesz tego włączał smile.gif

Napisano

> Okap - teleskopowy (szufladowy) pochłaniacz z filtrem węglowym. Cichy i wydajny (brak podłączenia

> do wentylacji) Cena najlepiej do max 400

> 1. Samsung

> 2. ??

> 3. ??

> Z góry dzięki za pomoc

IKEA - 5 lat gwarancji i połowa Twojego budżetu

Napisano
  • Autor

> IKEA - 5 lat gwarancji i połowa Twojego budżetu

Quote:

Maks. przepływ powietrza - Wyciąg (m3/h) 352

Maks. poziom hałasu - Wyciąg (dBa) 71,5

Maks. przepływ powietrza - Recyrkulacja (m3/h) 125

Maks. poziom hałasu - Recyrkulacja (dBa) 75

strasznie głośny i mały przepływ w recyrkulacji frown.gif

Napisano
  • Autor

> teściowie mają już kilka lat

> ja używam rok

jaki model cfaniaczek.gif

> jakieś 45

inne odpadają, że względu na ogrom miejsca jakim dysponuję hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Co do zmywarki to kup elektorluxa.

mój faworyt zlosnik.gif

a Ty jakiego posiadasz ??

> A okap możesz sobie darować.

odpada smirk.gif

> Tanie są głośne i mało co to daje.

> W sumie po jakimś czasie albo przestaniesz kupować wkłady węglowe albo nie będziesz tego

> włączał

albo ciche i nic nie ciągną oink.gif albo tak hałasują, że nie idzie wytrzymać - takie mam spostrzeżenia po gadaniu z wujkiem google sciana.gif

Napisano

> mój faworyt

> a Ty jakiego posiadasz ??

nie pamietam, ale 60ke. podlaczylem, zalozylem drzwiczki i dziala. Ustawione na auto, dosypuje tylko soli i dolewam nablyszczacza i tak juz od paru ladnych lat.

> odpada

> albo ciche i nic nie ciągną albo tak hałasują, że nie idzie wytrzymać - takie mam spostrzeżenia po

> gadaniu z wujkiem google

popatrz ile to ma halasu na 1 biegu. Porownywanie na max nie ma sensu bo i tak malo kiedy bedziesz to odpalal na maksymalnych obrotach a nawet jesli to na chwile.

Napisano
  • Autor

> nie pamietam, ale 60ke. podlaczylem, zalozylem drzwiczki i dziala. Ustawione na auto, dosypuje

> tylko soli i dolewam nablyszczacza i tak juz od paru ladnych lat.

mam nadzieję, że made in ukraine da radę , pralka pół roku daje zlosnik.gif

> popatrz ile to ma halasu na 1 biegu. Porownywanie na max nie ma sensu bo i tak malo kiedy bedziesz

> to odpalal na maksymalnych obrotach a nawet jesli to na chwile.

waytogo.gif

już mam mętlik z tymi okapami sciana.gif

Napisano

> Quote:

> Maks. przepływ powietrza - Wyciąg (m3/h) 352

> Maks. poziom hałasu - Wyciąg (dBa) 71,5

> Maks. przepływ powietrza - Recyrkulacja (m3/h) 125

> Maks. poziom hałasu - Recyrkulacja (dBa) 75

> strasznie głośny i mały przepływ w recyrkulacji

71.5dB, to jeden z najglosniejszych. Ja znalazlem okap Teka CNL1 2002, ale jeszcze nie kupilem i nie ogladalem w zadnym sklepie. Tylko planuje go podlaczyc bez filtrow bezposrednio do komina, wiec bedzie sporo cichszy.

Napisano

Beko z 5 letnią gw. ok.gif

zmywarka 45 zdecydowanie nie - właczasz czesciej a wody ciągnie tyle co 60

Napisano
  • Autor

> Beko z 5 letnią gw.

a konkretniej ??

nie pamiętam dokładnie, ale z jakiegoś powodu wywaliłem beko hmm.gif

> zmywarka 45 zdecydowanie nie - właczasz czesciej a wody ciągnie tyle co 60

45 bez dyskusji wink.gif

Napisano

> a konkretniej ??

5 lat gw. od producenta - beko moim zdaniem na tle innych produentów beko wypada bardzo dobrze ok.gif

> nie pamiętam dokładnie, ale z jakiegoś powodu wywaliłem beko

> 45 bez dyskusji

Napisano

> 5. Coś innego ??

Amica. Przez ostatnie 8 lat przerobiłem trzy zmywarki Amica i sprawują lub sprawowały się super jak je używałem. Dwie na bieżąco pracują i spisują się świetnie.

