Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kacikowi elektronicy podgrzewane piora wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Witam, w zwiazku z zima mam denerwujaca przypadłosc w ciezarowce oblepiaja mi sie piora wycieraczek przez co nie zbieraja dobrze zanieczyszczen z szyby. Pomyslalem, aby przyczepic do pior wycieraczek jakas grzałke na 24v tylko nie mam pojecia co zastosować, najlepszy by byl jakis drut oporowy o niewielkiej mocy, tylko na grzałkach nie bardzo się znam. Nie chciał bym, aby razem z lodem splynela rowniez guma grinser006.gif

Napisano

> Witam, w zwiazku z zima mam denerwujaca przypadłosc w ciezarowce oblepiaja mi sie piora wycieraczek

> przez co nie zbieraja dobrze zanieczyszczen z szyby. Pomyslalem, aby przyczepic do pior

> wycieraczek jakas grzałke na 24v tylko nie mam pojecia co zastosować, najlepszy by byl jakis

> drut oporowy o niewielkiej mocy, tylko na grzałkach nie bardzo się znam. Nie chciał bym, aby

> razem z lodem splynela rowniez guma

Szybę podgrzewaj.

Napisano

> Witam, w zwiazku z zima mam denerwujaca przypadłosc w ciezarowce oblepiaja mi sie piora wycieraczek

> przez co nie zbieraja dobrze zanieczyszczen z szyby. Pomyslalem, aby przyczepic do pior

> wycieraczek jakas grzałke na 24v tylko nie mam pojecia co zastosować, najlepszy by byl jakis

> drut oporowy o niewielkiej mocy, tylko na grzałkach nie bardzo się znam. Nie chciał bym, aby

od czasu jak mam W124 i podgrzewany płyn spryskiwaczy poprzez płyn chłodzący silnik...

w zimie nie wiem co to oblepiona wycieraczka...

lejesz ciepły płyn który rozpuszcza...

tak jak dzisiaj rano...

odkopałem auto nie ekologicznie bo na odpalonym silniku facepalm%5B1%5D.gif

odpalam wycieraczkę.... prawie nic nie zbiera zlosnik.gif

po chwili posikiwania już była ok cool.gif

Napisano
  • Autor

> od czasu jak mam W124 i podgrzewany płyn spryskiwaczy poprzez płyn chłodzący silnik...

> w zimie nie wiem co to oblepiona wycieraczka...

> lejesz ciepły płyn który rozpuszcza...

> tak jak dzisiaj rano...

> odkopałem auto nie ekologicznie bo na odpalonym silniku

> odpalam wycieraczkę.... prawie nic nie zbiera

> po chwili posikiwania już była ok

U mnie problem jest taki ze lod zbiera sie na wycieraczkach w czasie jazdy (duza plaska powierzchnia czolowa ) i przydalo by sie co 15 minut odbijac lod. Zamontowanie podgrzewania plynu komplikuje duza odległosc dyszy od zbiorniczka plynu, przewody prowadzone sa poza komora silnika, wiec zużycie plynu bylo by bardzo duze aby osiagnac jako taki efekt.

Napisano

W niektórych pojazdach specjalistycznych grzane wycieraczki są standardem np. Ratraki do pielęgnacji stoków narciarskich, kiedys pomykałem takim i tam w wycieraczce jest zagłębienie w którym jest poprowadzony drut oporowy, bardzo fajnie to działało nie było mowy o zamarzniętej czy zalodzonej wycieraczce. tutaj są w ofercie grzane wycieraczki.

Napisano
  • Autor

> Allegro KLIK

> To chyba to o co Tobie chodzi

Fajne o cos takiego mi chodzi tylko do samodzielnego montazu, nie wiem co warte te wycieraczki skoro ja prawie tyle place za jedna wycieraczke bez takich kosmicznych technologi. Ech ale maruda jestem smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

IMo najprościej jest jak jest w Subaru, nakleić pasek podgrzewania na dole szyby tam gdzie parkują wycieraczki. Trzeba tylko poszukać mat/podgrzewaczy, można ewentulanie wkleić kilka od lusterek.

