Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luźne gadki o zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Czy zauważyliście u siebie albo u znajomych którzy sprowadzali auta z zachodu , że jak się kupuje auto to zazwyczaj nic nie puka i stuka ?

A jak się u nas zacznie jeździć to po króetkim czasie coś się wypuka i stuka ? zlosnik.gif jak by wyczuwały że po obcym terenie się jeździ smile.gif i waliły fochem zlosnik.gif

Napisano

> Czy zauważyliście u siebie albo u znajomych którzy sprowadzali auta z zachodu , że jak się kupuje

> auto to zazwyczaj nic nie puka i stuka ?

> A jak się u nas zacznie jeździć to po króetkim czasie coś się wypuka i stuka ? jak by wyczuwały że

> po obcym terenie się jeździ i waliły fochem

może wkręt wypada z gumy? hehe.gif Ja kupiłem i stukało alien.gif

Napisano

> Czy zauważyliście u siebie albo u znajomych którzy sprowadzali auta z zachodu , że jak się kupuje

> A jak się u nas zacznie jeździć to po króetkim czasie coś się wypuka i stuka ? jak by wyczuwały że

hmmm ja mysle że powód jest inny...

2 teorie:

1.

z autopsji widzę mechanizm. jak odbieram auto z warsztatu to też się lepiej prowadzi i jest lepiej wyciszone... pomimo, że wymienili tylko olej wink.gif ja tak mam... oczywiście po chwili przechodzi i wracamy na ziemię smile.gif

2.

zaczynam wierzyć, że złe drogi nie mają z tym nic wspólnego. a nawet działają odwrotnie. do roboty robię 2x po 20 metrów takiej ostrej tarki (zjazd do garażu podziemnego, antypoślizgowy), aż zęby zaciskam jak cała buda i kierownica lata... to jak tor testowy... do tego do domu mam kilkaset metrów po szutrze, zaoranym przez koleiny itp.

i 3 lata tak latałem Megane 2-4 razy dziennie - nic nie było. teraz rok p508 - też ma się dobrze... to chyba polega na tym, że nasze zawieszenia to są trenowane przez lata i się dostosowują wink.gif a jak ściągniesz takie z zachodu, co dziury zna tylko z opowiadań kuzyna, to potem u nas się rozpada, bo jest "nierozciągnięte"...

Napisano

dokładnie tak jak piszesz ok.gif

Napisano

Dwa krajowe stukały.

Pozostałe krajowe nie stukały.

Ze sprowadzonych nie stukał żaden i nie zaczął stukać.

Nie potwierdzam Twojej teorii smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

Przecież to normalne, Niemiec wie kiedy zacznie stukać, więc się pozbywa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież to normalne, Niemiec wie kiedy zacznie stukać, więc się pozbywa

jest w tym też sporo prawdy ok.gif

Jak ostatnio mi mówił jeden handlarz to Niemiec nie sprzedaje 100% auta zazwyczaj skupiają go wydatki które musi zrobić i dlatego woli dać tą kase w nowe auto ok.gif Z najczęstszych rzeczy to jakieś wymiany w zawieszeniu , rozrząd itp ok.gif

Jak sam stwierdził już wie dlaczego tak łatwo zszedł z ceny jak kupował Dodge po dwóch dniach 2 wtryski były do roboty a tam jakiś mega patent żeby to zrobić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> hmmm ja mysle że powód jest inny...

> 2 teorie:

> 1.

> z autopsji widzę mechanizm. jak odbieram auto z warsztatu to też się lepiej prowadzi i jest lepiej

> wyciszone... pomimo, że wymienili tylko olej ja tak mam... oczywiście po chwili przechodzi i

> wracamy na ziemię

> 2.

> zaczynam wierzyć, że złe drogi nie mają z tym nic wspólnego. a nawet działają odwrotnie. do roboty

> robię 2x po 20 metrów takiej ostrej tarki (zjazd do garażu podziemnego, antypoślizgowy), aż

> zęby zaciskam jak cała buda i kierownica lata... to jak tor testowy... do tego do domu mam

> kilkaset metrów po szutrze, zaoranym przez koleiny itp.