Napisano

> Amica. Przez ostatnie 8 lat przerobiłem trzy zmywarki Amica i sprawują lub sprawowały się super jak

> je używałem. Dwie na bieżąco pracują i spisują się świetnie.

od chyba 2 lat amica to chińczyk a we wronkach składają samsunga - ja dziękuję i biorę sprzęt z najdłuższą gwarancją smirk.gif

Napisano

Co do zmywarki, to po przejściach z 12 letnim modelem amica, stwierdziłem, że kupie coś z porządnie montowanymi "śmigłami", tzn montowane przelotowo, a nie wiszące na kołnierzu. Po wielu latach potrafi być z tym cyrk, a montowane przelotowo zawsze można zregenerować.

Dodatkowo są w sprzedaży zmywarki o szerokości 45 cm z dwoma mniejszymi wirnikami pod górnym koszem - znacznie lepiej domywają np. kubki, bo nie ma tylu słabo mytych przestrzeni.

Ja kupiłem w końcu jakiś model boscha, a przy zakupie online z odbiorem w np. neonecie zmieścisz się w budżecie.

Oprócz boscha, chyba też siemens ma rozwiązanie z dwoma wirnikami pod górnym koszem.

Porównując to co kupiłem do 12 letniej amiki to jest skok o kilka epok hehe.gif

Uszczelki naokoło zmywarki, uszczelniające ją w meblach też są rzeczą na którą warto zwrócić uwagę. Do mojego egzemplarza też była blacha do przykręcenia od dołu blatu nad zmywarką, przez co para, czy woda go nie niszczy.

Napisano
  • Autor

> 71.5dB, to jeden z najglosniejszych. Ja znalazlem okap Teka CNL1 2002, ale jeszcze nie kupilem i

> nie ogladalem w zadnym sklepie. Tylko planuje go podlaczyc bez filtrow bezposrednio do komina,

> wiec bedzie sporo cichszy.

niestety nie mam możliwości podłączenia do komina frown.gif

po przeszukaniu dostępności filtrów do samsunga wypada z listy. Twoja propozycja wydaje się waytogo.gifsmile.gif

Napisano

> od chyba 2 lat amica to chińczyk a we wronkach składają samsunga - ja dziękuję i biorę sprzęt z

> najdłuższą gwarancją

Serwisant AGD mowil mi, ze Samsung, to wlasciwie Amica, tylko z Samsungowym sterowaniem, ale mechanika to stara Amica.

Napisano

> niestety nie mam możliwości podłączenia do komina

> po przeszukaniu dostępności filtrów do samsunga wypada z listy. Twoja propozycja wydaje się

Z filtrami nie ma bata - bedzie znacznie cichsza od tej z Ikei, ale i tak to bedzie odrzutowiec grinser006.gif Jedna pociecha, ze ta Teka jest mocna, wiec powinien wystarczyc 1 i 2 bieg.

Napisano
  • Autor

> Z filtrami nie ma bata - bedzie znacznie cichsza od tej z Ikei, ale i tak to bedzie odrzutowiec

> Jedna pociecha, ze ta Teka jest mocna, wiec powinien wystarczyc 1 i 2 bieg.

problem, że nigdzie w markecie nie mogę znaleźć, żeby pójść i pomacać przed zakupem frown.gif

Napisano

> problem, że nigdzie w markecie nie mogę znaleźć, żeby pójść i pomacać przed zakupem

pytalem serwisanta o te firme - twierdzi, ze jest bardzo dobra i znana, choc nie w marketach. Ja tam pierwszy raz slysze.

Napisano

> od chyba 2 lat amica to chińczyk a we wronkach składają samsunga - ja dziękuję i biorę sprzęt z

> najdłuższą gwarancją

Mówisz o pralkach. Z tego co pamiętam to zmywarki dla Amica robione były poza PL, gdzieś kiedyś doszła do mnie plotka, że w kooperacji ze Smegiem, ale na czym ta kooperacja miała polegać to nie wiem, chyba jedna fabryka klepała dla jednych i drugich.

Napisano
  • Autor

> Amica 45 cm

> Teście mają jakiś wypasiony model

> Ja mam jakiś najtańszy

to, żeś pomógł zlosnik.gif

konkrety, szczegóły, ceny, poka cycki hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> pytalem serwisanta o te firme - twierdzi, ze jest bardzo dobra i znana, choc nie w marketach. Ja

> tam pierwszy raz slysze.

znalazłem upierdliwą wadę tego okapu frown.gif nie włącza się po wyciągnięciu szuflady, przynajmniej takie info znalazłem na stronie. Wyłączenie podobno jest.

