Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Op-com pytanie

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie: Czy op-comem można zwiększyć stan licznika w Astrze H? Jak nie to czym?

xyz

Napisano

> Mam pytanie: Czy op-comem można zwiększyć stan licznika w Astrze H? Jak nie to czym?

> xyz

Op-comem nie można. Czym można - nie wiem.

Napisano

> Op-comem nie można. Czym można - nie wiem.

Jesteś pewien? Mi się wydaje że można jeden raz zmniejszyć/zwiększyć, ale nie jestem do końca przekonany hmm.gif

Napisano

W sposób wizualny można zmienić stan licznika zmieniając wsad w kości pamięci w zegarach. Po wgraniu nowego wsadu mamy bodajże ok 100km na jego korekcję później na nowo wgrywanie wsadu.

Wgranie wsadu odbywa się poprzez wylutowanie kości pamięci i zaprogramowaniu jej na zewnętrznym programatorze. Jednak jeżeli korekta licznika jest w wiadomym celu, to p podłączeniu opcoma lub techa i tak wyjdzie stan faktyczny na jaw.

Napisano

Piszesz w bardzo niezrozumiałym dla mnie języku grinser006.gif. Lutować nie umiem i nie znam się na żadnej elektronice icon_rolleyes.gif. Autorowi tematu na pewno bardziej przydadzą się informacje które podałeś ok.gif

edit. do autora tematu: może tech da radę niewiem.gif

Napisano

Tłumaczę. Korekta licznika polega na wylutowaniu z zegarów układu scalonego, tak zwanej pamięci. Z tej pamięci zgrywamy to co w niej jest do pliku. Edytujemy ten plik i w odpowiedniej linii kodu poprawiamy stan licznika na taki jaki chcemy. Tak zmodyfikowany plik znowu wgrywamy do tej pamięci i wlutowujemy ją na swoje miejsce w zegarach. Nie pamiętam czy przy modyfikacji stanu, czy przy zerowaniu czyli zrobieniu przebiegu na zero jest ok. 100km na modyfikację wskazania i to można zrobi opcomem, jednak po przekroczeniu tych 100km nie ma już tej możliwości.

Napisano

I w ten sposób cofa się liczniki? Nie ma innych sposobów? Nie bardzo mi się chce wierzyć, że handlarzyna wyciąga licznik, aby zmienić przebieg. Poza tym, nie ma innych punktów, w których zapisuje się przebieg?

Na drugie pytanie nie muszę znać odpowiedzi bo nie jest mi do niczego potrzebna grinser006.gif

Napisano

> Tłumaczę. Korekta licznika polega na wylutowaniu z zegarów układu scalonego, tak zwanej pamięci. Z

> tej pamięci zgrywamy to co w niej jest do pliku. Edytujemy ten plik i w odpowiedniej linii

> kodu poprawiamy stan licznika na taki jaki chcemy. Tak zmodyfikowany plik znowu wgrywamy do

> tej pamięci i wlutowujemy ją na swoje miejsce w zegarach. Nie pamiętam czy przy modyfikacji

> stanu, czy przy zerowaniu czyli zrobieniu przebiegu na zero jest ok. 100km na modyfikację

> wskazania i to można zrobi opcomem, jednak po przekroczeniu tych 100km nie ma już tej

> możliwości.

i w ten sposób tłumaczysz wszystkim zainteresowanym jak cofa się licznik grinser006.gif

claps.gif

Napisano

> I w ten sposób cofa się liczniki? Nie ma innych sposobów?

Są inne sposoby jakiś tekst

> Poza tym, nie ma innych punktów, w których zapisuje się przebieg?

astra h ma zapisany przebieg w zegarach i w hodometrze, nosze bmw mają zapisywany przebieg w 5 miejscach

Napisano

> astra h ma zapisany przebieg w zegarach i w hodometrze

A jak odczytać przebieg z tego hodometru bo zapewne tym kablem co podałeś linka, da się zmienić tylko w zegarach.

Napisano

> A jak odczytać przebieg z tego hodometru

przebieg z hodometru odczytasz za pomocą op-coma

287472330-download.php.jpg

Napisano

> i w ten sposób tłumaczysz wszystkim zainteresowanym jak cofa się licznik

A myślisz, że zainteresowani to nie wiedzą jak cofnąć spy.gif. Ja akurat nie jestem zainteresowany, ale ta wiedza do niczego by mi się nie przydała bo jestem lewus z elektroniki 270751858-jezyk.gif. Jakbym chciał cofnąć to jadę do fachowca i liczę, że będzie zrobione profesjonalnie zlosnik.gif

Napisano

> i liczę, że będzie zrobione profesjonalnie

podpinałem astrę h która miała piękny przebieg na zegarach i w hodometrze ok 90tyś km, a w zakładkach jak pogrzebałem to wyszło że dpf ostatni raz wypalał się przy przebiegu 258tyś km