Napisano

W mercedesach sa chyba grzałki podgrzewajace plyn sprywkiwaczy, moze da rade przeszczepic.

Napisano

> IMo najprościej jest jak jest w Subaru, nakleić pasek podgrzewania na dole szyby tam gdzie parkują

> wycieraczki. Trzeba tylko poszukać mat/podgrzewaczy, można ewentulanie wkleić kilka od

> lusterek.

a pomaga Ci to? Owszem, odmrozi gume od szyby, ale na zamarzajacy na wycieraczce snieg podczas jazdy to nijak nie wplywa.

Napisano

> a pomaga Ci to? Owszem, odmrozi gume od szyby, ale na zamarzajacy na wycieraczce snieg podczas

> jazdy to nijak nie wplywa.

Ostatnio uzywalem przy marznacym deszczu i cos tam pomaga, wycieraczka lepiej usuwala marznacy deszcz na szybie.

Przy sniegu wytapia snieg/lod na podszybiu i jezeli wycieraczka jest osniezona to tez stopi.

Napisano

> Ostatnio uzywalem przy marznacym deszczu i cos tam pomaga, wycieraczka lepiej usuwala marznacy

> deszcz na szybie.

> Przy sniegu wytapia snieg/lod na podszybiu i jezeli wycieraczka jest osniezona to tez stopi.

u mnie fabrycznie jest zrobiony nawiew powietrza spod maski silnika na wycieraczki

a dokladnie na wycieraczke po stronie kierowcy

dodatkowo zawsze cieple powietrze spod maski oplywa szybe po zewnetrznej stronie

Napisano

> u mnie fabrycznie jest zrobiony nawiew powietrza spod maski silnika na wycieraczki

> a dokladnie na wycieraczke po stronie kierowcy

> dodatkowo zawsze cieple powietrze spod maski oplywa szybe po zewnetrznej stronie

w jaki sposob ?

Zazwyczaj w autach na podszybiu jest czerpnia powietrza a nie nawiew icon_eek.gif

Napisano

> w jaki sposob ?

> Zazwyczaj w autach na podszybiu jest czerpnia powietrza a nie nawiew

w banalny sposob

pomiedzy podszybiem a maska jest przestrzen przez ktora ogrzane powietrze w czasie jazdy moze sobie przeplynac i wypada wprost na pioro wycieraczki kierowcy oraz na szybe

system banalny ale o dziwo skuteczny - oczywiscie dziala gdy samochod jedzie - na postoju troche brakuje pedu powietrza smile.gif

minus tego rozwiazanie tez jest

przez te sama szpare potrafi np na jesten lisci powpadac pod podszybie - na szczescie latwo je wybrac

Napisano

> w banalny sposob

> pomiedzy podszybiem a maska jest przestrzen przez ktora ogrzane powietrze w czasie jazdy moze sobie

> przeplynac i wypada wprost na pioro wycieraczki kierowcy oraz na szybe

> system banalny ale o dziwo skuteczny - oczywiscie dziala gdy samochod jedzie - na postoju troche

> brakuje pedu powietrza

> minus tego rozwiazanie tez jest

> przez te sama szpare potrafi np na jesten lisci powpadac pod podszybie - na szczescie latwo je

> wybrac

jezeli jest to bezwladnosciowe powietrze plynaca podczas jazdy to jakos tego nei widze, przy mrozach jest to malo wydajne ..

Napisano

> Ostatnio uzywalem przy marznacym deszczu i cos tam pomaga, wycieraczka lepiej usuwala marznacy

> deszcz na szybie.

> Przy sniegu wytapia snieg/lod na podszybiu i jezeli wycieraczka jest osniezona to tez stopi.

U mnie nie ma szans, zeby stopilo lod na wycieraczce - jedynie na gumie, to tak. Troche lepiej jest w przypadku sledzi, ale i tam lod od gory oblazi, tego stopic sie nie da, a lod powoduje, ze wycieraczka dobrze nie dolega do szyby.

Napisano

> jezeli jest to bezwladnosciowe powietrze plynaca podczas jazdy to jakos tego nei widze, przy

> mrozach jest to malo wydajne ..

ale o dziwo skuteczne