Kiedy zamierzasz realizować zakup, bo może zdementujesz info i będzie mi łatwiej wink.gif

Napisano
  • Autor

> Amica. Przez ostatnie 8 lat przerobiłem trzy zmywarki Amica i sprawują lub sprawowały się super jak

> je używałem. Dwie na bieżąco pracują i spisują się świetnie.

podrzucisz konkretne modele tych pracujących

Napisano
  • Autor

> Co do zmywarki, to po przejściach z 12 letnim modelem amica, stwierdziłem, że kupie coś z porządnie

> montowanymi "śmigłami", tzn montowane przelotowo, a nie wiszące na kołnierzu. Po wielu latach

> potrafi być z tym cyrk, a montowane przelotowo zawsze można zregenerować.

> Dodatkowo są w sprzedaży zmywarki o szerokości 45 cm z dwoma mniejszymi wirnikami pod górnym koszem

> - znacznie lepiej domywają np. kubki, bo nie ma tylu słabo mytych przestrzeni.

> Ja kupiłem w końcu jakiś model boscha, a przy zakupie online z odbiorem w np. neonecie zmieścisz

> się w budżecie.

> Oprócz boscha, chyba też siemens ma rozwiązanie z dwoma wirnikami pod górnym koszem.

> Porównując to co kupiłem do 12 letniej amiki to jest skok o kilka epok

> Uszczelki naokoło zmywarki, uszczelniające ją w meblach też są rzeczą na którą warto zwrócić uwagę.

> Do mojego egzemplarza też była blacha do przykręcenia od dołu blatu nad zmywarką, przez co

> para, czy woda go nie niszczy.

Podrzuć proszę dokładny model który kupiłeś.

Jeżeli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi z tymi dwoma śmigłami to chyba electrolux ma śmigło a na końcu kółko które też się obraca, ale nie pamiętam teraz czy to było przy dolnym czy górnym koszu hmm.gif

Napisano

> znalazłem upierdliwą wadę tego okapu nie włącza się po wyciągnięciu szuflady, przynajmniej takie

> info znalazłem na stronie. Wyłączenie podobno jest.

> Kiedy zamierzasz realizować zakup, bo może zdementujesz info i będzie mi łatwiej

Oo jeszcze troche. Przez najblizszy co najmniej miesiac bede kleil plytki, a nie zajmowal sie wyposazeniem kuchni.

Napisano

> Z filtrami nie ma bata - bedzie znacznie cichsza od tej z Ikei, ale i tak to bedzie odrzutowiec

> Jedna pociecha, ze ta Teka jest mocna, wiec powinien wystarczyc 1 i 2 bieg.

Z tymi decybelami to jest niezły cyrk i ciężko jest dojść do ładu bez posłuchania na żywo. Producenci podają różne dane- jedni podają głośność na 3 biegu a inni na 1 (jak w przypadku tego okapu TEKA) wink.gif Te 35dB brzmi podejrzanie, lodówki mają w danych ponad 40dB.

Dodatkowo bywa, że podają głośność samego silnika, pomijając hałas powietrza. Z własnego doświadczenia wiem, że prawie dwa razy tyle hałasu jest w stanie wygenerować powietrze w rurach nad okapem, zwłaszcza gdy jest długi przewód i ma jeszcze po drodze parę zakrętów. Jedno co jest pewne- w miarę możliwośc unikać trzeba stosowania rur "harmonijkowych" nad okapami.

Napisano

> to, żeś pomógł

> konkrety, szczegóły, ceny, poka cycki

Moja to chyba ta: produkt,45-cm,zzm-416-i,415 z odkrytym panelem z przodu. Prosta za jakieś 900zł.

U teściów jakaś z panelem dostępnym po otwarciu i mnóstwem programów w cenie ponad 1500zł.

Napisano
  • Autor

> Z tymi decybelami to jest niezły cyrk i ciężko jest dojść do ładu bez posłuchania na żywo.

> Producenci podają różne dane- jedni podają głośność na 3 biegu a inni na 1 (jak w przypadku

> tego okapu TEKA) Te 35dB brzmi podejrzanie, lodówki mają w danych ponad 40dB.

> Dodatkowo bywa, że podają głośność samego silnika, pomijając hałas powietrza. Z własnego

> doświadczenia wiem, że prawie dwa razy tyle hałasu jest w stanie wygenerować powietrze w

> rurach nad okapem, zwłaszcza gdy jest długi przewód i ma jeszcze po drodze parę zakrętów.