Napisano

> A myślisz, że zainteresowani to nie wiedzą jak cofnąć . Ja akurat nie jestem zainteresowany, ale

> ta wiedza do niczego by mi się nie przydała bo jestem lewus z elektroniki . Jakbym chciał

> cofnąć to jadę do fachowca i liczę, że będzie zrobione profesjonalnie

ale fachowiec też od urodzenia nie był fachowcem i gdzieś tą wiedzę znalazł

idąc dalej tym tropem to być może nowe pokolenie fachowców w tym temacie się szkoli... wink.gif

Napisano

> przebieg z hodometru odczytasz za pomocą op-coma

Chciałem jeszcze zapytać jak zmienić przebieg w hodometrze, ale nie chcę już wiedzieć bo zaraz wyjdzie żem oszust i kombinator grinser006.gif

Niestety do mojej astry z op-comem nie mam co podchodzić. Może ktoś się orientuje czy jest jakiś oprogramowanie diagnostyczne do Astry J w rozsądnej cenie. Słyszałem coś o MDI, ale cena zabija shocked.gif

Napisano

> Niestety do mojej astry z op-comem nie mam co podchodzić.

dlaczego nie?

287472354-Beznazwy.jpg

Napisano

> podpinałem astrę h która miała piękny przebieg na zegarach i w hodometrze ok 90tyś km, a w zakładkach jak pogrzebałem to wyszło że dpf ostatni raz wypalał się przy przebiegu 258tyś km

Faktycznie, przypominam sobie, że sam patrzyłem w swojej byłej astrze mlot.gif. Pamiętam, że przebieg z tzw. hodometru (wtedy nie wiedziałem, że się tak nazywa) miałem ok. 4-5 kkm wyższy niż na zegarach. Czyli w pracy mają rację, że mam pamięć dobrą, ale krótką grinser006.gif

Napisano

> dlaczego nie?

Bo jej nie czyta. Można jedynie odczytać vin i oznaczenie silnika. Nic innego nie udało mi się zobaczyć crazy.gif

Napisano

> ale fachowiec też od urodzenia nie był fachowcem i gdzieś tą wiedzę znalazł

> idąc dalej tym tropem to być może nowe pokolenie fachowców w tym temacie się szkoli...

Cofanie liczników było, jest i będzie. Jak ktoś będzie chciał się dowiedzieć jak to zrobić, to jak nie tu to, gdzieś indziej mu się uda grinser006.gif

Napisano

> Cofanie liczników było, jest i będzie. Jak ktoś będzie chciał się dowiedzieć jak to zrobić, to jak

> nie tu to, gdzieś indziej mu się uda

to fakt, szczególnie, że do niektórych aut nie trzeba żadnej wiedzy, jak sprzedawałem moją A-G to na prośbę kupującego! pojechałem "naprawić licznik bo źle wskazywał" przyszedł facet z takim komputerkiem ręcznym, wpiął się w złącze diagnostyczne zmienił z 300kkm na 190kkm i skasował pieniążek, tyle,

brat

Ps. Tak wiem, Polska to dziwny kraj.

Napisano

> Ps. Tak wiem, Polska to dziwny kraj.

Dokładnie. A grupa VW zapewne jest tak opanowana, że niedługo wydadzą aplikację na androida do zmiany przebiegu facepalm%5B1%5D.gifgrinser006.gif

Napisano

> Dokładnie. A grupa VW zapewne jest tak opanowana, że niedługo wydadzą aplikację na androida do

> zmiany przebiegu

hehe hahaha.gif ale istnieje światełko w tunelu, ponoć już od tego roku diagności na SKP mają spisywać przebiegi z zegarów - tutaj znów, nie zlikwiduje to procedury rozmyślnego zaniżania przebiegu przez "Mirków" idących do zaprzyjaźnionego diagnosty z 20zł w dowodzie żeby im kolejno wpisywał zaniżone przebiegi, jednak np. w przypadku firmówek z flot nikt się nie będzie w to bawił, więc może powoli zlikwiduje się tę hipokryzję w narodzie?

Napisano

Dlatego jak brałem swoją astrę to nie patrzyłem na przebieg, chociaż mam prawdziwy. Pięcioletnie auto ma 200kkm i w to wierzę, ale jak widzę auto 10 i więcej lat z takim lub mniejszym to widać wtedy zapał narodu do bajania.

Napisano

żeby zmienić przebieg w liczniku i sterowniku

TO

Jest potrzebne

Napisano

> Bo jej nie czyta. Można jedynie odczytać vin i oznaczenie silnika. Nic innego nie udało mi się

> zobaczyć

Zapewne opcom chinski i soft do 2010.

Wyobraz se, ze mojej H automatycznie nie wykrywa, ale jak podam starszy rok produkcji, a nawet silnik Z16XER zamiast A16XER to praktycznie wszystko bangla.