> i 3 lata tak latałem Megane 2-4 razy dziennie - nic nie było. teraz rok p508 - też ma się dobrze...

> to chyba polega na tym, że nasze zawieszenia to są trenowane przez lata i się dostosowują a

> jak ściągniesz takie z zachodu, co dziury zna tylko z opowiadań kuzyna, to potem u nas się

> rozpada, bo jest "nierozciągnięte"...

jest coś w tym co napisałeś zlosnik.gif może lepszy trening zawieszenia od początku sprzyja żywotności i to tak a"siłownia" dla auta zlosnik.gif

Napisano

Dorobię jeszcze jedną teorię.

Mało który mechanik jak odstawisz auto, przyjrzy się "okolicy". Czyli np. odstawiasz robić hamulce, i mało który sprawdzi końcówki, sworznie czy elementy gumowe.

Być może na zachodzie jest inaczej i robiąc jedną rzecz, przy okazji podpowiadają że można zrobić 2 inne, przy jednej robocie.

Napisano

> Dorobię jeszcze jedną teorię.

> Mało który mechanik jak odstawisz auto, przyjrzy się "okolicy". Czyli np. odstawiasz robić hamulce,

> i mało który sprawdzi końcówki, sworznie czy elementy gumowe.

tak jest, bo każdy polak to mechanik, polityk i lekarz. u nas nie jedziesz do mechanika na przegląd. u nasz jedziesz do mechanika z diagnozą i od razu częściami smile.gif i nie jest mile widziane płacenie za ew. przegląd wg rbh, bo przecież kierowca wie dokładnie co potrzeba zrobić wink.gif

> Być może na zachodzie jest inaczej i robiąc jedną rzecz, przy okazji podpowiadają że można zrobić 2

> inne, przy jednej robocie.

smile.gif

Napisano

> tak jest, bo każdy polak to mechanik, polityk i lekarz. u nas nie jedziesz do mechanika na

> przegląd. u nasz jedziesz do mechanika z diagnozą i od razu częściami i nie jest mile

> widziane płacenie za ew. przegląd wg rbh, bo przecież kierowca wie dokładnie co potrzeba

> zrobić

To nawet ni tak, przynajmniej ni do końca. Mało który z nas przyzna rację mechanikowi czy też innemu fachowcowi.

Podam swój przykład.

Pękła mi osłona przegubu. Więc ją trzeba wymienić.

Ale do tego doszły końcówki stabilizatora, klocki hamulcowe i łożysko podpory półosi. i z 100 zrobiło się niecałe 400.

I ja wiem że mam zrobione, mam spokój z tymi elementami, wiem że na wiosnę trzeba wymienić jeszcze sworznie, ale 9 innych uznało by że ich naciągnięto i znalazło by kazia który wymieni tylko osłonę (a najlepiej to ją czymś sklei zlosnik.gif)

Być może na zachodzie jest większe zaufanie do mechaników/ fachowców.

Napisano

Nie pukało i nie stukało. Prosto z Holandii. 2 miechy i po 2 sztukach łączników ... Teraz minęło 1,5 roku i 25 kkm i znowu po łącznikach ... POLSKIE DROGI i nie bez zasady jest tu wyraz DROGI ...

Napisano
  • Autor

> Nie pukało i nie stukało. Prosto z Holandii. 2 miechy i po 2 sztukach łączników ... Teraz minęło

> 1,5 roku i 25 kkm i znowu po łącznikach ... POLSKIE DROGI i nie bez zasady jest tu wyraz DROGI

> ...

Czyli jak na razie Rudobrody ma idealne drogi u siebie grinser006.gif

Napisano

> Czyli jak na razie Rudobrody ma idealne drogi u siebie

Sporo wyremontowanych w okolicy to fakt smile.gif