> Jedno co jest pewne- w miarę możliwośc unikać trzeba stosowania rur "harmonijkowych" nad

> okapami.

TEKA ponoć na maxa ma 50dB czyli bez tragedii patrząc na konkurencję w tym przedziale cenowym. Rzeczywiście znalezienie spójnych danych jest nie lada problemem więc już mam dość tego okapu zlosnik.gif

w moim przypadku będzie działał jako pochłaniacz więc rury mnie nie dotyczą

Napisano
  • Autor

> Oo jeszcze troche. Przez najblizszy co najmniej miesiac bede kleil plytki, a nie zajmowal sie

> wyposazeniem kuchni.

ja muszę się z wyborem ogarnąć do końca miesiąca....

pisałeś, że gadałeś z jakimś kolesiem który Ci polecał ten okap, mam prośbę czy mógłbyś zweryfikować info na temat tego włączania dmuchawy i/lub światła po wyciągnięciu tacy..... Do sklepów typu agito nie mam co dzwonić bo tam często dane różnią się z tymi ze stron producenta

Napisano
  • Autor

> Moja to chyba ta: produkt,45-cm,zzm-416-i,415 z odkrytym panelem z przodu. Prosta za jakieś 900zł.

ale ja kcem z zakrytym zlosnik.gif

> U teściów jakaś z panelem dostępnym po otwarciu i mnóstwem programów w cenie ponad 1500zł.

ponoć za dużo to nie zdrowo....

Z ilu sam korzystasz programów ??

Napisano
  • Autor

zna ktoś firmę i produkty ??

VEGA

Napisano

> zna ktoś firmę i produkty ??

> VEGA

" Jesteśmy wiodącym producentem okapów na polskim jak i zagranicznym rynku" zlosnik.gif

Firemka robi 1,5 MPLN obrotu więc się troszkę zagalopowali z tym wiodącym devil.gif

Ciarko, które jest największe robi 110 MPLN zlosnik.gif

Jutro jestem w firmie MAAN (100% okapów Gorenje to ich produkcja, robią też dla BRW i innych) to ci powiem co warto a co nie w okapach palacz.gif

Napisano
  • Autor

> " Jesteśmy wiodącym producentem okapów na polskim jak i zagranicznym rynku"

> Firemka robi 1,5 MPLN obrotu więc się troszkę zagalopowali z tym wiodącym

> Jutro jestem w firmie MAAN (100% okapów Gorenje to ich produkcja, robią też dla BRW i innych) to ci

> powiem co warto a co nie w okapach

dodam, że budżet to około 450pln szufladowy funkcja pochłaniacza, filtry dostępne i w sensownej cenie nie jak samsung sciana.gif no i żeby włączał się po wysunięciu i wyłączał po wsunięciu

Przed chwilą Pan na chłopski rozum mi tłumaczył jak to jest z wymienioną poniżej TEKA screwy.gif

Będę bardzo wdzięczny za info bo mam już dość tych okapów

Napisano

> TEKA ponoć na maxa ma 50dB czyli bez tragedii patrząc na konkurencję w tym przedziale cenowym.

> Rzeczywiście znalezienie spójnych danych jest nie lada problemem więc już mam dość tego okapu

> w moim przypadku będzie działał jako pochłaniacz więc rury mnie nie dotyczą

Z pochlaniaczem ma jakies 60-62dB, jesli dobrze pamietam. Stad te rozbieznosci w danych, ze czesc stron podaje z rurami, czesc z filtrami.

Napisano

> ja muszę się z wyborem ogarnąć do końca miesiąca....

> pisałeś, że gadałeś z jakimś kolesiem który Ci polecał ten okap, mam prośbę czy mógłbyś

> zweryfikować info na temat tego włączania dmuchawy i/lub światła po wyciągnięciu tacy..... Do

> sklepów typu agito nie mam co dzwonić bo tam często dane różnią się z tymi ze stron producenta

Ale on mowil generalnie o firmie Teka, a nie o tym okapie. Mozesz zadzwonic do firmy Teka smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z pochlaniaczem ma jakies 60-62dB, jesli dobrze pamietam. Stad te rozbieznosci w danych, ze czesc

> stron podaje z rurami, czesc z filtrami.

ja nie znalazłem takich info na stronie producenta hmm.gif

Napisano

> Przed chwilą Pan na chłopski rozum mi tłumaczył jak to jest z wymienioną poniżej TEKA

i jak jest?

Napisano

Też niedawno wybierałem okap, więc mam ich trochę wymacanych. wink.gif

Wszystkie okapy "teleskopowe" z jakimi się spotkałem załączają i wyłączają silnik poprzez wysuwanie i wsuwanie okapu (oczywiście tylko wtedy, jeżeli jest włączony przyciskiem jakikolwiek bieg).

Natomiast oświetlenie zwykle nie jest sterowane wysuwaniem, lecz załączane niezależnie.

Napisano
  • Autor

> Ale on mowil generalnie o firmie Teka, a nie o tym okapie. Mozesz zadzwonic do firmy Teka

Quote:

Nawet nie wyobrażacie sobie jak trudno w tym kraju zdobyć 2000 kolumbijskich pesos [..]

W końcu wpadłem na genialny pomysł, poszedłem do ambasady i proszę. Dali bez szemrania.
zlosnik.gif

1. Teka Polska twierdzi, że się włącza i wyłącza po wysunięciu

2. Pan na ul. Bartyckiej w Wawie (stoisko firmowe) też tak samo twierdzi i nawet można będzie podjechać i zobaczyć, szkoda, że godziny mają kijowe, ale to już jakiś ślad wink.gif Czekam jeszcze na info od Tomo

EDIT: Pan powiedział, że z filtrami w szafce okap na max może osiągnąć 60dB

Napisano
  • Autor

> i jak jest?

Ten twierdził, że chyba tak, ale nie podłączał i nie może zagwarantować....

To był kontakt z jakiegoś sklepu handlującymi okapami

Napisano
  • Autor

> Też niedawno wybierałem okap, więc mam ich trochę wymacanych.

Może coś doradzisz, bo już mam dość tego tematu sciana.gif

ciężko porównywać przez to, że jedni podają głośność na pierwszym biegu inni na najwyższym, czasami z filtrami, czasem z rurą screwy.gif

Napisano

> Wszystkie okapy "teleskopowe" z jakimi się spotkałem załączają i wyłączają silnik poprzez wysuwanie

> i wsuwanie okapu (oczywiście tylko wtedy, jeżeli jest włączony przyciskiem jakikolwiek bieg).

> Natomiast oświetlenie zwykle nie jest sterowane wysuwaniem, lecz załączane niezależnie.

Ten Teka ponoc ma taki ficzer, ze gasnie swiatlo po wsunieciu okapu.

Napisano

> Wszystkie okapy "teleskopowe" z jakimi się spotkałem załączają i wyłączają silnik poprzez wysuwanie

> i wsuwanie okapu (oczywiście tylko wtedy, jeżeli jest włączony przyciskiem jakikolwiek bieg).

> Natomiast oświetlenie zwykle nie jest sterowane wysuwaniem, lecz załączane niezależnie.

Mam Gorenje (wyprodukowane w Polsce przez MAAN).

Wyciągnięcie okapu włącza tylko oświetlenie.

Napisano

> ale ja kcem z zakrytym

> ponoć za dużo to nie zdrowo....

> Z ilu sam korzystasz programów ??

w 97% z 1 podstawowego zlosnik.gif

czasem jakiś szybki włączę

inne sporadycznie

mam starego Whirlpoola i w tej podstawowy program działa w miarę szybko, niewiele ponad godzinę

w nowej Amice podstawowe programy to minimum 2 godziny yikes.gif

stąd używam jakiegoś szybkiego 60 min - myje ładnie ok.gif

Napisano

> Podrzuć proszę dokładny model który kupiłeś.

> Jeżeli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi z tymi dwoma śmigłami to chyba electrolux ma śmigło a na

> końcu kółko które też się obraca, ale nie pamiętam teraz czy to było przy dolnym czy górnym

> koszu

Model to SPV50E00EU, da się kupić w okolicy 1150-1200, chociaż i ceny ponad 1300 się znajdą. Wyższe modele mają jakąś jedną funkcję mycia więcej i dodatkowe koszyki - moim zdaniem nie warto za coś takiego dopłacać kilkaset zł.

Te dwa śmigła, to nie są "jedne w drugim", tu masz fotke:

287454447-neff_duopower__3_.jpg

Takie rozwiązanie bardzo dobrze myje wszystko w prostokątnym koszu, chociaż jedynym odniesieniem, jakie mam, to stara amica, ale z tego co pamiętam, to jak była nowa to i jej zdarzało się niedomywać rzeczy w górnym koszu, a w tym boschu, to od pół roku wszystko idealnie czyste, nawet zacieki nie chcą się robić zlosnik.gif

post-126130-14352522876868_thumb.jpg